Krönikans förledande form och innehåll

0
399

Krönika av Britta Svensson 6/9: DDR-Sveriges triumferande moralism är skrämmande

Ulf Karlström skriver i mail till mig “Här får du en ny artikel om krönikan. Jag blev nog inspirerad av den om Hakelius.” Högerprofil: “Sverige är ett våldsamt klassamhälle” – Är högern vimsig eller vad sysslar de med?

Vad sägs om “min tes, och slutknorren”?

Just det, vad sägs om det?!


Krönikans förledande form och innehåll.

Problemen med krönikan och krönikörer att att de måste klämma ur sig något, även om de inte har något att säga, utöver strunt. Krönikans korta form som bara medger påståenden, men aldrig saklig, underbyggd argumentation är oftast bara ett redskap för fördumning. Helst borde vi slippa krönikan och krönikörer! Varför skall man kratta manegen för 2-minutersläsare? Är det desssa som skall bestämma delar av journalistikens villkor?

Temat för krönikan är att det haglar ”du måsten” över oss från ”Åsiktspoliserna, ett slags politbyrå, pekpinnemänniskorna”. Dessa ”man” klappar varandras ryggar, och håller stenkoll på att ingen avviker från normen, och sysslar – som sagt – bara [med] dessa evinnerliga pekpinnar

Krönikören ger följande exempel på felaktigheter som trumpetas ut av ”man” (dvs åsiktspoliser m fl):

– När jag bodde i USA brukade jag tänka på Sverige som en avlägsen ankdamm

– ”Du MÅSTE” protestera mot nedläggningen av ett bibliotek även om du aldrig har varit där.
– Andra företag ska däremot krossas, oavsett hur många jobb som försvinner.

– hur förkastliga nätläkare är. Att en massa människor får hjälp är oväsentligt

– Älskar att framhålla hur hemsk själva mobiltelefonen är

– Flygskam och Greta Thunberg

– Källsortering är bra, men man bör inte prata om det

– Lever lite vettigt ur miljösynpunkt, så är man töntig

Exemplen ovan är närmast sanslösa, i en slag borgerlig omedvetenhet och/eller vulgär slängighet.

Jasså, Sverige är en ankdamm i jämförelse med USA? Hur kan man skriva på detta korkade sätt? Är det från minnet av en 16-17 åring som gick på college ett år, och missade allt om tokigheterna i det amerikanska samhället och – dessutom – USA:s imperialistiska utrikespolitik? En totalt omedveten tonåring kan ursäktas, men inte en vuxen journalist. I det senare fallet handlar det enbart om politisk dumhet – läs: Höger.

Stockholms stadsbibliotek

Jaha, vi skall inte protester mot nedläggningen av bibliotek? Vad menas? Är det bra att de läggs ned? Är du helt från vettet? Om att du inte besökt just det där filialbiblioteket är inget argument i sammanhanget.

Vem är det som ständigt önskar att krossa företag? Är det ”man” igen? Undra var ”man” bor? Kanske på månen? Eller möjligen hos Svenskt Näringsliv. Den organisationen klagar ständigt på allt och alla. Ändå har t ex SvD:s Näringsbilaga haft mängder av artiklar där det påvisats hur avvikande framgångsrikt svensk företagsamhet varit de senaste 5-7 åren i jämförelse med Euroländerna. Den som får mycket, vill tydligen bara ha ännu mer. Och högerkrönikörer jamar bara med.

Nätläkarna. Landstingen kämpar idag med ekonomin. SKL, om än kanske något partisk, talar om situationen som ett stort kommande krisområde, bl a med hög skuldsättning/upplåning. Det känner inte krönikören inte till, eller vill inte tala om det just nu, så miljonnotan från den skit som Nätläkeriet representerar, nämner inte Svensson.

Fastlåsningen vid mobilerna är ett faktiskt problem, och grundar sig inte på ”mans” pekpinnar, utan på sakliga tidnings- och radioreportage, och även i begränsad omfattning på vetenskapliga arbeten. Detta bagatelliserar krönikören genom att infamt skriva om att ”man” anser mobiler som hemska.

T o m personer, som undertecknad – en extremt måttlig mobilanvändare – skulle aldrig förneka det enorma värdet av uppfinningen.

Självklart måste krönikören harangera ”flygskam och Greta Thunberg”. I det här fallet är det väl krönikörens egen arbetsplats och kollegor som är ”man”, dvs en liten minoritet. Varför håller då krönikören och ”man” på med struntfrågor? Jag har inget svar, utöver att ”pseudofrågor” gärna lyfts fram i pressen. Troligen delar många människor i Sverige min uppfattning att fenomenet flygskam och Greta är pseudofenomen.

En flygresa per år spelar ingen roll, men en liten grupp flyger mycket, bl a i privatplan. Greta bör vända sig till sin åldersgeneration, och inte hälsa på Macron och Påven. Men inte ens det senare skulle jag basunera ut, då även det är en sakligt liten fråga.

Källsortering och något vettig vardagshantering av miljöfrågan. Vart vill Svensson komma? Det är ju rena snurren! Man skall göra det, utan att tala om det – varför det? Vi talar väl med varandra om mängder av vardagssaker. Hennes stolligheter i denna fråga är att exempel på vad Wittgenstein klokt föreslog: Varom man inte kan tala, bör man tiga. Och Svensson talar inte redigt.

Tänk vilken välgärning det skulle vara om Krönikan och Krönikörerna upphörde. Det intellektuellt politiska klimatet skulle vinna en del på detta.

Och 2-minutersläsarna fick söka annan sysselsättning – också det ett politisk fall framåt.

Jamen säger en logisk läsaren: Nu har du ju själv skrivit en krönika! Ja, det är sant, det går knappast att sticka under stol med.
Men det är klart, gav någon mig en tidning, med en halv miljon i upplaga, så kunde jag ju kalla inlägget för ledare.Politik

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here