Putins presskonferens med folket – bra idé för Väst att ta efter?

5
1548

Igår skedde den 18:de direkta frågesessionen rum mellan president Vladimir Putin och ryska medborgare. I de rapporter jag tagit del noteras inget mer anmärkningsvärt. Men viktigt att del av den för den geopolitiskt intresserade.

Jag rapporterar dels från en översatt kommentar av läsare Ivan ryska siten vz.ru. och dels från rapporterna på RT och Sputniknews som Rolf Nilsson vänligen passat på att översätta. Samt ett utdrag ur SvD, hittar inget i DN.

Konferensen varade 3 timmar och 42 minuter på 68 frågor (drygt 3 minuter per fråga). Totalt mottogs nästan 2,2 miljoner samtal rapporterar RIA Novosti. President Vladimir Putin svarade bl.a på frågan om den brittiska provokationen i ryska vatten i närhet av Krim.

Även om Ryssland skulle ha sänkt en brittisk ”Destroyer” (jagare) som brutit mot den ryska statsgränsen i Svarta havet, skulle världen inte ha varit på randen till ett tredje världskrig, sade president Vladimir Putin i en rak linje. ”Jag tror inte det.
För det första är det naturligtvis en provokation, ganska uppenbar. Dessutom är amerikanerna också inblandade i detta”, sade presidenten. Han erinrade också om det senaste mötet i Genève. ”Detta är en politisk komponent.

Varför då begå sådana provokationer? ”Man ser att människor inte respekterar folkets val på Krim” menade Putin. Enligt hans åsikt skulle det tredje världskriget inte ha startat även om Ryssland hade sänkt den brittiska fartyget. ”Även om vi sänkt det här fartyget är det svårt att föreställa sig en värld på gränsen till tredje världskriget. Eftersom dessa människor vet att de inte kan vinna en seger ur detta krig.
Vi vet vad vi kämpar för. För vår framtid, för vårt territorium. Det var inte vi som närmade oss deras territorium. De gick in i vårt territoriella vatten”, sade han.

Putin noterade att västländer har klagat över att Ryssland genomför övningar på sitt eget territorium, nära de ukrainska gränserna. ”Jag beordrade trupperna att dra sig tillbaka från träningsområdet efter att övningarna avslutats. Men de kom nära våra gränser, tillade han. Statschefen klargjorde att han är orolig för en mer grundläggande sak: början på den militära utvecklingen av ukrainskt territorium av västländer. Enligt honom skapar detta betydande problem för den ryska säkerheten.

Kom ihåg att Black Sea Fleet tidigare, tillsammans med FSB:s gränstjänst, stoppade brott mot den ryska statsgränsen av en brittisk jagare, medan det var nödvändigt att skjuta varningsskott och bombningar.” Det ryska försvarsdepartementet anklagade de brittiska krigsskeppets befäl för farliga handlingar och grov kränkning av FN:s havsrättskonvention och krävde en utredning om fartyget och dess besättning.

Den brittiska ambassadören kallades till utrikesministeriet för en tuff demarche. Under tiden gjorde de brittiska myndigheterna ett uttalande om att förstöraren av Royal Navy inte gått in i ryska territorialvatten och att några skott inte har avfyrats .
Det ryska utrikesministeriet anklagade det brittiska försvarsdepartementet för avsiktliga lögner.


Russia Today skriver

Även om Ryssland hade sänkt det brittiska krigsfartyget skulle det inte ha startat WW3, eftersom USA och Storbritannien vet att de inte kan vinna en sådan konflikt – Putin

President Vladimir Putin har fördömt det brittiska krigsfartyget, HMS Defenders, intrång på ryskt territorialvatten, som en ”provokation”. Han hävdade också att Londons amerikanska allierade hade en finger med i förra veckans incident, nära Krim.

Den ryska ledaren uttryckte emellertid uppenbarligen tvivel om Natos kollektiva försvarspakt ’Artikel V’ och hävdade, att även om Moskva hade sänkt fartyget, skulle det inte ha lett till tredje världskriget, för ”provokatörerna” vet att de inte skulle kunna vinna.

Förra veckan gick det brittiska marinfartyget HMS Defender in i Ryskt territorialvatten och färdades tre kilometer innanför gränsen, nära Cape Fiolent, på Krim. Enligt Rysslands försvarsministerium avfyrade kustbevakningen varningsskott mot båten. Detta har bestridits av britterna, men videobevis tyder på att den ryska versionen av händelserna är mer exakt.

Enligt London företog jagaren en fredlig passage genom Ukrainas territorialvatten, i enlighet med internationell lag. Storbritannien erkänner inte Krim som en del av Ryssland.

