Krönikans förledande form och innehåll

6
2783


Bild:Wikimedia Commons.

Krönika av Britta Svensson 6/9: DDR-Sveriges triumferande moralism är skrämmande

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som är lika aktuell i högsta grad… Fina, tankeväckande artiklar om Krönikor förtjänar upprepad lsäning tycker jag.


Ulf Karlström skriver i mail till mig ör ett år sedan ”Här får du en ny artikel om krönikan. Jag blev nog inspirerad av den om Hakelius.” Högerprofil: “Sverige är ett våldsamt klassamhälle” – Är högern vimsig eller vad sysslar de med?

Vad sägs om ”min tes, och slutknorren”?

Just det, vad sägs om det?!


Krönikans förledande form och innehåll.

Problemen med krönikan och krönikörer att att de måste klämma ur sig något, även om de inte har något att säga, utöver strunt. Krönikans korta form som bara medger påståenden, men aldrig saklig, underbyggd argumentation är oftast bara ett redskap för fördumning. Helst borde vi slippa krönikan och krönikörer! Varför skall man kratta manegen för 2-minutersläsare? Är det desssa som skall bestämma delar av journalistikens villkor?

Temat för krönikan är att det haglar ”du måsten” över oss från ”Åsiktspoliserna, ett slags politbyrå, pekpinnemänniskorna”. Dessa ”man” klappar varandras ryggar, och håller stenkoll på att ingen avviker från normen, och sysslar – som sagt – bara [med] dessa evinnerliga pekpinnar

Krönikören ger följande exempel på felaktigheter som trumpetas ut av ”man” (dvs åsiktspoliser m fl):

– När jag bodde i USA brukade jag tänka på Sverige som en avlägsen ankdamm

– ”Du MÅSTE” protestera mot nedläggningen av ett bibliotek även om du aldrig har varit där.
– Andra företag ska däremot krossas, oavsett hur många jobb som försvinner.

– hur förkastliga nätläkare är. Att en massa människor får hjälp är oväsentligt

– Älskar att framhålla hur hemsk själva mobiltelefonen är

– Flygskam och Greta Thunberg

– Källsortering är bra, men man bör inte prata om det

– Lever lite vettigt ur miljösynpunkt, så är man töntig

Exemplen ovan är närmast sanslösa, i en slag borgerlig omedvetenhet och/eller vulgär slängighet.

Jasså, Sverige är en ankdamm i jämförelse med USA? Hur kan man skriva på detta korkade sätt? Är det från minnet av en 16-17 åring som gick på college ett år, och missade allt om tokigheterna i det amerikanska samhället och – dessutom – USA:s imperialistiska utrikespolitik? En totalt omedveten tonåring kan ursäktas, men inte en vuxen journalist. I det senare fallet handlar det enbart om politisk dumhet – läs: Höger.

Stockholms stadsbibliotek

Jaha, vi skall inte protester mot nedläggningen av bibliotek? Vad menas? Är det bra att de läggs ned? Är du helt från vettet? Om att du inte besökt just det där filialbiblioteket är inget argument i sammanhanget.

Vem är det som ständigt önskar att krossa företag? Är det ”man” igen? Undra var ”man” bor? Kanske på månen? Eller möjligen hos Svenskt Näringsliv. Den organisationen klagar ständigt på allt och alla. Ändå har t ex SvD:s Näringsbilaga haft mängder av artiklar där det påvisats hur avvikande framgångsrikt svensk företagsamhet varit de senaste 5-7 åren i jämförelse med Euroländerna. Den som får mycket, vill tydligen bara ha ännu mer. Och högerkrönikörer jamar bara med.

Nätläkarna. Landstingen kämpar idag med ekonomin. SKL, om än kanske något partisk, talar om situationen som ett stort kommande krisområde, bl a med hög skuldsättning/upplåning. Det känner inte krönikören inte till, eller vill inte tala om det just nu, så miljonnotan från den skit som Nätläkeriet representerar, nämner inte Svensson.

Fastlåsningen vid mobilerna är ett faktiskt problem, och grundar sig inte på ”mans” pekpinnar, utan på sakliga tidnings- och radioreportage, och även i begränsad omfattning på vetenskapliga arbeten. Detta bagatelliserar krönikören genom att infamt skriva om att ”man” anser mobiler som hemska.

T o m personer, som undertecknad – en extremt måttlig mobilanvändare – skulle aldrig förneka det enorma värdet av uppfinningen.

