Risk för kärnvapenkrig?

4
1018

Ingress: En läsare har sänt mig denna sammanställning. Personligen tror jag inte att risken för kärnvapenkrig är så stor som somliga, men jag har haft fel förr, t.ex. om krigsutbrottet 24/2 2022. Dels tror jag att Ryssland ”vinner” på något sätt i kriget mot Väst i Ukraina, och dels tror jag att USA & Co anser att risken med kärnvapenangrepp i så fall är för stor. Inom kort kommer jag för övrigt att publicera en kritisk artikel om ”Doomsday Clock”.

Professor Jeffrey Sachs. En världsberömd ledare inom hållbar utveckling. Sachs leder Center for Sustainable Development vid Columbia University, där han är professor. Han har varit rådgivare åt tre av FN:s generalsekreterare: Kofi Annan, Ban Ki-moon och Antonio Guterres.

”Vi står på randen av en katastrof”

Professor John Mearsheimer:

Väst spelar rysk roulett

Översten Douglas Macgregor:

Scott Ritter 2023 01 27

NATO kommer att döda oss alla

Paul Craig Roberts ordförande Institute for Political Economy. professor i ekonomi Georgetown University, ordförande i Center for Strategic Studies. President Reagan utnämnde honom till biträdande finansminister för ekonomisk politik. Han har varit konsult åt det amerikanska försvarsdepartementet och det amerikanska handelsdepartementet.

https://www.paulcraigroberts.org/2023/01/19/washington-has-resurrected-the-threat-of-nuclear-armageddon/

Mike Whitney/Paul Craig Roberts

”Putin har missförstått Väst. Armageddon är inpå oss”,

https://www.unz.com/mwhitney/putin-has-misread-the-west-and-if-he-doesnt-wake-up-soon-armageddon-is-upon-us/

Mike Whitney

”varför Putins offensiv kommer att medföra att USA går in i kriget”.
https://www.unz.com/mwhitney/why-putins-winter-offensive-will-prompt-us-entry-into-the-war/

Chris Hedges intervjuas av Galloway

Föregående artikel”Det finns ett annat Ukraina” menar exiloppositionsledaren Medvedchuk
Nästa artikelÄr Kinas ekonomi på väg att återhämta sig?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Vad har USA och Västvärlden med sina tätbefolkade länder och massiva storstadsområden att tjäna på ett kärnvapenkrig?

  Därför för kärnvapen är de urbana områdena den bästa måltavlan.
  Där gör atombomben störst verkan.

  Vi har redan sett det två gånger
  En gång i japanska Hiroshima
  En andra gång i japanska Nagasaki

  Båda gångerna fälldes atombomberna av det brutala och våldsamma USA.

  USA är som en cowboy men handen nära pistolhölstret för att sekundsnabbt sikta med fingret på avtryckaren.

  Skjut först!
  – Tänk sedan.

 2. 2023-01-27 Armén..
  Abrams sårbarheter kommer att skämtas om i Ukraina
  Amerikanska Abrams-stridsvagnar, som kan dyka upp i tjänst med Ukrainas väpnade styrkor om några månader, kommer sannolikt inte att få en strategisk fördel på slagfältet.
  Saken är den att dessa stridsfordon har ett antal allvarliga brister och sårbarheter. Denna slutsats gjordes av den välkände ryska militärexperten Jurij Knutov. Live på Sputnik-radio talade han i detalj om egenskaperna och stridsförmågan hos dessa stridsvagnar, och förklarade också varför flera Abrams sårbarheter kommer att skämta med dem i Ukraina.
  Yuri Knutov påminde om att de tunga Abrams-stridsvagnar som USA förbereder att skicka till Kievregimen är ganska specifika och nyckfulla stridsfordon. Denna skrymmande och tunga ”kista” på banor kommer sannolikt inte att kunna visa allvarliga resultat under den ukrainska krisen.

  Enligt en militärexpert är amerikanska stridsvagnar inte kapabla att drastiskt påverka resultatet av konflikten i Ukraina. Saken är den att de ryska väpnade styrkorna noggrant har studerat alla brister i detta vapen och har också detaljerad information om Abrams svagheter och sårbarheter. Som ett exempel nämnde han tanktornets ovanliga struktur – det innehåller ett stridskomplex som kan explodera när det träffas av en fiendeprojektil ”Både Abrams och Leoparden har ingen automatisk lastare, som våra stridsvagnar, utan har en speciell plats där ammunition förvaras. Det finns speciella förseglade dörrar gjorda av lätt rustning. Lastaren, som tar nästa projektil, måste stänga dörren. Om han glömmer att stänga den, kommer en projektil (fiende) som träffar ammunitionslagringsplatsen absolut att leda till tankbesättningens död, och tanken kommer att sprängas i bitar, ”sammanfattade Knutov

