Försökte USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

35
3651
Hongkong. Protester 9 juni. Bild Wikipedia.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.  Visst har situationen ändrats genom införandet av säkerhetslagar. Joshua Wong, en av ledarna för oppositionen, och som hade mycket nära kontakter med USA-etablissemanget har gripits. Jag tror att det kan vara intressant att reflektera över läget för två år sedan. Kanske förstörde den utländska inblandningen proteströrelsen och toleransen för denna? I slutet av år 2020 dömdes ett par demokratiaktivister som haft samröre med ledande USA-politiker. Domarna i Hongkong helt fel?

Hur hade reaktionen blivit om ledare för t.ex. ”Black Lives Matter” uppträtt tillsammans med framstående ryska eller kinesiska politiker?


Försökte USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

Tidningen Arbejderen i Danmark publicerade nyligen en artikel om detta som Romel Andersjö översatt.
Arbejderen: Er USA i gang med farve-revolution i Hongkong?

Inledningsvis kan jag inte låta bli att visa en bild och skriva några rader från en artikel som jag just fått se då detta publicerades. Minskar inte precis relevansen i titeln på och innehållet i artikeln nedan, eller hur?

Längs till vänster träffar Joshua Wong senator M Rubio, USA. Bild Consortiumnews.

Detta skedde vid ett senare tillfälle Delar av demokratirörelsen i Hongkong är allierad med högerextrema politiker i USA som försöker krossa “Black Lives Matter.”

Wong var inbjuden till ett evenemang av tidningen Bild. Han träffade också Tysklands utrikesminister Minister Heiko Maas, till Pekings ogillande, och Nancy Pelosi, ledare för Demokraterna i USA som skrev att hon var hedrad av att ha fått träffa Wong. här.


Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

 

Den 13 augusti 2019 twittrade den amerikanska presidenten Donald Trump att han ”inte förstår” varför USA har anklagats för att ha stött de kaotiska protesterna i Hong Kong. I själva verket stöder Förenta staterna den allmänna berättelsen om att demonstranter i Hong Kong är ”demokratiska” och ett uttryck för ”unga gräsrots” -uppror mot Kinas kolonialistiska attacker mot dem. Men den engelskspråkiga kinesiska tidningen Global Times tvivlar på denna beskrivning och frågar sig om det pågår en ”färgrevolution” i Hongkong som styrs av USA.

Med ordet ”färgrevolution” hänvisar tidningen till många av USA: s försök att genomföra regimförändringar i länder som Ukraina, Egypten, Syrien, Libyen och Afghanistan genom att stödja utvalda icke-statliga organisationer, grupper och partier i länderna.
Möten med demonstranter.

Men vad bygger påståenden om USA: s roll i en möjlig färgrevolution?Den 15 augusti skrev Arbejderen att toppdiplomaten vid USA: s konsulat i Hong Kong, Julie Eadeh, hade träffat tre av proteströrelsens främsta ledare. Sedan dess har flera möten hållits med demonstrationsledare. Och det antyder att USA influerar och kanske samordnar oron skriver journalisten Sara Flounders från American Weekly Workers World. Den 8 augusti tog till exempel USA: s vice president Mike Pence emot Hongkong-miljardären Jimmy Lai i Vita huset. Lai har kallats Asiens svar på mediemogulen Rupert Murdoch, och han har delat ut miljoner till demonstranter i Hong Kong, säger den amerikanska TV- och radiokanalen Voice of America.

Några dagar tidigare hade samma Lai träffat Donald Trumps säkerhetsrådgivare, John Bolton.”Jag tycker att Trump är mycket bra på att hantera gangsters,” sa Lai till Wall Street Journal efteråt.

