Domarna i Hongkong helt fel?

9
1341
Längs till vänster träffar Joshua Wong statskuppsstödjande senator M Rubio, USA. Bild Consortiumnews.

DN skrev igår ”Demokratikämpen Joshua Wong och två andra unga framstående aktivister i Hongkong döms till fängelse – när Peking fortsätter att slå ner mot proteströrelsen.”…”Joshua Wong döms till 13 och en halv månads fängelse, Agnes Chow till 10 månader och Ivan Lam till sju månader, enligt AFP.”

Domen för olagliga demonstrationer må förefalla hård. Jag saknar detaljer. Men fakta visar att Josua Wong och andra ”demokrati-aktiviter” har nära samarbete med bl.a. ledande politiker i USA. Undrar hur USA (eller Sverige) skulle reagera om svenska fredsaktivister öppet framträdde med ledande politiker från t.ex. Ryssland. Många uppgifter talar för att USA arbetar för ”färgrevolution” i Hongkong- vilket inte innebär att protester för demokrati i Hongkong inte är förståeliga. Uppenbarligen är Joshua Wong väl sedd av en del ledande politiker i Väst – se nedan.

Etablerade media har skarp kritik av fredsrörelsen i Sverige för påstått samröre med Ryssland utan bevis. Exempelvis denna ledare i SvD  ”Fredsrörelsen” är Kremls bästa vän i Sverige”  där skriver SvD utan uppgifter om kontakter mellan någon del av fredsrörelsen och någon från Kreml..


Försökte USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

Wong var 2019 inbjuden till ett evenemang av tidningen Bild. Han träffade också Tysklands utrikesminister Minister Heiko Maas, till Pekings ogillande, och Nancy Pelosi, ledare för Demokraterna i USA som skrev att hon var hedrad av att ha fått träffa Wong. här.


Försöker USA få igång en färgrevolution i Hongkong?

 

Den 13 augusti 2019 twittrade den amerikanska presidenten Donald Trump att han ”inte förstår” varför USA har anklagats för att ha stött de kaotiska protesterna i Hong Kong. I själva verket stöder Förenta staterna den allmänna berättelsen om att demonstranter i Hong Kong är ”demokratiska” och ett uttryck för ”unga gräsrots” -uppror mot Kinas kolonialistiska attacker mot dem. Men den engelskspråkiga kinesiska tidningen Global Times tvivlar på denna beskrivning och frågar sig om det pågår en ”färgrevolution” i Hongkong som styrs av USA.

Med ordet ”färgrevolution” hänvisar tidningen till många av USA: s försök att genomföra regimförändringar i länder som Ukraina, Egypten, Syrien, Libyen och Afghanistan genom att stödja utvalda icke-statliga organisationer, grupper och partier i länderna.
Möten med demonstranter.

Men vad bygger påståenden om USA: s roll i en möjlig färgrevolution? Den 15 augusti skrev Arbejderen att toppdiplomaten vid USA: s konsulat i Hong Kong, Julie Eadeh, hade träffat tre av proteströrelsens främsta ledare. Sedan dess har flera möten hållits med demonstrationsledare. Och det antyder att USA influerar och kanske samordnar oron skriver journalisten Sara Flounders från American Weekly Workers World. Den 8 augusti tog till exempel USA: s vice president Mike Pence emot Hongkong-miljardären Jimmy Lai i Vita huset. Lai har kallats Asiens svar på mediemogulen Rupert Murdoch, och han har delat ut miljoner till demonstranter i Hong Kong, säger den amerikanska TV- och radiokanalen Voice of America.

Några dagar tidigare hade samma Lai träffat Donald Trumps dåvarande säkerhetsrådgivare, John Bolton.

Möten med hela USA:s ledning.
Tidigare i sommar höll de två Hong Kong-demonstrationsledarna, Joshua Wong och Agnes Chow, ett möte med U.S.A. utrikesutskottets ordförande Eliot Engel i USA avslöjar ett foto på Hong Kong Free Press-webbplatsen. De två höll också möten med vicepresident Mike Pence, utrikesminister Mike Pompeo, president Donald Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton, samt den republikanske senatorn Marco Rubio. De två Hong Kong-ledarna arresterades, ifrågasattes och anklagades förra fredagen i Hong Kong för att ha hållit en demonstration i juni utan tillstånd. Men båda släpptes snart igen.De två står i spetsen för Demosisto-partiet, som vill ha full autonomi för Hong Kong efter 2047, när principen ”ett land – två system” löper ut.

Viftar med amerikanska flaggan. USA är också ett positivt exempel på många av demonstranterna i Hong Kong. Bakom några av de mest våldsamma protesterna i Hong Kong står det förbjudna Hong Kong National Party (HKNP), vars medlemmar vid några av demonstrationerna har viftat med USA: s flagga. Partiet ledde också stormningarna av parlamentet tidigare i år, skriver kanadensiska nätportalen globalresearch.ca.