På sin årliga ”Direct Line” -call-in show (Putin svarar på frågor som rings eller mejlas in av medborgarna, ö.a.) avslöjade Putin att ett amerikanskt strategiskt flygplan startade från ett flygfält på ön Kreta och flög mot Ryssland på morgonen, innan HMS Defender gick in i ryska vatten.

Trots provokationen vill de två Nato-medlemmarna dock inte ha någon konflikt, och det är inte sant att påstå att världen nu står på randen till ett världskrig, sade han.

”Även om vi hade sänkt det skeppet, skulle det fortfarande vara svårt att föreställa sig att världen skulle stå på randen till tredje världskriget”, sade presidenten. ”Eftersom de som gör detta vet att de inte kan komma segrande ur ett sådant krig. Det är en mycket viktig sak. ”

Presidenten funderade också över de exakta orsakerna till den brittiska provokationen och noterade att frågor som diskuterades vid hans nyligen toppmöte med sin amerikanska motsvarighet, Joe Biden, i Genève kan ge en förklaring.

”Varför var det nödvändigt att göra en sådan provokation? För vad?” frågade han. ”Att visa att de inte har någon respekt för Krim-invånarnas val att ingå i den Ryska federationen?”

Putin kritiserade också västvärlden för deras hyckleri och noterade att Moskva hade beordrat sina trupper att flytta bort från Ukrainas gräns tidigare i år, efter att Ryssland hade fått klagomål.

”Vi gjorde det. Men istället för att reagera positivt på det och säga: ’OK, vi förstår er reaktion på vår upprördhet’, i stället, vad gjorde de? De har kommit till våra gränser”, sade Putin.


Ur Sputnik news:

Västs provokationer, förhållandet till USA och om vaccination: Höjdpunkter från Putins årliga Q & A-session

https://sputniknews.com/russia/202106301083275233-western-provocations-ties-with-us–vaccination-highlights-from-putins-annual-qa-session/

Presidenten svarade på dussintals frågor från ryssar i sin årliga Q & A-session (Frågor och svar; medborgare ringer eller mejlar in frågor till presidenten, ö.a.). Även om förra årets session ställdes in på grund av pandemin, blev eventet återigen – med COVID-19-vacciner tillgängliga – möjligt.

Här är höjdpunkterna från Putins svar vid årets Q & A-session:

Vi riskerade inte ett tredje världskrig vid incidenten med HMS Defender

Presidenten berörde frågan om den senaste tidens provokation från brittiska flottans HMS-Defender, som, vilket presidenten betonade, hade gått in i farvattnen vid Krim den 23 juni och sade att den ”uppenbart fullföljde militära mål”. Han tillade att det var en komplex operation, förberedd inte bara av Storbritannien utan också i samförstånd med USA.

”Det fanns också en politisk komponent. För bara några dagar sedan hölls ett toppmöte i Genève [mellan USA och ryska presidenter], så varför utföra en sådan provokation? Varför görs allt detta? För att betona att dessa människor inte respekterar valet av Krim att gå med i Ryska federationen ”, sade han.

Putin uppgav också att det enligt hans uppfattning inte fanns någon risk att utlösa ett tredje världskrig vid denna incident. Presidenten hävdade att ett sådant dystert scenario inte skulle ha genomförts även om ryska styrkor sänkt HMS-Defender.

Världen förändras och USA ser det. Vill dock fortfarande spela en dominerande roll

Den ryska presidenten uppgav att världen förändras och hävdade att USA inser detta. Washington försöker fortfarande behålla en dominerande ställning i världen, men även dess traditionella allierade har varit missnöjda med dess uppträdande nyligen, sade han.

Putin uttryckte dessutom hopp om att förbindelserna mellan USA och Ryssland kommer att förbättras efter år av fientlighet, liksom av dåligt underbyggda anklagelser från Washington om Kremls påstådda medverkan i valinblandning och hacker-attacker.

Ryska hackare igen?

På tal om ryska hackare verkar det som om de har slagit till igen, bara den här gången på hemmaplan, för att vid ett tillfälle svarade en Q&A-session-värd att studion upplevde anslutningsproblem på grund av en DDoS-attack på dess servrar.

Frågorna uppstod när presidenten hörde ett klagomål från en medborgare som bor i Kemerovo-regionen. Putin missade inte chansen att lägga in ett skämt om att DDoS-attacken troligen var organiserad av ”Kuzbass-hackare”, med hänvisning till ett alternativt namn för Kemerovo-regionen och en ökänd syndabock för många väst-regeringar – ”ryska hackare”.

