Socialdemokraternas och V:s valrörelse – en katastrof? Förklarar varför M och SD vann skolvalet?

10
1526

Den socialdemokratiske vänsterprofilen Daniel Suhonen skrev i måndags i Arbetet:

Socialdemokraternas valrörelse: ”En total katastrof”

En total avsaknad av vallöften och reformer gjorde att Socialdemokraterna förlorade kampen om arbetarväljarna. Det anser Daniel Suhonen, chef för den fackliga tankesmedjan Katalys.

– Ett val som arbetarklassen avgjorde och som Socialdemokratin förlorade” summerar Daniel Suhonen.

Han är mycket kritisk till Socialdemokraternas valstrategi som han beskriver som ”en total katastrof”. Enligt honom har partiet satsat allt på partiledaren Magdalena Anderssons förtroende och struntat i att gå fram med reformförslag.

– Man har inte haft några tunga vallöften för människor. Det är ett otroligt misstag. Och så har man kört riskminimering, triangulering, högerns frågor. Detta kommer att få betalas av vanliga människor i arbetarområden och glesbygden. Det kommer att bli en brutal högerpolitik, men det kom liksom inte fram i den här valrörelsen.”

Daniel Suhonen beskriver två bilder som frusit fast i hans medvetande under valrörelsen. Det ena är där Magdalena Andersson inte kunde välja mellan Vänsterpartiet och Liberalerna, den andra är när hon ett antal gånger sa att hon höll med Ulf Kristersson i SVT:s valduell.

– Vill man föra en politik med Vänsterpartiet som till stor del har en socialdemokratisk agenda men inte en socialdemokratisk historia, eller vill man hellre samarbeta med Liberalerna som vill privatisera allting? Hur kan det vara en rimlig socialdemokratisk analys? frågar Daniel Suhonen.

– Man byter väljarbas. Man håller på att bli som det franska socialistpartiet. Inte ett parti för dem som behöver fördelningspolitik och vill företrädas av ett klassparti utan ett parti för dem som har råd med att visa solidaritet som en identitetspolitisk markör, menar Daniel Suhonen.

Kommentar: Det är lätt att instämma i detta. Högerledaren Kristersson vann tydligt SVT:s valduell enligt min mening. Magdalena Andersson hamnade med instämmanden i en ”underdog”-position. Kritiken mot SD och löften om fler poliser i slutet av valrörelsen gick inte hem. Fast S ökade med 2,2 %. M ökade med ungefär 2 % från omkring 17 % någon månad före valet medan S knappast ökade under den sista månaden.

Men tappet för V under sommaren med 1,5-2 % var också avgörande. Jag skrev i måndags ”Valet gick dåligt för V. Partiledaren var svag i utfrågningen i TV. Hon ställde inte tydligt upp på partiprogrammet, kunde inte svara på frågor om partiets historia som ”kommunistiskt” och hon kunde inte säga vad hon menade med socialism. Natofrågan sopade hon under mattan efter förmåga.” Valutgången

Skolval 2022

Skolvalet gick ännu sämre för Socialdemokraterna enligt preliminärt resultat. Man noterar låga siffror för Mp, och ganska låga för V.

Vinnaren i hela landet blev dock Moderaterna som fick 27,1 procent av rösterna, följt av Sverigedemokraterna på 20,9 procent. Socialdemokraterna hamnade på tredje plats med 16,2 procent.Nya Dagbladet: Moderaterna störst i skolvalet. Tror knappast att det handlar om ”klasståndpunkt” här utan S:s avsaknad av reformprogram och visioner.

Föregående artikelDiana Johnstone: Tyskland är ett hotande spöke
Nästa artikelKinas BRI skapar en multipolär framtid för Saudiarabien
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

 1. Är Magdalena Andersson övht socialdemokrat? Tror inte det… Hon blev väl det pga att sossarna ville ha henne som finansminister. Hon är nog egentligen ekonomiskt marknadsliberal plus att hon ”inte vill samarbeta” med SD. Hon borde ha tackat nej när frågan kom från sossarna, hon hade platsat bättre i centern som har liknande idéer. Andersson är den hittills sämsta statsministern inom socialdemokratin, den saken är klar.

 2. Maggan är feminist och en utmärkt företrädare för de borgerliga tjänstemannakvinnor som utgör dagens socialdemokrater. Hälften av arbetarväljarna återfinns hos SD, inga alls hos MP.

