Stor profit på de fattigas blod i USA

11
1753
Bild: Creative commons.

Observera att denna artikel skrevs före Coronapandemin!

Kapitalet kan och vill tjäna pengar på allt. Här en väl så dold inkomstkälla. Artikeln är skriven av Alan Macleod i MintPress. Amerikansk dystopi: Profit på de fattigas blod.

Artikeln har vänligen översatts av Björn Nilsson som har den mycket läsvärda bloggen Björnbrum.

Blod har blivit storaffär i USA, och flera stora bolag kastar sig in i kampen om blodmarknaden.

I stora delar av världen är blodgivning en ren solidaritetshandling, en samhällsplikt som de friska utför för att hjälpa andra som är i nöd. Tanken om att få betalt för en sådan handling kommer att betraktas som bisarr. Men i USA är det big business. Det är faktiskt så att i dagens eländiga ekonomi, där omkring 130 miljoner amerikaner erkänner att de inte klarar av att betala för grundläggande behov som mat, bostad eller hälsovård, är köp och försäljning av blod en av de få blomstrande industrierna Amerika har kvar. Marketwatch.

Antalet insamlingscentra i USA har mer än fördubblats sidan 2005, och blod utgör nu väl över 2 procent av den samlade amerikanska exporten efter värde. här.För att ge detta ett perspektiv så är amerikanernas blod nu värt mer än alla exporterade majs- eller sojaprodukter som täcker stora områden av landets hjärta. USA levererar hela 70 procent av värdens plasma, huvudsakligen för att de flesta andra länder har förbjudit denna praxis på etisk och medicinsk grund.

Exporten ökade med över 13 procent, till 28,6 miljarder dollar mellan 2016 och 2017, och plasmamarknaden antas få en ”strålande tillväxt” enligt en branschrapport. Det mesta går till välmående västeuropeiska länder: Tyskland köper till exempel 15 procent av all amerikansk blodexport. Kina och Japan är också viktiga kunder.

Och det är inte de rika och välbärgade som ger blod. Det är de fattiga, de hemlösa, de vanföra som blöder för någon extra dollar i plånboken. Omkring 70% av blodgivarna upplever hälsoproblem.

New York Times skriver om fattiga människor som har gett blod uppåt 104 gånger på ett år, och tillägger ”detta är en 20-miljarder dollarindustri”. Och plasmaprofitörerna lägger alltid blodgivarcentralerna i fattiga stadsdelar, säger forskaren Heather Olsen i NYT.

Ungefär hälften av USA:s befolkning är fattig.. Folk har inte pengar sparade vid ett nödläge och 37 miljoner invånaregår hungriga till sängs. Några har kommit på att de kan få lite extrapengar att lägga till de knappa resurserna genom att sälja blod. Och bolagen gör, som det heter i gammal god kommunistisk propaganda , bokstavligt talat suger blodet ur de fattiga för att göra profit.

Föregående artikelTre år efter terroristattacken i Stockholm. Faktarik påminnelse om stödet från Väst till terrorister
Nästa artikelÅterförstatliga apoteksväsendet! En lärdom förstärkt i coronatider
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

11 KOMMENTARER

 1. Socialisten Bernie Sanders har nu gett upp sin kandidatur för USA:s nästa president.
  Luften gick ur kampanjen när det stod klart att att de ’svarta’ väljarna inte givit honom det stöd som behövdes i delstaten South Carolina.
  Vad jag förstår är ’svarta’ en betydande del av USA:s proletariat då de är ättlingar till slavarbetare från Afrikas västkust där USA på den tiden hämtade slavar till sina bomullsplantage.
  (Jag har knappt aldrig varit på bio men när jag var liten såg jag filmen onkel Toms stuga jag tror handlade om det. Men det är allt jag minns.)
  Hur som helst borde det kännas både hopplöst och frustrerande för en politiker i toppskiktet när väljare de försöker värna inte tycks förstå sitt eget bästa. Vad göra?
  Tja, Bernie Sanders han kapitulerade. Men om fyra år kan han göra ett nytt försök för en bättre värld.
  Bara han orkar.

 2. Ingen redaktörskommentar?
  De fyra sista orden i den näst sista meningen var tänkt som ett citat och en travesti på underrubriken av indexsidan på den uppdaterade versionen som kom igår tror jag.
  En del detaljskillnader, men jag upplever den nya versionen som bättre.

 3. Det förekommer tid efter annan rop efter blod i Sverige. Denna artikel ger mig tillfälle att kommentera ”I stora delar av världen är blodgivning en ren solidaritetshandling, en samhällsplikt som de friska utför för att hjälpa andra som är i nöd. Tanken om att få betalt för en sådan handling kommer att betraktas som bisarr.”
  När kompisar trummade ihop ett gäng till blodbussen i sista ringen var det feststämning. Vi fick lite mat under viloperioden efter tappningen (jag tror mig minnas att en kille tuppade av, så det behövdes inte tvivla om det vettiga med att avstå från att dra iväg med en gång efter tappningen). Samma glad stämning på andra franska ort vid senare tillfällen.

  När jag hamnade på blodcentralen i Skellefteå i början av sjuttiotalet infann sig ingen feststämning. I stället fick man 30 spänn och fick höra ”du fick en liten inkomst, i alla fall”. Mannen som tappades före mig betedde sig som vore han alkis, så jag förstår sköterskans skäl för sina ord men jag blev ändå djupt kränkt. Hade jag inte hört från en väns far som var kirurg att det var kris skulle jag aldrig mer återvänt.
  Nåja, jag fick senare på vårkanten höra beröm för mina blodvärden (medelhavskost) för att flera blodgivare inte kunde tappas då eftersom de hade för dåliga blodvärden (usel husmanskost).

