Spricka i Nato. Australien avbryter stort affärskontrakt med Frankrike för att behaga USA

4
1663

DN skrev 19 september DN: Australien försvarar nya ubåtsavtalet ”Australiens nya säkerhetspakt med USA och Storbritannien har väckt starka reaktioner i Frankrike – som i och med australiernas nya partnerskap går miste om hundratals miljarder kronor” och ”Avtalet, som fått namnet Aukus, innebär att Australien nu får ta del av amerikansk teknik som tidigare delats med Storbritannien och kommer att få en modern, kärnkraftsdriven ubåtsflotta. Däremot kommer ubåtarna i avtalet inte att bestyckas med kärnvapen.
Det innebär också att Frankrike, som 2016 slöt ett avtal med Australien om just ubåtar, går miste på motsvarande 350 miljarder av en affär värd över 500 miljarder kronor.
Fransmännen, som fick vetskap om det nya avtalet bara timmar innan tillkännagivandet svarade med vrede. Utrikesminister Jean-Yves Le Drian har beskrivit det nya avtalet som ”Ett knivhugg i ryggen” och på fredagskvällen kallade president Emmanuel Macron hem sina ambassadörer från USA och Australien i protest.

I en annan artikel konstaterades ”Ubåtsavtalet mellan USA och Australien kan få långtgående konsekvenser för relationerna mellan Frankrike och USA. Kanske kommer Paris att driva frågan om ett europeiskt försvarssamarbete hårdare när man nu anser att USA gått bakom ryggen på sin allierade.”
Den franska bristen på tillit till USA kan få allvarliga konsekvenser

Frankrike kallar nu hem sina ambassadörer i USA och Australien. Kan detta bidra till en mer självständig politik bland stormakter i Europa?

Detta har även kommenterats av kunniga geopolitiska analytiker som Caitline Johnstone, Pål Steigan och ”Moon of Alabama”, vilka gör likartade bedömningar. Återger huvuddragen i Caitline Johnstones artikel Australien fortsätter att gå ned sig i auktoritarism och militär balansgång, med viss komplettering. Översatt av Rolf Nilsson.


Australien fortsätter att gå ned sig i auktoritarism och militär balansgång

Australien har anslutit sig till USA och Storbritannien i ett ”förstärkt trilateralt säkerhetspartnerskap” kallat AUKUS, med det outtalade, men ändå uppenbara, målet att samordna upptrappningar mot Kina. Antiwar rapporterar:

President Biden och ledarna i Australien och Storbritannien tillkännagav på onsdagen ett nytt militärt avtal för att motverka Kina. Pakten, känd som AUKUS, kommer att fokusera på delning av känslig militär teknologi, och det första initiativet kommer att fokusera på att få Australien utrustat med atomdrivna u-båtar.

Amerikanska tjänstemän, som talade med CNN, beskrev ansträngningen att dela atomdrift med ett annat land, som ett ”extremt sällsynt steg” på grund av teknikens känslighet. ”Denna teknik är extremt känslig. Detta är ärligt talat ett undantag från vår politik i många avseenden, säger en icke namngiven tjänsteman.

Den här affären kommer att ersätta ett planerat program på 90 miljarder dollar för att köpa in tolv ubåtar av Frankrike, en motbjudande utgift, när en fjärdedel av australierna kämpar för att få det att gå ihop under en pandemi, där risken att dö är fyra gånger större för de australier som har det svårt ekonomiskt. Detta är bara det senaste i Canberras ständigt växande politik för att ge stora ekonomiska bidrag till Washingtons kamp mot Peking på bekostnad av sitt eget folk.

