Rysslands tio nya villkor för att skapa ”hållbar fred i Ukraina och Europa”

46
1633
Foto: TASS

Den 29 mars, nämnde Rysslands vice utrikesminister Mikhail Galuzin i en intervju med RTVI tio villkor för Ryssland att etablera ”hållbar fred i Ukraina och Europa”.

Som fortfarande synes aktuella. Läs en diskussion av dem här: Rysslands nya utrikespolitiska doktrin.
1. Upphörande av fientligheterna från Ukraina och färdigställande av vapenleveranser från västländer.

”Vi tror att en omfattande, rättvis och hållbar fred i Ukraina och Europa är möjlig genom att ukrainska väpnade grupper upphör med fientligheterna och att västländer tillhandahåller vapen, samt att utländska legosoldater dras tillbaka.” Galuzin noterade.

2. Säkerställa Ukrainas neutrala och icke-blockliga status, dess vägran att gå med i Nato och EU (vi noterar att tidigare i Ryska federationen inte var villkoren för Europeiska unionen fastställda).

3. Bekräftelse av Ukrainas icke-nukleära status.

4. Ukrainas och det internationella samfundets erkännande av ”nya territoriella realiteter” (det vill säga annekteringen av Ukrainas tidigare territorier till Ryssland).

”Vi behöver en neutral och icke-blockad status för Ukraina, dess vägran att gå med i Nato och EU, bekräftelse av Ukrainas icke-nukleära status, samt erkännande av Kiev och det internationella samfundet av nya territoriella realiteter.” påpekade diplomaten.

5. ”Demilitarisering” och ”denazifiering” av Ukraina.

6. Skydd av rättigheterna för rysktalande medborgare, det ryska språket och nationella minoriteter.

7. Säkerställa fri gränsöverskridande rörlighet med Ryssland.

8. Upphävande från Ukraina och västvärlden av antiryska sanktioner och återkallande av anspråk, avslutande av åtal mot Ryssland, dess individer och juridiska personer.

”Dessutom är en förutsättning demilitariseringen och denazifieringen av Ukraina, skyddet av rättigheterna för rysktalande medborgare, det ryska språket och nationella minoriteter, fri gränsöverskridande rörelse med Ryssland, avskaffandet av antiryska sanktioner från Ukraina och väst och återkallande av anspråk, upphörande av åtal mot Ryssland, dess individer och juridiska personer. ”, sa den biträdande utrikesministern.

9. Återställande av Ukrainas rättsliga grund med Ryssland och OSS.

10. Återställande av den ”förstörda av Ukrainas väpnade styrkor efter 2014 av Ukrainas civila infrastruktur” med pengar från väst.

”Det är viktigt att återställa Ukrainas avtalsmässiga och rättsliga bas med Ryssland och OSS, såväl som, på västvärldens bekostnad, den civila infrastruktur som förstördes av Ukrainas väpnade styrkor efter 2014.” Galuzin betonade.
”Vi kommer inte att tolerera att det vid våra gränser finns en öppet antirysk stat, oavsett dess gränser.” avslutade han.

Källa: https://eadaily.com/ru/news/2023/03/29/rossiya-ozvuchila-10-usloviy-dlya-ustanovleniya-ustoychivogo-mira-na-ukraine-i-v-evrope

Föregående artikelÄr en bra Nato-politik möjlig för Vänsterpartiet?
Nästa artikelNej till NATO-ansökan – Sverige ut ur EU!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

46 KOMMENTARER

  • @Acroly 23 april, 2023 At 20:27
   ???? Snarast rimliga krav, men vad det verkligen gäller är att få bort Fjärde Riket från Europa, USA.

   • Nja, de amerikanska Förenta staterna är nog snarare än British Empire version 2.0. Än mer misslyckad än sin originalupplaga.

    Den kloka delen av världen har redan gått in i den post-amerikanska epoken.

    Europa med över 800 miljoner invånare KAN ta hand om sin egen diplomati, utrikes- och säkerhetspolitik helt på egen hand, som idag avgörs på presskonferenser och på tankesmedjor i Washington.

