Scott Ritter, USA:s mest erfarne vapeninspektör: ”Vilka planer har Ryssland? Blir det Schack Matt i Ukraina?

7
2062
Schack.

”Ryssland rör sig mot schack matt i Ukraina,” skriver förre vapeninspektör Scott Ritter i en analys av den extremt spända situationen mellan väst och Ryssland om Ukraina.

Scott Ritter är den överlägset mest erfarne amerikanska vapeninspektören. På 1980-talet var Scott Ritter officer i USA Marine Corps, där han specialiserat sig på underrättelseverksamhet. År 1987 var Ritter i gruppen som gjorde inspektioner i Sovjetunionen enligt dåvarande överenskommelse med USA. Han har också gjort inspektioner i bl.a Irak.

Mot den bakgrunden är hans bedömning intressant – men om den är riktig får framtiden utvisa.

Artikeln publicerades 28/1 här. och har även publicerats något nedkortat  i Pål Steigans nättidning. Denna version har nu Rolf Nilsson översatt.

Scott Ritter

__________________________________________________________________

Vad anser Scott Ritter?

 

Den ryska återuppbyggnaden i dess västra och södra militära distrikt, liksom i Vitryssland, har två syften, skriver Scott Ritter.

Det sekundära målet är att visa Rysslands förmåga, att samla tillräcklig militär styrka i Ukraina till överväldigande besegra den ukrainska väpnade styrkorna och störta regeringen när den så vill.

Ryssland har inte hotat och hävdar att det militära oppbyggingan bara en övning avsedd att visa att Ryssland kan svara på Natos aggressiva expansionen av krafter längs Rysslands västra flank.

Rysslands mantra ”inte en tum österut” härstammar från ett muntligt löfte av förre utrikesminister James Baker till Sovjetunionens president Michail Gorbatjov i samband med den tyska återföreningen.

Huvudsyftet med Rysslands militära uppbyggnad är att avslöja den politiska, militära och ekonomiska impotensen i USA:s/ NATO:s partnerskap i ett antal kriser – oavsett Ukraina – där USA och Nato inte har trovärdiga svar på annat än att ge efter för de flesta, om inte alla, Rysslands krav på säkerhetsgarantier.

Två gånger mobiliserade Ryssland 100 000 soldater och alla nödvändiga och avancerade vapensystem och visat att landet kan klara ett krig med mycket kort varsel. Så när Förenta staterna svarar genom att distribuera 8 500 soldater i Östeuropa, illustrerar det att Nato har inga riktiga motåtgärder att inrätta. Impotens blir synlig för alla.

Rysslands krav på ett skriftligt svar kan sems som en fälla som varken USA eller Nato ännu har insett. Genom att avvisa ryska krav för säkerhetsgarantier, öppnar USA och Nato en öppen dörr-politik för medlemskap i Nato. Dessutom, när Ryssland vägrade att stoppa mobiliseringen för sanktionshot, hade Förenta staterna och Nato inget annat val än att skapa en uppfattning om ett militärt svar på att sätta press på den östra flanken i Ryssland ,

Det visade sig att varken USA eller Nato kan sätta upp en meningsfull militärstyrka inom Natos egna gränser. Att sätta 8 500 amerikanska soldater i beredskap för någon spridning till Europa är som att ta fram en trädgårdsslang vid en storbrand. Tyskland har varit tveksamt. Tjeckien och Bulgarien har förbjudit sina trupper att vara inblandade. Turkiet tittar på Ukraina-krisen som en Nato- konspiration för att begränsa turkiska regionala ambitioner genom att ansluta landet till en konflikt med Ryssland.

Dessa militära ställningstagande, liksom EU: s tveksamhet i att begå ekonomisk självmord genom att ansluta sig till de sanktioner som kommer att beröva rysk energiförsörjning har gett Ryssland tre huvudresultat: Nato är militär impotent; Det finns inget avtal i antingen Nato eller europeiska ekonomiska sanktioner riktat mot Ryssland. Och Nato – en konsensusbaserad organisation – är djupt splittrat politiskt.

