CIA -engagemang i en misslyckad specialoperation i Vitryssland

12
1654
Folk från Wagnergruppen arresteras i Vitryssland. Bild från Björn Nistads artikel.

Den här artikeln av Bjørn Nistad, som publicerades 10 september har översatts av Rolf Nilsson.  CIA -engagemang i en misslyckad specialoperation i Vitryssland


CIA -engagemang i en misslyckad specialoperation i Vitryssland

Nyligen visade den amerikanska tv-kanalen CNN ett reportage där två anonyma ukrainska underrättelseofficerare berättar om en misslyckad amerikansk-ukrainsk specialoperation i Vitryssland, där avsikten var att bortföra 33 ryska medborgare.

I korthet gick operationen ut på att locka de ryska medborgarna – som alla var anslutna till legosoldat-företaget Wagner Group, som ukrainska myndigheter anklagar för inblandning i kriget i Donbass – till Vitryssland, under förespegling av att de hade erbjudits uppdrag i Venezuela och Syrien och därefter sätta dem på ett plan som var tänkt att ta dem till Turkiet, men som i själva verket skulle ta dem till Ukraina.

Operationen, som ägde rum strax före det vitryska presidentvalet den 9 augusti 2020, misslyckades när de vitryska myndigheterna arresterade de ryska medborgarna och senare utlämnade dem till Ryssland.

Se CNN -rapporten om den misslyckade specialoperationen här.

Den här historien är intressant. Först visar det hur nära ukrainska specialtjänsten samarbetar med motsvarande amerikanska tjänster. För det andra visar det hur ukrainska specialtjänster kan användas i operationer som knappast tjänar Ukrainas intressen, men som tvärtom orsakar betydande skador på landet.

Att ukrainska specialtjänsten ville locka medlemmar av Wagner-gruppen i en fälla och arrestera dem, och att de därför genomförde en särskild operation, är knappast förvånande. Men genom att genomföra operationen på vitryskt territorium, och till och med bara några dagar före det vitryska presidentvalet, riskerade Kiev att framkalla en konflikt med Vitryssland som Ukraina omöjligt kunde vara intresserad av och med skadliga effekter som skulle överskugga vad som man kunde uppnå propagandamässigt i en rättegång mot de ryska legosoldaterna.

Det finns anledning att fråga varför specialoperationen mot Wagner-gruppens medlemmar misslyckades. Efter den misslyckade specialoperationen anklagade ukrainska specialtjänsten administrationen för den nuvarande ukrainska presidenten, Vladimir Zelenskij, för att hindra operationen genom att läcka information om den till Ryssland. En annan – och kanske mer sannolik – förklaring är att amerikanerna valde att tipsa de vitryska myndigheterna om den särskilda operationen för att därmed tvinga Vitrysslands president, Alexander Lukasjenko, att välja mellan väst och Ryssland, samt att tvinga fram en konflikt mellan Vitryssland och Ryssland.

Faktiskt utvecklades historien med Wagner-gruppen i linje med vad som kan ha varit en amerikansk plan för att tvinga fram en spricka mellan Vitryssland och Ryssland.

Wagnergruppens medlemmar greps av vitryska specialstyrkor i en dramatisk operation den 29 juli 2020 och Lukasjenko uppgav att de hade skickats till Vitryssland för att sabotera presidentvalet. Hade Wagner-gruppens medlemmar utlämnats till Ukraina – eller hade de anklagats för sabotage och undergrävande verksamhet i Vitryssland – hade det utan tvekan lett till en spricka mellan Vitryssland och Ryssland. Och Vitryssland skulle ha tvingats orientera sig mot väst.

Men sedan hände något. Trots att Lukashenko ända sedan statskuppet i Ukraina 2014 tydligt hade signalerat att han ville knyta sig närmare till västländerna, och trots att det hade varit flera konflikter mellan Vitryssland och Ryssland, valde Lukashenko att utlämna de arresterade Wagner-anställda till Ryssland. Och i denna situationen – då både specialoperationen för att kidnappa Wagner-folket och det som kan ha varit en plan för att skapa en spricka mellan Vitryssland och Ryssland, hade misslyckats – valde västerländska underrättelsetjänster tydligen att utlösa det som förmodligen var plan B, reservplanen, nämligen att avsätta Lukasjenko med hjälp av en ”färgrevolution” och att inrätta en västvänlig regim. Kuppförsöket, som vittnade om hastverk och improvisation, misslyckades och gjorde att  Lukashenko, som väst nu stämplade som diktator, att knyta sin regim och Vitryssland till Ryssland.

