Valutgången

30
2573

 

valet-2022-odds-betting-vinnare-spelbolag

Bild:S-portal

Valutgången var inte oväntad. Jag beskrev ju den redan igår eftermiddag, eller hur!
Valets vinnare 2022

Några snabba, korta synpunkter före frukosten: S gick framåt något, bl.a. då Magdalena Andersson nog har framstått som en bra statsminister, rentav en ”landsmoder”. Man avfärdade Nato-frågan genom att säga Ja till krigsorganisationen Nato på falska premisser och utan någon riktig demokratisk process. Den tydliga satsningen på att kraftigt kritisera SD mot slutet av valrörelsen misslyckades. DN Debatt. ”SD är ett allvarligt hot mot svensk demokrati”
Valet var en stor framgång för SD. Med frågor som hårda straff och en restriktiv migrationspolitik. Samt ingen sänkning av A-kassan – SD har många arbetarväljare.

L med sin nya partiledare med utstrålning som en mysig farbror hade en stor framgång.
Liksom ju Mp – Bodlund skötte sig bra i partiledarutfrågningen på TV i slutet av valrörelsen. Man har fokuserat på klimatet och säger fortfarande Nej till Nato.

Valet gick dåligt för V. Partiledaren var svag i utfrågningen i TV. Hon ställde inte tydligt upp på partiprogrammet, kunde inte svara på frågor om partiets historia som ”kommunistiskt” och hon kunde inte säga vad hon menade med socialism. Natofrågan sopade hon under mattan efter förmågan.

Får se nu om Mp och V tydligare kan säga Nej till svenskt Natomedlemskap!

Blocken: Kristersson van tydligt partiledardebatten mot Andersson i TV några dagar före valet enligt min uppfattning. (Fast jag stödjer ingendera). Kan ha spelat en avgörande roll.
Energifrågan och den tydliga pläderingen för kärnkraft i ”Kristerssonblocket” har inte varit någon nackdel. Samt förstås ”brotten och gängen.”

Föregående artikelUpproret i Europa intensifieras
Nästa artikelFörsökte USA få igång en färgrevolution i Hongkong?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

30 KOMMENTARER

 1. Intressant när jag läser i din text, att valets utgång (om det står sig) skapar stort utrymme för Mp och V ifråga om mycket tydligt, fritt markera ett NEJ till medlemskap i NATO. Kan vara enda fördelen med valutgången.
  För övrigt är det en imponerande utveckling detta parti Sverige demokraterna gjort på så kort tid.
  Stått pall trots sin historia och en mängd skandaler som knappast något annat parti lyckats med.

  Jag får därtill notera vad Stefan Löfven myntade för några år sedan med orden ”Något har gått sönder”
  En uppgift att ta sig an och laga efter läge, om hans parti skall komma tillbaka och återigen bli en betydande drivkraft inom Svensk politik.

  • ”Något har gått sönder”

   Hej Olof

   Det är nationen som har gått sönder.
   SD vill reparera nationen. Därav det folkliga stödet.
   Nation är självkänsla.
   Internationalismen och Globalism är gruppkänsla.
   Socialister är grupporienterade.
   Det är deras sätt att skapa solidaritet.
   Solidaritet kan även skapas genom självkänsla.
   Jag står på den sidan.
   Ryssland bygger sin styrka på den nationella självkänslan.
   Med sin särpräglade kultur måste de göra så annars blir de attackerade och uppslukade av den sugande och imperialistiska Västvärlden.
   Jag känner med Ryssland och kan därför aldrig bli någon västerländsk socialist.
   Men Vänsterpartiet fick min kommunalröst ändå 🙂

  • Jag litar inte på Miljöpartiet när de säger att de är emot ett medlemskap i NATO. Det sa socialdemokraterna också men röstade ändå för värdlandsavtalet med Nato, som är första inkörsporten till Nato. Sedan var steget inte långt till att rösta för ett medlemskap i Nato.
   Vill man verkligen ta avstånd från Nato borde Miljöpartiet gjort som Vänstern röstat mot värdlandsavtalet med Nato.

   De fyra som röstade emot blev utfrysta av miljöpartiet och lämnade partiet. Två gick till Vänstern.

   Detta har jag kopierat från Birger Schlaugs blogg.
   torsdag 26 maj 2016
   Så röstade miljöpartisterna om värdlandsavtalet med Nato
   Hans Blix skriver: ”Detta är kulmen på den de små stegens politik som regeringen och försvarsmakten med bistånd av olika försvarsberedningar har bedrivit de senaste åren för att föra Sverige allt närmare in i Nato.”

   Ur MP:s partiprogram:
   Uthyrningen av svensk mark till NATO och andra utländska militärstyrkor för krigsövningar ska upphöra.
   Vi ska satsa på att investera i förebyggande och fredsfrämjande insatser, samt aktörer som arbetar med fredlig konflikthantering.
   Sverige ska i sin säkerhetspolitik aktivt delta i uppbyggnaden av ett internationellt samarbete i frågor som rör nedrustning, ickevåldsfördrag och demilitariserade zoner.
   Miljöpartiet de gröna värnar om den militära alliansfriheten och är därför mot anslutning till NATO.

