Sverige förbereder deltagande i krig mot Ryssland?

29
7078

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för två år sedan och idag” återpubliceras denna artikel. Högst aktuell – dessvärre. Nyligen uttalade Försvarsgrenschefer: Vi kan skapa militärt problem för Ryssland


Sedan några år sker stora militärövningar i norra Sverige av Sverige i samarbete med olika Nato-länder. I praktiken innebär detta rimligen träning i och förberedelse av krig mot Ryssland. Fast det beskrivs som ”Övningsscenariot är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat.”
Försvarsmakten.

En kort beskrivning av årets övning har jag fått av Agneta Norberg, ordförande i Sveriges fredsråd.

ARCTIC CHALLENGE EXERCISE 2019 genomförs för fjärde gången och är en vidareutveckling av tidigare
genomförda stridsövningar.(fakta hämtat från FÖRSVARSMAKTENS SIDA men skrivningen är min).

Under perioden 22 maj till 4 juni kommer följande stridsplan att öva krig mot Ryssland i hela norra Norden. Detta syfte förnekas, men torde vara högst sannolikt i verkligheten som den generella bakgrunden.

USAs F-15 Eagle, F-16 Fighting Falcon och F/A Hornet, Frankrikes Rafael och Mirage 2000,Tysklands
Eurofighter och Skyhawk, Storbritanniens Typhoon + Sveriges Jas 39 Gripen, Finlands F/A-18 Hornet, Norges
F-16 Fighting Falcon och Danmarks F-16 Fighting Falcon.

Dessutom:
Sverige helikopter 14,Norge störflygplanet DA-20,Finland CASA VC-295(transport) och helikopter NH90,
Storbritannien med tankerflyg A330Voyager,C-130 Hercules(transport) ,E-3 AWACS (luftburen stridslednings-och
luftbevakning) och störflygplan DA-2, Nederländerna med ett tankerflyg KDC-10,Tyskland med störflygplanet Learjet
och tankerflyg MRTT-310,Frankrike med E3-F AWACS, USA med KC-135 Stratotanker och Nato med AWACS.

Svenska förband som ingår i denna övning är Flygstaben,Högkvarteret,Artilleriregementet,Luftstridsskolan,Livgardet,
Militärregion nord,Försvarsmaktens logistik och Försvarsmaktens telekommunikations- och informations- och systemförband.

Vad är AWACS? Det är spionflygplan fyllda med elektronik med en radar på flygplanskroppen.
Radarn täcker 400 kvadrat km.

Varje vardag genomförs två flygpass. På förmiddagen kommer flygningen att ske i tre olika flygövningsområden-ett i Norge, ett i Sverige och ett i Finland. På eftermiddagen kommer samtliga nationer att flyga i det unika övningsområdet för ACE 19 i Sverige, Finland och Norge.

Denna stridsövning sägs vara en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat. Något FN-mandat finns inte.

Krigsövningen sker tillsammans med den stat (USA) och organisation (Nato) som helt dominerar då det gäller folkrättsvidriga och brutala krig runtom i världen, och som utövar stor press på upprustning i Europa.

Militär utgifter 2016

USA rustar upp kraftigt med Ryssland rustar ned. Fullständigt bakvänd prioritering med avseende på krigsrisk. De politiska ledarna är i denna fråga blinda och inkompetenta, liksom förstås de militära ledarna.


I september 2017 skedde stora protester mot krigsövningen Aurora 17 i Sverige. Kom till Göteborg idag! Demonstrera för svenskt oberoende och fred – mot Aurora 17.

Viktiga paroller var då:
– Nato ut ur Sverige
– Riv upp värdlandsavtalet
– Inga kärnvapen på svensk mark

Kommentar: Dessa paroller är lika aktuella idag!
Fredsrörelsen kan gå en strålande framtid till mötes: Den är mycket svagt, det finns mycket att göra och det finns en stark opinion för fred. Kom ihåg att över 80 %, och en majoritet i alla stater var emot Värdlandsavtalet då det infördes. Demokratiskt?

Har alls inget emot att försvaret övar.

Förslag: Med tanke på Sveriges formella alliansfrihet och med tanke på krigsrisk föreslås övning vart annat år med Ryssland, och vartannat år med Nato-länder.

Föregående artikelVärldens tio rikaste miljardärer har bara blivit ännu rikare
Nästa artikelCoronakrisen är mycket värre än finanskrisen 2008
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

29 KOMMENTARER

 1. Mycket bra sammanställning Anders.
  Hur gör jag för att ”dela” denna artikel på Facebook?

  • Vet inte riktigt hur du menar. Du kan kopiera länken och klistra in din på din egen Facebook med några förklarande meningar.

