Upproret i Europa intensifieras

7
1592


https://steigan.no/wp-content/uploads/2022/09/helteplassen-i-wien-696×390.png
Från Heldenplatz i Wien

Vi har tidigare rapporterat om olika protester i olikas länder. De första protesterna mot höga levnadskostnader ägde rum i Albanien redan 9 mars, när flera hundra demonstranter samlades utanför premiärministerns kontor i Tirana.
Bönder i bl.a. Nederländerna har demonstrerat. Varför holländska bönder gör uppror.
https://intellinews.com/visegrad-blog-putin-s-cost-of-living-crisis-has-already-caused-mass-demonstrations-in-europe-but-will-they-get-worse-255930/

I Prag demonstrerade 70 000 människor i hjärtat av Prag för att demonstrera mot de stigande levnadskostnaderna och krävde ett närmande till Ryssland som skulle ge tillgång till billig gas. De demonstrerade då även mot Nato
mot Nato Tjeckerna demonstrerade mot sanktionspolitiken och Nato-pakten: ”Ni är ansvarig för en lång rad militära aggressioner och interventioner!”

Artikeln nedan har publicerats 11 september i Steigans nättidning. https://steigan.no/2022/09/opproret-i-europa-trappes-opp/

Upproret i Europa intensifieras

När europeiska politiker med vett och vilja störtar samhället in i vad som kan bli den värsta krisen på hundra år, börjar de få svar från gatan. I land efter land går tusentals människor ut på gator och torg och kräver att deras regeringar avgår. Människor kräver rimliga levnadsvillkor, en energipolitik som går att leva med – och de kräver fred.

Tusentals medborgare samlades på Heldenplatz i Wien för att uttrycka sitt missnöje. Medborgarnas solidaritet är bred, kärnfrågorna är frihet, suveränitet och kampen mot massiva prisökningar, särskilt energipriserna. Bland talarna fanns även Zoltan, en polis från ”Polizisten für Grundrechte”. Det är intressant att även personer som är satta att bevaka lag och ordning nu reagerar så här.

Även i Berlin:

Magdeburg för Nord Stream:

Italien: Non si paga, non si paga!

I Italien tar ständigt medborgare Nobelpristagaren Dario Fos komedi från 1974 på allvar. Komedin hade titeln Non si paga, non si paga! – ”Vi betalar inte, vi betalar inte!”

Efter att invånare i Neapel bränt sina elräkningar på piazzan, har de fått sällskap av arga människor i Terni, Assisi, Bastia, Foligno, Gubbio, Norcia, Spoleto och andra italienska städer:

 

Och inte bara Europa: Indonesien protesterar också

 

 

Varnar för ”massiv reallönesänkning”

Och det kommer mer, kan ekonomerna berätta för oss:

I Tyskland säger Leibniz-Institut für Wirtschaftsforschung Halle (IWH) att det kommer att bli en ”massiv reallönesänkning” och recession (nedgång i BNP minst två kvartal i rad) i hela euroområdet.

Som vi har påpekat många gånger började denna kris 2019, och mycket av det som arbetarklassen och lägre medelklassen har förlorat hände under ”pandemin” med nedstängningar och förstörelse av ekonomin. Och så har det fortsatt med krigsekonomin och sanktionerna som främst drabbar samhällets lägre klasser. Och de har inget annat att göra än att gå till strid – något vi börjar se på europeiska gator och torg.

Föregående artikelMultipla kriser stoppar framstegen och 9 av 10 länder faller tillbaka när det gäller mänsklig utveckling.
Nästa artikelValutgången
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

 1. Men bort med sanktionerna vi har ekonomiska kriser med inflation hela Europa. Hur kan man vara så korkade o skjuta sej själva i foten om o om o om igen detta halvåret. Hur kan man vara största idioterna HELT öppet dessutom,men äh vilka knäppskallar. Bort med sanktionerna omedelbart GENAST

  • Kanske kapitalet ser en chans att på allvar trycka tillbaka folket ordentligt!?
   Men visst det ser oerhört korkat ut! Den enda vägen bort från ett eventuellt världskrig är fredsförhandlingar (där avvecklande av sanktioner måste ingå!)

 2. Nu väntar vi bara på upproret i den USA kontrollera vasallstaten Sverige, eller är svenskarna så djupt hjärntvättade att den kommer att ta lång tid att anlända. Vad Sverige behöver är en ”fransk revolution” för att avsätta den svenska adeln, alltså politiker, journalister och byråkrater.

 3. Tänk om ryssarna haft samma chans att uttrycka sina åsikter, vilken värld hade vi haft då? Det är många som tycker det är värt att försvara möjligheten att få samlas och protestera och att publicera artiklar om protesterna, till skillnad att vi i ett land där man kan gripas om man ställer sig på ett torg med en vit lapp i handen och där man blir kallad till polisförhör om man säger att högsta ledningen bör avgå.

  • Julian Assange sitter inte i ett högsäkerhets fängelse i Ryssland, utan i pudding landet England.
   Listan över oliktänkande i väst som fick sätta livet, fängslas, smutskastas och utsätts för många hemskheter är lång, väldigt lång. Så skata i bakarna när det gälelr att dra slutsatser om ”frihet” i väst – den finns inte

 4. ”The EU Establishment therefore are acting with alacrity to ensure ‘a 27 lockstep cohesion’ against the risk of consensus dissolving before the nightmare scenario of an Euro 2 trillion increase in gas and power spending; a hike in unitary energy bills by 200% across Europe (that amounts to 20% of household disposable income) (figures from Goldman Sachs Research). The large demonstrations in Europe over the last weekend were clear in their message: ‘We want the gas back. F*** NATO’.”

  https://strategic-culture.org/news/2022/09/12/doing-whatever-it-takes-keep-europe-in-intervention-lockstep/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here