   Dessa miljöpartister röstade ja till värdlandsavtalet med Nato:
   Janine Alm Ericsson
   Agneta Börjesson
   Jakob Dalunde
   Esabelle Dingizian
   Maria Ferm
   Camilla Hansén
   Emma Hult
   Elisabeth Knutsson
   Rasmus Ling
   Niclas Malmberg
   Stefan Nilsson
   Lise Nordin
   Rickard Persson
   Mats Pertoft
   Anders Schröder
   Pernilla Stålhammar
   Marco Venegas

   Dessa röstade nej:
   Jabar Amin
   Annika Lillemets
   Valter Mutt
   Carl Schlyter

   Dessa var frånvarande vid omröstningen:
   Stina Bergström
   Jan Lindholm
   Emma Nohrén
   Karin Svensson Smith

   • Jakob Dalunde som röstade ja till värdlandsavtalet med Nato, han har skrivit många artiklar om miljöpartiets förhållande till det tyska ”Die Grüne”. Ett parti som beskriver sina 4 grundpelare:
    ** social rättvisa
    ** ekologisk visdom
    ** gräsrotsdemokrati
    ** icke våld.
    Den sista punkten är intressant för precis som miljöpartiet, har de ingen svårighet med att frångå den.
    Allians 90/De gröna i Nato är en integrerad del av EU och en oumbärlig aktör för Europas gemensamma säkerhet.
    De gröna står bakom Förbundsdagen för en aktiv Nato Expansion och röstar för att Sverige och Finland skall gå med i NATO.
    De gröna står även bakom de helt omänskliga sanktionerna mot Syrien.
    Såg en video med en syrier som hade begärt att få tala inför de gröna, och berättade om den svåra situationen för syrier. Han möttes av kränkningar och förakt, urusel människosyn anser jag.

    Greta Thunberg, Jakob Dalunde var inför valet i Tyskland och hjälpte ”Die Grüne” att ta makten. De ansåg att Greta Thunberg hade stor påverkan för att de skulle få så många röster i valet.
    Greta Thunbergs nära vän Luisa Neubauer är aktiv förespråkare för partiet, numera skall hon även var medlem i partiet.

    Svenska Miljöpartiet har ”Die Grüne”, som sin förebild enligt Jakob Dalunde EU-parlamentariker för MP,
    dålig förebild som aktivt förespråkar Nato expansion. Man bör hålla sig borta från miljöpartiet om man vill hålla sig borta från krig och Nato. Miljöpartiet som röstade ja till värdlandsavtalet med Nato, vilket de inte borde gjort, om de verkligen menar allvar med att inte gå med i Nato.

 2. Jag förstår EJ hur dessa två Kd och moderaterna ska få bilda regering när båda gjort katastrof val där båda backat. Moderaterna är omsprungen av Sd som blivit näst största parti. Är medveten om att de är Sd som är den stora tungan på målet för högern att bilda regering,men i skrivande stund är det endast 1mandat som skiljer dom båda blocken åt. Soccarna gick ändå starkt framåt med dryga 2procent samtidigt som Mp överlägset klarade spärren och gick smått framåt. Men problemet är att Vänsterpartiet backade (Hade EJ trott de ärligt)Var säker man skulle behålla alla sina mandat och ligga på 8procent. Samtidigt som Centern backade också rejält. Äh detta så otroligt jämna val har förvirrat mej. Men båda Kd och M har gjort bedrövligt val och backat,MEN tack vare Sd kommer dessa säkert få bilda regering. L klarade också spärren,hade hoppats dom hade åkt ut. Nej detta val blev tyvärr dåligt. Jag röstade själv på Vänstern. Jo detta blir rörigt som fan för både blocken. Men måste säga att av 2bedrövliga alternativ så hoppas jag på lag Magdalena ändå

 3. På något vis är nog en del av ”valskälen” att gemene man vill noga ha ordning och lag (i den ordningen) i sina egna sociala, ekonomiska och privata liv ordnade i samhället och i det yttre samhället utanför hallmattan i stort.

  Förr sköttes allt detta av ”det allmänna” och den kollektiva välfärdsstaten. Vi tog ansvaret för livets motstånd och motgångar tillsammans.

  Sedan löstes allt detta upp av tok-libertariansk individualism på 1990-talet och nu kan ofta inte gemene svensk skilja på vems ”ansvar” det är på motgångar och negativa utvecklingar.

  För dem som har fritt valt rörligt elpris i sina helt fritt valda el- och prisavtal så är det ändå ”statens” och ”landets”, liksom naturligtvis ”politikernas” allvarliga ”fel” att utvecklingen blivit så. Individen abdikerar snabbt från sina tidigare ”fria val”.

  När tokindividualismen med elavtal, skolköer, skolresultat och bränslepriser slår fel så kan INTE svenskarna reagera nyliberalt: jobba mera och tjäna mera pengar i kapitalismens stöveltjänst, för att lösa sina problem som resultat av de fria valen som anförtrotts dem. Amerikanerna kan naturligtvis göra detta redan i sömnen och sömngångarstadiet.