Möten med hela USA:s ledning.
Tidigare i sommar höll de två Hong Kong-demonstrationsledarna, Joshua Wong och Agnes Chow, ett möte med U.S.A. utrikesutskottets ordförande Eliot Engel i USA avslöjar ett foto på Hong Kong Free Press-webbplatsen. De två höll också möten med vicepresident Mike Pence, utrikesminister Mike Pompeo, president Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton, samt den republikanske senatorn Marco Rubio. De två Hong Kong-ledarna arresterades, ifrågasattes och anklagades förra fredagen i Hong Kong för att ha hållit en demonstration i juni utan tillstånd. Men båda släpptes snart igen.De två står i spetsen för Demosisto-partiet, som vill ha full autonomi för Hong Kong efter 2047, när principen ”ett land – två system” löper ut.

Viftar med amerikanska flaggan. USA är också ett positivt exempel på många av demonstranterna i Hong Kong. Bakom några av de mest våldsamma protesterna i Hong Kong står det förbjudna Hong Kong National Party (HKNP), vars medlemmar vid några av demonstrationerna har viftat med USA: s flagga. Partiet ledde också stormningarna av parlamentet tidigare i år, skriver kanadensiska nätportalen globalresearch.ca.

USA-lag på gång?
USA: s stöd för demonstranter i Hong Kong kan nu följas av konkret lagstiftning. Enligt de amerikanska nyhetsmedierna The Daily Beast är republikanska politiker från USA: s kongress beredda att vidta åtgärder mot vad de kallar ”Kinas våldsamma beteende i Hong Kong”. Enligt media har de pressat det amerikanska utrikesdepartementet för att utarbeta ett lagförslag som kommer att resultera i sanktioner mot kinesiska ledare ”som stöder undertrycket av protester i Hong Kong”. Förra veckan höll ledare för Det Demokratiska Partiet i Hong Kong en presskonferens där de uppmanade USA:s senat att offentligt stödja dess proteströrelse genom ny lagstiftning.

Miljoner från USA. Demokratiska partiet i Hong Kong är ett av de partier och grupper som har fått betydande summor pengar från US National Endowment for Democracy (NED) sedan 1990-talet, skriver USA-baserade Bureau of Investigative Journalism, Mint Press News. Mint Press

NED beskriver sig själv som ett demokratiprogram som det amerikanska utrikesdepartementet stöder varje år med 100 miljoner dollar. Sara Flounders från den amerikanska tidningen Workers World höll detta föredrag om Hong Kong tidigare denna månad.

Föregående artikelValutgången
Nästa artikelDet är inte okej för vuxna vuxna att säga att invasionen av Ukraina var ”oprovocerad”.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

35 KOMMENTARER

  • Det tar aldrig slut, utan upprepas gång på gång.
   De våldsamma massdemonstrationerna i Ukraina 2014 resulterade i en våldsam statskupp i Kiev som tvingade Ukrainas dåvarande president Janukovitj att fly från landet.
   Därefter lämnade Krimhalvön Ukraina och återförenades med Ryssland, medan Donetsk och Lugansk förklarade sitt oberoende och vägrade att lyda kuppregimen i Kiev. Därefter införde EU och USA sina sanktioner och anklagade Moskva för att ingripa i den inre krisen i Ukraina.
   Ryssland på sin sida betonade att Krim återförenades med landet genom en fredlig demokratisk folkomröstning och i enlighet med den internationella rättsliga ramen.
   Moskva förnekar också varje inblandning i inbördeskriget som inleddes i Ukraina, men EU har dock förlängt antiryska sanktioner flera gånger sedan dess.

   • Konflikten i Donbass inleddes 2014, då ukrainska myndigheter inledde en militär operation mot de självutnämnda Donetsk och Luhansk People’s Republics som vägrade att erkänna den nya regeringen i Kiev, som kom till makten efter vad de ansåg vara ett kupp.

 1. I radions tidiga morgonnyheter kl 6 (och/eller 6.30) annonserades och sändes ett reportage från Hongkong där radions korrespondent rapporterade och två intervjuer sändes, den ena med en demonstrant och den andra med en motståndare till demonstranterna som också var medlem i Hongkongs största ungdomsorganisation. Jag har nu förgäves letat efter detta inslag i Ekots morgonnyheter, för att anteckna mer exakt namn och detaljer, som inte fastnade i minnet, men det har försvunnit spårlöst och nämns varken i annonseringen eller i själva programmen.