Det går mot schackmatt

Trots upprepade västerländska varningar är det mycket osannolikt att Ryssland kommer att invadera Ukraina – åtminstone för tillfället. I stället förefaller det som att Ryssland går in i en ny fas av krishantering som är inriktad på att utnyttja USA: s / Nato:s svagheter,.

För det första kommer Ryssland att hålla diplomatiska alternativ öppna, men på villkor. Moskva har redan engagerat sig i det så kallade Normandie-formatsamtal som involverar Ryssland, Frankrike, Storbritannien och Ukraina i den pågående krisen i Donbass. Under det första mötet var alla parter överens om att respektera det nuvarande våldsbrottet och träffas igen i 10 dagar – precis motsatsen till en eventuell överhängande invasion av Ryssland.

Redaktören: Detta tillkom den 6 juni 2014, då ledare från Frankrike, Tyskland, Ryssland och Ukraina träffades i Normandie i samband med 70-årsdagen av D-Da. Den verkar huvudsakligen via telefonsamtal mellan ledarna och deras respektive utrikesministrar. Normandieformatet har ibland utökats till att omfatta Vitryssland, Italien och Förenade kungariket.

Ryssland har redan förklarat att landet vid uteslutning från det snabba systemet för internationella monetära transaktioner (SWIFT) kommer att omedelbart stoppa den ryska energiförsörjningen till Europa. Ryssland förväntas underteckna stora ekonomiska avtal med Kina snart, vilket minskar påverkan av ekonomiska sanktioner. Kina har klargjort att de stöder Ryssland i den nuvarande krisen, och är medvetna om att om väst vinner över Ryssland kommer de snart att utsättas för en liknande attack.

Slutligen kommer Ryssland att dra nytta av hyckleriet när det gäller påverkan och militära allianser genom att gå in i militära avtal med Kuba, Venezuela och Nicaragua och sända en marin enhet till Karibien, med potential för ytterligare styrkeplaceringar i framtiden.

Med dessa tre åtgärder syftar Ryssland att öka splittringen mellan Förenta staterna och Europa. Slutligen kommer Förenta staterna att konfronteras med ett av två alternativ, antingen för att ersätta Natos öppna dörrpolitik med ett ryskt avtal, eller tvinga en konfrontation som kommer att leda till en rysk invasion av Ukraina, vilket Europa kommer att se som ett felgrepp av USA.

Även om USA inte ser det kan rysk schackmatt komma

Föregående artikel”Dagsens (o)sanning”: ”Ryssland vill knäcka Ukraina snarare än ockupera det”
Nästa artikelHur skall vi se på Kinas utveckling?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Tack för översättningen av denna amerikanska artikel, vars länk jag kommenterade tidigare; att denna artikeltext knappast skulle gå att publicera vare sig på engelska eller svenska i ett svenskt media.

  Så nu har de förskräckliga ryska påverkans- och trollkampanjerna nått så långt som till erfarna och djupt kunniga amerikanska specialister.

  Har de stackars amerikanska påverkansskribenterna och propagandisterna på DN, Expressen, Timbro och The Atlantic Council nu i humanismens namn i förväg fått tilldelade extra akutplatser på Sofiahemmets stroke-avdelning?