  Men inte de kollektiva svenskarna. Det negativa är alltid statens, politikernas och systemets fel, någon rättvis och äkta(!) ”demokrati” som ”lyssnar på folkets röster” finns då inte.

  Då är det numera samhällets, politikernas, den politiska klassens (”som aldrig lyssnar på vanligt folk”) och statens fel, trots att medborgarna med liv och lust knäckt den sammanhållande skolan och samhällsnyttig gemensamt ansvarstagande elproduktion.

  I gapet mellan det starka gemensamma samhället och nyliberalismens negativa slutresultat frodas populismens vackra, granna och giftiga växter.

  Svenskarna vill välja och ha de nyliberala fria valen om precis allt, men när det går på tok och blir motstånd i vardagen och samhället vill man ha det gemensamma starka samhället.

  Det går ju naturligtvis inte ihop.

  Det är där högerpopulismen tar vid. Det är nämligen alltid någon ”annans fel”.

  • ”I minst ett sekel nu har vi levt i ett samhälle som inte ens är ett samhälle av pengar (pengar eller guld kan generera köttslig passion), utan snarare ett samhälle av abstrakta symboler för pengar. Handelssamhälle skiljer sig genom att saker här försvinner och ersätts av tecken. När den härskande klassen börjar beräkna sin förmögenhet inte längre i jordens arpans och inte i guldtackor, utan i antalet siffror som motsvarar antalet bytestransaktioner, kan den inte klara sig utan en sorts mystifiering i sin världs struktur och dess liv. Ett samhälle baserat på tecken är till sin natur ett konstgjort samhälle, där sanningen om en person från blod och kött blir ett objekt för mystifiering. Det är inte förvånande att detta samhälle har gjort de formella principernas moral till sin religion och urskillningslöst skriver orden ”frihet” och ”jämlikhet” på sina fängelser och finansiella tempel.” Albert Camus.

   Verbalt fyrverkeri, alla dessa ord, Johan. Betyder dem ens någonting?!
   ”De” säger att du lever i ett demokratiskt land, men din röst inte betyder någonting. Andra säger att det finns ett fascistiskt land där nazister dödar civila, men du säger: ”nja” alla part i kriget ljuger blått och ingen få veta sanningen, vi få se hur det slutar.
   Vem bär ansvar för den tankevridning?
   Moral, Johan, är inte enbart en personlig egenskap – det är en kvalitativ egenskap i ett samhälle. Har Sverige varit ett samhälle med hög moral historiskt sätt eller det är bara inbillning? När asarnas själ gjorde fötter? Asarna kunde ju stå på sig och ge strid även om de visste att de går klara döden till mötes. De var suveräna, Asarna.
   Kanske Dostojevskij kan ge dig svar på dina funderingar: ”när Gud inte finns, allt är tillåtne”.
   Tolka mig hur du vill, bara du inte säger att du är en ateist, då är alla ägg föll förbi korgen.

   • Ditt svar, Tatjana till Johan de Naucler ”Verbalt fyrverkeri, alla dessa ord, Johan. Betyder dem ens någonting?” håller jag med om, de syftar bara till att sprida dimridåer om verkligheten.
    Din kommentar Tatjana får mig att tänka på en kommentar på Moon of Alabama:
    ”Kära NATOstanis,
    Jag ska spela ”bekymmerstroll” i omvänd ordning ett ögonblick.
    Läs historien om Natos aggression sedan dess existens. Titta nu på den sjunkande levnadsstandarden i hela NATOstan sedan 1970 eller till och med sedan 1992 då den borde ha upplösts. De flesta av våra nationella skatter har spenderats på att upprätthålla och utvidga imperiet.

    Dina grannar, dina föräldrar, dina barn, dina syskon, dina klasskamrater, dina vänner. Vad är deras fetma? Hur många mediciner tar de? Vad är deras studieskuld? Har de råd med ett hem? Vad händer med den skyhöga brottsligheten? Varför bor så många människor i tält? Varför är gränserna inte säkra? Varför går så många välmenande, hårt arbetande ”salt av jorden”-barn med i militären för att bomba oskyldiga människor i flera länder på andra sidan jordklotet, när det finns så mycket oadresserat arbete att göra här hemma? Vilken typ av framtid jobbar du mot?

    Kanske tjänar några av er en lönecheck för att publicera här. I så fall förstår jag. Fortsätt ta pengarna så länge du saknar andra alternativ och de onda rövhålen som skär dina checkar fortsätter att klippa dem. Men hitta ett sätt att komma ur denna ruta. Jag menar spara dina pengar och spendera din fritid på att arbeta mot en ljusare framtid. Lär dig elektriskt arbete. Studera omvårdnad. Vad det än är, hitta något mer produktivt och användbart för dina vänner och familj än att bara lära dig att följa order och skitsnack. Skitsnack lägger inte mer mat på fler bord. Det överför bara mat mellan borden. Återigen, se hur det har fungerat för ”västerländsk civilisation”.
    Bry dig inte om att svara. Tänk bara på det.”
    Inlagd av: dfg | 12 september 2022 9:48 utc | 35

   • Ärligt talat förstår jag inte detta yviga breda svar med utsvävningar i litteraturens giganter som Camus och Dostojevskij (som jag för övrigt fullt beundrar och har läst en del av). Huruvida jag skall svara hur det är med min andliga och religiösa läggning tycker jag inte Tatjana skall lägga sig i. Tänj inte på de privata sfärerna och intimisera med obegripligt struntprat.

