Jeffrey Sachs: Är våra media propaganda eller inte?

12
1288

Några andra presentationer av Jeffrey Sachs
Jeffrey Sachs: – Stoppa proxykriget i Ukraina eller upplev ”Armageddon”
Mitt hemland USA ligger troligen bakom sabotaget.
Vad säger förre ”Chockekonomen” Jeffrey Sachs om Syrien?
USA:s hyckleri om klimatpåverkan och överträdelser av mänskliga rättigheter – Jeffrey Sachs.

Föregående artikelPutins presskonferens i Astana – Han är inte som Biden
Nästa artikelJulian Assange – Sveriges stora rättsskandal
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

12 KOMMENTARER

 1. er svenska systemmedia MSM som Bonniers, främst DN, och Schibsted, har jag i stort sett slutat läsa dom. Det är ingen protest, det är bara det att det ständiga upprepandet av missledande och förvirrande propaganda och synnerligen grova lögner och desinformation har blivit så tråkigt att det helt enkelt inte är värt arbetet att klicka på länken. Det som numera har värde är det man finner i alternativa media och bloggar som denna. Kina har stränga regler mot att sprida falska rykten, och intressant här är att Expressen nu är blockerad i Kina, högst sannolikt av just den anledningen. RT, vilken svenska politiker försöker stoppa, är inte blockerad i Kina. RT har blivit en av de mest tillförlitliga källorna för information idag.

 2. Jeffrey Sachs talade på universitet i Athen, studenterna jublade när han sa följande:

  ◾️Professor Jeffrey Sachs:”The most violent country in the world since 1950 is the United States”
  The moderator,of course,cuts him off abruptly. This happened during a debate on democracy.

  Videon som jag tittade på blev svart. Detta var förbjudet att säga.

  • @Vivianne Månsson 24 oktober, 2022 At 11:13
   Jag tror det är faktiskt Jeffrey Sachs som talar på en video som distribuerades i Kina, även om en annan persons namn finns på videon. Videon är inte tillräckligt klar för att avgöra.Jag har hela videon, men den är 50MB och för stor att skicka Andra saker som sades som är av intresse är.

   -”Kina av idag är inte helt olik Han-dynastin. En centraliserad administrativ stat och med konfusiansk kultur och med en tradition av excellens av sina mandariner. När jag pratar med kinesiska högre tjänstemän, vilket jag ofta gör, är de de bäst informerade yrkesmännen jag känner i världen. När jag har att göra med dem kan de sina uppdrag. Dom är sofistikerade vältränade och även ibland mina ”elever”. De tror på professionell excellens i en decentraliserad administrativ stat vars politiska kultur är mer än tvåtusen år gammal.”

   -”När du iakttar Ryssland det ser mycket annorlunda ut. Putin ser mycket ut som en Tsar. Det är inte en tillfällighet, det är en kultur av myndighet och auktoritet. En kultur av tradition.”

   – ”När jag tittar på mitt eget land, USA är det ett halvdemokratiskt vitdominerat hierarkiskt rasistiskt samhälle som syftar till att bevara elitens privilegier, det är så det föddes år 1787. Det var ett slavägande folkmordsland som dödade indianer för en vit kultur.”

   – ”Förvånansvärt nog ser det fortfarande ut så, även om vi är mycket mer mångfaldiga nu än vi var, så låt mig fråga dig detta, eftersom det här är, och okej att påpeka, att dessa är djupa kulturella skillnader, men vi borde inte bara förenkla genom att säga ”demokrati”.

   -”Det mest våldsamma landet i världen sedan 1950 har varit USA……”

   [Moderatorn avbryter] [Pratar i munnen på varandra]

   – [Moderatorn] Sluta – sluta. Vi stannar där [Talaren försöker ignorera honom] Det är jag som är moderator. Det räcker nu.

   • https://www.youtube.com/watch?v=Ec2E4k1K52E

    Det är denna video antar jag, se länken. Den är från ett debattforum i Athen där Jeffrey Sachs medverkade och fick rungande applåder av den unga publiken medan moderatorn fick skrämselhicka och försökte tysta Sachs eftersom han befarade att sposorerna inte skulle vara nådiga om någon fick tala fritt på detta forum för demokrati och yttrandefrihet. Fritt får man tala bara om man talar rätt sådana anvisningarna lyder.

