Stalltips: USA förbereder statskupp i Iran, med hjälp av EU:s policy

9
1556

Nyligen har USA som bekant förklarat att Irans militär, Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC) inklusive den enhet som bekämpar USA-stödda terrorister i bl.a. Syrien som terroristorganisation. ”“Today, I am formally announcing my Administration’s plan to designate Iran’s Islamic Revolutionary Guard Corps (IRGC), including its Qods Force, as a Foreign Terrorist Organization (FTO) under Section 219 of the Immigration and Nationality Act,” förklarade president Trump 8/4. Ska träda i kraft 15/4. I praktiken innebär detta att USA förklarat krig mot Iran menar den kände f.d. vapeninspektören Scott Ritter. The american Conservative: Nyligen förklarade USA krig mot Iran, och ingen ens blinkade.

Iran har senare beslutat att terroristklassificera USA:s militära kommando i regionen.Terroristernas stöttepelare USA terroristklassar Irans anti-terroristarmé. Hör ni vad Wallström, Löfvén och Hultqvist säger?

* Medan som vanligt protesterna uteblir från Sverige och andra stater i Väst, vilka inte längre stödjer internationell rätt.

USA-regimen försöker av allt att döma pressa fram ”regimskifte” i Iran. Konstaterar (medvetet val av verb) Sputniknews. Sputniknews. Ett viktigt medel för detta är att pressa andra stater från att importera olja från Iran. Ett företag som USA har vissa framgångar med. USA uppger att 20 länder slutat importera olja från Iran. Oljeimport från Iran går ned till noll.

Björn Lindahl skrev nyligen i SvD (Utdrag ur artikeln): ”Avtalet om Irans atomenergiprogram, som efter många års förhandlingar skrevs under 2015, sågs som en stor seger för EU:s diplomati. Även USA skrev under avtalet, där Iran lovade att avstå från aktiviteter som kunde ge landet en förmåga att tillverka kärnvapen, i utbyte mot att sanktionerna mot landet lyftes. Iran pressas av sanktioner. Vad kan EU göra?

När Donald Trump valdes till amerikansk president gick han omedelbart till angrepp mot Iranavtalet, som han kallade för det ”värsta avtalet någonsin”. Den 2 november i fjol drog sig USA ut ur avtalet.

Samtidigt fick åtta länder fortsätta att importera iransk olja under en period på 180 dagar. Den perioden närmar sig nu slutet.

Alla europeiska oljebolag har dragit sig ur Iran.

Hotet om att de företag som handlar med iransk olja kommer att nekas tillgång till det amerikanska finanssystemet har samtidigt varit effektivt. EU har försökt upprätthålla sin del av avtalet med Iran, men enligt forskaren David Ramin Jalilvand, på The Oxford Institute of Energy Studies, är det en slående skillnad mellan EU:s politiska ambitioner och de kommersiella realiteterna.

De internationella oljebolagen övergav Iran redan innan de amerikanska sanktionerna återupptogs, och landets oljeexport föll kraftigt.

Flera av de åtta länderna som fick fortsätta importera olja från Iran, som Italien och Grekland, utnyttjade inte den möjligheten.

De två största länderna som fick tillstånd att fortsätta importera iransk olja är Kina och Indien. Om Kina väljer att trotsa de amerikanska sanktionerna återstår att se, men indiska raffinaderier har framskyndat sin import så att alla betalningar är gjorda innan fristen går ut i början av maj. Enligt nyhetsbyrån Reuters ökade den indiska importen av iransk olja med 56 procent i mars, jämfört med februari, till 405 000 fat per dag.

Andra länder som fått lov av USA att importera olja från Iran är Sydkorea, Japan, Taiwan och Turkiet. Sydkorea kan importera 200 000 fat per dag, men har bara importerat 170 000 fat per dag i genomsnitt de senaste fem månaderna. Taiwan och Japan har inte utnyttjat sina rättigheter, medan Turkiet är det land som är mest beroende av oljan från Iran.