    Jag diskuterade hur svenskarna kastat sig med liv och lust in i nyliberala val av allt här i livet, medan när motgångar uppkommer kräver de den starka socialistiska statens stöd och uppbackning, som en del av valresultatet.

    Neoliberalism har alltid lett till uppsving för pseudofascistiska och högerradikala rörelser i det samhälle som utsatts för liberiansk människoföraktande neoliberal politik.

    • Johan de Naucler tycks helt ha missat hur människor får sin uppfattning om verkligheten, politiken och samhället. En mycket liten del är självupplevd, en liten del kommer av direkta sociala kontakter, men det absolut största och avgörande delen kommer genom media. Människor får alltså sin verklighetsuppfattning som andrahandsinformation. Därför är det helt avgörande för människors politiska val att media ger en korrekt och objektiv bild av verkligheten och politiska spörsmål och processer. Ger media en korrekt och objektiv bild av verkligheten? Nej, det gör de inte.

     Hur kan man då, som Johan de Naucler, anklaga folk för att de gjort fel val? Jo, man kan, precis som jag själv gör, anklaga dem för att de ägnar för lite tid åt att söka fakta bortom medias propaganda. Men att människor av okunnighet luras av media till felaktiga politiska val är inte detsamma som att de vill ha det samhälle som de blivit resultatet av människors ofrivilliga politiska val. Ofrivilliga val är det eftersom media inte gjort rationella överväganden och val möjliga. Här har givetvis även politiker och partier ett lika stort ansvar som media genom sin falska och manipulativa propaganda.

     Minns EG/EU-valet. Ingvar Carlsson satt i TV och sade lite på mig. Carl Bildt satt bredvid och sade samma sak. Carlsson och Socialdemokraterna sade att vi skulle gå med i EG/EU för att påverka, underförstått att med Sverige i EG/EU skulle EG/EU bli som det socialdemokratiska Sverige. När en liten majoritet väl lurats att rösta ja så lade sig Ingvar Carlsson och socialdemokraterna platta för det nyliberala och företagsstyrda EG/EU och infogade Sverige i dess nyliberala tvångströja.

     I tvångströjan sitter vi fast. Media och politiker vill inte berätta om beslutsgången för de lagar som numera implementeras i Sverige. De vill få det att låta som att det är självständiga svenska beslut och dölja det faktum att de är påbud från EU, påbud som har sin grund i påverkan från de globala storföretagen och alla deras intresseorganisationer. EU-kommissionen har visat sig väldigt ointresserade av att påverkas av eller rådfråga allmänheten. Däremot låter kommissionen storföretagens organisationer som World Economic Forum sätta både agendan och utforma politiken. Och en mycket effektiv metod för att låsa fast storföretagens agenda och intresse som politisk tvångströja är genom frihadelsavtal och EUs fördrag. Därmed är den nationella demokratin, de nationella riksdagsvalen och folkets vilja satt ur spel. Men om denna tvångströja låtsas inte politier och media om.

     Den valrörelse som varit har varit ett apspel där människor lurats till att tro att Sverige är en självständig och demokratisk nation. Socialdemoraterna har bl a gått till val på att avskaffa vinster i skolan trots att vi är låsta av frihandelsavtal till att låta skolföretagen göra vinster. Skulle vinster i skolan, mot all sannolikhet fördjudas av sveriges riksdag kommer skolföretagen med garanterad framgång att kunna stämma svenska staten och få ekonomisk kompensation för sina uteblivna förväntade vinster. Det skulle bli en mycket dyr historia. Men om detta och andra demokratiska begrånsningar som tvångströjan resulterat i nämns inte med en stavelse i valrörelsen; människor går och röstar i tron om att de svenska polikerna vill och kan göra skillnad.

     Politikerna vill inte göra skillnad. Politikerna vill göra karriär. Stefan Löfven infogade som socialdemokratisk statsminister Agenda 2030 (Agenda 2030 är ett samarbete mellan World Economic Forum och FN) i svensk lag och belutade därmed om hur det svenska samhället ska bli i en nära framtid. Det blir en enorm skillnad mot hur vi är vana att leva och en enorm levnadsstandardförsämring. Stefan Löfven har pga denna insats, för de globala storföretagerns intressen, fått som arbete av FN – med en, förmodar jag, fantasilön – att implementera delar – de delar som ingår i Our Common Goals – som politik i världens länder. När Stefan Lövfen genomdrev Agenda 2030 i riksdagen var det vare sig offentlig debatt om agendan eller någon genomlysning i media om det samhälle som agendan har som avsikt att skapa. Implementeringen av Agenda 2030 var ytterligare en tvångströja som politikerna i löndom tvingade på oss.

