Seymour Hersh: Att utplåna Hamas

5
1113
Shutterstock

Medan flyktingar fyller gränsen till Egypten förbereder sig Israel för att attackera Gaza City med USA-försörjda bunkerbusters.

Seymour Hersh.
Av Seymour Hersh 15 oktober.

https://seymourhersh.substack.com/p/the-plan-to-wipe-out-hamas
Det har gått en vecka sedan de fruktansvärda Hamasattackerna mot Israel ägde rum och formen på vad som ska komma från de israeliska väpnade styrkorna är tydlig och kompromisslös.

Under den senaste veckan har israeliska stridsflyg utfört bombningar dygnet runt av icke-militära mål i Gaza City. Bostadshus, sjukhus och moskéer slets isär av bomberna, utan förvarning och utan några försök att minimera civila offer.

I slutet av veckan släppte även israeliska stridsflyg flygblad som berättade för invånarna i Gaza City och de omgivande områdena i norr att de som ville överleva borde börja gå söderut – om nödvändigt gå 4 mil eller mer – till Rafahs gränsövergång som leder till Egypten. I skrivande stund är det inte klart om det ekonomiskt drabbade Egypten kommer att tillåta en miljon invandrare, många av dem engagerade i Hamas sak, att passera gränsen.

På kort sikt, har jag fått höra av en israelisk insider, har Israel försökt övertyga Qatar, som på uppmaning av premiärminister Benjamin Netanyahu var en långvarig finansiell stödjare av Hamas, att finansiera en tältstad i Egypten för en miljon eller fler flyktingar väntas över gränsen. ”Det är inte en färdig affär”, sa den israeliska insidern till mig. Israeliska tjänstemän har varnat Egypten och Qatar för att utan en plats där så kommer flyktingarna att behöva ”gå tillbaka till Gaza” .

En möjlig plats, sa insidern, är ett sedan länge övergivet område på norra delen av Sinaihalvön, nära gränsövergången från Gaza, som var platsen för en israelisk bosättning känd som Yamit, när halvön intogs av Israel efter seger i sexdagarskriget 1967. Bosättningen evakuerades och bulldoserades av Israel innan Sinai återlämnades till Egypten 1982. Israels förhoppning är att Qatar och Egypten ska ta flyktingkrisen från Israels bord.

Israels uppenbara ignorering av Gazas folks välfärd, mitt i den påtvingade migrationen av mer än en miljon svältande människor, har fångat världens uppmärksamhet och lett till ökande internationellt fördömande, mycket av det riktat mot premiärminister Benjamin Netanyahu.

Så nästa etapp måste komma snart. Här är vad jag har fått höra, i mina samtal de senaste dagarna med tjänstemän från Israel och andra håll, inklusive tjänstemän som jag har arbetat med i Europa och Mellanöstern sedan Vietnamkriget, om den israeliska planen att eliminera Hamas.

Huvudproblemet för de israeliska krigsplanerarna är en ovilja, trots mobiliseringen av mer än 300 000 reservister, att delta i en gatustrid, från dörr till dörr, med Hamas i Gaza City. En senior IDF-veteran berättade för mig att hälften av den israeliska armén har varit engagerad under det senaste decenniet eller mer i att skydda det växande antalet små bosättningar utspridda över Västbanken, där de är bittert förbittrade av den palestinska befolkningen. ”De israeliska planerare litar inte på sitt infanteri”, sa insidern, och inte heller deras vilja att gå i krig med vad som kan vara en katastrofal brist på stridserfarenhet.

Med den svältande civilbefolkningen tvingad att lämna, innebär den israeliska operativa planen att flygvapnet ska förstöra de återstående strukturerna i Gaza City och på andra håll i norr. Gaza City kommer inte att finnas längre. Israel kommer då att börja släppa USA-tillverkade bomber på 5 000 pund, kända som ”bunkerbusters ”, eller JDAMs, i de platta områden där Hamas-krigare är kända för att leva och tillverka sina missiler och andra vapen under jorden. En förbättrad version av vapnet, känd som GBU-000/B, känd av media som ”alla bombers moder”, släpptes på en misstänkt ISIS ledningscentral i Afghanistan av USA i april 2017. En tidig version av vapnet såldes till Israel 2017, enligt uppgift för användning mot Irans misstänkta kärnkraftsanläggningar, och den förbättrade, laserstyrda versionen godkändes för försäljning till Israel av Obama-administrationen för ett decennium sedan. (Israel köpte 2005 1 000 mycket mindre, GPS-styrda bunkerbusters) Redan då, berättade den israeliska insidern för mig, förstod Netanyahu och hans rådgivare att Netanyahus stöd till Hamas var farligt, som att ”hålla en tiger som ett husdjur . ” ”Han skulle äta upp dig på ett ögonblick.”