  En uppenbar censuråtgärd, som jag misstänker motiveras av reportagets innehåll. Där berättas om hur det vimlar av amerikanska flaggor i demonstrationstågen och hur demonstranterna har tågat till amerikanska ambassaden och vädjat till president Trump att sätta tryck på Kina för att respektera Hongkongs demokrati. Nu är frågan: var inslaget en kupp, faked news, och fullständigt vilseledande, eller en information som censurerats bort för att inte störa bilden av demonstranternas osjälviska kamp för demokrati?
  Oavsett vilket så rekommenderar jag lyssnarna att bevaka de tidiga Eko-nyheterna före kl 7. Där har jag flera gånger fått intressaant information från känsliga delar av världen, som försvunnit i senare ekosändningar. Men jag minns inte att de helt enkelt har raderats i efterhand.
  Jag tänker förstås mejla Ekored. och fråga vad det handlar om.

  • Samma iakttagelse och erfarenhet här. Jag skrev till Hong Kong korrespondenten och fråga varför hon endast hade intervjuat ena sida i Hong Kong. Hon svarade att hon faktiskt hade gjort en sådan intervju av andra sidan, men den gick inte att hitta. Censur. Mörkning. Uppenbart pågår det oegentligheter här, och man ignorerar bestämmelserna i sändningstillståndet.

 2. Vad vi ser är nog motsvarigheten till ”Hitlers sista dagar i bunkern”. USA regimen, den djupa staten, som allt desperatare försöker överleva. Hong Kong har alltid varit USA/UK lyssnarpost, propagandabas, och maktcentrum i Asien. USA/UK är totalt desperata nu. Glöm inte att MSM och statliga media i Sverige är USAs propagandakanal. Informationen är starkt färgad. Inne i Kina märks ingenting av Trump’s handelskrig, det är ”business as usual”, vilket inte betyder att det är statiskt, tvärtom, allt är fruktansvärt dynamiskt, man bara anpassar sig, blixtsnabbt. Alla känner att det blir bättre. Ett problem är brist på arbetskraft. USA klarar inte det. Siffrorna kom just in. Konsumtionen upp 8.2 % i Kina. USA svarar för 12% av Kinas total utrikeshandel, ner 2.2%. Handeln med USA sjönk 9%. Handelsöverskottet med USA ökade 7.7%. Kinas export till USA sjönk med 3.7%. USAs export till Kina sjönk med 23.5%. Tidigare rapporterades att USAs bilexport till Kina minskat med 53%. Nu är locket på, och ryktet påstår att den är nära noll. Apples försäljning i Kina sägs ha minskat 20%. Kinas handel med andra nationer ökar snabbt. EU upp 9.7%. ASEAN upp 11.7%. Ryssland upp 17.2%. Inga siffror för Iran, men det påstås att Iran fortfarande exporterar olja normalt till 85%, mest till Kina. Martin Gelin skriver att konkurserna i USA ökar med 13 procent, investeringarna minskar, börserna skakar, arbetslösheten ökar, räntan sänks vilket är tecken på dåliga tider, Kina litar inte på Trump, ingen litar på Trump eller USA. När konkurs hotar farmare i USA som odlar sojabönor har China erbjudit att köpa farmen. USA läger alltmer sten på egen börda medan Kina går framåt och det går allt bättre. Talade siffror.

 3. Hong Kong-borna försöker slippa kommunistpartiets monopol, hoppas för deras skull att de lyckas. Om industrialismen spänns före enpartistatens vagn kommer snart alla att hålla tand för tunga. Ja visst ja; så är det redan.