     Uppenbarligen är det inte SD och smågrupper av fascister/nascister som är hotet mot demokratin utan de globala storföretagen och korrupta anti-demokratiska politiker. Med dessa enormt starka motkrafter mot folkstyre och demokrati kan man inte dra slutsatsen att människor vill ha det samhälle vi har idag eller det samhälle som vi kommer att påtvingas i morgon. Det samhälle vi har och kommer att få pga Agenda 2030 är något som vi påtvingats genom lögner, mörkläggning och anti-demokratiska makthavare.

     • Jag har däremot inte ANKLAGAT någon från att ha gjort ett visst val.

      Kanske var något oklart eller rentav dåligt uttryckt av mig eller feluppfattat av någon som läst. Allt är möjligt i text.

      För min del får folk ha vilken uppfattning som helst, göra vilka val de vill politiskt och privat o.s.v. Jag anser det tillhöra folks privatliv och det får de sköta själv, och gärna utan min medverkan eller mina pekpinnar.

      Men vad jag påpekade var att med den märkliga mix vi har i Sverige med totalt fria val av precis allt (till exempel elprisavtal) men när marknaden ”går överstyr” så orkar inte de nyliberala principerna med eller lösa problemen för den enskilde, och då vill till exempel marknadshögern, som totalt avreglerat samma elmarknad, ha den socialistiska starka statens ”högkostnadsskydd” också för rika villaägare i moderatområdena -då duger inte de nyliberala marknadsmekanismerna. Och det är förkastligt, rent POLITISKT! Sådana politiker avskedar man I TID!

      Dessa felaktiga val är alltså inte privatpersoners, utan politikers felaktiga val, och precis som min ärade kritiker här, den gode Magnus Berg, inte ser det politiska sambandet mellan orsak och följdverkan/effekt och inte sett detta underliga samband politiskt, och dessutom tidigare.

      Har man tagit den nyliberala djävulen i båten får man ro båten i land själv. Med full valfrihet följer automatiskt fullt ansvarstagande även när det är som värst.

      Allt annat är ovuxet naivt. Det är därför precis alla andra (och avgjort klokare) länder aldrig inför eller infört Pinochets marknadsskola.

      De såg nämligen alla klokt orsak och verkan i tid. Den politiska klokskapen fattas oss alla, och när och varför den ramlat ur den svenska politiska hjärnan är en gåta.

      Die dumme Schweden.

 4. Den som får 175 jaröster godkänns som regeringsbildare. Magganlaget får i dagsläget 174, men man kan tänka sig att någon enstaka ”liberal” släpper igenom elkraftssabotörerna. Ännu en vilde helt enkelt, som kurdiskan som styrde regeringsbildningen med kurdfrågor. Nästa val trillar man då ur riksdagen och lever på bidrag eller anställs som påverkare. Man kan också tänka sig att samma ”liberal” hindrar Kristersson, med hänvisning till Jimmy. En och annan ”liberal” ser ut att passa bättre i F!.

  Den enda stabila majoriteten är S+SD. S är kvinnopartiet som sparkat ut arbetarna och gjort dem till sverigedemokrater. Studier av SD-pamfletter ger vid handen att SD vill ha maskulin socialdemokratisk energipolitik, försvarspolitik och invandringspolitik från förr, där s var överens med m i mycket. Alltså före islamimport, genustrams, feminism och cirkusdirektören. S har sparkat ut arbetarna genom att föra en ansvarslös feministisk miljöpartistisk energipolitik, en ansvarslös mångkulturell moderat-miljöpartistisk invandringspolitik och i allmänhet förakt för män och mäns kunnande. Det moderna samhällets fundament.

  Svensk slaskmedia är fullständigt dominerat av miljöpartister ur medelklassen som inte ens försöker dölja sina antipatier för män i direktsändning. De är så antiintellektuellt och emotionellt investerade i klimatgenus-sekten att de inte ens vet att de aldrig övervägt att försöka se sig själva utifrån. Svensk slaskmedia har senaste mandatperioden då och då flaggat för att män inte ska få rösta, därför att män inte ”förstår situationens allvar”. Svensk arbetarklass är inte särskilt högljudd eller påstridig, men känslig för förakt. Meddelandet från elfenbenstornen har gått fram, männen som får samhället att fungera har förstått vad genuskvinnorna tycker, och röstar därefter. S, arbetarklassens fd parti, är stormat och övertaget av borgerliga kvinnor.

  Man kan föreställa sig en spegelvänd ordning; att kvinnorna underkänns som vuxna, när de avsiktligt röstar för elhaveri. Billig energi är samhällets fundament, och den ersatte ofta mänskliga dragdjur. Dragdjuren kommer ihåg det. Kvinnorna tycker som vanligt att männen ska jobba, någon annan ska betala bara. Själva ska de däremot ha betalt för ingenting, och de ska också den nyanlända valboskapen.

  Varför har SD bara 20%? Det finns underlag för väldigt många fler, när larmet om ”fascism” inte längre fungerar.