     • Så är det! Sovjet kollapsade och nu har turen kommit till USA. Det är få förunnat att uppleva kollapsen av två imperier i ens livstid. Eller som Thierry Meyssan formulerade det ”Alla imperier är dödliga, så även det ’amerikanska’ imperiet”🎚🎚🎚

      https://www.voltairenet.org/article219196.html

     • Jag tror den kommande multipolära världen inte alls behöver ha några stormakter som ”nya ledare”. Rysslands position kommer att avgöras vad som händer med Putin och hans planer, eller om han blir avsatt, eller avgår. I alla händelser är Putin mer i slutet än i början av sin politiska karriär. Det post-putinska Ryssland kommer bli synnerligen intressant att se.

      Jag får mycket intressant post till mig från unga ryssar när jag tidvis får kontakt med unga ryska på internet -många anonyma, när jag tidvis försöker få förståelse för de ryska positionerna i världen. Det gillas inte av de flesta unga ryssar jag får kontakt med: jag är alltifrån ”putinistisk medlöpare”, ”nyttig(dum) och förledd idiot” och än mer skitiga invektiv denna sajt skulle censurera. I väst anses jag tillhöra motsatta polen.

      Jag kan nog konstatera att dagens yngre ryska generationer är klart väst- och världsvända och innerst inne i tysthet avskyr Rysslands nu alltmer orientaliska och tartariska vändning in iunder det gamla mongoliska oket -märkligt att allt detta skett under politiker som har sina rötter i just Petersburg: landets fönster mot väst. En märklig paradox.

     • Johan de Naucler,

      Vad unga ryssar i storstäder tycker kan du med fördel lyssna till på på Daniils intervjukanal 1420.

      Why are we poor compared to Americans?
      https://www.youtube.com/watch?v=Ba1huZurYKI

      Unga ryssar är välutbildade och kloka människor men Rysslands turbulens efter skifte av samhällssystem + Västvärldens elakheter och illvilja mot Ryssland gör att förutsättningar försämras för samhällets ekonomiska utveckling.

      Jag tror Ryssland behöver lugn och ro för att forma om sig, något som grannlandet Kina verkligen lyckats med.

      Ett utökat samarbete mellan Ryssland och Kina skulle glädja mig.
      Gärna att det stora utvecklingslandet Indien också blir med vars ekonomi och industrialisering bara växer.

      Jag tror på Asien och dess fredliga människor.
      Mer fria från Västvärldens demokratiska och kapitalistiska stress.

      Mer samarbete och mindre piska, straff och hot.

      Det är dags att isolera USA.

 1. Det låter som om någon på ryska utrikesministeriet hittat ett över ett och ett halvt år gammalt papper och läst upp det helt felaktigt.

  Det finns inte en chans att staten Ukraina skulle ens acceptera en endaste av dessa punkter ens isolerat i en fri diskussion.

  Ryssland har förlorat landet Ukraina och det ukrainska folkets förtroende för överskådlig framtid. Den enda part som kan ändra på detta faktum är Kreml självt. Man vinner inte en grannes förtroende genom att kasta in granater och dynamithattar i dennes trädgård. Det inger liksom inte särskilt vänskapligt förtroende.

  Är detta Rysslands nuvarande officiella förhandlingsposition är Moskva mycket illa ute; en slags total politisk lomhördhet, kanske rentav senilitet.

  Oavsett vad man tycker om diverse politik och ideologi och annat, så har staten Ukraina full rätt till sina gränser från 1975 (året för Helsingforsdokunentens undertecknande) liksom de gränser Ukraina hade vid inträdet i Förenta Nationerna som ju även Ryska federationen godkänt, dels som medlem av Förenta Nationerna, dels som medlem (då) i Europarådet liksom då Ukraina och RF upprättade diplomatiska förbindelser med varandra sent år 1991.

  Att staten Ukraina inte längre vill vara medlem i SNG/OSS/CIS är den ukrainska statens helt egna val, och om Ukraina vill ansöka medlemskap i vare sig EU eller Nato är det ingen grannstat som har minsta vetorätt över det. Dessa principer har Ryska federationen själv skrivit under i all världens och Europas internationella diplomatiska dokument.

  Dessa gäller fortfarande. Faktiskt.

  • Vinner man grannens förtroende genom att liera sig med och underordna grannens aggressiva huvudfiende?

