Stöd Syriens kamp mot terrorism och Sverigestödda dödliga sanktioner! Kom till Soltorget i Stockholm kl 12. idag!

1
1317
Föreningen Syriensolidaritets paroller.

Föreningen Syriensolidaritet ordnar en ny manifestation till stöd för Syrien på Soltorget som ligger bredvid Sergels torg i början av Sveavägen i centrala Stockholm nu på lördag kl 12-13. Flygblad utdelas, och tal hålls.

Nedan återges talet av styrelseledamoten Hans Öhrn vid förra manifestationen 10 oktober.

Hans Öhrn

Det kan avlyssnas som videouppspelning på hemsidan för Föreningen Syriensolidaritet (FSS).


Oljetjuvarnas kartell eller progressiva fronten?

För fem år sedan tvingades miljontals människor fly de imperialistiska krigen, många av dem undan bomber, som i Syrien och Afghanistan , andra undan de effekter som de imperialistiska systemet skapat på många håll där utveckling förhindrats genom orättvisa handelsvillkor och ren utplundring, som i många afrikanska stater.

Omkring en miljon människor beräknades ha försökt ta sig till Europa. Det utlöste ett ojande utan like bland europeiska politiker. Gränser stängdes ned och broar blockerades för att hålla de flyende utanför. Vi kan inte emot alla människor, beklagade sig de politiker, vars imperialistiska politik var orsaken till att människor tvingades fly.

I dag, fem år senare, är det många av dem som flydde som vill återvända. Men återigen hindras de av de imperialistiska ländernas politik. De ekonomiska sanktioner som införts mot Syrien hindrar att landet kan normaliseras och människor som så vill återvända, Ekonomiska sanktioner är ekonomisk terrorism. Denna form av terrorism motverkar stabilitet och kan bidra till att kriget i Syrien åter blossar upp i full styrka och återigen tvingar människor att fly.

Men inte bara sanktioner, utan också ren plundring hotar Syriens stabilitet. Oljebolag från USA har inlett samarbete med irreguljära ockupationstrupper i Syrien för att kunna stjäla landets olja. i Irak samarbetar svensk militär med de länder som stjäl oljan och Sverige blir därmed en medlöpare till oljetjuvarnas kartell.

Erdogans Turkiet fortsätter också att terrorisera och destabilisera Syrien. Men det finns ett annat Turkiet.

Nyligen höll landets största oppositionsparti, det Republikanska folkpartiet, ett närmast socialdemokratiskt parti, en konferens om Syrienfrågan i Istanbul. Stadens borgmästare, Ekrem Imamağlu poängterade att Istanbul sedan kriget mot Syrien inleddes har tagit emot omkring en miljon flyktingar, alltså ungefär lika många som hela Europa. Men han ojade sig inte. Istället sa att att målet var ett stabilt Syrien dit de som så ville frivilligt kunde återvända.

Det Republikanska folkpartiets ledare, som också deltog i konferensen, Kemal Kiliçdaroğlu, har hela tiden varit emot Erdogans Syrienpolitik och krävt att alla turkiska soldater ska lämna Syrien och att Erdoğans stöd till terroristerna i Syrien omedelbart ska upphöra.

Han har gisslat Erdoğan för dennes fega krypande för USA-imperialismen. När president Trump i ett tweet hotade att utplåna Turkiets ekonomi om landet inte slaviskt främjade USA:s intresse svarade Kiliçdaroğlu med att säga att ingen makt kan hota republiken Turkiet och frågade sen retoriskt Erdoğan och dennes parti varför de teg. Men Erdoğan teg, och tiger, såvitt är känt, än i dag. Så agerar en lismande underhuggare.

För Kiliçdaroğlu och hans parti måste en lösning på krisen vila på folkrättens principer. Han har lovat att återupprätta de diplomatiska förbindelserna med Syrien och Egypten och hela tiden betonat att banden mellan Turkiet och Syrien är starka och vänskapliga. Han har föreslagit en regional lösning, där Turkiet, Syrien, Irak och Iran utan inblandning utifrån sätter sig ned och förhandlar fram en lösning på kriserna i området. Vägen till fred går mellan Ankara och Damaskus, har han förkunnat.

Här finns början början på en progressiv front.

De Republikanska folkpartiet är medlem av Socialistinternationalen, den international som de svenska socialdemokraterna valde att lämna samtidigt som partiet och Sverige stärkte sitt samarbete med Nato genom de så kallade värdlandsavtalet och började tona ner folkrättens betydelse i internationellt samarbete.

När svenska socialdemokrater fortfarande var medlemmar av Socialistinternationalen kämpade Ann Linde som partiets internationella sekreterare med näbbar och klor för att få det turkiska Republikanska folkpartiet uteslutet.

I dag är Ann Linde Sverige utrikesminister och därför kräver vi av dig:

Ann Linde, lämna oljetjuvarnas kartell och stöd den progressiva frontens initiativ!
Upphäv alla ekonomiska sanktioner mot Syrien!
Överge interventionismen och verka för en lösning baserad på folkrättens principer!

Föregående artikelMöt upp för Julian Assange! Fredag 23 oktober kl. 16:00-17:00
Nästa artikelUpprop med stöd av många föreningar: Regeringen bör utan dröjsmål signera FN:s konvention om förbud mot kärnvapen.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

 1. Nytt stor krig på gång?
  Att Grekland skulle kriga ”för Artsakh” finner jag märkligt, när konflikten om Cypern och Egeiska havet pyr sedan årtionden.
  Den konflikten berör Syrien i allra störts grad, eftersom Turkiet inte bara gör anspråk på norra Syrien, utan ockuperar merparten av den (efter att ha erövrat och turkifierat det som numera kallas Hatay-provinsen, ett kristet område, redan på trettiotalet). Konflikten blev bara skarpare när östra Medelhavet visade sig vara rik på gasfyndigheter.

  Att Turkiet, som likt Grekland har stora ekonomiska problem, går in i ett nytt, tvåfronts, krig när det redan krigar i Irak, Syrien och Libyen är annars anmärkningsvärt. Vem betalar?

  Syrien kommer inte att uppleva fred på länge, tyvärr, är jag rädd för …

  https://www.voltairenet.org/article211379.html
  Ilham Aliyev on Karabakh: “There will be no referendum, ever! ”
  Voltaire Network | 23 October 2020
  Ilham Aliyev om Nogorno-Karabakh: ”Det blir inte någon folkomröstning, aldrig!”

  https://www.voltairenet.org/article211358.html
  Greece, Russia and Turkey readying for war over Nogorno-Karabakh
  Voltaire Network | 22 October 2020
  Grekland, Ryssland och Turkiet förbereder sig för krig om Nogorno-Karabakh / Artsakh

  https://www.voltairenet.org/article211306.html
  Turkey braces for Russian response in Syria
  Voltaire Network | 21 October 2020
  Turkiet räknar med ett ryskt svar i Syrien

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here