  • Självklart driver SD den politik som fördes av sossarna för länge sedan innan ”kärringmaffian” i S-partiet fick så stort inflytande och tog över. Problemet blev då också att globalismen och den hejdlösa invandringen tog fart vilket gjort att Sverige går på knäna ekonomiskt och problemen med kriminalitet, ghetton och de ”nya svenskarna” har belastat vård, omsorg, polisen, rättsväsendet så att de går på knäna. Att ta in mellan 100 och 150 tusen nya invånare varje år kräver att det byggs ett nytt Växjö eller Västerås varje år i Sverige vilket det ju givetvis inte görs utan invandrarna sopas ihop i ghetton i både stora och små städer och även mindre orter. Med detta följer de problem som man kan läsa om i blaskan varje dag typ skjutningar, knark, gängkrig, sharialagar m m.

 5. Har SD egentligen gått framåt? Är inte SDs valresultat ungefär det man skulle ha haft 2018 om inte olika sexskandaler skadat partiet? SDs toppnotering var 22,4 % den 29 juni 2018 i opinionsundersökningar. SDs verkliga seger är att man fått nästan hela riksdagen att bedriva en SD Light politik. Som parti står man och stampar

 6. Vänsterpartiet bör byta ledare efter detta val enligt mej. Visst hon har varit en frisk fläkt,men tycker ärligt talat inte hon varit så kunnig på akademiska planet,även om egna partiprogrammet har hon slirat fel flertalet gånger.Vet inte men de känslan jag fått av henne.Visst har hon haft ett par skyssta ögonblick där hon glänst,men i övrigt och i de långsiktiga tycker jag EJ hon får godkänt ens ärligt. Röstade själv på Vänstern men dom behöver en bättre skarpare efterträdare som är mer akademiskt kunnig och påläst utan att slira fel så ofta som Nosshi ändå gjort. Äh vet EJ men detta resultat av hela valet var åt skogen GALET måste jag säga,de ser EJ bra ut

 7. Sverige är ett u-land, vad gäller röstförfarandet, vi brukar ju skicka ut valobservatörer till öst och väst, och alltid haft dryga synpunkter på andra länder, den ”svenska sjukan.” Att det blev köer till röstningslokalerna, blev ju ett problem, men man behöver ju inte vänta till kl. 20.00 för att rösta.

  Det finns ju förtidsval, som kan ta bort stressen med röstsöndagen, som tidigare varit en närmast högtidsdag, mycket lämpligt för äldre, att förbereda sig. Förra valet var det problem med röst-räkningens personal, framkom det. Amerikanisering pågår, men vi har ändå ca 85% valdeltagande, där USA har 50% och Finland, 68%, med sina koalitionsregeringar, snart har folk tröttnat även här.

  Att sedan SVT gör bort sig i valsammanhang är legio, när man presenterar en valundersökning,
  innan vallokalerna stängts, när alla har tillgång till media, det går tydligen inte att analysera
  det minsta komplicerande skeende, i detta ”kunskaps-och utbildningssamhälle”. SVT skall inte ens
  misstänkas för att påverka valet i något avseende, avsiktligt eller av misstag, men för varje val sjunker Sverige ner till tidigare övervunna primitiva stadier. Men man skall inte vara kunnig och ansvarsfull, och engagerad i Sverige, det är ”osvenskt”.

  Att sedan ett muslimskt invandrarparti tar form som Nyans, kan bli samma framgångsstory som sd:s uppgång. Vi har väl aldrig haft något liknande, men klart, man går inte ner i samma flod två gånger.

 8. Egentligen tycks ingenting väsentligt ha hänt. Det gamla sovjetkommunistiska partiet (S) är fortfarande störst, och den distribuerade maktstruktur man byggt upp inom det svenska systemet är intakt. (S) lojala byråkrater och journalister är de som fortfarande härskar i Sverige därför att dom inte väljs. Något folkstyre är inte att tänka på. Det är Partiet (S) som etablerat sig på alla nivåer i samhället som härskar och styr. Riksdagens och regeringens inflytande i Sverige isg är endast marginellt och mest en teatralisk föreställning.

 9. NU ÄR DET KLART!

  HUVUDSTADEN BLIR RÖD OCH ANTIFASCISTISK!

  No pasaran! (de kommer inte undan) som var spanska republikens demokratiska slagord mot de fascistiska myteristerna och förrädarna i Francos invaderande femtekolonner i huvudstaden Madrid.

  Miljöpartiet i Stockholm väljer att styra med den rödgröna oppositionen och huvudstaden blir tydligt och avgjort antifascistisk och de nyliberala gräsligheterna kastas förmodligen ut ur huvudstaden.

  No pasaran!!