   • Varje självständig stat får ha vilka allierade den vill, och tillhöra vilka organisationer den vill, liksom avstå från grannlandets allianser. Sverige tvingades inte med i Nato för att Norge gick med 1949, och vi kunde inte lägga in något veto mot Norges tillhörighet – och det motsatta med Europeiska unionen: Norge kunde inte lägga in veto mot Sveriges unionstillhörighet o.s.v.

    Länder som gränsar till det utrikespolitiskt outförutsägbara stora ryska riket (tycker de själva) som Estland, Finland, Ukraina eller Polen har dragit sina egna slutsater. Vi behöver inte gilla det, eller avsky det – men det är fullt lagligt enligt internationell lag liksom Helsingforsdokumenten av 1975 som SSSR och Ryska Federationen skrivit under på frivilligt -och som ännu gäller.
    Det finns inga internationella lagliga hinder -formellt- för att staten Ukraina skall kunna ingå i vare sig EU, NATO, CSTO eller Euroasiatiska Unionen (EAU), SCO eller andra organisationer. Det är staten Ukrainas val -en inrikes process de får sköta själv. Rent teoretiskt i varje fall.

  • ”Staten” Ukraina har absolut inget att säga till om efter sitt agerande efter Sovjets upplösning! Och det är ju resultatet av den odugliga politik som nazi-oligarkerna drivit i Ukraina som de nu får äta upp! Nu gäller det för Ukraina och de få som är kvar att rensa ut svinen som ställt till det och underordna sig verkligheten för de har visat sig inte själva myndiga att styra det som kallades Ukraina. Ryska federationen har inte godkänt någonting utan det var ett fyllo som hette Jeltzin som egenmäktigt utan att fråga någon skrev på det här s k dokumentet som bara duger i cylinderarkivet. Ditt inlägg ”Johan” är inget annat än desinformation!

  • @Johan de Naucler 23 april, 2023 At 21:54
   Glöm inte att striderna i Ukraina inte är mellan Ryssland och Ukraina, utan mellan USA och Ryssland. När Sovjet föll sönder tog man bara sovjet regionerna som dom råkade vara och kallade dom stater. Man borde snarare ha återställt staterna som dom var före sovjets födelse. Det är högst tveksamt om dess stater är legitima idag, som Kina just påpekat. Det är mycket troligt att Ukraina inte är ett legitimt land alls, utan bara en provins i Ryssland enligt internationell lag.

 2. Ja vad säger man? Mental status på den som författade dessa ”krav”?

  Huspriserna ner 30% i St Petersburg och 40% i Moskva säger lite om vad som håller på att hända.

  • Det som håller på att hända är att Ryssland, Kina och övriga världen håller på att täppa till truten på västländernas nykoloniala ledare och folken i väst är de som blir lidande för deras övermod och hyckleri. Västvärldens löjliga idè om det ”postindustriella” samhället var just inget annat än ett j***a påhitt från inkompetenta ”ekonomer” som inbillade makthavarna i västvärlden att papperslappar utan egentligt värde d v s Fiatvalutor minsann skulle fungera som betalning i all evighet och att ”djungeln” utanför västvärlden bara var en källa till billig arbetskraft och råvaruleverantörer till underpris! Så din ”mentala” status ska du nog undersöka själv!

   • Kina väntar bara på att få sätta tänderna i Rysslands naturresurser. Man ska inte ha några illusioner om att de vill hjälpa ett broderland.

    Jag vet inte riktigt vad Ryssland ska täppa till truten på andra länder med. T-55:or kanske? Det är väl vad som finns kvar nu…

    Kina kommer inte att gå in i konflikten för de vet vad priset blir om det blir sanktioner.
    Kina är betydligt mer känsligt för sanktioner än vad Ryssland är och rubeln är just nu i en dödssprial jämfört mot dollarn, yuan och rupien.