Vaccination är det enda sättet att stoppa pandemin, säger Putin och avslöjar att Sputnik V var hans val av vaccin

Presidenten kommenterade också att flera regioner i Ryssland hade gjort det obligatoriskt för arbetare inom vissa områden av ekonomin att vaccineras mot Covid. Putin sa att han inte stöder tanken på rikstäckande obligatorisk vaccination, men noterade att vaccinering för närvarande är det enda sättet att stoppa spridningen av sjukdomen och tillade att regionala myndigheter har befogenhet att tvinga vissa grupper av medborgare att vaccineras.

https://youtu.be/HIPflgzMJn8

”Vi kan bara förhindra en vidare spridning av epidemin med hjälp av vaccination. Så jag hoppas att fördomarna hos vissa av våra medborgare kommer att försvinna efterhand som vaccinationen fortsätter”, sa Putin.

På tal om vaccinering avslöjade Putin äntligen vilket vaccin han tog själv för flera månader sedan. Det visar sig att det var Sputnik V. Presidenten förklarade att alla ryska väpnade styrkor har vaccinerats med Sputnik V och att han som deras överbefälhavare följde efter.

Putin kan inte säga vem hans efterträdare kommer att bli, men kan säga vad han kommer att berätta för denne

Som svar på en fråga om hans potentiella efterträdare som Rysslands president, vägrade Putin att uppge ett namn eller ens en vag beskrivning av vem den här personen skulle kunna vara. Han betonade att detta beslut inte ligger i hans händer utan i det ryska folkets.

Putin avslöjade dock vad han planerar att säga till personen i fråga. Han kommer att ge kandidaten sina rekommendationer om hur man ska styra landet.

Ukraina styrs inte av dess folk eller president, utan av USA och staterna i väst

Under Q & A-sessionen förklarade den ryska presidenten också varför han har avvisat samtal om ett bilateralt möte med Ukrainas president Volodymyr Zelensky.

”Varför träffa Zelensky om han har låtit sitt land ställas under fullständig extern kontroll. Beslut om viktiga frågor om Ukrainas försörjning fattas inte i Kiev, utan i Washington, och delvis i Berlin och i Paris. Så vad finns det att prata om ?”, undrade Putin.

Statschefen påpekade att ”militärt utnyttjande av ukrainskt territorium” av Natos styrkor för närvarande pågår, men Ryssland inkluderade dock inte Ukraina på den nyligen uppgjorda listan över ”ovänliga nationer”. Presidenten förklarade att han inte tror att det ”ukrainska folket är ovänligt mot oss” och tillade att endast utländska stater som begår ovänliga handlingar mot Ryssland hamnar på listan.

Just nu är endast USA och Tjeckien på listan, vilken godkändes i maj 2021. Dessa länder får inte anställa ryska medborgare för att arbeta på deras ambassader i Ryssland.

SvD skriver ”Även frågan om att nedstängning av sociala medier kom upp – presidenten svarade att staten inte stänger sociala medier så länge bolagen följer ryska lagar.

En frågeställare undrade om han är beredd att frivilligt lämna ifrån sig makten.

– Hoppas det kommer en tid när jag kommer att kunna säga att en eller en annan person är värd att leda det här underbara landet – Ryssland, svarade Putin.” SvD.

Föregående artikelVem har makten över världens hälsoorganisationer?
Nästa artikelS ett parti i förruttnelse?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Ja, varför inte låta folk ringa in fritt till statschefen eller stats-/premiärministern eller Europakommissionen ordförande i tv och samtala? Det är väl synnerligen så nära direktdemokratisk dialog man kan komma i ett öppet samhälle.

  Putin är ju i flera avseenden en ovanlig politiker: han kan ofantligt mycket statistik utantill och har också den för de flesta höga politiker i denna världen den avundsvärda förmågan och egenskapen att hålla långa koncentrerade politiska tal helt utan manus. (Det märker man ju också i regissören Oliver Stones två filmer om den ukrainska krisen de senaste åren – hans kunskaper är tidvis encyklopediska).

  Det är nog det sistnämnda att hålla goda tal utan manus som avhåller och rentav avskräcker många politiker som på senare år blivit lika förvirrade som osäkra av den förfärliga ”mediaträningen”, som gjort så många västerländska politiker närmast handikappade i sina svars ordval och tidvis också fullständigt outhärdliga att lyssna på. Maud Olofssons svar i en Aktuelltsändning för över tio år sedan där hon upprepade samma svar mer än femton gånger var ju helt enkelt ett bevis på mediaträningens katastrofala inverkan.

  Jag känner därutöver mig övertygad att en talets naturbegåvning som Vladimir Putin inte genomgått denna enfaldigt insnöade mediaträning, någonsin.