Om läsarna är nyfikna på varför Australien samtidigt skulle undergräva sina egna ekonomiska intressen genom att vända sig mot sin främsta handelspartner och sina egna säkerhetsintressen genom att ge sig in i farliga och onödiga provokationer, kommer jag återigen att hänvisa dem till den förödande ärliga förklaringen av den amerikanska politiska analytikern John Mearsheimer (mer om honom, en nestor inom den så kallade realistiska skolan här, ö.a.), vid en debatt, som den australiensiska tankesmedjan Center for Independent Studies arrangerade under 2019. Mearsheimer sa till sin publik att USA kommer att göra allt de kan för att stoppa Kinas uppgång och förhindra att det blir den regionala hegemonen i öst, och att Australien borde anpassa sig till USA i den striden, annars skulle man möta Washingtons vrede.

Mearsheimer sa att Australien och andra länder i Östasien är  i ett dilemma.  Man handlar mycket med Kina, och den handeln är mycket viktig för ens välstånd. Säkerhetsmässigt vill man samtidigt följa med USA.

”Det finns ett alternativ: Man kan gå med Kina”, sa Mearsheimer. ”Om man går med Kina måste man förstå att man bestämmer sig sedan för att bli fiende till USA. För återigen talar vi om en intensiv tävlan om säkerhet. ”

”Du är antingen med oss ​​eller emot oss”, fortsatte han.

Australien anpassar sig inte till USA för att skydda sig från Kina. Australien anpassar sig till USA för att skydda sig från USA menar Johnstrone.

 


”Moon of Alabama” kompletterar

Vi får nu veta att samtal om att skippa kontraktet med fransmän till förmån för amerikanska kärnkraftsdrivna båtar redan startade i april 2020 och slutfördes under ett toppmöte mellan USA, Storbritannien och Australien i början av juni 2021. Detta var innan premiärminister Scott Morrison träffade Frankrikes president Macron om det fransk-australiensiska projektet!

Vad premiärministern inte berättade för Macron under middagen i Paris är att Morrison bara någon dag tidigare hade träffat ett informellt avtal med USA: s president Joe Biden och Brittiska premiärministern Boris Johnson för en förlängning av ett avtal om delning av kärnteknik.

Den 30 augusti hade de franska och australiensiska utrikes- och försvarsministrarna dessutom träffats och utfärdat en gemensam förklaring om bilateralt samarbete inom ett antal politikområden. Detta inkluderade försvarssamarbete. Moon of Alabama

Men kärnenergidrivna ubåtar är större och dyrare än konventionella. Kostnaden nästan 50% mer. De kräver också särskild infrastruktur och mycket specialiserad kärnteknisk utbildning för besättningarna. Australien har varken eller kan leverera nödvändigt bränsle till kärnreaktorerna.

Priset för de nya ubåtarna Australien måste betala kommer att bli mycket högre än för de franska. Cirka 3 miljarder dollar har redan spenderats i det franska kontraktet. Frankrike kommer med rätta att kräva ytterligare ersättning för att kontraktet avbryts. Det nya kontraktet med USA eller Storbritannien kommer att kosta mer än det franska men kommer bara att innehålla 8 istället för 12 båtar. Eftersom tre båtar behövs för att hålla en till sjöss (medan de andra två tränar eller ombyggs) sjunker den faktiska patrulleringskapaciteten för Australiens flotta från 4 till 2-3 samtidiga ubåtar till sjöss.

Det mycket högre priset på de färre mer komplicerade båtarna kommer att rubba Australiens försvarsbudget under kommande decennier.

Föregående artikelKrönikans förledande form och innehåll
Nästa artikelÅr 2019 kom BlackRocks plan inför den kommande krisen: – Finansiellt samarbetsrekord mellan stat och Kapital. Betyder?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Efter fiaskot med 20 år av krig i Afghanistan i efterföljd av det brittiska geopolitiken mot Ryssland i det s.k. Great Game, kastar sig USA huvudlöst in i en ännu värre geopolitisk konfrontation mot Kina, igen i brittiskt ledband med bildandet av AUKUS.