    • @Bernie Bärnsten 24 april, 2023 At 21:23
     Kina väntar inte, dom sätter tänderna i Ryssland naturresurser redan nu, och betalar för sig. Det är ju det som är kärnan i samarbetet. Kinas ”känslighet” för sanktioner såg vi när USA lade på feta tariffer på Kinas gods, det var USA som fick betala i dubbel bemärkelse. Samma sak när USA försöker stoppa handeln mellan Europa och Kina. Det är Europa som tar stryk. Det är snarare så att det är alltmer Europa och USA som går på bidrag och trycker med pengar för att överleva, medan Kina/Ryssland stärks. Senaste uppvärderad prognosen för utvecklingen för Kina är 6.5%.

  • Svårt att tro. St Petersburg är jo ett av världens allra vackraste städer. Moskva likaså. Inget an Londons eller New York City’s många slumkvarter och råttinvasion i miljonklass, här inte. I Moskva och St Petersburg är risken på att man ska mista livet eller blir rånad nästan obefintligt.

   En trea i Moskva kostar 7,8 miljoner kr exempelvis. Så man undrar därför om det din önskedröm talar om?

   • Har inte artikeln framför mig nu men det säljs i princip inga bostäder i de finare kvarteren längre trots prisdumpning.
    Svårt att få bolån också.

  • Hej Bernie Bärnsten

   Om nu huspriserna har sjunkit 30-40 % i Moskva och St Petersburg är det från väldigt höga nivåer.
   Du kan jämföra med ex. vis Stockholm här i Sverige där bostadspriserna är väldigt höga.
   Det är Västvärldens sanktioner som gör det här.
   Västvärlden försöker förstöra Ryssland istället för att hjälpa.
   Poutin talar om det kollektiva Väst. Dvs. USA + Europa

   Egna hem finns i både St Petersburg och Moskva men in mindre andel än hos oss i Sverige.
   Säkert bor 90% i hyrda lägenheter medan 10% bor i egna hus eller villor som vi säger här.
   De som bor i egna hem har oftast mer pengar och högre inkomst.
   Kändisar och artister till exempel bor ofta i egna hem i Ryssland.
   Mer eller mindre lyxiga kan man nog säga.
   Det roliga är att det är folkligt accepterat.
   Ingen avundsjuka eller liknande.
   Jag gillar Ryssland.
   Skulle gärna vilja bo där som total rysklojal västerlänning.
   Sådana finns faktiskt och det är ofta mer lojala än många ryssar själva.
   Det är svårt att förklara men ens inre ger en rysk själ.

   Rysk själ finns påtagligt i Ryssland.
   Vi saknar sådan tradition här.
   Det har mycket med Fosterland och familj att göra.
   Något som en frihetlig demokratisk liberalism inte tar ett skit hänsyn till.
   Vi lever i så kallat ”öppet” samhälle medan Ryssland är mer slutet.
   Det senare passar min hemsökande själ mycket bättre.
   Ett hem, en kultur, en kulturell tradition att höra till.

   Слава России !

 3. Trist att det är så snälla krav..De skulle varit ultima..och lyder inte ’västs’/ie den sionistiska ’ledar’konstellationen, så blir det en hyperkonsert..

  • Verkligen för snälla krav!
   Dock är kraven formulerade som så att hybris stinna sionister/neokonservativa inte kan godta dem. Det kallas schackdiplomati på Ryska🤗🤗🤗

   • Det kallas poker, och dålig poker dessutom, från ryssarnas sida.

    Man bör nog sitta med bättre kort än så om man ska syna sin motståndare. Det är ju inte precis någon Fort Knox-hemlighet vilka kort Ryssland har kvar. Svårt att vinna med bara T-55:or på handen.

    • Apropå T55 här det ny T14 Armata, Made in Russia, som slår till som bara den – KABOOM och ukrozionazi bemötts av ett ”Välkommen till mt rikeit” från självaste Djävulen. T14 är nämligen redan in action därnere och gör världen rent från avskummen bestående av ukrozionazi, legosoldater från Europas hyena, lill-Britannien, apartheid israel, lögnimperiet självt och även svenska. 🤣

     ”Equipped with a powerful cannon and fitted with a wide assortment of active and passive defensive measures, the T-14 Armata may well be one of the deadliest tools at Russia’s disposal.

     For several decades, the collective West fostered a simple narrative: NATO military hardware is top notch and high tech while Russia (both during and after the Soviet period) employs shoddy and obsolete weaponry.
     Thus, the realization that Moscow fields warplanes, armored vehicles and missile systems that could give their Western analogs a run for their money, or outright surpass them, may come as a surprise for some in the United States and its allied countries.