  Några år senare tackades det nej (i Stockholm) till ett gäng kongressande utländska esperantister, för att det rörde sig om en engångsföretelse. Märkligt i mina ögon eftersom det är just vid sådana tillfällen som många förstagångsgivare blir regelbundna; man har ju kommit över tröskeln, och på kuppen har fått veta vilken blodgrupp man tillhör. Att det vore andra blodcentraler som skulle gynnas räknades tydligen inte som något positivt i Stockholm, eftersom initialkostnaden inte gick att amortera vid senare tappningar.

  Jag hörde senare av en besökande amerikan att de kommersiella företagen brydde sig inte om sådan petitesser då; de tappade ju även folk som kom med bandage och nålstick. Inte konstigt då att hemofiler drog på sig diverse smittor i samband med transfusioner.

  Att vissa amerikaner tappas förskräckligt ofta på plasma som går på export nu tyder på att det har blivit ännu värre. Europa gör uppenbarligen för lite för att bli självförsörjande.
  Hur vore det att anordna blodgivningsfester, som i Frankrike på sexiotalet, för att få fler unga att komma över tröskeln?
  Tänk om studentmössan kom med ett blodgruppskort …

  • Europa behöver fler blodgivare.
   Skulle man kunna tänka sig att anordna en frivillig kost maraton i lämpliga årskurser, med blodgivning som ett moment?

   Ett hugskott av ogenomtänkta förslag:
   – Den som skulle ha mest jämna höga blodvärden vid blodgivning skulle få leda matpatrullen för en stor middag.
   – Den skola som skulle ha de sämsta blodvärden skulle få anlägga och sköta en köksträdgård och få gå en kurs om baksidan med dålig kost.
   – Den skola som skulle ha de bästa blodvärden skulle få årets pris: ena året ett hjortron av keramik, andra året en oliv av porfyr, tredje året en vitlöksklyfta av granit, osv.
   – Den skola som skulle ha den högsta kvoten av blodgivare per relevant årskull skulle välja ett antal blodambassadörer som skulle få lämpliga uppdrag till blodgivningens gagn.
   – Den skola som mest förbättrade sina blodvärden och den som mest ökade antalet blodgivare skulle få sända en person var till Nobelmiddagen.
   – Den skola som presterade sämst skulle tilldelas ett lass vitlök, en tunna fiskolja, en fryst struts och en låda norsk gammelost.
   https://fr.wikipedia.org/wiki/Gammelost

   • menar du ”kost maraton”. Marathon är 42 195 meter. Sprungit den en gång som ung 57-åring. Hade paroxysmalt förmaksflimmer mellan 10 och 33 km, men fullföljde.

    • Nej, jag tänkte inte på löpning (jag springer aldrig, med mindre att jag är på väg till att missa tåget), utan på en uthållighetstävling i goda matvanor.
     Det går att äta vettigt även om man är en soffpotatis.
     Min tanke är att komma åt den härskande ovanan med skräpmat bland unga och samtidigt öka antalet blodgivare.

     Jag kan noll om medicin men sambandet mellan kost och allsköns åkommor tycks mig vara väl belagd.
     Det man läser om coronadöden nu verkar bekräfta det, ty de unga som dör i drivor i New York sägs vara smällfeta obehandlade diabetiker. Skulle jag skriva manus för ett spex skulle jag kalla covid-19 för Mac-Coca-Coladöden.
     (I Milano tycks gamlingarna dö i stället av följderna av årtionden av inandning av mycket skitig luft, när de inte är rökare.)

     Att åberopa solidaritet och generositet (blodgivning) som ett sätt att också främja bättre matvanor hindrar ingen från att också bli hurtbulle, men det är inte på hurtbullarna som den kampanj som jag tänker mig syftar.
     Därför hoppas jag att kollektivt tävlande, skolor emellan, kunde fungera bättre än individcentrerade kampanjer.
     Maja gräddnos-loppet i Uppsala bygger på laganmällan, och fick många soffpotatisar på banan, just för att det är en tjejfest.

     Om fest associeras med blodgivning i stället för sprit når man ytterligare ett hälsomål.

     • Lagtävlingar låter tilltalande, men är det inte svårt då det gäller matvanor?

 4. Enligt de senaste siffrorna så är det tomt i plånboken hos 70% av befolkningen innan nästa lön kommer så det är värre än som sägs i inlägget. Sen har man i USA ingen större koll på de verkliga dödstalen i Corona och hur många som egentligen är sjuka eftersom man har så många illegala invandrare…Påminner mycket om Sverige som också har hundratusentals illegala migranter i skuggsamhällen. Men visst, ska Sverige aspirera på att bli den femtioförsta delstaten så måste man ju bli mer lika USA och vi är på ”god” väg. Korruption, kriminalitet, usel ekonomi, ökad polarisering, ökade klyftor m.m visar att vi är på ”rätt” väg.

 5. Tala om blod. Nu säger läkare i USA att viruset härjade fritt i USA redan i November 2019, och nu letar man i donerat blod efter antikroppar som kan bevisa det. Allt detta styrker alltmer att det är ett amerikanskt inte färdigutvecklat bio-vapen som rymt.
  https://www.rt.com/usa/485586-coronavirus-in-california-longer/
  https://mychinaway.wordpress.com/2020/04/06/det-kom-ett-brev-med-fragor/
  https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/22/rasismen-propagandan-fakta-och-den-djupa-staten/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here