  Denna gång inte mot ett utvecklingsland, utan mot den kärnvapenutrustade stormakten Kina, vilket gör att världen nu befinner sig på en knivsegg att vackla in i ett kärnvapenkrig. Det är en utveckling som verkar vara föremål för en stor fraktionsstrid inne i den amerikanska militären varifrån det nu kommer mycket sensationella och motstridiga uttalanden på temat kärnvapen och Kina. (Harley Schlanger från Schillerinstitutet började i sitt senaste inlägg sätta ihop bilden av denna interna amerikanska försvarsdebatt som har hela världens öde i ena vågskålen: https://youtu.be/cF8j3hD10tI?t=1384 Efter honom går den oeroende journlisten Mike Robinson igenom hur denna brittiska politik kallad Global Britain steg för steg har utvecklat sig.)

  Istället för impotenta protester bör Frankrike, Sverige och alla andra Västländer ta tillfället att lämna allt Natosamabete och arbeta för att ena världen runt uppgiften att utveckla Afghanistan för att börja lägga tillrätta de felsteg och katastrofer man skapat där!

  Det kräver den franske partiledare Jacques Cheminade efter beslutet av Frankrikes främsta Nato-”allierade” USA och Storbritannien att gå ihop med Australien i AUKUS mot Kina. Det var ett totalt svek när USA och Storbritannien bakom ryggen på fransmännen har genomfört ett hemligt 18 månader långt utvecklingssamarbete för att sälja atomdrivna ubåtar till Australien.

  Avtalet innebär en omorientering för Frankrikes Natoallierade utan förvarning. Cheminade avfärdar AUKUS-länderna med att de inte lärt något av misslyckandet i Afghanistan och Indokina. Frankrike borde se detta som en anledning till att upplösa Nato som borde gjorts redan när Sovjetunionen upphörde, säger han.

  Cheminade hänvisar i sitt uttalande som följer nedan på engelska, till Charles de Gaulles tal om samarbete för ekonomisk utveckling i världen och att det det förutom Afghanistan även borde omfatta utveckling av andra utblottade länder som Niger, Mali, Libanon, Syrien och Jemen i samarbete med Kinas BeltandRoad.

  Jacques Cheminade Declares: The Affront We Face over the Submarines Is an Opportunity To Get Our Act Together

  PARIS, Sept. 17 (EIRNS)—The following is a translation of the declaration issued today by Jacques Cheminade, president of the French political party, Solidarité & Progrès: (http://jacquescheminade.fr/sous-marins-australiens-affront-ressaisir)

  If we do not react to an affront and seize the opportunity to revolt, we condemn ourselves to an unworthy submission. France must therefore react by changing the orientation of its policy in the face of the intervention by the United States and the United Kingdom to break our “contract of the century” with Australia. Not only have these three countries betrayed our trust, but also they have done so without having officially warned us. Thus, American President Joe Biden, British Prime Minister Boris Johnson, and Australian Prime Minister Scott Morrisson appeared together in a video conference [on Sept. 15] to announce their plans with the satisfied smiles of those who believe they are attacking weaker people than themselves. This is a good opportunity to prove them wrong, by getting to the bottom of things.

  Their crime is, of course, in the context of what they call the AUKUS, the creation of a strategic and nuclear partnership against China in the Indo-Pacific area. As if the Anglo-Saxon countries had not understood anything, despite their Five Eyes, after the NATO debacle in Afghanistan.

  As if they had not understood that continuing a policy of permanent confrontation and cold war, to the detriment of their enemies, their allies and ultimately themselves, i.e., their peoples, can only lead to a much worse disaster: a destruction of the economic capacities of all and, with the proliferation of nuclear weapons, the risk of a conflict in which humanity would annihilate itself in monstrous destructions.

  I do not want to fall into the trap of quoting Charles de Gaulle every time a major challenge for our country arises, but when he announced on March 18, 1984 at the University of Mexico that “the fact that will dominate our future is the unity of our universe,” he was also addressing us: “a cause, that of man; a necessity, that of world progress and, consequently, of aid to all the countries that wish to develop; a destiny, that of peace, are, for our species, the very conditions of its life.” I would add today, of its survival.