     Enter the T-14 Armata, one such advanced piece of military tech that may soon become the mainstay of Russia’s Armed Forces, and which has recently seen action in the ongoing conflict in Ukraine.”

     VAD ÄR T14 ARMATA då?

     ”The T-14 Armata is a next-generation (4th generation) main battle tank that was designed to replace the aging T-72 and the T-90 main battle tanks that currently form the core of the Russian tank arsenal.”

     https://sputnikglobe.com/20230425/what-is-the-t-14-armata-russias-newest-main-battle-tank-1109825728.html

     OBS: Abrams kontra T14=en stor skrot klump (som exporteras till Kina och köps som en Made in China produkt på Wall Mart outlets, USA🤣🤣🤣🤣🤣🤣

 4. Ukraina har horat ut sej till Usa som jag ser det på ALLA sätt. Sedan maidan kuppen2014 har man horat ut sej ordentligt till Usa. Tror du Johan på allvar att detta handlar om demokrati och hela det skräpet här, från Usa hållet. Dom baltiska 3dvärgarna hänförda av Europas största hyena Polen har INGET annat, än motarbetat Ryssland sedan 90talet. Man slängde allt sitt dåliga SKIT ständigt på Ryssland. Usa redskapet Nato, som HELT klart borde avvecklats under den perioden gjorde EJ de. Istället klippte man dessa länder för att ständigt försämra relationen till stora grannen. Dom 3baltiska dvärgarna med en total befolkning som är kring hälften, av Sveriges befolkning TILLSAMMANS. Men som har 3röster överallt. Oavsett vad och vart, har dessa 3dvärgarna 3röster. Rasistiska och största hyenan Polen, har tacksamt tagit emot dessa ukrainska flyktingar, som tidigare var HELT otänkbart. Migration krisen i EU glömmer ingen. Tror du Polen gjort detta för flyktingarnas välbefinnande,eller har andra motiv? De HELT klart andra motiv. Dom är otroligt bra och superbilliga arbetskraft åt hyenan, samtidigt som utseendet är svårt att skilja från egna befolkningen. Dom är superlätt att integrera och INGET jobb krävs ens för det. På samma sätt som man redan börjat förlänga sina egna gränser också på köpet. Man har redan klippt flera mindre orter och områden över gränsen, där de inga som helst MINSTA problem att integrera, som om de EJ har hänt ens. Tiggaren Zelenski har rakt igenom horat ut sitt land till höger o vänster, där Usa är största lögnarna och vinnarna. De går diskutera detta längre åt höger o vänster, och från olika punkter och områden. Men oavsett så är detta största misslyckandet för EU på så många år. Så som EU misslyckats på hemmaplan här, när gäller Ukraina krisen är största misslyckandet på många år. Allt i sin strävan att EJ göra hussen i Washington besviken. Vilka renodlade åsnor och nollor från europeiska sidan. Från början till slut är detta det grövsta misslyckandet av EU på många år. Försvar, säkerhet och utrikespolitiken har som vanligt utgått från Washington maffian. När någon av övriga EU ledare ens bara har någon MINSTA lilla annan synpunkt/tankar, blir dessa uppätna omedelbart och skoningslöst. Lögn-medierna agerar vidrigare än vidrigaste. Vare sej de Ungerns Orban, kroatiska presidenten, eller Frankrikes Macron nu senast. Övriga clownerna och lögn-medierna ser till att dessa omedelbart ställer sej i Washington ledet HELT skoningslösa. Ryska målen är dom samma som dom jämt varit sedan dag1. Dessa Usa ledda Nato valparna får hålla på i månader till, som de ser ut nu. Men jag undrar varifrån man ska hämta nya ukrainska män, som ska strida efter sommaren nu. Visst har man hyrt in 10tusentals utlänningar för våra europeiska pengar, men det var i vintras det. Sen tränas det sedan längesen kring 10tusen man på europeisk mark, men dessa kommer EJ rucka på Ryssland. Läget är så enkelt. Man kommer EJ slå världens största kärnvapenmakt oavsett vad lögnmedia fortsätter mata på. Då återstår direkt öppet kärnvapen krig mellan Usa ledda Nato valparna och Ryssland, som sista alternativet. Övriga världen från Latinamerika, Asien, Afrika och arabländerna tittar på med fasa över dessa renodlade idioterna till nollor. Och man undrar varför inte övriga världen ställer upp deras SKIT. TROTS all ständiga hårda pressen, OCH mobbningen som varit mot övriga världen.Tillsammans med lögn-medierna

 5. ”6. Skydd av rättigheterna för rysktalande medborgare, det ryska språket och nationella minoriteter.”