Nuvarande israeliska krigsplanerare är övertygade, sa insidern, att den uppgraderade versionen av JDAMs med större stridsspetsar skulle penetrera tillräckligt djupt under jorden innan de detonerade – trettio till femtio meter – med explosionen och den resulterande ljudvågen som ”dödar allt inom närmare en kilometer ” .

Insidern sa att det var hans uppfattning att Hamas ledarskap ville att vissa civila skulle stanna kvar på grund av deras behov av ” mänskliga sköldar” . Den nya israeliska planen för påtvingat tillbakadragande innebär att ”åtminstone inte alla kommer att dödas” . Konceptet, tillade han påpekat, går tillbaka till de första åren av USA:s Vietnamkrig, när president John F. Kennedys administration godkände den strategiska byplanen, som krävde tvångsförflyttning av civila vietnameser i omtvistade områden, för att snabbt bygga bostäder i områden som tros vara kontrollerade av sydvietnameserna. Deras utrymda mark förklarades sedan som Free Fire Zones, där alla som blev kvar kunde bli föremål för amerikanska trupper.

Den systematiska förstörelsen av de återstående byggnaderna i Gaza City kommer att påbörjas inom några dagar, sa den israeliska insidern. Bunkerskakande JDAMs kommer. Så, i planerarens scenario, fick jag höra, skulle det israeliska infanteriet tilldelas saneringsoperationer: leta upp och döda de Hamas-krigare och civila som lyckades överleva JDAM-anfallen.

På frågan varför de israeliska planerare trodde att den egyptiska regeringen skulle gå med på, även under påtryckningar från Biden-administrationen, att ta emot de mer än en miljon flyktingar från Gaza, sa insidern: ”Vi har hållhakar på Egypten. ” Han syftade på de senaste anklagelserna mot den demokratiske senatorn Robert Menendez från New Jersey och hans fru, på federala anklagelser om korruption som härrörde från hans affärsförbindelser med högt uppsatta egyptiska tjänstemän, och den påstådda överföringen av underrättelser om individer som tjänstgör vid den amerikanska ambassaden i Kairo. Egyptens president Abdul Fatta el-Sisi, som tog makten i en kupp 2014 och störtade det valda muslimska brödraskapet, är en pensionerad general som ledde Egyptens militära underrättelsetjänst 2010 till 2012.

al-Sisi
By Erin A. Kirk-Cuomo – https://www.flickr.com/photos/secdef/8678674334/, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=30858460.

Alla delade inte antagandet att allt skulle gå bra efter JDAM-attackerna, om de äger rum. En före detta europeisk underrättelseofficer som tjänstgjorde i Mellanöstern i flera år sa till mig: ” Egyptierna vill inte att Hamas ska gå in i Egypten, och de vill göra ett minimum av ansträngningar.”

När han berättade om den israeliska planen att använda JDAMS, sa han att ” en stad i ruiner är lika farlig som vilken annan stad som helst. Tala om JDAMS är prat från människor som inte vet vad de ska göra. «

”Hamas säger: ”Kom igen.” Vi väntar på detta.” Att använda JDAMS ”är tal om ett ledarskap som har besegrats. Detta var en noggrant planerad operation och Hamas visste exakt vad det israeliska svaret skulle bli. Stadskrigföring är fruktansvärt.”

Tjänstemannen förutspådde att de israeliska bunkersprängande bomberna inte skulle penetrera tillräckligt djupt: Hamas, sa han, verkade i tunnlar byggda 200 fot under jorden, som skulle kunna stå emot JDAM-attackerna.

När den israeliska insidern fick veta detta erkände den israeliska insidern att underjordiska stenar och stenblock skulle begränsa raketens förmåga att penetrera djupt, men den underjordiska ytan i Gaza City är sandig och skulle erbjuda lite motstånd, särskilt om JDAM:erna skulle avfyras från högsta möjliga punkt.

Insidern sa också att nuvarande planering kräver att JDAM:s angrepp, om den godkänns, kommer så tidigt som på söndag eller måndag, beroende på effektiviteten av den påtvingade evakueringen av Gazas stad och områden i söder fortsätter, med en markinvasion omedelbart efter.

 

Föregående artikelPoseidon-attacken på Nord Stream: Del II
Nästa artikelUSA & Co stoppar först förslag om vapenvila sedan om humanitär hjälp i Mellanöstern
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

5 KOMMENTARER

 1. Undvik att falla in i Väststaternas retorik. Hersh använder sig av den.
  – Terrorister, fruktansvärda attacker, engagerade i Hamas sak?!

  Hamas är en islamisk motståndsrörelse
  deras ”sak” är att resa sig för Palestinas sak, mot israelisk ockupation och USA-EU -imperialismen.

