Ryssland kräver rubel för spannmålsexport och sänker priset. Vad säger man i Afrika? I EU?

4
1329

Vete. Bild: Lars Drake.

RT rapporterar att

Ryssland kräver rubel för spannmålsexport

Den ryska regeringen har lagt till spannmål, solrosolja och extraherat mjöl på listan över export som måste betalas i rubel. En resolution som ger verkan åt beslutet antogs på fredagen och publicerades på den officiella portalen för juridisk information.

I beslutet föreskrivs också en ettårig förlängning av de tullar som ska betalas i den nationella valutan för exporterad solrosolja och solrosmjöl till den 31 augusti 2023.

Som en del av den nya betalningsmekanismen kommer baspriset för beräkning av exporttullen på vete att vara 15 000 rubel (drygt 267 dollar) per ton.

Ryssland är världens största exportör av vete och en stor leverantör av solrosfrön. Rysslands jordbruksminister Dmitrij Patrusjev sade denna månad att landet endast skulle exportera jordbruksprodukter till ”vänskapliga länder”.

Enligt ministern kan Rysslands spannmålsskörd nå 130 miljoner ton i år, vilket skulle räcka för att täcka både de inhemska behoven och säkerställa exportpotentialen.

 

Kommmentar: Priset på vete var 334 dollar per ton 1 juli, en nedgång från närmare 440 dollar i mitten av maj. Då kriget startade låg priset nära 267 dollar per ton, som Ryssland nu vill sälja för. Business Insider Rysslands pris ligger nästan 20 % under aktuellt världsmarkandspris. Vad kommer fattiga länder att säga? Vad tycker EU och USA?

Föregående artikelFöreningen Syriensolidaritets uttalande vid antiimperialistiska 4-julikommitténs möte på Medborgarplatsen
Nästa artikelAssange och yttrandefriheten: ”Släpp ordet” – En dikt som hyllar och manar till fortsatt kamp
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

4 KOMMENTARER

 1. De säger ingenting eftersom det står Ryssland fritt att exportera gödselmedel och spannmål. Dock kommer den spannmål som stulits i Ukraina att beslagtas i de fall där det kan bevisas och importlandet följer internationella lagar.

   • Anders, det finns inga belägg (som du anar). Det räcker med att lögnimperiets prima media NYT säger det och fotsoldater som Frenkel agerar ekokammare. Vi lever i en tid där objektivitet, sanningshalt, bevis/belägg mm blivit bördor som lögnimperiet inte har råd med🥱.

    Däremot finns mängder med belägg att Ryssland gör sitt för att länder i Syd inte ska svälta p g a höga spannmålspriser🤗🤗🤗.

    Att kontrastera mot EU/NATOs (korkade) försök att tvinga Latinamerika att inte köpa gödsel från Ryssland och därmed hungra🤪. https://www.strategic-culture.org/news/2022/07/05/nato-fertilizer-wars/

 2. USA stjäl olja och spannmål från Syrien och detta är bevisat och erkänns dessutom! Vem är USA att sätta sig på åklagarens bänk mot Ryssland borde ju i stället vara frågan hos de servila patrasket som är ”journalister” på fulmedia? Något som ”Björn Frenkel” och andra USA-nissar borde reflektera över…Och kom nu inte med skitsnacket att bara för att USA stjäl och startar krig så är det fel av andra att göra samma sak! Påstår man sig vara västvärldens ledare ska man väl i så fall inte vara de värsta banditerna i världen utan föregå med gott exempel! Dessutom är Rysslands ingripande i Ukraina för att förhindra den massaker som planerades av Azov-bataljonen i östra Ukraina!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here