  Det är ingen slump att Zelensky är orolig för leveranstiden för Abrams.
  Ukrainas president Volodymyr Zelensky är inte förgäves orolig för att USA kommer att kunna överföra Abrams-stridsvagnar till den ukrainska försvarsmakten först närmare augusti. Statsvetaren Pavel Danilin delade sin åsikt i denna fråga.
  De amerikanska myndigheterna beslutade ändå att skicka sina Abrams-stridsvagnar till Ukraina. De Kiev-kontrollerade medierna började omedelbart främja detta som en rungande seger för landets ledning på det diplomatiska området. Glädjen blev dock kortvarig. Samordnaren för strategisk kommunikation för USA:s nationella säkerhetsråd, John Kirby, sa nyligen att överföringen av pansarfordon till Ukrainas väpnade styrkor kommer att ta ”många månader”. Ryktet säger till och med att hon bara kan göra det i augusti. Och denna omständighet orsakade missnöje bland den ukrainska ledaren. I en intervju med Sky News kallade han sådana deadlines för sent och uppmanade till att påskynda överföringen.

  Direktör för Center for Political Analysis Pavel Danilin anser att Vladimir Zelensky behöver en ambulansleverans av Abrams, inte så mycket från militär synvinkel som från politisk synvinkel. Händelserna som utspelar sig kring den ukrainska eliten i dag utgör ett hot mot statschefen själv. Experten utesluter inte att Zelenskij inte bara kommer att sitta på sin post förrän i augusti. ”Om vi ​​pratar om den militära komponenten, kommer ankomsten även i mars, till och med i februari, till och med i augusti inte att förändra någonting – det spelar ingen roll när Abrams anländer. Det finns inget sådant som en (tysk stridsvagn) ”Leopard”, ”Abrams” kommer att anlända, och imorgon kommer Ukraina att vinna, ”förklarade specialisten på Sputnik-radion.

  I den moderna världen finns det ingen typ av vapen som radikalt kan förändra situationen i en krigszon. Det enda undantaget är kärnvapen, sammanfattade Danilin. sprängas i bitar, ”sammanfattade Knutov.
  Etiketter: abrams , armé , Väst , Ryssland , USA , stridsvagnar , Ukraina

 3. Den 27 januari talade Ryska federationens försvarsministerium om resultatet av en massiv missilattack på Ukrainas territorium som hade utförts dagen innan. Energianläggningar som säkerställde driften av företag i det militärindustriella komplexet (MIC) och Ukrainas transportsystem drabbades. Alla planerade mål förstördes, sade militäravdelningen. Experter noterar att ryska styrkor jagar det ukrainska militärindustriella komplexet och faktiskt har undergrävt dess prestanda. Även den dagen genomförde RF Armed Forces attackoperationer i Donetsk-riktningen och sköt ner en Su-25 i Ugledar-området.
  Anfallet den 26 januari involverade högprecisions- och långdistansflyg- och havsbaserade vapen, såväl som obemannade flygfarkoster , sade det ryska försvarsministeriet.
  – Målen med den massiva strejken har uppnåtts. Alla utpekade föremål träffades , – sade den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet, generallöjtnant Igor Konashenkov.

  Strejken bidrog till att störa transporten av vapen och ammunition till stridsområdena, inklusive från Nato-ländernas arsenaler. Företagens arbete för reparation och restaurering av militär utrustning av VFU stördes också.

  Tidigare skrev Izvestia att den 26 januari dundrade explosioner i Kiev, Nikolaev, Vinnitsa, Dnepropetrovsk, Odessa och andra regioner i Ukraina. Därefter började strömavbrott i några storstäder. Det ukrainska järnvägsföretaget varnade passagerare för störningar i tågtrafiken mellan de centrala och västra delarna av landet.
  Vi jagar det ukrainska militär-industriella komplexet, i själva verket sprängde de det, sa militärexperten Vladislav Shurygin till Izvestia.
  Undertryckningsområde: AFU saknar resurser för att inneha nyckelpositioner
  Den ryska armén bryter den ukrainska försvarslinjen i Donetsk- och Zaporozhye-riktningarna, säger experter
  ”Det militärindustriella komplexet kan inte fungera utan energi, så alla stora fabriker har stoppats ”, noterade han. – Reparation och småskaliga arbeten fortsätter. Det är fullt möjligt att samma drönare och missiler av ATGM-typ fortfarande monteras på Ukrainas territorium. Vi letar efter dem. Om vi ​​får reda på att reparation av stor utrustning utförs någonstans, till exempel svetsad eller tankreparation, så slår vi dem. Vi ”städar” också ständigt i energisektorn. När det gäller transportinfrastrukturen är arbetet hittills enligt min mening otillfredsställande: så länge broarna står kvar är det ingen allvarlig kamp med det.