  • Synd bara att kommunismen är borta i Kina, och finns inte heller i Hong Kong, och Kina tillämpar inte något partisystem i politiken. Man väljer personer, som skall ha kvalifikationer för att kandidera, det ställs krav, och dom hålls personligt ansvariga för sina handlingar, och kan styras i sina beslut, eller avskedas. Det är skillnad mot Sverige. Här finns ju inte ens kravet på att en statsminister eller någon minister ens behöver kunna läsa eller skriva.

 4. Jag kontaktade i morse Författarförbundet:

  ”Hej!

  Läste att ni stödjer demokratirörelsen i Hongkong. (https://forfattarforbundet.se/kalendarium/kalenderhandelse/svensk-stodmanifestation-for-yttrandefrihet-och-demokrati-i-hongkong/) Man bör dock i sammanhanget vara medveten om att utomstående makter försöker få inflytande för sina egna intressen. Ber er läsa nedanstående artikel. Inget land har som USA sökt och ibland lyckats att på olika sätt störta demokratiskt valda regeringar. Nu Venezuela och Nicaragua. Tidigare bl.a. folkvalde presidenten Janukovitj i Ukraina, Zelaya i Honduras, Aristide i Haiti, Morsi i Egypten, Assad i Syrien, Bishop i Grenada, Allende i Chile 1973, Sukarno i Indonesien 1965, Sihanouks regering i Kambodja 1970, Mossadeq i Iran så det är minst sagt vanskligt att söka samverka med USA.

  Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

  https://www.globalpolitics.se/forsoker-usa-fa-igang-en-fargrevolution-i-hongkong/

  Utdrag: Nyligen träffade Joshua Wong, en ledare för “demokratirörelsen” i Hongkong träffar Raed Al Saleh, ledare för PR-organisationen för al-Qaida White Helmets, Kievs borgmästare och tidigare brottarmästaren Vitali Klitscho, aktiv i bortjagandet av demokratiskt valde president Janukovitj i Ukraina 2014 vid ett möte i Berlin (se foto).

  Tidigare i sommar träffade Joshua Wong och Agnes Chow, ett U.S.A. utrikesutskottets ordförande Eliot Engel, vicepresident Mike Pence, utrikesminister Mike Pompeo, president Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton, samt den republikanske senatorn Marco Rubio.

  II. Sedan länge sker solidaritetsmanifestationer till stöd för Julian Assange och yttrandefriheten. Här kan väl författarförbundet göra en insats?

  https://www.globalpolitics.se/fran-manifestationen-for-julian-assange-och-yttrandefriheten-i-stockholm-7-september-2019/

  Hälsningar

  Anders Romelsjö, ordförande i Folket i Bild Kulturfront i Stockholm

 5. Fick snabbt svar på min fråga till Ekored. Ginna Lindberg skickade ett mail som jag återger här nedan. Men fortfarande återstår frågan om varför inslaget raderades totalt i efterhand, både annonsering och inslaget självt, på Ekots egen hemsida. (Olle är en annan lyssnare som också reagerat på inslaget.)

  Här kommer mejlet från Ekored:
  Ginna Lindberg
  09:57 (för 55 minuter sedan)
  till Olle, mig

  Hej Britta,
  reportaget från Hong Kong sändes i både P1 och P3, och finns dessutom att lyssna på via vår webb eller appen SRPlay. Bifogar länk.
  Vänliga hälsningar
  Ginna Lindberg
  https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=1650&artikel=7297861

 6. Vad kan man vänta sig härnäst? Krypskyttar på taken som dödar en del demonstranter? precis som i Ukraina. Kina får självklart skulden. Och det går inte att bevisa vem som ligger bakom. Ett visst land är expert på sånt. De har ju gjort det många gånger…..

 7. De startar av sig själva när Partiet förtrycker folket. Det är alltid Partiets Säkerhetstrupper som skjuter på demonstranterna, i Kina, Vitryssland, Syrien, Nordkorea, Kuba och Ukraina. Detta är kulturen från SUKP som planterats i många länder.