Självklart måste krönikören harangera ”flygskam och Greta Thunberg”. I det här fallet är det väl krönikörens egen arbetsplats och kollegor som är ”man”, dvs en liten minoritet. Varför håller då krönikören och ”man” på med struntfrågor? Jag har inget svar, utöver att ”pseudofrågor” gärna lyfts fram i pressen. Troligen delar många människor i Sverige min uppfattning att fenomenet flygskam och Greta är pseudofenomen.

En flygresa per år spelar ingen roll, men en liten grupp flyger mycket, bl a i privatplan. Greta bör vända sig till sin åldersgeneration, och inte hälsa på Macron och Påven. Men inte ens det senare skulle jag basunera ut, då även det är en sakligt liten fråga.

Källsortering och något vettig vardagshantering av miljöfrågan. Vart vill Svensson komma? Det är ju rena snurren! Man skall göra det, utan att tala om det – varför det? Vi talar väl med varandra om mängder av vardagssaker. Hennes stolligheter i denna fråga är att exempel på vad Wittgenstein klokt föreslog: Varom man inte kan tala, bör man tiga. Och Svensson talar inte redigt.

Tänk vilken välgärning det skulle vara om Krönikan och Krönikörerna upphörde. Det intellektuellt politiska klimatet skulle vinna en del på detta.

Och 2-minutersläsarna fick söka annan sysselsättning – också det ett politisk fall framåt.

Jamen säger en logisk läsaren: Nu har du ju själv skrivit en krönika! Ja, det är sant, det går knappast att sticka under stol med.
Men det är klart, gav någon mig en tidning, med en halv miljon i upplaga, så kunde jag ju kalla inlägget för ledare.
Föregående artikelRapport från New Orleans: Regeringen gör ingenting för de fattiga  
Nästa artikelSpricka i Nato. Australien avbryter stort affärskontrakt med Frankrike för att behaga USA
Ulf Karlström
Ulf Karlström var för omkring 50 år sedan ordförande i DFFG, De Förenade FNL-Grupperna, en av Europas då starkaste antiimperialistiska rörelser. Han har varit med i styrelsen för Folkrörelsen Nej till EU. Han är filosofie doktor i limnologi och driver Macoma miljöutredningar. Ulf spelar teater och tävlar som historieberättare.

6 KOMMENTARER

 1. Jo, den representativa demokratin i Sverige är en ankdamm därför det finns ingen egentlig opposition.
  Skulle det dyka upp någon opposition så är den inte välkommen.
  Det viktiga är förutbestämt men kan justeras lite efter överenskommelser.
  Socialdemokrater, Moderater, Liberaler som bestämmer det är ingen väsentlig skillnad.
  Det märks så tydligt när det händer något utöver det ”förutbestämda” för då blir den politiska styrningen mer eller mindre handfallen.
  Kartan gäller även om verkligheten visar sig annorlunda.
  Vi såg det inte komma, vi litar på våra expertmyndigheter osv.

  Krönikor brukar vara trevlig läsning. Lättläst till morgonkaffet för ett exempel.
  Men krönikor måste inte vara politiska även om de ofta kan vara det.
  Man kan hitta krönikor i en veckotidning eller motortidning som inte handlar om politik alls.

  Just för stunden kan jag bara komma på en krönikör och det är Rolf Malm som numera skriver för Nya Tider. Hans krönikor är politiska och syftar ofta till ”dårskapen” som drabbat Sverige.
  Jag tror det är bekräftelser som efterfrågas därför han får så gott som alltid högsta beröm i kommentarsfälten under.
  Något liknande tror jag inte finns i det vänsterradikala medieflödet. De verkar numera ha fullt och göra med och försvara sig. Angreppen blir krystade och mer som repriser från en tid som varit.

  ”KRÖNIKA
  Löfven vet inte vad han skrev under
  Publicerad: 14 september, 2020, 18:20
  Han fick OK från EU-nämnden att godkänna avtalet. EU-nämndens medlemmar är vanliga riksdagsledamöter utan särskild kunskap om juridik och avtal. De är nog inte alla särskilt duktiga på krånglig, byråkratisk engelska. Tidigare ordförande var till exempel miljöpartisten Åsa Romson. Nu väcktes ledamöterna klockan 4 en morgon för att ta ställning till ett tjugosidigt juridiskt dokument på engelska. Svaret krävdes omgående. Kanske ett av de viktigaste besluten någonsin. Sverigedemokraten och vänsterpartisten reserverade sig mot beslutet. Övriga sade ja.”

  https://www.nyatider.nu/lofven-vet-inte-vad-han-skrev-under/

  Appropå bibliotek.
  Thoralf Alfson har kommit ut med sin bok ”Mina politiska fighter”.
  Jag ska inte köpa boken därför jag läser inte böcker.
  Men jag ska framledes fråga om den boken på biblioteket.
  Jag är så spännande på att höra att de inte känner till den och det inte finns några planer att köpa in den heller.