 2. 31 januari 2022
  Bara ett mirakel kommer att rädda USA från Shoigus svar på Natos vägran att flytta från Ryssland.
  USA har fortfarande tid att undvika Rysslands militärtekniska svar på tillbakadragandet av Natos garantier. Det uppgav den israeliske experten Yakov Kedmi.
  Ryssland klarar av att lösa problemet med Nato i Östeuropa på kortast möjliga tid – analytikern tror att det kan göras innan sommaren. Än så länge kommer parterna att avstå från ensidiga steg och intensifiering av processen på grund av vinter-OS i Kina som startar den 4 februari.
  Moskva använder denna tid för dialog med Washington på nivå med chefer för diplomatiska avdelningar. Men då kommer USA att behöva ett mer specifikt svar.
  ”Ingen tid. Om vi ​​utvärderar den tidsmässiga bilden så kommer förhandlingar mellan utrikesministrarna att äga rum inom två veckor – medan OS pågår. Då väntar Ryska federationen på lite svar från amerikanerna. Efter det kommer generalen för armén Shoigu att ge rekommendationer till Rysslands president, den högsta befälhavaren. Han kommer att välja alternativet och nästa steg börjar”, ​​förklarade Kedmi.
  USA kan rädda sig från Moskvas militärtekniska svar på att säkerhetsvillkoren inte uppfylls om de går med på att dra sig tillbaka i nyckelområden. Vi talar främst om Östeuropa, där Natos expansion och alliansens militära närvaro direkt hotar Ryska federationens säkerhet.
  Förenta staternas vägran att möta Ryssland halvvägs om säkerhetsgarantier kommer att provocera fram Moskvas mest oväntade och mycket smärtsamma drag för västvärlden. Enligt Kedmi kommer chefen för det ryska försvarsministeriet, Sergei Shoigu, att beskriva specifika åtgärder i rekommendationer till president Vladimir Putin när nästa steg av förhandlingarna övervägs.
  ”Om inte ett mirakel händer att president Biden har en uppenbarelse och säger: Okej, vi har det, låt oss formalisera vår avgång. Om detta händer kommer allt att bli bra. Om detta inte händer kommer detta att hända i det tredje skedet av förhandlingarna efter tillämpningen av rekommendationerna från kamrat Shoigu i Östeuropa eller i en annan del av världen, sade Kedmi på kvällen med Vladimir Solovyov-programmet.
  Enligt experten har Ryssland länge haft ett svar på USA:s vägran att garantera en icke-expansion av Nato. Men Moskva ger diplomatin en chans till det sista, vilket gör att västvärlden kan undvika de förödande konsekvenserna av sin egen geopolitiska arrogans.

  • jänkarna måste örfilas först då börjar det sjunka ner i deras arroganta och tröga skallar. Var så god Shoigu!

 3. Scott Ritter tillsammans med William Rivers Pitt gav 2002 ut den lilla boken War on Iraq som finns översatt av Stefan Lindgren med titeln Krig mot Irak.

  Ritters bok kom således före kriget och i denna avvisar han påståendena om Saddams massförstörelsevapen. Ritter försökte även påverka Joe Biden personligen i detta sammanhang, utan resultat.

  Ritter hade rätt, Bush, Biden och hela kopplet hade fel. Litet har förändrats sedan dess vad gäller Bidens och hans uppbackares trovärdighet.

  • Det visste alla klartänkta år 2002.

   Men röstade inte Joseph Biden emot endera Irakkrigen (1990/91 eller 2003) ?

   • Jodå, om jag minns rätt 1990 och det kostade honom politiskt, varefter han beslöt sig att aldrig mer några fredsinviter.

 4. Att den store krigsbusen USA är skakad märks. Igår tog det nära sex timmar att gå igenom USAs propaganda flöde på främst DN och SVT. Det var en massivt flöde av sak-vidriga propaganda artiklar med starka undertoner av grov rasism. USA har betalat Bonniers och DN för att driva CIA propagandan sedan slutet på WW2, och att SVT är en amerikansk propagandakanal är väl välkänt. Då var DNs chefredaktör nära knuten till CIA, eller CIA agent. Vad som gäller idag är inte länt, men Bonniers har enligt egen uppgift belönats med omfattande affärstillfällen i USA är känt. Det är bara att läsa deras artiklar. Nazisterna propaganda gick ut på att måla upp andra ”raser” som underordnade och opålitliga, nu upprepas detta på svenska media men det är tydligt att dessa ”opålitliga raser” nu är ryssar och kineser, som på samma sätt framställs som hotande och opålitliga. Speciellt framhävdes TikTok, medan USAs mycket välkända damsugning av appar som Facebook, Google, Twitter, och Instagram, helt mörkades. USA har ju byggt världens största datacenter i Utah för massövervakning, och bara i Sverige finns, tror jag, tre massiva center, server hallar, för massövervakning av Europa.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Utah_Data_Center
  https://newsvoice.se/2013/03/cia-gav-dn-pengar-for-att-sprida-propaganda-under-kalla-kriget/
  https://mindcontrolcruise.wordpress.com/2013/03/16/dns-legendariske-chefredaktor-herbert-tingsten-pastas-ha-statt-narmare-den-amerikanska-underrattelsetjansten-cia-an-vad-som-tidigare-varit-kant/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here