    • @Jan Nybondas 25 oktober, 2022 At 09:27
     Nej, det är inte samma video, men från samma debatt. Tackar för länken. Jag hittade den inte. Den vi fick i Kina är tagen med en enda statisk kamera, har översättning till kinesiska, och det går inte att se ansiktena klart och ljudet är sämre. Jag är glad att detta uppmärksammats på GP. Dagens svenska och amerikanska så kallade ”demokrati” skapades i en värld som var mycket annorlunda än dagens, Därför är den så dysfunktionell idag, och det går inte att ändra på den. Kina hade sådan ”demokrati” mellan 1913 och 1949 då den dumpades då den inte fungerade. Sedan experimenterade Kina, och idag har Kina en synnerligen välfungerande demokrati som mycket faktiskt liknar den ursprungliga i det antika Aten. Jag hat tidigare skrivit ”Det går inte att försöka leva i 21a århundradet med alla tekniska och andra förändringar, medan man har huvudet nedstucket i sanden i forntiden.” Intressant har nu Xi sagt ungefär samma sak. Xi lyssnar och följer, inte så Sverige. Sverige är ett land som existerar i nutiden, men har huvudet kvar i forntiden. En centralstyrd de facto diktatur. Därför fungerar det inte. Xi kallas nu ”folkledare”, ledd av folket, men något motsvarande finns inte i Sverige.

   • Karl W, här kan du se att det är Jeffrey Sachs på videon, du skrev: ”Jag tror det är faktiskt Jeffrey Sachs som talar på en video som distribuerades i Kina, även om en annan persons namn finns på videon. Videon är inte tillräckligt klar för att avgöra”

    Han drar ned rungande applåder när han säger att den svåraste kamp vi har på jorden, är att kunna leva tillsammans och gemensamt ta hand om de gemensamma problem vi har på jorden.

    https://www.youtube.com/watch?v=VP_SpW-DyQg

 3. Vad som pågår i Kina just nu är omåttligt intressant. Västmedia, med DN i spetsen, försöker som vanligt förvrida och förfalska det. Man vill falskt påskina att XiJinping har blivit en diktator och stärker den personliga makten. Sanningen är det motsatta. Man strävar efter excellens. Därför förändringarna. Det gamla gardet, som inte hänger med i utvecklingen, byts mot yngre mycket kunniga och välutbildade vetenskapare och ingenjörer i ledningen. Vad som är anmärkningsvärt är att detta sker utan några maktkamper som förr, utan med konsensus. Kinas samhälle har haft en explosionsartad utveckling de senaste 15 åren, det var HuJintao, Xi’s företrädare, som initierade, XiJinping som fullföljer den. Folkstyret fungerar. Kina ligger nu 20 år före i utvecklingen. Utvecklingen trotsar svensk förstånd och intelligens, Sverige och ”väst” halkar så långt efter så det blir lite att försöka få en treåring att förstå relativitetsteorin. Därför behövs helt andra kvalifikationer, kompetenser och färdigheter i Kinas ledning, och det har man etablerat nu. Det ställs mycket höga krav i Kina, medan Sverige inte ens fordrar läs och skrivkunnighet av sina politiker och ledare, eller ens att behärska svenska språket.

  • Jag såg uppgifter om att den nu, som det tycks, avpolleterade HuJintao hade alzheimers och därför var tvungen att ledas ut för att inte tappa orienteringen. Kan det stämma?

   • Ja, petergrfstrm, av filmer att döma så ser det så ut…skillnaden mellan USA och Kina verkar vara att i USA så spelar det ingen roll om man har alzheimers, man leds gladeligen upp i talarstolen. Det viktiga är att man i sin förvirring kan upprepa vad finanseliten har sagt att man ska säga, eller kan läsa på lappar vart man ska gå, typ. Och är man inte dement så verkar det passa bra för USA med presidenter som är drogberoende, som Zelenskyj. Alla har väl sett filmer där han uppträder så onormalt att det måste bero på droganvändning. Och hans senaste utspel om kärnvapen tyder väl på att han är från sina sinnen.