 10. Flera kommentarer här är högst intressanta 👍Jo så kan man säga också att de kvittar vilket av blocken som bildar regering båda är ju bedrövliga som skrev ovan. När gäller Miljöpartiet herregud nej dom kan EJ litas på och är skitsnackare,även när gäller Nato.Då återstår ENDAST Vänsterpartiet som jag själv röstade på,men med denna klantiga ledaren Nosshi OCH framförallt att mediaskapet ser ut som den gör,dvs hjärntvättar folket om dom olika partierna också,utan att vara ärliga om vilken bra politik Vänsterpartiet har i sitt partiprogram.Men jag svårt att se Vänsterpartiet någonsin kommer nå 50procent själva till nästa val. Sverigedemokraterna har stulit alla män som brukade vara lojala med soccarna under dessa mandatperioden. Som någon ovanför nämner,har soccarna förvandlats åt skogen fel då dessa”kärring-maffian”fått sätta hela tonen och politiken dessa 8år och klantat sej rejält så ofta.Och ja de stämmer att de va långa köer på många platser,och många valde att skita i att rösta.Men sedan också har man gjort de svårare i flera utsatta områden att gå och rösta,då man tagit bort alla mindre lokaler som förut jämt fanns i närheten.Så de varit längre att åka för många och då har man valt att bara skita i att rösta.Man har av olika anledningar EJ haft tid/lust/ork att då rösta.Detta i platser där man påstår sej vilja öka valdeltagande,vilket är skitsnack tyvärr. Södertälje där jag har många bekanta är sånt exempel OCH lokaltidningen LT Södertälje skrev idag att ENDAST 3/10 röstade i Södertälje. Dvs ENDAST 30procent i en stad med 100tusen invånare. Nu verkar de som att den bedrövligaste av alla ska få bilda regering,TROTS att M backat och samma med parhästen Kd som backat.Men Sd som kommer tillåta detta kommer ha MASSOR med inflytande och med rätta,då man även är störst parti nu i den blocken och större än klantskallen Uffe.Men hela svenska systemet är åt skogen bedrövlig tycker jag.Man borde HELT klart höja riksdags spärren till de dubbla 8procent, ANNARS till 6procent åtminstone enligt mej. Vi har för många partier 8st dessa mandatperioden som gått förbi,dom är ju för många partier och bör minska ärligt vore bättre

 11. Bo Rothstein klagar i DN i på att den politiska ”allmänningen” är överutnyttjad,
  sönderdebatterad.

  Men samhällets ”allmäning” har ju sedan
  decennier sålts ut, ombildas till borätter,
  till friskolor, privatiserad vård, statliga företag sålts utomlands, Bolaget, elverk,
  till Frankrike och Fortum Finland, Bilprov-ningen, apoteken, fastighetsavgiften gynnar nu Danderyd/Djursholm, som Rut & Rot, det enda gemensamma: Mellot och Pride.

  I Stockholm säljer moderaterna ut allt som går, skolor och lokaler. Det enda som skall
  vara gemensamt ägt, är Östermalms saluhall, som högern lagt ut 1.000 miljoner
  på renovering, något så cyniskt, får man leta efter.

 12. Johan de Naucler, som vanligt är du ute efter att sprida dimridåer, du skriver ”Det är därför precis alla andra (och avgjort klokare) länder aldrig inför eller infört Pinochets marknadsskola.”
  När ukrainarna inte ville införa ”Pinochets marknadsskola” så såg USA-Pinochetskolans banerförare- till att 2014 avsätta deras folkvalde president (som alltså INTE ville införa nämnda skola) genom en kupp, och bekosta och utbilda en hel hop av ultranationalister och nynazister som kunde föra krig i landet mot dem som anade vad ”markandsskolan” gick ut på, och föra proxykrig mot det stora grannlandet som hade fått nog av samma ”marknadsskola.” Ett berömt uttalande av Putin lyder: ”Fler människor dog p g a nyliberalismen i Ryssland än under Andra världskriget” .
  Johan de Naucler, tror du verkligen själv på att du INTE är en av förespråkarna för Pinochets nyliberalism?
  Så naiv tror jag inte att du är, istället är du är medvetet ute efter att förlama motståndet mot den och de 1%-en i USA= Wall Street.

  • Ja, Katarina,
   Poutin har rätt.
   Liberalism står för frihet.
   Men som i själva verket blir till en frihet att förtrycka.
   USA:s slavägare, det var typiska liberaler.
   De betraktade sin grymhet som frihet.
   En ”rätt” som de hade för de tillhörde ”de fria”.
   Liberalism är borgerlighet, för det är där liberalismen finns och har sin historia.
   Ryssland vill inte ha någon liberalism, därför den hotar makten som redan finns där.
   Om den kan man tycka vad man vill, men jag ser den som ett bättre alternativ till det Västerländska samhället som bygger sitt välde kring en borgerlig ägarmakt.

   Ryssland skiljer sig på så sätt att makten där inte är lika beroende av någon sådan borgerlig ägarmakt eftersom den inte finns eller bara finns lite.
   Makten i Ryssland är mer beroende av folket och så tycker jag en demokrati ska se ut.

   Liberal demokrati är inte någon demokrati.
   Liberal demokrati är ägarnas makt som i sin tur är mer eller mindre beroende av folket.

   Partiet Socialdemokraterna har för länge sedan ingått ett långvarigt avtal med borgarnas ägarmakt.
   Något som de både känns vid och icke känns vid, allt för att kunna locka så många sympatisörer som möjligt.

