Putins presskonferens i Astana – Han är inte som Biden

2
1083
Biden och Putin. shutterstock_1876506697

 

Den här artikeln 15/10 av Larry Johnson https://sonar21.com/putins-astana-press-conference-he-aint-biden/ har upphittats och översatts av Rolf Nilsson.

Putins presskonferens i Astana – Han är inte som Biden

Om man tar dig tid att titta på Vladimir Putins presskonferens  fredagen 14/10 i Astana och sedan titta på någon av Joe Bidens senaste framträdanden, kommer du att förstå varför ryssarna är så lugna när det gäller Ukraina. Putin är lågmäld, välinformerad, välformulerad och inte rädd för svåra frågor. Han fick inte några mjuka frågor här och ställdes faktiskt inför en del tuffa frågor. Så mycket för myten om att Ryssland är en totalitär stat som inte tillåter någon oliktänkande och kräver att alla följer partilinjen. Den beskrivningen passar bättre på USA under Joe Biden.

Här är höjdpunkterna med relevant tidsstämpel i videon som är på 31 minuter.

9:15 Putin tillfrågade om Tysklands beteende. Han noterar skarpt att Tyskland har prioriterat att tjäna Nato snarare än att tjäna sin nations och sitt folks intressen.

14:40 Putin tillfrågas om att delta i G20-mötet och träffa Joe Biden. Putin säger att det inte är någon idé. ”Det finns ingen plattform för någon form av förhandlingar vid denna tidpunkt”. Och vi står i ständig kontakt med vissa medlemmar av G20, t.ex. Turkiet.

18:00 Putin tillfrågas direkt om det nyligen genomförda gripandet av en man i Moskva för att han lyssnade på ukrainsk musik. Putin svarade att gripandet är fel och att vi (Ryssland) inte ska bete oss som västvärlden när vi försöker avskaffa en kultur, i det här fallet den ukrainska kulturen. Han påpekade att ukrainska fortfarande är ett erkänt språk på Krim och kommer att förbli det. Han betonade att nynazister och nazistiska symboler som visas i Ukraina INTE är ukrainsk kultur och måste elimineras.

20:10 Mobilisering var  ett hett ämne. Kommer det att bli en ny mobiliseringsvåg? Kommer det att bli en ”total mobilisering”? Putin sade att försvarsministeriet från början planerade ett mindre antal än de 300 000. Putin anmärkte att han inte ser något behov just nu av att utöka detta antal. Det finns 220 000 mobiliserade och mobiliseringsarbetet kommer att vara klart om två veckor.

22:00 Putin fick en fråga om de män som flytt från Ryssland till andra länder och uppmaningar i duman att konfiskera deras egendom. Putin sa att det inte får hanteras utifrån känslor. Snarare måste det hanteras enligt lagen. Med andra ord: Varje fall måste prövas individuellt i stället för en generell åtgärd.

24:00 En annan reporter citerade en person som mobiliserats och som dog, enligt uppgift utan utbildning. Putin betonade att de mobiliserade ska få 5-10 dagars repetitionsutbildning. Sedan går de på specialiserad utbildning som varar 5 till 15 dagar. Därefter genomgår de gemensam stridsträning. Hittills har 33 000 män mobiliserats redan till frontlinje-enheter och 16 000 i enheter med stridsuppdrag. Putin sade att han kommer att beordra en översyn av träningen för att se till att den genomförs på lämpligt sätt.

29:15 En reporter frågade om vedergällningsattackerna som svar på terroristbombningen av Krimbron. Putin sade att det inte finns några massiva vedergällningsattacker. Ryssland träffade 22 av 29 mål och arbetar nu med att träffa de återstående 7. Han sade att han inte såg något behov av ”massiv vedergällning” i nuläget.

30:00 Sista frågan – Nato (Stoltenberg, ö.a.) säger att ett nederlag för Ukraina från Rysslands sida kommer att innebära ett nederlag för Nato. Vad händer om Nato skickar trupper till Ukraina. Putin sa att ”det skulle kunna leda till en global katastrof och jag hoppas att de som talar om detta kommer att vara smarta nog att inte vidta så farliga åtgärder”.

Oavsett om man gillar eller föraktar Putin, ge honom viss erkänsla. Han talade utan manuskript. Han hade inga anteckningar i handen.

Han skyggade inte för någon fråga och han blev inte arg eller tappade fattningen. Vilken kontrast till ett pressmöte med Joe Biden. Jag anser att västerländska politiker och experter som förringar Putin som en inkompetent diktator gör ett mycket farligt misstag. Putin framträder som en man som säger vad han menar och menar vad han säger.

Föregående artikelInte bara SVT borde skämmas – om svenska medier, Ryssland och Ukraina
Nästa artikelJeffrey Sachs: Är våra media propaganda eller inte?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Instämmer helt.
  Speciellt i den delen som handlar om neo-makthavarnas inkompetens
  och oförmåga att ta suveräna beslut i Europa, som leder oss till katastrofen.

 2. Dramatik 13 oktober beträffande mikrochipsteknologi etc

  https://www.zerohedge.com/technology/what-annihilation-looks-biden-export-controls-wreaking-havoc-chinas-chip-industry

  Every American executive and engineer working in China’s semiconductor manufacturing industry resigned yesterday, paralyzing Chinese manufacturing overnight.
  One round of sanctions from Biden did more damage than all four years of performative sanctioning under Trump.
  1:52 PM · Oct 14, 2022

  Nu uppkommer frågan om USA/Ryssland och Kina kommer överens om att fortsätta dölja Apollo-bluffen. I så fall får nog Ryssland och Kina något för besväret. Hela perioden när Wall Street närmade sig Kina sammanfaller med perioden då USA blivit avslöjade med en tom Apollo13 och Ryssland därefter fick tillgång till USAs avancerade högteknologi
  Det var inte det enda som då utspelade sig då men eftersom det fortfarande mörkläggs har det sannolikt en verkan.
  Vilket väger tyngst för Biden att bevara prestigen för USAs rymdprogram eller att verkligen avhända sig möjligheten att fortsätt muta?
  Pentagon har inget självklart intresse att förhindra Rysslands och Kinas fortsatta militära teknikutveckling ty det ger starkare motiv att finansiera MIC i USA

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here