Ryssland på väg in i värmen?

6
1381
Macron och Putin juli 2018.

Denna artikel inleds med att jag först återger en aktuell artikel av Pål Steigan, något nedkortad, och därefter litet ”egna” uppgifter och reflexioner. Töväder mellan Frankrike och Ryssland?

Frankrikes president Emmanuel Macron välkomnade Rysslands president Vladimir Putin i en idyllisk miljö i fortet i Brégançon den 19 augusti 2019. Macron sa att ”Rysslands framtid är i Europa” och att han trodde på ”ett Europa från Lissabon till Vladivostok ». Le Monde. Den franska presidenten bjöd in Ryssland tillbaka till G8. Han pekade på att Donald Trump förkastade G8 i Kanada förra sommaren.

Om Macron seriöst menar allvar med sina vackra ord, kan han föreslå att man avskaffar sanktionerna mot Ryssland vid det kommande EU-toppmötet.
Han kan vid Nato-toppmötet föreslå stopp för Natos enorma upprustning vid vid Rysslands gränser drivet av Donald Trump och Jens Stoltenberg.
Han kunde också stoppa Frankrikes bidrag till kriget mot Syrien och hjälpa Ryssland att säkerställa Syriens integritet och nationella oberoende.

Men oavsett hur innehållslösa Macrons uttalanden är för tillfället återspeglar de ett europeiskt och franskt behov av en normalisering av förbindelserna med Ryssland. Frankrikes näringsliv har tappat mycket på sanktionspolitiken liksom Tysklands näringsliv. EU klarar sig inte utan energi från Ryssland och har svåra motsättningar. EU söker också en relation till Iran än USA.

Före mötet skrev Euronews att Macron ville ha Ukraina högt på dagordningen. Och att han skulle försöka pressa Ryssland att stoppa Syrias offensiv i Idlib. Observera slutligen att denna offensiv för att befria Idlib från al-Nusra-terrorister och deras allierade sker i nära samarbete mellan Rysslands flygvapen och den syriska armén. Det ryska flygvapnet, till exempel, såg till att förhindra turkiska flygplan från att undsätta terroristerna. Putin har också tydligt uttryckt sitt stöd till Syrien.

Men både Macron och Putin sa att de hoppades att valet av Vladimir Zelensky i Ukraina kunde öppna vägen för verkliga fredssamtal där. Putin uttryckte en ”försiktig optimism.”Men faktum är att även efter att Zelensky valdes har situationen på slagfältet i östra Ukraina försämrats. Southfront. Det återstår att se om Frankrike, Tyskland och EU har något att bidra med, vid sidan av den franska presidentens vackra ord. (Slut Pål Steigans artikel)

Egna reflexioner.

Det är alltså oklart vilken betydelse Macrons vackra ord får. Möjligen är det inte bara vackra ord, utan tomma ord. Kiev Post skriver att Macron sagt att Ryssland inte är välkommet förrän kriget i Ukraina är över. Kiev Post 20/8 kl 18.40. Väldigt höga tankar om Rysslands inflytande i detta inbördeskrig, där Putin hela tiden hänvisat till Minsk II i detta krig som i mycket drivs av USA:s starka inflytande över Ukraina efter statskuppen 23/2 2014. Ell rättare sagt, Macron är lika desinformerad (eller spelar samma spel) som USA och länderna i USA:s garn.
President Trump har samtidigt eller senare sagt att USA välkomnar Ryssland tillbaka till G8. PressTV 21/8 kl 08.55.

”Det är mycket bättre att ha med Ryssland. Ryssland borde vara med i G8, för mycket av det vi pratar om har att göra med Ryssland, ”tillade han. 2014 beslutade USA, Storbritannien, Kanada, Frankrike, Tyskland, Italien och Japan att avbryta Moskvas medlemskap i G8 för dess påstådda roll i den ukrainska konflikten. Några av medlemmarna ville senare åter ge Rysslands medlemskap i G8, men USA, Storbritannien och Kanada hade alltid villkorat det för att lösa situationen i Ukraina. ”Så jag vill verkligen se att det G8 igen” tillade han. Ryssland, som förnekar att man spelar en roll i Ukraina, tillkännagav sitt permanenta tillbakadragande från G8 år 2017. I juni 2018 föreslog Trump att Ryssland skulle delta i ett kommande G7-toppmöte i Kanada. En talesman för Kreml avfärdade idén och sa att Moskva var ”fokuserad på annat.”

Avslutningsvis och sammanfattningsvis: Än så länge bara vackra ord. Frågetecknet lika starkt som förra veckan. Men ändå är uttalandena från främst Trump något positivt G8-mötet öppnar 24/8, dvs. på lördag. Inte helt utan spänning.

Relaterat.
G7-mötet fiasko – Shanghai Cooperation succé med Kina, Ryssland & Co
Macron vill försvara Europa mot Kina, Ryssland – och USA!