USA-lag på gång?
USA: s stöd för demonstranter i Hong Kong kan nu följas av konkret lagstiftning. Enligt de amerikanska nyhetsmedierna The Daily Beast är republikanska politiker från USA: s kongress beredda att vidta åtgärder mot vad de kallar ”Kinas våldsamma beteende i Hong Kong”. Enligt media har de pressat det amerikanska utrikesdepartementet för att utarbeta ett lagförslag som kommer att resultera i sanktioner mot kinesiska ledare ”som stöder undertrycket av protester i Hong Kong”. Förra veckan höll ledare för Det Demokratiska Partiet i Hong Kong en presskonferens där de uppmanade USA:s senat att offentligt stödja dess proteströrelse genom ny lagstiftning.

Miljoner från USA. Demokratiska partiet i Hong Kong är ett av de partier och grupper som har fått betydande summor pengar från US National Endowment for Democracy (NED) sedan 1990-talet, skriver USA-baserade Bureau of Investigative Journalism, Mint Press News. Mint Press

NED beskriver sig själv som ett demokratiprogram som det amerikanska utrikesdepartementet stöder varje år med 100 miljoner dollar. Sara Flounders från den amerikanska tidningen Workers World höll detta föredrag om Hong Kong hösten 2019.

Föregående artikelNy USA-studie från ansedda CDC: Coronaviruset fanns i USA – liksom i Europa – innan sjukdomen rapporterades i Kina.
Nästa artikelErkänn Västsahara!?
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. Med tanke på den omfattande våld som vissa demonstranter har utövat å främmande makts vägnar är det fullt logiskt att några av de mest komprommeterade ledarna naglas i varningssyfte.
  Sånt sker i de flesta länder under liknande omständigheter.

  Josua Wong får lov av vara glad att han inte arkebuserades, som landsförrädare. Andra har ju hängts för mindre under seklernas lopp.

 2. Antagandet att den som invänder mot KKP´s absoluta makt i ett land som varit fritt från KKP´s absoluta makt gör sig skyldig till landsförräderi är KKP´s antagande, framförd av troll. Hongkong-bor har rätt till liv, egendom, egen åsikt och framförande av egen åsikt, precis som alla andra.

  KKP har inte naturgiven rätt till absolut makt, den har de stulit från det kinesiska folket. KKP har ingen rätt till vare sig Kina, Hongkong eller Taiwan. När kineser hävdar oavhängighet från KKP´s diktat är de inte främmande makts agenter, utan talar i egen sak. Kineser kan vara annat än kommunister, och har rätt att vara det.

  • Och Wang ser givetvis inte svagheterna i sin ”argumentation” om regimers legitimitet? Skulle detta förhållande gälla bara Kina? De flesta regimer i världen saknar legitimitet, vet ej hur det är i Kina, men ta Sverige som exempel…Vem tusan har valt Löfven? S förlorade röster i det svenska valet men en JÖK-uppgörelse över huvudet på folket gjorde att han kunde sitta kvar! Kanske är det så att regimen i Kina har mer stöd än de flesta andra? Säkert större än Löfven i alla fall! Och när britterna styrde Hongkong var det ju ”demokrati” och ”folkstyre” hahaha….

  • Det har inte med KKP att göra. Det fanns inte under opiumkrigens tid.
   Hong Kong stals av Britterna, och styrdes av en vicekung fram tills att en återlämning blev aktuell => noll demokrati, och inte ens fullvärdiga brittiska pass.

   Jämför med Gibraltar, som också stals/erövrades av britterna (marinkåren, 1706), och som Spanien gör fortfarande anspråk på och kommer att återfå någon gång.

   Helt klart har Joshua och andra Hong Kong-medborgare all rätt i världen att verka för vilken politisk regim som helst, men under rådande omständigheter – fullt krig, om inte än kinetiskt, med anglosaxarna – är det klokt att inte liera sig med statens fienden.

   Du, Karl, gillar att jämföra med Nazityskland.
   Ponera att en ryss skulle ha poserat för foto tillsammans med Goebbels 1941 och spekulera i vad som skulle ha hänt med den medborgaren om den hade haffats av polisen 1942.

   Annars vet vi ju alla att Vidkun Quisling avrättades efter att nazisterna hade lämnat Norge. Mig veterligen hade han dock inte personligen dödat någon. Gå man in i en politisk strid mitt i ett världskrig, tar man risker.

   Läser man noga vad jag skrev borde det stå klart att jag inte missunnar Joshua vare sig sina åsikter eller sina illusioner. Jag var lika okunnig om geopolitik när jag var ung.

   • Pattberg fick Greta med:
    ”From Jesus “I-am-the-king-of-Jews-and-son-of-God” Christ to modern saviors like Barack Obama, Steve Jobs or Greta Thunberg: It’s all irresponsible make-belief, designed to disrupt the lives of as many humans as possible.”
    Jag vet inte om Anders blir förtjust…

 3. […] I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett eller flera år sedan och idag” återpubliceras denna artikel.  Visst har situationen ändrats genom införandet av säkerhetslagar. Joshua Wong, en av ledarna för oppositionen, och som hade mycket nära kontakter med USA-etablissemanget har gripits. Jag tror att det kan vara intressant att reflektera över läget för två år sedan. Kanske förstörde den utländska inblandningen proteströrelsen och toleransen för denna? I slutet av år 2020 dömdes ett par demokratiaktivister som haft samröre med ledande USA-politiker. Domarna i Hongkong helt fel? […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here