   • @petergrfstrm 25 oktober, 2022 At 10:38
    Ja det stämmer. Det är välkänt att HuJintao, som var mycket populär när han ledde Kina, är mycket sjuk. Det var han som påbörjade vad XiJinping nu fullföljer. Offentligt, framför kamerorna, röt Hu till åt militären när jordbävningen i Wenchuan inträffande 2008, och militären ville spärra av området och förhindra utländsk och även inhemsk hjälp. Militären vill sköta det själva utan insyn. Så var det förr. Så blev det inte nu. Motorcykel kurirer körde varor dag och natt, och sov på vägkanten, Taxi ”glömde bort” att ta betalt, bensinstationerna ”glömde” ta betalt, hela företag så långt bort som Peking och Shanghai permitterade hela personalen, med fordon, som uppmanades att åka dit och hjälpa till, på full lön. Jag hade åkt, men jag hade brutit foten och skulle vara mer till last än hjälp. Det var första gången en politiker hade satt sig upp så mot militären och ofentligt. ”Jag vill se minst 100,000 människoliv räddade” sa HuJintao. Jag har senare åkt dit, och naturens krafter kan bara inte beskrivas. Allt finns kvar, och besökare är välkomna.

    Innan CPC kongressen uppmanades HuJintao på Folkmedia och Sociala media intensivt att inte delta. Stanna hemma och ha det bra, skev man. Du har redan gjort ditt. HuJintao är känd för att vara fanatiskt plikttrogen, och envis, och åkte ändå. På vägen ut stannar han och ber Xi om ursäkt att han måste lämna.

    Hu följde efter Xi in i hallen och gick med hjälp av en ung medhjälpare och Xi tittade då och då tillbaka och saktade takten.” I Kina är detta ett tecken som är mycket viktigt. Det var den yngre XiJinping som ledde, men den äldre HuJintao som han lät bestämma takten. Symboliskt mycket viktigt.

    —”Innan Hu tog plats till vänster om Xi rörde Xi försiktigt vid hans armbåge och gjorde en gest åt honom att ta en sittplats.”

    Ett ännu starkare tecken och gest som absolut inte gått någon i Kina förbi, eller någon som förstår Kina förbi. Det var den äldre HuJintao som fick sätta sig först, på Xi’s uppmaning. De signifierar mycket starkt HuJintao’s senioritet, värdighet, erfarenhet och dignitet jämfört med den yngre XiJinping.

    Allt detta summerar till att XiJinping arbetar och fungerar som folkets ledare och tjänare, inte folket diktator, ett falskt intryck journalister i väst ihärdigt försöker smeta på honom. ”Att leda ett folk är att kunna följa dom” Filosofen LaoTzi för 2,200 år sedan. Så fungerar det i dagens Kina, så fungerar XiJinping. Just därför är han högt respekterad och har så starkt folkligt stöd.

    SCMP skriver, citat:

    —‘Incomparable glory’ awaits China on world stage, Xi Jinping tells party congress.
    —”Ojämförlig storhetstid” väntar Kina på världsscenen, Xi Jinping berättar partikongressen”
    https://www.scmp.com/news/china/politics/article/3196167/incomparable-glory-awaits-china-world-stage-xi-jinping-tells

    I min åsikt är det en felöversättning, vilka är vanliga. Vad XiJinping verkligen sa var att Kina kommer att vinna och åtnjuta världens respekt och beundran, något som i stor utsträckning gäller redan idag, trots all svartmålning, propaganda och lögner som sprids via främst västmedia.

 4. https://www.youtube.com/watch?v=tryfeLEMxxw

  Mer med Jeffrey Sachs, här i en längre diskussion med Tulsi Gabbard som utträdde ur demokratiska partiet då de blivit ett gäng krigshetsare.

  Upplysande diskussion och samtidigt mycket oroväckande. Här har vi två insiders med gott om kontakter. Jeffrey Sachs råkar faktiskt dessutom känna till Ukraina riktigt väl eftersom han blev uppmanad att hjälpa Kiev med ekonomiska råd efter kuppen 2014 och han accepterade uppdraget.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here