  • Vad jag förstår har troligen fler eller lika många protestanter skjutits av polis/militär i USA och Frankrike än i Hongkong och Vitryssland. I Ukraina är det nu väl belagt att det INTE var den folkvalda regeringens säkerhetspolis Berkut som stod för dödandet på Maidan. I Syrien inleddes angreppet i Daara i mars 2010 då polis besköts.

   Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”
   Vem startade kriget i Syrien? Hade Assad fel?

  • Tvärtom Felix, är det anglosaxiska imperiet som överallt agerat med okända skyttar som skjuter på folket och beskyller den oönskade regimen. Tex i februarirevolutionen 1917 med maskingevär som polisen inte var utbildad för men ändå beskylldes för. Det hände när Alfred Milner nekat Tsaren den hjälp som Milner var utsänd för att effektuera men som han två ggr nekade till tills Tsaren avgick i tron att hans republikanska ersättare skulle få mer hjälp.
   Analogt i Ryssland 1993. De okända skyttarna var på hotelltak och amerikanska ambassaden och sköt militärer i ryggen och en rysk general på den enda och oskyddade punkten där en liten glipa fanns ovan skyddsvästen. Proffskyttar.
   Wayne Madsen angav antal färgrevolutioner=falska revolutioner till över 70 för flera år sen.

 8. USA försökte med det i Syrien. Den misslyckades!
  USA försökte med det i Venezuela. Den misslyckades!
  USA försökte med det i Nicaragua. Den misslyckades!
  USA försökte med det i Iran. Den misslyckades!
  USA försökte med det i Kina. Den misslyckades!
  USA försökte med det i Belarus. Den misslyckades!

  Nu har färgrevolution kommit hem till USA självt! Den här gången blev det ett början till lyckosamt färg revolution. Boomerang effekten är en fröjd att åskåda. USA brinner och kommer att brinna än mer!
  Pass the gas! Pass the gas! Pass the gas!

 9. Varje gång folk i u-länder misshandlade av islam eller socialism kräver valfrihet, slut på korruption eller vanlug yttrandefrihet skulle det alltså vara USA´s lömska angrepp? Hahaha, då kan man ju alltid hålla korruptiojn, islamister och socialister under armarna, oavsett hur de burit sig åt, och folket har aldrig rätt att bli av med någon som kallar sig islamist eller socialist.

  Att socialism och islamism är demokratins motsats visste vi faktiskt redan.

   • @Anders Romelsjö (red) 12 september, 2022 At 19:45
    Men vad är ”demokrati”. Den form av demokrati som Sverige har idag är styrbar, vilket Hitler och Josef Goebbels mycket tydligt visade. Folkviljan är mycket effektivt blockerad från allt inflytande. Länder som forna Sovjet och nu Nordkorea är socialistiska. Demokrati som folkstyre. Inte en susning av folkinflytande. ”Socialism” i den formen kan bäst beskrivas som totalitär diktatur.

 10. Oonää, ’usa’/sionistwashington försökte inte aalls få igång en revolt. Onää, de försökte inte i Iran, de försöker inte i Syrien el numera slavmarknaden i ett av före år 2011 års mest välmående länder i Afrika. ”Och nej o nej, att vi stal det Libyiska folkets guldreserv, det gjorde vi för att de ska vara glada, lyckliga o inte äga något. Vi äger allt på jorden o det ska vi vara glada för o därför ska alla andra också vara glada. Vi följer ju bara talmud o där står att vi ska äga allt, goyem/dvs alla andra än vi, är härskare på jorden, alla andra är våra slavar, detdetdetdet ståår ju såå i vår 3000åriga text, o då mååste det ju vara sant, ellerellerellereller.. Men vad gör vi då i Palestina..
  Frågan är, vad säger Vi alla andra om detta.

 11. Vad USA och UK ville åstadkomma i Hong Kong var kontroll. Att återetablera kolonin Hong Kong. Metoderna var identiska till vad nazisterna en gång tillämpade, som Hitler Jugend, indoktrinering av barnen, och massiv propaganda.