  Rolf Malm har också skrivit en bok tror jag. Eller håller på att skriva en.
  Vänstern och de progressiva har fått konkurrens på litteraturen med den nya konservativa rörelsen som faktiskt är folklig. En konservativ tankesmedja har sett dagens ljus till exempel.
  Men jag tror inte den konservativa rörelsen är själva upphovet.
  Det är snarare decennier av progressiv politik som skapat den här motrörelsen.
  Över hela Europa samt hela USA.
  Motståndet är förstås kompakt då vänstern i alla högsta grad lever.
  Undantaget är östra Europa där konservativa rörelsen i flera länder blivit samhällsbärande då Sovjetkommunismen effektivt tog död på alla folkliga progressiva folkliga rörelser med våldsmetoden ”Proletariatets Diktatur”
  mvh sign arbetarklass
  (garanterat utan titlar och akademiska examen)
  men arbeta kan jag, det lovar jag.

 2. Läser Hakelius, den bäste krönikören. Punkterna om ”trumpetandet” påminner inte ens om Hakelius, men däremot kanske om Ulf? Hakelius är mäkta populär, han står ut som modig bland alla svansviftande Jannar.

  Numera har det letat sig in i morgonpressen att arbetarna inte längre representeras av socialdemokratin utan har emigrerat till sd. Däremot kan ledarskribenterna inte förmås att komma fram till att övriga partiers immigrationspolitik är orsaken till sd´s tillväxt. Inställsam Preemartikel med snyftinledning, Jordan Petersson felaktigt återgiven. Stora delar av DN och SvD består av miljöpartistiskt ljug.

  Hakelius är en av de få som gör kommentarer till nyhetförsmedling läsvärda.

 3. Hakelius? Krönikör?

  https://www.fokus.se/author/johanh/

  Ja, där fanns ju en del att läsa. Absolut. Inte hela böcker utan innehållsrika stycken inom kortare tid.
  Som de flesta kan ta sig. Även jag.
  Jag har läst de politiska magasinet Fokus tidigare tidigare på webben och funnit det passar mig.
  Läsvänligt, man behöver inte bli upprörd så man börjar rädas hjärtattacken, snarare behagligt skrivit men ändå engagerande.
  Hakelius, ett namn att lägga på minnet?

 4. Krönikören m.m. Rolf Malm är död.
  R.I.P.
  En bestämd och läsvänlig herre vars krönikor jag gärna tillbringade en stund med om de fritt var tillgängliga på webben.
  Inte så ofta jag reagerar över döden för människor jag personligen inte känner men här hajade jag till.
  Nedan står att läsa en del om Rolf Malms liv.
  En synnerligen aktiv människa vars gärningar haft betydelse.

  https://www.nyatider.nu/rolf-malm-1940-2020/

  Naturligtvis inget om det här i Public Service eller MSM media men det differentierade informationsflödet är det första påtagliga i ett polariserat och splittrat samhälle.
  Ambitioner att med politikens makt drastiskt förändra samhället har sitt pris när diktaturen är försatt i skamvrån.

 5. Samhällsnytt (eller nämnd FaceBook sida) avslöjar Svensk Vänster Television (SVT)
  Gillas!!!
  Det intressanta är om inrikesreportern Elisabeth Marmorstein ens var medveten om det själv i sin så kallade `analys` ?
  För hade hon varit det så borde hon också känt faran för konsekvenserna?
  Enligt undersökningar har journalister/reportrar på Public Service egna politiska uppfattningar som motsvarar majoritet för Vänsterpartiet och Miljöpartiet.
  Resten är till större delen för regeringspartiet Socialdemokraterna
  Få är borgerliga och absolut ingen socialkonservativ.
  Kan en sådan konstellation framställa ”oberoende” journalistik?

  Jag är fullt medveten om människor åt vänster i stort sett nöjda med SVT Public Service.

  Är det då så fel att kalla SVT och SR för ”Vänstertelevisionen”?

  Men är det inte riskabelt att ta sådan tydlig ställning om det skulle visa sig vi får en politisk majoritet åt höger?

  För vad händer internt inom statstelevisonen då?
  Kaos och det totala sammanbrottet?

  https://samnytt.se/statstelevisionen-beskrev-ett-extraval-som-en-risk-andrar-rubrik-efter-kritik/

  (Var dessvärre tvungen kommentera på godtyckligt valt inlägg.
  Något passande inlägg står ju bara inte att finna på en vänsterradikal blogg eller dito politiskt forum på internetsida.)

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here