Stoppa försäljningen av israeliska viner på Systembolaget!

6
1948

Här kan du skriva under!

Vi vill att Systembolaget ska sluta sälja viner från illegala israeliska bosättningar från ockuperad mark på Golanhöjderna i Syrien eller från Västbanken i Palestina.

Systembolaget hälsar att varorna är märkta och att det är upptill konsumenterna om de vill handla vinerna eller inte. Vi håller inte med.

Vi vill att Systembolaget tar sitt ansvar som statligt företag och tar ställning för de mänskliga rättigheterna. Deras försäljningsintressen får inte gå före alla människors lika rätt.

VARFÖR ÄR DET HÄR VIKTIGT?

Att handla israeliska produkter och i synnerhet de produkter som produceras på ockuperad mark i illegala bosättningar är att stötta den israeliska ockupationen av Palestina och Golanhöjderna i Syrien ekonomiskt.

Den internationella solidariteten angår oss alla, även solidariteten med palestinierna som i många decennier nu kämpat för och förtjänat sin frihet. Förläng inte förtrycket!

På Systembolagets hemsida finner man 9 olika viner och 3 olika ölsorter till försäljning. här.

Israels vinområden

Galiléen (2 300 ha) är Israels viktigaste vinregion med drygt fyrtio procent av odlingsarealen. Den ligger i nordöstra Israel, inklämd mellan Libanon och Syrien. I Galiléen ingår
underregionerna Golanhöjderna, Övre Galiléen och Nedre Galiléen.

Det är framför allt Golanhöjderna och Övre Galiléen som tack vare sina höga vingårdslägen och svalare klimat ger bra viner. Vinjournalen.

Föregående artikelFrige Julian Assange!
Nästa artikelUSA hindrar klimatdeklaration om Arktis, där USA planerar militär expansion i konkurrens med Ryssland.
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Göra man sin egna ekologiska äppelmust/cider i sommar, eller köper svensk ekologisk äppelmust/cider så är det helt tydligt en politisk handling. Det finns så mycket ekologiska äpplen som går till spillo i Sverige varje år i alla möjliga trädgårdar. Varför?

 2. Skall man dricka vin alls, bör man köpa närodlat eftersom onödiga fjärrtransporter är skadliga för miljön och främjar spridningen av patogener och invasiva arter.

  Som förhållandevis närodlade viner betraktar jag det som kommer från området väster om Kaspiska havet och norr om den 40de parallellen (helst norr om den 45te parallellen).
  I det området ingår möjligen Krim men inte någon del av Israel.

  Det tjatas i alla oändlighet om klimathotet och om en påstådd klimatpåverkan av transportsektorn men när man skall supa sig full sjunger man lovsånger till produkter odlade bortom all ekologiskt, medicinskt och framför allt socialmedicinskt vett.

  Det går utmärkt att sjunga och dansa i spiknykter tillstånd. Prova själv och visa till dina tonåringar att det går!

  Man yttrar och begår betydligt färre dumheter när man är spiknykter.

  Annars finns ett utmärkt skäll till att inte köpa några som helst jordbruksprodukter från Israel: det råder sedan mycket länge svår vattenbrist i regionen, vilket bevisas av att döda havets nivå sjunker alltmer dramatiskt.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here