  Gör er inga falsk föreställningar, ni utsätts dagligen i Sverige för USA propagandan.

  Svenska media rapporterade om massiva demonstrationer för Gui Minhai. Jag var där och stod tvärs över gatan. Det var 13 personer, de flestas mest nyfikna. Bilder i svenska media beskurna så det inte gick att se hur litet spektakel det var. Svenska media rapporterade om en demonstration med omkring 500.000 deltagare för ”demokrati”. Jag var där. Demonstrationen var för för att ge support till polisens aktioner mot de USA sponsrade huliganerna. Svenska media mörkade helt plakaten där det stod. ”Vi är alla kineser, stöd polisen”.

  Man behöver inte leta länge för att hitta USA propaganda lagandan efter nazisterna manualer. Just idag (13/9 22) skriver SVT. ”Uppgifter om tusentals döda civila i befriade ukrainska orter”, Det är Butja propagandan i repris, där Ukraina bevisligen enligt oberoende vittnen fraktade in död kroppar i kylcontainers och placerade ut dom, för att sedan fotografer dom och hävda att det var Ryssland som utfört en massaker. Samma sak med barnsjukhuset, teatern, massgravarna, osv. Sedan mörkar Sverige media hur Ukraina drivit tusentals otränade soldater mot ryska posteringar och orsakat en masslakt för att återta ett par byar. Rapporter talar om över 5,000 döda. Att rapportera om mänskliga rättigheter gäller tydligen inte på svenska media längre.

  Vad som pågår är faktiskt ganska otäckt.

 12. Varför är detta förvånade om det verkar så. Usa är skyldiga till färg revolutioner överallt på denna planet.Jag skulle önska att man av våra korkade massmedia gjorde ett seriöst grävande journalistik om just detta ihop med andra journalister,främst från EU då. Resultatet av det skulle bli chockerande för allmänheten. Det finns INGEN fredad världsdel där dessa vidriga maffia gangsters inte har närvaro i. Från Asien och Mellanöstern till Afrika och Latinamerika,till även här hemma. Det vore högst intressant om svenska publik service gick ihop med liknande journalister i övriga Europa OCH gjorde ett seriöst grävande journalistik om detta riktigt vidriga maffia metoder. Resultaten skulle chocka allmänheten som ALDRIG förr

 13. Det finns mer att berätta, och inte av det trevliga slaget.

  För länge sedan blev jag kontaktad av en amerikan i Kina. Han ville bara prata sa han. Vi träffades flera gånger, hans ämne var alltid politik. Grooming. Sedan bad han att jag skulle ställa upp som volontär och hjälpa lokala skolungdomar med deras engelska. Undervisningsmaterialet kom från en ”ideell amerikansk stiftelse” och visade sig vara en handbok i hur man gör färgrevolutioner och inför demokrati, allt från civil olydnad, sabotage och väpnat uppror. Det var ordagrant vad som senare hände i Hong Kong.

  Flera gånger sedan har amerikanare försökt rekryter mig till olika program, som att undervisad i demokrati, i kristendom, osv.

  USA etablerade ”motståndsrörelser” på flera universitet. Kina stängde ner dom, omkring 2014, och USA propaganda förkunnade i svenska media att ”Kina har rensat ut västerländsk litteratur från universiteten för att ersättas med klassisk fundamental kommunistisk”. När jag frågade ett par universitet hade dom inte ens hört talas om detta.

  USA etablerade NGO stiftelser för att ”främja trafiksäkerhet”, och anställde släktingar till lokala beslutsfattare. Materialet förkunna att endast amerikanska bilar var säkra, ingen skulle riskera att döda sina barn i kinesisk bil. Regeringen stängde ner dom.

  USA infiltrerar varhelst som kan få en in en fot. Kina har rensat ut ganska bra nu.

  –CIA informants overseas get killed, captured or compromised by dozens, according to media citing TOP SECRET cable
  https://www.rt.com/usa/536689-cia-informants-lost/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here