Föregående artikelKom till Undersköterskeupproret idag!
Nästa artikelDet går framåt i Syrien
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Som sagt, övriga G7 länder borde se över sin relation till USA och påverka dem till att sluta starta krig och elände i världen i stället för att hacka på Ryssland! De mindre problem som Ryssland ställer till med i världen skulle säkert övriga G7-länder, förutom USA, lösa över en kopp fika med Putin på en eftermiddag. Saken är den att USA varken vill eller kan avsluta sina krig pga petrodollarn. Först måste alltså världens ekonomiska system reformeras totalt och man måste se till att ingen kan åka snålskjuts på andra som USA gör med petrodollarn. Det är verkligen dags att sluta med daltet för skurkarna i Washington.

 2. Förändring på gång? Vladimir Putins besökte på måndagen fortet i Bregancon, den franska presidentens officiella sommarresidens, vilket visar att en ny period är på gång och den tidigare perioden nu är officiellt avslutad? På alla nivåer har väst nu övergett sin tidigare fientlighet mot Putin och Ryssland.
  Emmanuel Macron sa att Ryssland var avgörande för att lösa olika kriser i världen – Iran, Ukraina, Syrien, INF-fördraget – och tillkännagav en 180-graders förändring av den franska och västerländska politiken.
  Under de senaste fem åren har inte bara EU utan också Washington och framför allt London insisterat på att Ryssland är ett problem, inte en lösning på ett problem.
  President Macron gick längre och sade till och med att det största problemet i världen inte längre är Ryssland utan istället USA.
  Du måste läsa mellan raderna men här är det viktigaste citatet: ”Jag skulle vilja säga att världen idag lever genom ett historiskt ögonblick; den multilaterala strategin kritiseras ofta, och vi bör fundera över sätt att återuppbygga denna värld och denna ordning. Det betyder att vi bör leta efter nya samarbetsmekanismer som kommer att vara användbart för oss alla. I detta fall spelar våra bilaterala förbindelser såväl som förbindelserna mellan Ryssland och Europeiska unionen en nyckel och avgörande roll”.
  Hotet mot multilateralism kommer enligt Macron inte från Moskva. Det kommer istället från Washington, som har sagt upp kärnvapenavtalet (INF) och naturligtvis klimatavtalet COP21. Detta har stört de fransk-amerikanska förbindelserna.
  I början av sina respektive ordförandeskap verkade Trump och Macron odla en speciell relation. Men uttrycket ”Europa sträcker sig från Lissabon till Vladivostok” är en tydlig nick till president de Gaulles ”Europa från Atlanten till Ural”, som meddelade ett visst avstånd från Förenta staterna.
  I stället för fientligheten mot Ryssland som det transatlantiska förhållandet bygger på krävde Macron en ny ”arkitektur för säkerhet och förtroende” mellan EU och Ryssland. Det är svårt att tänka på en mer dramatisk U-vändning i utrikespolitiken än detta.

 3. Vilken värme? Värmen som avges av Rysslands svurna fiender? Den värme som avges av samling väststater som hittar på alla möjliga anklagelser av Ryssland? Den värme som avges av terrorist finansierande väststater som skulle och inte tevekar att intrigera för att stycka Ryssland? Ryssland behöver inte komma in i ett döende imperiets ”värme”. Ryssland ska ska tacka nej och fortsätta stärka de redan välutvecklade och gynnsamma banden med Eurasien regionens med Kina i spetsen.

 4. Macron kunde inte lägga band på sig själv utan valde att öppna mötet med Putin nyligen med att undervisa Putin om yttrandefrihet och demokrati. För dem som inte har varit uppmärksamma är det lite märkligt att det kommer från presidenten i ett land där Yellow Vest demonstranter har protesterat mot Macrons egen politik i 40 veckor, med stor risk för liv och lem. Antalet blinda eller lemlästade oppositionsprotestanter i Moskva? Summa noll.
  Frankrike är inte befälhavare för sitt eget öde, fastlåst med EU och Nato. Båda institutionerna har förnekat västeuropéernas styrka och vilja under årtiondena och förvandlat dem till ”EUnuchs” som bara kan marschera i takt med Washington.
  Macron har en vision om en civilisation som sträcker sig ”från Lissabon till Vladivostok”, men nu är det upp till Europa att visa sig värdig till en sådan allians, och det kommer att kräva mycket mer än dygdesignalering och billigt prat. Hittills finns det inget som tyder på att européerna är redo att ändra sitt sätt. Ingenting alls.

 5. Macrons auktoritär regim har lemlästat flertal fransmän för livet. Macron är beredd att lemlästa ännu fler för att försvara den franska demoNkratin, till gagn för bankiren som håller i trådarna.
  En anna som håller i trådarna är mammafrun. Macrons vision om ett ”Europa från från Lissabon till Vladivostok” är egentligen hennes.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here