Rapport från New Orleans: Regeringen gör ingenting för de fattiga  

2
1171
Klimat öken Pixabay. desert-2227962__480

Denna artikel av John Catalinotto 2/9 Rapport från New Orleans: USA:s regering gör inget för de fattiga har letats upp och översatts av Catarina Östlund. En beskrivning av läget i en känd stad i ”världens rikaste land”. Noterar detta FN-rapport: Femfaldigade väderkatastrofer sedan 1970. Enligt en rapport skulle Biden resa till Lousianna. New York Times. Kommer detta att påverkan sannolikheten för nya väderkatastrofer – en sarkastisk fråga.


» Klimat- och miljökris »
Rapport från New Orleans: Regeringen gör ingenting för de fattiga

Gavrielle Gemma, är fackförenings- och politisk organisatör sedan 1970-talet, och arbetar nu för New Orleans-baserade “Workers Voice Socialist Movement”*, kallad “Workers World” för att rapportera om situationen där, efter orkanen Ida. Gemma bor nu i ett enkelt enfamiljshus i Florida-området i New Orleans, en del av Upper Nine Ward.

”Det är illa”, sa hon 1/9. ”Bara fattiga människor stannade kvar när borgmästaren och guvernören rådde folk att evakuera. Det betyder att de människor som lämnades kvar inte hade något val, de hade ingenstans att ta vägen, de hade inte haft några pengar att betala för hotell eller motell – om de nu hade kunnat få tag på ett rum. Om evakueringen hade gjorts obligatorisk skulle regeringen haft ansvar för de människor som hade lämnat området. Men de gör ingenting.

– Det absolut största problemet just nu är att det inte finns någon el. Företaget som distribuerar elen – Entergy – säger att det kan ta en månad innan de kan återställa full service. Och det är varmt, varmt, varmt, 90 F (ca 33 grader Celsius ö a ) med hög luftfuktighet. För att överleva i det här vädret behöver man vatten och ett sätt att kyla ner sig på. Kylcentralerna – för personer som riskerar värmeslag – hade ingen mat och heller inget vatten.

”Vi förväntar oss inga mirakel. De kan inte stoppa en orkan. Men även om vi inte dör i översvämningen, låter de oss svälta ihjäl på gatorna. Från dag ett borde någon ha varit ute,” sade Gemma, ”och berättat för människor vad de kunde förvänta sig och vad de skulle göra. Tankbilar med vatten och mat kunde ha åkt från gata till gata, med färdiglagad mat och vatten att dricka, och med presenningar för att täcka läckor.

– Nu har det gått tre dagar sen orkanen drog in över land och regeringen har bara satt upp tre ställen i stan dit man kan gå för att få vatten. När man kommer dit måste man köa i timmar. (New Orleans har ca 391 000 invånare ö a)

Vi saknar inte bara ström och mat, man kan inte få tag på bensin. Det står redan långa köer med människor som väntar på bensin och is. De enda som kommer förbi är de få med generatorer.

Istället för att köpa en usel F35-bombare kunde man ha köpt en hemgenerator till alla hushåll i stan. Pengarna för en bombare hade räckt till det.”

Komplicerade kriser: COVID, nedskärningar, Ida

” Det här kommer att ge era läsare en uppfattning om hur delstatsregeringen fungerar här”, tillade Gemma. ”Delstatsregeringen har avvisat den extra covid-19 federala arbetslöshetsförsäkringen på $ 300 per vecka under de senaste två månaderna.** Det har varit som att råna folk som behövde pengar på 2 400 dollar. Och ingen får betald sjukfrånvaro här.

** 26 stater har beslutat att stoppa den federala förmånen före det officiella slutdatumet den 6 september. Tillsammans med några företagare som klagar på att de har svårt för att hitta folk till jobben säger vissa republikanska lagstiftare att det extra biståndet avskräcker människor från att söka arbete. och bromsar återhämtningen i den bredare ekonomin.” USA Today Money

”Staten hjälper inte ens med tillräckliga resurser för New Orleans invånare att evakuera eller för att släktingar ska kunna hysa dem. Guvernörens budskap till dem är: ”Kom inte tillbaka. Vi kan inte ta hand om er. Så till och med när butikerna öppnar igen kommer många människor inte att ha några pengar att köpa mat för. Och när man handlar behöver man kontanter, det finns inga matkuponger, ingen SNAP (Supplemental Nutrition Assistance Program/ Kompletterande näringshjälpsprogram)

-Folk har redan vräkts från sina hem. Det kommer att bli ännu värre efter Ida.”