  Det är lite oklart vilka dessa rysktalande medborgare är, men är de ryssar så bör de naturligtvis bosätta sig i Ryssland och inte bo i Ukraina. Mångetniska länder leder alltid till problem och konflikter. Det visar ju inte minst den nuvarande konflikten.

  • Flera stater, ja kanske de flesta har folk med olika etniska bakgrund och olika slags språk, däribland Ryssland, USA, Kina och Sverige…

   • Anders Romelsjö
    Jo, och detta är ingen bra lösning. Det leder till konflikter, till minskad tillit i samhället och till mindre samhällssolidaritet.
    I mesta möjliga mån så bör världens alla folk ges egna länder, där de kan leva i frihet, odla sin särart och bygga sin samhällsgemenskap.

  • Erik,
   Östra Ukraina är Ryssland.
   Västra Ukraina är mer Ukraina med orientering åt Polen, EU eller Väst.
   Västra Ukraina har varit ett problem för Ryssland i över hundra år.
   Glöm inte att Ukraina blev självständig stat så sent som 1990.
   Samt att USA varit och försökt nästla sig in i Ukraina sedan Sovjettidens 1970-tal.
   Import och export affärer mellan USA och Sovjetunionens Ukraina nyttjade USA till att knyta upp inflytelserika kontakter i Ukraina.
   Korruptionen i Ukraina var och är omfattande så några större problem med sitt penetrerande i Ukraina hade aldrig USA.
   Flitigt smörjande kunde USA skaffa sig en både politisk och ekonomisk relation till Ukraina mer eller mindre med Kremls medgivande.
   Sovjetunionen var då stabil och förhållandet till USA långt bättre än vad Ryssland har idag.

   Idag är Kalla kriget väpnat ordentligt men det var det inte då.
   Däremot var Ryssland stridsberedda.
   Man hade Tysklands nazi invasion i starkt minne vilket även gäller fortfarande.

   Vill du vara med freden så var med Ryssland.
   Ryssland är ett fredligt land så länge ingen angriper.
   Ukraina och senare Västvärldens angrepp i Donbass är orsaken till kriget.
   Västvärlden med USA i spetsen tvingade Ryssland att ingripa.

   • Arbetarklass

    Jag avsåg att varje folk bör ha ett eget land. Jag vet inte riktigt hur gränsdragningen skall se ut mellan Ryssland och Ukraina. Krim upplever jag att det bör tillhöra Ryssland, hur det ser ut men andra områden i östra Ukraina är jag mer osäker på. Men det bästa är om de två folken får varsitt land, och inte lever i varandras länder. Det leder bara till konflikter, ger mindre frihet och en sämre samhällsgemenskap. Det var min poäng, inte exakt hur gränserna bör dras.

  • @Erik 24 april, 2023 At 17:19
   Dessa rysktalande medborgare, med det ryska språket och nationella minoriteter, är de som är sedan årtusenden bosatta i de traditionella ryska områdena som Donbas och Krim. Dessa ryska områden hamnade slumpmässig av olyckshändelse i fel land när sovjet upplöstes, för man helt enkelt försökte göra stater av de gamla sovjet regionerna. Lösningen är att återföra dom till Ryssland, och det händer just nu. USA bekämpar det, för USA vill åt naturrikedomarna, jordbruket och mineraler, i dessa områden, och man vill använda Ukraina som bas för att invadera Ryssland, och i förlängningen Kina.

  • Ryssland borde införliva de områden som bebos av Ryssar i Baltiska länderna också. Rysk talande har farit illa i dessa länder som är kända för sin hatiska inställning till allt vad Ryssland heter.