 3. Inga reformer alls,bara samma skitsnack om brott och energikrisen som man själva skapat genom sin korkade plats i EU. Hela debatten har endast handlat om dessa två saker hela tiden. Dom olika brotten kriminalpolitiken. Klimatfrågan har knappt nämnts i debatten och även medierna har varit så YTTERST bedrövliga,vilket inte är nytt. Energikrisen har man skapat själva genom EU som pantade idioter.Detta i en tid när vi har ekonomiska kriser OCH inflation i hela Europa. När vi kunnat lägga pandemin så skönt bakom oss då kör man detta själv skadebeteende. INGA somhelst reformer för svenska folket.Oavsett om de energikrisen som man själva skapat, klimatkrisen som EJ nämnts som det borde,eller allt om ekonomiska läget där vi har inflation så har ju INGET spelat roll för dessa klantskallarna. Man har tävlat om Ukraina, skicka bara allt vi har till Ukraina och hjälp dom,medans välfärden här hemma får lida som fan. Och så undrar man varför Sverige demokraterna går framåt. Enligt mej har soccarna varit otroligt snåla denna mandatperiod och viktiga reformer har ju HELT saknats. Man har varit bedrövliga. Nu kommer den där muppen Uffe att få bilda regering,och räkna med nedskärningar då ÖVERALLT i välfärden, ojämlikheten kommer öka. Och man kommer suga på den amerikanska tutten hårdare än någonsin före

 4. ”En fungerande demokrati skulle lätt kunna avstyra Donald Trump och hans dubbelgångare. En misslyckad demokrati och bankrutt liberalism säkerställer deras överlägsenhet.” Så inleder Chris Hedges en artikel på Scheerpost https://scheerpost.com/2022/09/05/chris-hedges-lets-stop-pretending-america-is-a-functioning-democracy/
  Det skulle kunna översättas till svenska förhållanden: ”En fungerande demokrati skulle lätt kunna avstyra Jimmie Åkesson och hans likasinnade. En misslyckad demokrati och bankrutt liberalism och socialdemokrati säkerställer deras överlägsenhet.” Betrakta det liberala centerpartiets ”För Sveriges bästa” och det socialdemokratiska ”Sverige kan bättre”. Handlar det ens om politik? Jämför det med följande socialdemokratiska slogan från extravalet 1958 om våra pensioner. På en av vår tids mest berömda valaffischer stod det: ”Gärna medalj, men först rejäl pension”. När jag var 16 år var SAP fortfarande ett parti som emellanåt ägnade sig åt arbetarpolitik.

 5. Micahel Hudson förutspår socialdemokratins död i Europa….många sossar som har sett Magdalena Andersson röras till tårar av Zelenskyj, kommer nog att dra öronen åt sig, när de väl förstår vilken slags politik Zelenskyj står för (den politik som Ryssland ville stoppa med invasionen av Ukraina)
  Michael Hudson som arbetat på Wall Street säger:
  ”Dagen efter Labor Day, rättare sagt, tisdagen den 6 september, dagen då Zelenskyj ringde i klockan på börsen, hade han en ledare i Wall Street Journal som sa allt.
  Han sa att det vi har gjort är att avskaffa rätten för arbetskraften att gå med i fackföreningar. Vi har avskaffat rätten till kollektiva förhandlingar. Varje löneavtal kommer att vara ett individuellt val mellan arbetstagaren och arbetsgivaren. Det är en rättvis marknad.
  Vi avskaffar alla arbetsrätter som finns i grundlagen. Vi förkastar Europeiska unionens arbetslagar. Vi förkastar allt som FN:s internationella arbetsorganisation har sagt.
  Arbete, vi har minskat arbetet, enligt den nya lagen som jag just antog, till absolut avskyvärt beroende. Så om du arbetar i Ukraina kommer vi inte bara att ge dig vad du än kan köpa från kleptokraterna, ge dem en lämplig markering och äga den, utan du kommer att ha en helt foglig arbetskraft som inget land har sett sedan Pinochets era.
  Du måste läsa Wall Street Journal-ledaren. Det är häpnadsväckande. Det är absolut – det är som en parodi på vad en socialist skulle ha skrivit om hur klasskriget skulle sättas i verket av en fascistisk regering. Detta är bokstavligen vad fascism är.
  Så självklart välkomnades han på börsen för att avskaffa arbetets rättigheter.”

  • Visst är det så att sosse-väljarna i Sverige inte ens begriper vilken otrolig fascist som Zelensky egentligen är men han är själv (numera mycket rik) bara ett verktyg för de globala monopolkapitalisterna vars krig ukrainarna dör i tusental för utan att begripa det. Men man måste samtidigt motvilligt imponeras av hur många som låter sig luras av fulmedias propaganda och parallellerna med Goebbels indoktrinering är frapperande. Och visst är historia ett viktigt ämne även om sosse-maffian i Sverige gjort allt för att minska betydelsen av att förstå historien och historia som ämne i skolan eftersom den är obekväm för just S-partiet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here