  Vietnams motståndsrörelse 
  organiserade av gamla Viet Minh-aktivister organiserade sig igen efter 1960 genom FNL. På den tiden var USA-retoriken – kommunistspöket och dessas urskiljningslösa våld – för att utlösa ett av det våldsammaste krig historien skådat…ett av många våldsamma krig historien skådat!
  ×××××

  Textutdrag från artikeln
  US Faces Defeat in Geopolitical War in Gaza av M.K. Bhadrakumar
  18 OKT 2023 

  Ännu ett väpnat uppror av araberna har brutit ut.

  Den här gången är det mot israelisk ockupation, i bakgrunden av USA:s och Natos hotande nederlag i Ukrainakriget – och presenterar ett spektakel av historia som upprepas oförkortat.

  Det osmanska riket upplöstes som ett resultat av den arabiska revolten. Även Israel kommer att behöva utrymma sina ockuperade territorier och skapa utrymme för en stat Palestina, vilket naturligtvis kommer att bli ett förkrossande nederlag för USA och markerar slutet på dess globala dominans. Det påminner om slaget vid Cambrai i norra Frankrike (1918) där tyskar – omringade, utmattade och med sönderfallande moral mitt i en försämrad inhemsk situation – mötte förvissningen om att kriget hade förlorats och gav upp.

  Det kraftiga flödet av händelser under den senaste och en halv veckan har varit hisnande, och började med ett telefonsamtal från Irans president Sayyid Ebrahim Raisi till den saudiske kronprinsen Mohammed bin Salman den 11 oktober för att diskutera en gemensam strategi mot situationen efter förödande attack från den islamiska motståndsrörelsen, Hamas, mot Israel fyra dagar tidigare.

  Strax innan dess, i ett kraftfullt uttalande, betonade Irans högsta ledare Ayatollah Ali Khamenei att:

  ”Ur militära och underrättelsemässiga aspekter är detta nederlag (av Hamas) irreparabelt. Det är en förödande jordbävning. Det är osannolikt att den (israeliska) tillskansande regimen kommer att kunna använda västs hjälp för att reparera de djupa konsekvenser som denna incident har lämnat på sina styrande strukturer.”

  En hög iransk tjänsteman sa till Reuters att Raisis uppmaning till kronprinsen syftade till att ”stödja Palestina och förhindra spridningen av krig i regionen. Samtalet var bra och lovande.”

  Efter att ha skapat en bred överenskommelse med Saudiarabien, diskuterade Irans utrikesminister Hossein Amir-Abdollahian med sin emiratiska motsvarighet, Sheikh Abdullah bin Zayed, under vilken han uppmanade islamiska och arabiska länder att utöka sitt stöd till det palestinska folket, och betonade att det är brådskande.

  https://consortiumnews.com/2023/10/18/us-faces-defeat-in-geopolitical-war-in-gaza/

 2. En företrädare för regeringskoalitionen Likud i Israel har riktat direkta hot mot Ryssland.
  Den israeliska liberala politikern utlovar gruvlig hämnd om Ryssland stödjer Israels ”fiender”.

  https://www.friatider.se/israeliska-politikerns-hot-mot-ryssland-i-rt

  Vad är det som händer? Vad är på gång?
  Håller USA och Västvärlden på att tappa greppet om Orientens länder liksom de nu ser ut att ha tappat greppet om den Afrikanska kontinenten?

  Jag tycker det är dags för Ryssland att bestämma sig nu.
  Och inse Ryssland tillhör Orienten och där dess riktiga vänner finns som de kan lita på.

  Jag menar att Orientens länder behöver varandra för att skydda sig mot USA:s och Västvärldens påtryckningar.

  Orienten är på framgång och behöver inte längre västeuropén som ledarfigur.
  Mycket av världens produktion har flyttats åt Öster så det tidigare ekonomiska navet där allt roterar kring finns ej längre i Västvärlden.

  • Ryssland är jätte bra på att sätta uppkäftiga typer som denne vessla på plats.
   Vet inte vesslan att apartheid israel kan inte ens klara Hizbollah?
   Hota Ryssland? Ha, ha, ha.

   • Packet ska till varje pris ha sitt 3e världskrig. Albert Pike, 33mason o företrädare till Mazzini som fick ett brev om precis detta scenario, beordrade detta via en ’vision’ han erhållit.., innan ens år 1900. Pike var ’thi man’ för dessa ’frimurar’krymplingar, och styrde allt fram till sin…Därefter tog ’round table’ över, som hade ett betydligt mäktigare Round Table över sig som styrde ’the round table’. Utan att de ens visste om det, det lilla runda bordet alltså..visste ngt. Och så är det än idag, i väst dvs. I öst är de redan satta på plats, eller nästan iallafall

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here