Enligt The New York Times kommer president Donald Trump fatta sitt beslut den 2 maj om tillstånden att få importera olja förlängs eller inte.
Med kraftigt fallande produktion i Venezuela och med strider i Libyen riskerar en för kraftig åtstramning att pressa upp oljepriset och därmed bensinpriserna i USA.” (Slut på artikeln)

* Alla vänner av frihet och nationellt självbestämmande måste stödja Irans oberoende mot USA-imperialismen, oberoende av kritik mot Iran i andra avseenden. För detta är det viktigt att bryta USA:s dominerande ställning på valuta- och finansmarknaden.

Föregående artikelSe film om seger för Kuba, som utsätts för värre, olaglig blockad än någonsin.
Nästa artikelSe demokratiska anhängare av internationell rätt försvara Venezuelas ambassad i Washington! Vad gör Sveriges regering?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

9 KOMMENTARER

 1. USAs politik gentemot Iran är de facto israels. Om USA tror att den kan tvinga Iran att knäböja sig har den tagit fel. Iran har möjlighet och kapacitet att sätta hela världsekonomin, inklusive Israel lakejen USAs, i gungning. Iran kan täppa till Hormuz sundet. Dessutom kan Irans missilregn på USAs baser i den Persiska viken skicka de rätat meddelanden till junkie-stan. Varken peruken, köttberget eller grödan kan rädda USA baser då. USA få akta var den sitter sin smutsiga fingrar i!

  Om USA inte kan åstadkomma regime change i sin ”egen bakgård” i Venezuela, så är USAs chanser att göra det i fallet Iran noll och intet. Slutsats: USA kan bara leka gangster (sanktionera, hota och provocera) när det gäller Iran.

  Ett imperium vars utrikespolitik består av att flämta, flåsa och stånka är ett som ligger i dödsbänken utan att veta det.

  http://thesaker.is/will-the-trump-administration-goes-to-war-next/

 2. Statskupp genomfördes i Iran 1953 med förhållandevis små resurser. Så svaga var u-länderna på den tiden att två imperialistmakter med lätthet kunde placera sin Quisling på tronen för att företräda sina intressen. Shahen var deras Guaido som skulle se till att oljan kunde utvinnas av imperiernas egna bolag.

  År 1979 bussade man Saddam Hussein på Iran för att denne skulle göra smutsjobbet och återföra Iran under västmakternas kontroll, med benägen hjälp av stridsgas Made in Germany. Den nya regeringen förmodades vara så svag att den skulle falla som ett korthus.

  Det är svårt att se hur en kupp skulle lyckas i Iran som har stärkts väsentligt sedan dess. Folket känner av sanktioner och restriktioner men är knappast så naiva att de inte skulle förstå vad som ytterst ligger bakom. Provokationer kommer inte att få dem till att stöda en västorganiserad kupp. Däremot kan följden bli en regional konflikt i Mellanöstern som skulle dra in hela raden av länder i området. EU kunde nu visa att talet om värderingar är mera än tomt prat. Men håll inte andan. För EU finns inget kärare än den egna plånboken. Om USA hotar med att konfiskera denna är EU beredd att byta värderingar fortare än kvickt. ”Vi har våra värderingar. Om ni inte gillar dem har vi även andra värderingar”.

  • Iranierna har i alla fall varnat USA i starka ordalag. Rör ni Iran så var beredda att säga hejdå till era heter i Israel för vi kommer att reducera den till aska! Så därför kan USA bara flämta, flåsa och stånka. Löjlig teater på världsscenen, made in junkie-stan USA.

 3. Iran dignar under islam, och USA kan ingenting göra. Religionen ligger i folksjälens botten, perserna våldtogs av araberna på 600talet, brottet är internaliserat, det kan inte göras ogjort. USA har kristendom i nationens grund, och kan inte styra eller influera Iran.

 4. ”In a dramatic escalation of threats against Iran, National Security Adviser John Bolton has announced the U.S. is deploying a carrier strike group and a bomber task force to the region to “send a clear and unmistakable message to the Iranian regime that any attacks on United States interests or on those of our allies will be met with unrelenting force.”

  Democracynow

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here