”Biden tog sitt ansvar och lämnade Afghanistan – bra att USA gav sig iväg därifrån. Han kan beordra federala insatser för att skicka hjälp till New Orleans. I Kalifornien används jätteplan för att bekämpa bränderna. Han kan använda transportplan för att hjälpa oss.”

”Biden kommer hit för att inspektera Louisiana efter Ida. Folket i mitt grannskap är arga som fan för att inget görs för att hjälpa oss. De tänker protestera.”

Förutom de andra problemen i Louisiana, där New Orleans ligger, har vi ökningen av COVID-19-fall. Att trycka in människor i ett skyddsrum för att lösa ett problem kommer att orsaka ett annat. Det är kriminellt hur de statliga myndigheterna har hanterat pandemin här.

”Vi ska omsätta dessa ord i handling. The Workers Voice Socialist Movement kommer att mobilisera för att kämpa och kräva hjälp åt arbetarklassen i New Orleans. Jag ska vara en del av det.”

* Om The Workers Voice Socialist Movement: “Vi är arbetare, anställda och arbetslösa, ungdomar, studenter och pensionärer. Vi tillhör många raser och är multinationella och vårt arbete går ut på att organisera och ena arbetarklassen. Vi finansieras av och för arbetare, vårt syfte är att frigöra alla arbetare och förtryckta människor.”

Föregående artikelCIA -engagemang i en misslyckad specialoperation i Vitryssland
Nästa artikelKrönikans förledande form och innehåll
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  • https://www.aljazeera.com/news/2021/9/22/northern-hemisphere-summer-wildfires-emit-record-amount-of-co2
   Sommarbränderna på norra halvklotet släppte ut rekordmängd CO2.
   Skogsbränder i Sibirien, Nordamerika och runt Medelhavet orsakade rekordnivåer av planetvärmande koldioxidutsläpp i sommar, säger EU:s jordövervakningstjänst.
   Globalt släppte skogar som flammade upp mer än 2,5 miljarder ton koldioxid – motsvarande Indiens årliga utsläpp från alla källor – bara i juli och augusti, rapporterade Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS) på tisdagen.
   Mer än hälften av koldioxidutsläppen från skogsbränder i juli kom från Nordamerika och Sibirien. Värmeböljor, torka och minskad markfuktighet som förstärks av global uppvärmning har bidragit till bränder utan motstycke i tre kontinenter. Även polcirkeln brann och släppte ut cirka 66 miljoner ton koldioxid från juni till augusti, med nästan en miljard ton från Ryssland som helhet under samma period.
   ”Det som utmärkte sig som ovanligt var antalet bränder, storleken på det område där de brann, deras intensitet och även deras uthållighet”, säger Mark Parrington, seniorforskare och skogsbrandsexpert vid CAMS. Bränder började rasa över nordöstra Sibirien i juni och började bara avta i slutet av augusti och början av september, rapporterade den satellitbaserade övervakningstjänsten.Utsläppen för regionen från juni till augusti var nästan dubbelt jämfört med året innan.
   Brännbart område fördubblades. Även om satellitbilder inte avslöjar hur dessa bränder startar, tros många av bränderna tidigt på sommaren ha orsakats av ”zombie” -bränder som ulmar genom vintern och sedan återuppstår. I västra USA och Canadas British Columbia – som såg rekordtemperaturer nära 50 grader Celsius (122 grader Fahrenheit) – härjade bränder enorma skogar. Massiva rök från Sibirien och Nordamerika rörde sig över Atlanten och nådde Storbritannien och delar av Europa i augusti.
   Nationer längs Medelhavsområdet såg under tiden egna okontrollerade bränder som förvärrades av ihållande värmeböljor. Daglig brandintensitet för Turkiet nådde de högsta nivåerna som någonsin registrerats i den nästan 20-åriga datamängden. Andra länder som brändes av bränder utan kontroll var Grekland, Italien, Albanien, Nordmakedonien, Algeriet och Tunisien. Bränder drabbade Spanien och Portugal i augusti. Stigande temperaturer och ökad torrhet på grund av förändrade nederbördsmönster skapar idealiska förhållanden för buske- eller skogsbränder.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here