Mycket är oklart i den här historien. Det som är uppenbart är att dagens ukrainska regim omöjligt kan ha tjänat på utvecklingen i Vitryssland sedan affären med Wagner-folket och det misslyckade kuppförsöket i anslutning till presidentvalet 2020. Ett Vitryssland som har drivits i armarna på Putin och som måste underordna sig Ryssland, är det sista Ukraina behöver i konflikten med Ryssland.

 

USA däremot, har allt att vinna på ett brott mellan Vitryssland och Ryssland. Eller på en politisk kris i Vitryssland och en allians mellan Lukasjenko och Putin som driver isär Europa och Ryssland.

 

Vem arbetar ukrainska specialtjänster för när de, trots de skador detta kan påföra relationerna mellan Ukraina och Vitryssland, är inblandade i en politiskt inflammerad specialoperation i Vitryssland bara några dagar före landets presidentval? Egna nationella intressen eller USA:s?

Och har ukrainska myndigheter kontroll över sina egna special- och säkerhetstjänster?

 

Denna artikel publicerades först på Bjørn Nistads blogg.

Föregående artikelHög norsk officer: Norges försvar skall inte längre försvara landet utan tjäna USA:s globala intressen!
Nästa artikelRapport från New Orleans: Regeringen gör ingenting för de fattiga  

12 KOMMENTARER

 1. Självklart! USA och CIA bedriver ett dolt lågintensivt krig gentemot Europa för att förhindra att Europa stärks och enas. Det är inte det minsta förvånande, utan snarast strategiskt logiskt. Det är inte heller en slump att en viss Vladimir Putin ”tipsade” och varnade i tid sin turkiske kollega president Erdogan i andra veckan i juli 2016 om deras inhämtade kunskap om en CIA-stödd förestående militärkupp i mitten av juli 2016 som började i Istanbul, som alla minns. Alla Nato-utbildade officerare i Turkiet är numera avskedade eller sitter i fängelse eller husarrest.

  De här amerikanska planerade operationerna slog fel: Turkiet har djupfrysta och rentav usla relationer med Washington, och Vitryssland och Ryska federationen står närmare varandra än någonsin. Häromveckan undertecknades närapå 30 samarbetsavtal mellan Vitryssland och Ryska federationen. När engelskalärarinna Tichanovskaja, den vitryska ”oppositionsledaren” som gärna talar på konferenser med ökända amerikanska kupporganisationen National Endowment for Democracy om att hon gärna ser vitryskt Nato-medlemskap, avslöjade hon sig nog mer än hon tänkt sig vilka krafter hon har bakom sig -och hur hon betalas i sitt numera vardagliga uppehälle: det kan ju inte vara hennes vitryska lärarlön i vilket fall som helst.

  • Jag tror ingen kan reda ut allt som hände enbart på uppgifter i media, om ingen anonym underrättelseofficer talar ut i mörk skuggbild i något reportage. CNN har nog kommit nära sanningen, att amerikanerna via bl.a. CIA och NED krånglar till det kring Ukraina och Turkiet skall vi nog inte vara så förvånade över alls. Jag vet inte för vilken gång i ordningen de försökte sig på en statskupp i Venezuela om det var ifjol – ledsna slagna amerikanska legosoldater sitter nu i fängelse. Venezuela får nog sägas ha tur som har tillgång till erfarna rådgivare från de främsta förutseende antikuppmakartjänster som finns på denna jord: den kubanska och den ryska. Man måste också fråga sig varför egentligen Moskva skulle ha något att vinna på att destabilisera Vitryssland och jämvikten i Minsk, det går helt enkelt mot seriöst resonemang – och då osar det (som vanligt) CIA. Turkiet står väldans mycket i tacksamhetsskuld numera till Kreml, och det var många smarta drag från en viss Putin att hjälpa till med att avslöja statskuppsplanerna 2016 liksom att sopa nedskjutningen av ett ryskt jaktplan från turkisk sida häromåret under mattan, till att udda får vara jämnt. Statsmannaskap i det 21:a århundradet. Det kan man ju knappast kalla den amerikanska ”ubåtsstölden” från Frankrike i Australienaffären denna gångna vecka. Man får alltmer en bild av att amerikanerna tappat verklighetsuppfattningen och det objektiva fotfästet. Numera rår man knappast politiskt på Putin, förutom om inte denne till utseendet friske herre får med åldern hälsoproblem, som vi alla.

 2. Jag har uppfattat det som att Lukasjenko vid makten är Rysslands (Putins) enda – eller åtminstone främsta – hopp att hindra en ”färgrevolution” i Vitryssland. Ett bålverk mot att NATO även där kan föra sina positioner fram till Rysslands gräns.
  Om det stämmer förefaller det osannolikt att Putin skulle vilja få bort honom och/eller destabilisera landet.