   • Du har rätt arbetarklass,
    Ryssland vill inte veta av Wall Streets politik, de har fått känna av den redan när Jeltsin sålde ut landets tillgångar för spottstyvrar…
    Fick nyss ett sms av en vän “ “Har du sett att Zelenskyj säljer ut hela Ukraina på Wall Street. De ska plundra Ukraina och erbjuda billig arbetskraft utan arbetsskyddslagar”… Samme Zelenskyj som vår än-så- länge statsminister Magdalena Andersson rördes till tårar av då han talade för riksdagens ledamöter i mars 2022.

    Ryssland och Kina vill inte veta av Wall Streets politik som bara går ut på att berika ett litet litet fåtal och kasta resten av befolkningen i fattigdom. Michael Hudson, den amerikanske marxistiske ekonomen som har arbetat på Wall Street beskriver USA:s politik så här:
    “ Förr var mantrat i USA: Det som är bra för General Motors är bra för USA. Nu lyder det: Det som är bra för Wall Street är bra för USA. Och dessutom, det som är bra för USA är bra för världen.” Typ.
    Läs vad Michael Hudson säger ex här: https://www.globalpolitics.se/michael-hudson-om-det-ekonomiska-laget-vilka-ar-trenderna-och-varfor-del-i/ Läs också de andra delarna i intervjun.
    Du skriver ”Partiet Socialdemokraterna har för länge sedan ingått ett långvarigt avtal med borgarnas ägarmakt.” Undrar om dom inte från allra första stund egentligen har varit det som en annan vän beskrev som ”borgarklassens agenter i arbetarrörelsen”.

 13. Men Global Politics måste som kritisk till vänsterpartiet, se dess tillbakagång till ruta 1, (6.7) som glädjande. Men det innebär ju inte att spridda vänstergrupper kommer att fånga upp dessa röster,
  förmodligen är det invandrare som avstått från röstning, eller röstat på Nyans. Det finns heller inga
  väljare att hämta för vp på landsorten, de röstar på Sverigedemokraterna, som ju tycks ha klarat
  av att växa organiskt, i varje val.Det började med EU-inträdet , då fick de stöd och tips av partier i Europa, sedan Newsmill, och att Jimmie inte bjuds in till Nobelbanketten.

  Något så felaktig snorkig medelklass-politik, upp-i-näsan, som detta inneburit, måste ha retat gallfeber på folk ute i stugorna ! Vi får väl se hur det går den 10/12. De tycker väl att de som svenskar fått sitta ute i kylan, medan gangstergängen fått härja fritt. Så varje sådan snorkåtgärd, drev skaror av väljare till sd, som blir deras murbräcka i politiken, som Trump.

  Sd-framgången består väl av alla ”deplorables” i ”fly-over”- områdena, som har fastnat ute på glesbygden, småorten, vilket iof inte är dålig miljö att leva i, nog bättre än i storstan. Men de vill att något händer sas, oavsett vad, än så länge, tycks sd gestalta deras situation. Bara det att det finns få invandrare på landsorten, även om det förekommer, de flesta söker sig till storstäderna.
  Att sätta på sig hjälm och besöka industrier som vänsterpartiet, påminner om Hillarys ryska ” res-set” kampanj, de väljarna kan inte nås. Men alla pensionärer som fick 1.000:- kr mer, vad blev av dom ?

  Det är tyst från vp idag, som spelat bort Sjöstedts viktiga 3% som höjde vp över the 5%- Queens, i kd/c/L/mp, (som låter som 95%-partier) och kunde attrahera än mer väljare nästa val, men… De på landsorten retar sig på storstäderna, som är den ekonomiska motorn i Sverige, där borättspris-erna alltid stiger. Tyst från sossarna idag, när Andersson lagt ner sin själ på att få med oss i Nato, och detta är tacken, det blir inget kvinnlig statsministeri. Sd kan sen mycket väl öva utpressning mot högern, genom att kompa med sossarna, när som helst.

  Rödgröna behöver iaf inte gå igenom någon skakig regeringsbildning, och trots att centern stödde socialdemokratin, vilket är unikt. Men sd-framgången är mest destruktiv, i brist på annat. Som deplorable Ukraina har exploaterats av USA/Nato/Sverige, med storkrig som skapelseberättelse, har sd kommit utifrån och vunnit gehör, men kan i längden inte vinna gehör.

 14. […] Men tappet för V under sommaren med 1,5-2 % var också avgörande. Jag skrev i måndags ”Valet gick dåligt för V. Partiledaren var svag i utfrågningen i TV. Hon ställde inte tydligt upp på partiprogrammet, kunde inte svara på frågor om partiets historia som ”kommunistiskt” och hon kunde inte säga vad hon menade med socialism. Natofrågan sopade hon under mattan efter förmåga.” Valutgången […]

 15. […] Men tappet för V under sommaren med 1,5-2 % var också avgörande. Jag skrev i måndags ”Valet gick dåligt för V. Partiledaren var svag i utfrågningen i TV. Hon ställde inte tydligt upp på partiprogrammet, kunde inte svara på frågor om partiets historia som ”kommunistiskt” och hon kunde inte säga vad hon menade med socialism. Natofrågan sopade hon under mattan efter förmåga.” Valutgången […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here