 2. https://tass.com/politics/1308871
  Izvestia: Rysslands försvarsministerium överväger nya regler efter Black Sea-incidenten.
  Det ryska försvarsministeriet skapar ett enhetligt förfarande för rysk luftfart mot fartyg som bryter mot statsgränsen som svar på händelsen med ett brittiskt krigsfartyg i Svarta havet den 23 juni, skriver Izvestia.
  De nya bestämmelserna kommer att täcka användningen av lättare vapen för att minska risken för allvarliga militära incidenter eftersom användningen av konventionella flygbomber kan vara för farlig.
  Experter tror att provokationer i Rysslands territorialvatten kommer att bli allt vanligare och landet måste vara redo att reagera, men ostyrda missiler skulle räcka för att visa avsikter.

  Reglerna övervägs nu av flottans och flygindustrins huvudkommando. Det kommer att revidera uppsättningen vapen som luftfarten kan använda för att skjuta varningsskott mot inkräktare. Ett förslag har lagts fram för att överge användningen av flygbomber till förmån för ostyrda flygplansmissiler, berättade källor i militäravdelningen till Izvestia.

  Under de kommande åren kan incidenter som denna med utländska fartyg bli vanligare, berättade före detta vice utrikesminister Sergey Ordzhonikidze till Izvestia. Enligt diplomaten testar amerikanerna och deras allierade om Ryssland är redo att motstå sådana provokationer. ”De bryter inte bara gränsen utanför Krim, utan ifrågasätter också landets territoriella integritet. Det är deras problem, oavsett om de erkänner halvön som Rysslands eller inte. Vi måste försvara vår territoriella integritet,” sade experten. ”Även om du skjuter ut en eller två missiler kommer det visuellt att vara helt märkbart på grund av det rökiga spåret från jetmotorn. Och sprängningen i sig kommer inte att vara för stor, och skaderadien är liten”, militärexpert Viktor Murakhovsky.

 3. Kan detta brittiska militära beteende vara ett nytt tillvägagångssätt för att underminera med ukrainskt och amerikanskt stöd, eller åtminstone samtycke, det s.k. Normandiska formatet och Minsk-överenskommelserna för att reglera fredsarbetet i Ukraina och folkrepublikerna i Donetsk och Lugansk. Detta fredsarbete sker med stöd av och inom ramarna för EU, Tyskland och Frankrike, Ryska federationen och Ukraina självt.

  Ukraina har ju velat utvidga (förmodligen för att splittra det europeiska normandiska formatet) och bjuda in de knappast officiella (men inofficiella?) parterna Storbritannien och amerikanska Förenta staterna i samarbetet som då skulle totalt låsas och slutligen haverera? Till slut skulle väl den amerikanske presidenten naturligtvis, trots motgångarna, i denna sak erhålla Nobels fredspris, som den udda norska seden påbjuder.

 4. Den viktigaste lärdomen som föreningen hata Ryssland ska och bör ta med sig är följande. På frågan om lill-Britanniens provokation i Svarta havet skulle lett till ett stort krig så svarade Vladimir Putin så här:

  “Here is what I would like to say. You said that this put the world on the brink of a global war. No, of course, not. Even if we had sunk that ship, it is nevertheless difficult to imagine that this would have put the world on the brink of a third world war because those who did this know they could not win a war like that. This is very important.”

  Om västs dåliga sits, tröttsamma tt vanan att ropa varg och andra falsarier kan man läsa med ett gott skratt dessutom här
  http://thesaker.is/crying-wolf-in-the-ukraine-again/

  Ett litet smakprov dock. Ståndpunkterna i Kiev-frågan

  Official White House: We want to contain Russia, maintain a dialog where it is in the interests of the USA and we will defend our friends and values in the region and the whole world😖

  US/NAT/EU officials: We will resist any Russian provocation or use of force, we have the means to force Russia to renounce her plans to rebuild the Soviet Union.🥺

  Ukronazis: The world is with us. Russia is weak and isolated. The US, NATO and our invincible military will teach a painful lesson to the Russian bear which really belongs East of the Urals (the latter are the natural border between the EU and China). We are now rehearsing the liberation of Crimea with our allies. 🤬

  Russians: Just try 🥱

 5. Den berömda västvärlden, som bara av en händelse bröt ut Kosovo-Metohija ur Serbien, måste fråga sig vad de som bor på Krim vill och -det historiska faktum- till vilket land Krims befolkning vill tillhöra.

  Den som vill ha ett riktigt och blodigt inbördeskrig i Ukraina kan ju försöka att få de Krimboende -med våld- att tillhöra det högernationalistiska Kiev. Det kommer helt enkelt demokratiskt inte att gå.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here