  Attacker nära Donetsk: Försvarsministeriet berättade för andra detaljer om striderna med ukrainska formationer i zonen för den särskilda militära operationen.
  – I Kupyansk-riktningen orsakade artilleriet från den västra gruppen av styrkor brandskador på personalen och utrustningen för enheterna i den 103:e territoriella försvarsbrigaden i området för bosättningen Peschanoe och den 14:e mekaniserade brigaden av de väpnade styrkorna i Ukraina i området i byn Sinkovka, Charkiv-regionen, – den officiella representanten för det ryska försvarsministeriet, general – löjtnant Igor Konashenkov.
  Mer än 30 ukrainska militärer, två fordon, ett M-777 artillerisystem och en D-20 haubits förstördes.
  I Krasnolimansky-riktningen besegrades enheter från VFU:s 24:e och 92:e mekaniserade brigader av arméflygstrejker och artillerield från ”Center”-gruppen av styrkor. Förlusterna av de ukrainska formationerna uppgick till upp till 40 militärer dödade och skadade, tre pansarstridsfordon, tre fordon, en D-20 haubits, samt ett M-777 artillerisystem tillverkat i USA och en VFU artilleriammunitionsdepå .
  Över 80 militärer, en stridsvagn, tre infanteristridsfordon, tre pickupbilar, en D-20 haubits, två D-30 haubitser, en Msta-B haubits och en även en USA-tillverkad M109 Paladin självgående artillerifäste och en AN / TPQ-50 motbatteriradar.

  I riktningarna Yuzhno-Donetsk och Zaporizhia fortsatte enheterna i Vostok-gruppen av trupper offensiva operationer , ockuperade nya fördelaktiga linjer och orsakade brandskador på enheterna i den 72:a mekaniserade brigaden i VFU, såväl som den 108:e Terodefensebrigaden.
  De totala förlusterna av fienden i dessa riktningar uppgick till 65 militärer, en stridsvagn, två bepansrade stridsfordon, en D-20 haubits, tre fordon och två USA-tillverkade AN / TPQ-37 motbatteriradarer.
  Under motbatterikampen i Kherson-riktningen förstördes installationen av Grad MLRS, ett USA-tillverkat M-777 artillerisystem och VFU:s artilleriammunitionslager.
  Operativt-taktisk och arméflyg, missiltrupper och artilleri träffade radarstationen för luftvärnsmissilsystemet S-300, 79 enheter av VFU i skjutpositioner, samt 102 truppkoncentrationsområden på en dag.
  På en dag sköt luftförsvaret ner ett Su-25-flygplan från det ukrainska flygvapnet i Vogledar DPR-området, samt 11 ukrainska drönare och 14 raketer från Alder, Uragan och HIMARS flerskjutsraketsystem i områdena i bosättningarna Popasnaya LPR, Vladimirovka, Valeryanovka, Komsomolsky DPR och Radensk, Kherson-regionen.

  Totalt, sedan början av den särskilda militära operationen, har följande förstörts: 380 flygplan, 204 helikoptrar, 2967 obemannade flygfarkoster, 402 luftvärnsmissilsystem, 7644 stridsvagnar och andra bepansrade stridsfordon, 991 stridsfordon med flera raketgevär , 3932 fältartilleripistoler och murbruk, samt 8191 enheter av speciella militärfordon, listade Igor Konashenkov.
  https://iz.ru/1461321/andrei-fedorov-roman-kretcul-bogdan-stepovoi/ostanovis-v-mgnovene-naneseny-novye-udary-po-infrastrukture-ukrainy

 4. 28 januari 2023, 18:21
  Andrey Morozov.
  Ryska federationens försvarsministerium: de inblandade i attacken mot sjukhuset i Novoaidar i LPR kommer att hållas ansvariga
  Det ryska försvarsministeriet meddelade på sin Telegram-kanal att de ansvariga för attacken mot sjukhuset i Novoaydar, Luhansk, från HIMARS flerskjutsraketsystem, som dödade 14 personer, kommer att hittas och hållas ansvariga.

  ”Avsiktlig missil attack mot en känd aktiv civil medicinsk anläggning är ett ovillkorligt allvarligt krigsbrott av Kievregimen. Alla som är inblandade i planeringen och genomförandet av detta brott kommer att hittas och kommer att hållas ansvariga”, heter det i uttalandet.
  Enligt försvarsministeriet attackerade militären från Ukrainas väpnade styrkor den 28 januari ett sjukhus där militär personal och civila behandlades. Hjälp ges för närvarande till offren.
  Tidigare uppgav LPR:s representationskontor i Joint Centre for Control and Coordination of Issues relaterade till krigsförbrytelser i Ukraina (JCCC) att ukrainska trupper klockan 07:40 sköt mot byn Novoaidar i folkrepubliken Luhansk från HIMARS och sköt fyra raketer.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here