   Som den kinesiska ambassadören i Paris riktig påpekade är de baltiska staternas legala grunder för deras suveränitets anspråk är i själva verket inte alls robusta. Således skulle Ryssland införliva de baltiska områden där det talas ryska är den i sin fulla rätt s a s.

   • Hur länge tror du att Kinas ambassadör till Frankrike är ambassadör efter den uttaletsen?

    Jag tror han har fått besked om att packa idag. Vad tror du?

    Tror också att han i bästa fall får ett jobb i renhållningsverket. På låg nivå…

    • Det viktiga är att han har rätt i det han säger inte ur länge han är kvar.
     Det han påpekar är SANNINGEN därför de rabiata utfall på hans påpekande – han trampade på ömma tån. Han brydde sig inte. Men du verkar veta vad ha ska jobba med framöver. Talar du av erfarenhet?

     Kvarstår faktum att förna SSR republiker suveränitets anspråket vilar på skakliga grunder. Det kan likt ett kort hus rämna när som helst – fatta ’ru nu @Kent?

     • Ambassadörens problem är vems fötter han trampade på. Xi Jinping blev inte glad.

      Och då kanske du, anonyme Putinpositive bloggare, också bör ha skyddsskor på fötterna.

    • Det må komma som en nyhet för dig, Kent Svensson, men Finland fick erbjudande om att köpa tillbaka Karelen av Jeltsin. Man tackade nej.

     • Lite som att tjuven som stal min bil knackar på dörren och erbjuder mig att köpa tillbaka den.

   • ”Ett anständigt förlsag”
    Situationen i Baltikum upplever jag är annorlunda än den i Ukraina. De flesta ryssar, eller deras föräldrar, eller far- och morföräldrar, tror jag har invandrat efter Sovjetunionens imperialism och införlivande av de baltiska staterna. Dessa ryssar, och deras ättlingar, bör flytta tillbaka till Ryssland. Att jag stödjer Ryssland i deras kamp mot det imperialistiska väst innebär inte att jag tycker att ryssarna själva skall få ägna sig åt imperialism.

    • Håller med om att situationen är annorlunda i Baltikum än runt svarta havet s a s..

     Det är många Ryssar som stanande kvar i Balt länderna. Att deras områden införlivas med Ryssland är inte imperialism utan återförening.

 6. Men svårt att tro att Ukraina, är en seriös stat, ursäkta, mera slagskämpar, de hade en ledare Kutschma, 1990 ca, sedan gasprinsessan, Timoschenka, sedan Jusjkenko, orange revolution, sedan Janukovitj, som de jagade iväg, 2014 Maidankaoset, kriget mot Donbass, ett svartbränt fascistiskt inferno, sedan tv-stjärnan Zelensky, boxarna bröderna Klitscko, en proto-fascistisk muskelstat, mellan Tyskland, Polen.

  Om Ukraina varit en solid stat med ett gemen-samt mål, hade man inte skiftat ledare, så frekvent, landet går för långt västerut och för
  långt österut. Ukraina måste delas, annars evigt krig,, man har även en ungersk minoritet i Karpato-Ukraina, som inte går säker för etniskt
  förtryck.

  Det kan mycket väl vara så att Kiev förberedde
  en inmarsch i Donbass och Krim, något som den småskaliga ryska invasionen stäckte, därav
  så mycken ilska och raseri mot Moskva, som vi kan notera, och ett ”skapelsekrig”, som de flesta andra europeiska stater har gått igenom för 100tals år sedan.

  Enligt den sovjetiska lagen 1990, hade auto-noma områden inom republikerna rätt till
  oberoende, som Krim -halvön, som röstade för det 1992. Det gällde nog även i Georgien, att
  Abchasien och Ossetien, kunde bli självständ-iga.

  Det gick ju så bra att dela upp Jugoslaviens, federation, och att Kosovo förklarade sig självständigt, utan val, för att väst ville givet krossa jugoslaviska arm’en, den tyska döds-fienden, sedan vk2, Ryssland var för svagt
  för att ingripa.

  Att sen Ukraina som Finland åtagit sig att vara ett bålverk mot bolsjevismen, för Europa, och mot Ryssland, det är ju frivilligt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here