  Min fråga är därför varför LUKASJENKO skulle gå ut i media (vilket han tydliogen gjort?) med anklagelser att de Wagneranställda kommit till Vitryssland för att sabotera valet? Har han varit utsatt för en desinformationskampanj, orkestrerad t ex av CIA? Eller finns det verkligen någon annan politisk riktning i Vitryssland som Ryssland/Putin hellre skulle se vid makten? Eller vad?

  • Lukasjenko ville utlämna medlemmar av Wagnergruppen till Ukraina för att tillfredsställa hans ukrainska, europeiska och amerikanska ”vänner” (som hade lovad honom ryska tsartronen, när Putin är borta). Då var han med på noterna. Att dessa ryssar inte torterades till döds av fascisterna i Kiev berör på, att precis samma vecka började färgrevolutionen i Vitryssland. Med engelsklärarinna, som Johan säger, i spetsen. Då fattade skitstövel Lukasjenko, vilken öde har hans ”vänner” i väst planerad för honom och hela hans familj. Han skulle sluta sina dagar som Ceausescu, Milosevic, Husein, Khadaffi… DÅ skickades dessa Ryssar tillbaka till Moskva och Lukasjenko ändrade delvis sin utrikespolitik. Jag tror inte att Putin gillar Lukasjenko, som har under hela sin tid som president motarbetat goda relationer med Ryssland för att behaga sina ”vänner” i United Shits of America.

 3. ”Man får alltmer en bild av att amerikanerna tappat verklighetsuppfattningen och det objektiva fotfästet.” Som det verkar, gäller det många av de så kallade demokratierna. En sak som de däremot är väldigt bra på, och som de hjälper varandra med, det är att skjuta sig själv i foten. Naturligtvis är det nöjsamt att åse detta, men…. Men ett sådant skott kan också oavsiktligt få ödesdigra konsekvenser. Flera av dem som skjuter på detta kaotiska sätt har tillgång till kärnvapen.

 4. Lukasjenko skulle alltså vara befängd nog att tro sig kunna bli Rysslands härskare. Allvarligt?

  Kvarstår även frågan vem/vilka som Ryssland/Putin hellre vill se leda Vitryssland.

  • Amerikanska ”planer” att göra Lukasjenko till ryska tsaren är minst 10 år gamla (enligt vissa ryska politiska analitiker). De är inte genomförbara idag. Konstigt är, att Lukasjenko har suttit som president i 27 år. Under alla dessa år har han varit accepterad av de, som idag stämplar honom som diktator… varför? De har säkert haft planer med honom. Och Lukasjenko själv verkar vara bra korkat för att lita på dessa krigsförbrytare.

 5. Lukasjenko, inte den vassaste pennan i fodralet om än inte heller den trubbigaste, körde länge i samma politiska fåra som Janukovitj i Ukraina och detta ännu efter kuppen mot den sistnämnde. Han försökte mjölka både väst och öst på favörer. En video cirkulerade bl.a. där han käftas med Putin för att utverka större rabatter på om det var olja eller gas.

  Janukovitj var hur västvänlig som helst, det var först när någon dristade sig till att visa honom notan för EU-avtalet som han hickade till och försökte backa. Och Merkel skrek till honom att ”antingen skriver du på eller det kommer någon annan och skriver på”.

  Det kan inte ha varit mer än ett år innan kuppförsöket mot Lukasjenko när han ännu dunkade rygg med Mike Pompeo, Trumps utrikesminister. Numera lär han dock vara botad på den punkten och begriper vad väst håller i beredskap för honom.

  Och farsen fortsätter. Fru Tichanovskaja bemöts av EU som landets ledare. Däremot blev det väldigt tyst om den påstådda flygplanskapningen efter att Vitryssland släppte ljudbandet med kommunikationen mellan piloten och flygledningen. En undersökningskommission från IAEA lär dock ha infunnit sig, sent omsider.

 6. Lukasjenko har egentligen aldrig sett Vitryssland och Ryssland som separata länder, (med viss rätt) och hans ambitioner var säkert att använda Vitryssland som språngbräda för att ta makten i Moskva och bilda en ny union! Men vid det här laget måste nog även Lukasjenko insett att hans drömmar aldrig kommer att besannas och han har rättat in sig i ledet. Dessutom börjar han bli gammal och sliten så frågan är hur länge han sitter kvar! Och hur ”västvänlig” han var i verkligheten kan debatteras och det är nog som Jan säger att han bara ville ha ekonomiska förmåner från alla håll och spelade dubbelspel.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here