  What initiatives should we take, here and now? Let France finally set an example by breaking with an Atlanticism that has proven its harmful character, carrying war-like madness follows its shadow. Let it stop playing the “Indo-Pacific” card, which, without China, can only be played against it and Russia. Let it take note that NATO and the Franco-British Lancaster House treaties have lost all meaning. Let it finally present to the peoples and nations of the world what its raison d’être is: a policy of peace through mutual development, beyond the weight of even a handful of submarines. Let it throw into the river a geopolitics in which everyone seeks to grab the stake, and put itself at the forefront of the fight for a new world economic, financial and monetary order.

  What a great opportunity we have in Afghanistan! By keeping these people, today deprived of everything, from dying, and by organizing—whether in Afghanistan or in Niger or Mali, in Lebanon, in Syria or in Yemen—first, humanitarian assistance to avoid the worst, then, a policy of reconstruction and systematic opening up!

  To this end, the challenge is for the world’s major powers to change their relations, and move from a policy of geopolitical confrontation to a commitment to mutual development. France, in relation to what seems impossible today, but is all the more necessary, is no longer considered a “great power” in statistical terms, but its greatness would be to become a mediator, a catalyst and an inspiration to help the world get out of its mortal dilemma.

  We should not weep over having been betrayed and denounce being “stabbed in the back,” with the impotence of those who wish to see nothing happen. Let us find the political will to change the rules of the game! The Schiller Institute has drawn up plans, in the current world situation, for development corridors that must be corridors of peace. In this sense, I believe in the saving importance of the New Silk Road, I believe that the Chinese, Russian, European and American peoples can and must work together so that human beings can find a solution in higher terms than those in which the challenge is posed today. It is up to us to believe in this, as General de Gaulle, the Free French and the Resistance believed in it, despite the debacle of May-June 1940, and it is up to us to fight for happy days to come, this time truly happy in France and in the world.

  If we do not take this step, if we do not run the risk of taking up the challenge, we will have both dishonor and war, because we have not repaired, rebuilt and refounded.

 2. Vem tror att det bara är Australien som blivit hotat av USA att gå sin egen väg? Gangsterstaten USA skyr inga medel när det gäller den egna makten och att hålla avtal och överenskommelser struntar man i blankt. USA är för svagt numera och kan i praktiken inte mer än kunna skramla med kärnvapen utan sina vasaller. Afghanistan har varit en ögonöppnare för många men vi som studerat deras militära fiaskon närmare blev inte speciellt överraskade. En papperstiger på egen hand alltså och det är i det ljuset man ska se USA:s agerande. Sen är det ju så att USA alltid sett på fransmännen som opålitliga och obstinata så man hämnas när man får tillfälle! USA styrs av en samling pellejönsar som skadats av sin egen löjliga propaganda och ska behandlas därefter, som den parianation det egentligen är! Frågan är när korkskallarna i Bryssel begriper detta? Kanske denna skandal är en ögonöppnare? Tillåt mig tvivla….

 3. På tal om ubåtar, som har utmönstrats som medel i Natos PsyOps mot Sverige, (de går aldrig i finska vatten, dom behöver inte skrämmas, som Sverige). Nu har de fått vingar och är B52:or, med JAS-eskort,
  som är nästa fas i Nato-kampanjen.

  Ubåtsforskaren Ola Tunander ger ut en bok
  om U-137, Navigationsexperten: Hur Sverige lät sig bedras av U-137.

  Den 23/9, kl. 18, på Bio Victor, Filmhuset, Stockholm. Avsiktligt militärt – felnavig-ering ? Ingetdera menar Tunander, som är en mycket skicklig ubåtsanalytiker.
  Vad bra om Global Politics kunde bevaka,
  denna nya analys, nu 40 år efter, 1981…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here