    • Kan bara hålla med. Säkerhet har alltid varit mitt stora intresse i IT&T. Glöm inte heller WeChat vilket har alla funktioner som både Facebook och Twitter har, användaren har kontroll, det är CIA/NSA säkert, och det går med addons att skydda end-to-end med asymmetrisk kryptering (PGP) som inte ens CIA kan knäcka. Den amerikanska och svenska massövervakarna är livrädda för systemet och gör allt för att smutskasta det.

 2. Det skulle vara bra att tala om fakta hur mycket Sverige producerar av vapen och vilket slags vapen (splitterbomber) och till vilka man säljer och i vilka kvantiteter och få en redovisning på dels den bruttovinst som tillkommer statskassan och dels det lidande det förorsakar i form av stympade kroppar och döda.

 3. Man undrar vad som fått Svenska socialdemokratiska politiker att helt överge all moral, alla tankar på fred i världen och allt sunt försvarspolitiskt tänkande och istället helt sluta upp bakom krigets och massmordens företrädare. Har dom fått kollektiv hjärnblödning?
  Antagligen inte, något annat måste ligga bakom. Det hela är så stort och så vanvettigt att det antagligen har svårt att riktigt sjunka in i vanliga socialdemokraters skallar, även i min egen måste jag erkänna.
  Bilden av det fredliga Sverige har vi alla matats med sedan barnsben och man kan inte riktigt tro att galna krigshetsare som Hultqvist och Wallström existerar i verkliga livet.

  Påtryckningar från USA är den förklaring som känns mest trolig. Påtryckningar som då måste ha ökat kraftigt i omfång jämfört med tidigare. Det känns dock lite märkligt då kalla kriget ju har upphört och motsatsen vore mer logisk.
  Kanske är det helt enkelt dollarn som är boven i dramat.

  Sovjetunionen var antagligen i själva verket mest positiv för dom krigiska ekonomiska intressen som styr USA. Ett kapitalistiskt Ryssland, lierat med ett lika kapitalistiskt Kina utgör antagligen ett större hot och det värsta hotet för USA är hotet mot dollarn. Nu ser vi hur Ryssland har satt stopp för USA:s dollarförsvar med kriget som redskap i Syrien och kanske var detta något av den amerikanska överhetens värsta mardröm. Hur sjutton skall dom rädda dollarn nu?
  Världskrig kan bli USA:s enda kvarvarande alternativ och då måste man förbereda sig och ha koll på sina allierade. Det kan vara orsaken till en stenhård och hotfull attityd mot den dollarberoende västvärlden. Antingen är ni med oss eller mot oss och det senare alternativet har konsekvenser som ni inte kan hantera!
  Sossarna har helt enkelt skitit på sig!

  • Påtryckningar och hotelser. Problemet med sådan utpressning är att trycket måste hela tiden ökas för att få resultat. Sverige har länge varit en amerikansk lydstat, jänkarna säger ”hoppa”, svenska politiker svarar ”hur högt”. Denna gamla artikel förklarar hur det går till. Trump’s agerande mot Kina idag, bara att Kina inte böjer sig och inte behöver böja sig. https://www.svt.se/nyheter/inrikes/usa-pressade-svenska-regeringen-hot-om-sanktioner-bakom-fildelarrazzia USA hade startat ett världskrig för länge sedan, om dom kunnat, men problemet är att idag kan andra lätt flytta kriget till USA. USA’s krigsmakt är mycket stor i dollars räknat, men den är designad för erövring och attack, medan Kina och Ryssland är designad för försvar. För erövring fordras tio gånger resursen jämfört med försvar. Dessutom är USA’s krigsmakt tekniskt efterbliven, nedkörd och demoraliserad. Jämför att lilla Finland kunde stoppa Sovjet, då en av världens mäktigaste militära stormakter. Tänk även Vietnam, USA’s enorma krigsmakt kunde inte kuva landet. En historia som går runt förklarar. USA soldater beordrades ut på nattpatrull för att ”rensa” ett område från fienden. Ut på patrull gick dom, med några ölbackar, facklor och sjungande marscherade genom djungeln och sedan rapporterade att som inte märkt någon fiendeaktivitet. De som var med har berättat, ”Vi kunder riktigt känna hur VietCong satt i träden, vi sköt inte på dom, dom sköt inte på oss, alla kunde komma hem”. Andra historier är hur ”Fienderna” klev upp ur skyttegravarna under WW2 och firade jul tillsammans och spelade fotboll. Internet har ökat möjligheterna till att styra politikerna, utnyttja det ”vapnet” till max, den stora faran är propagandan, då som nu. Var kritiska.

  • Det passar inte ”Den djupa staten” med säte i USA. Rena katastrofen för dom. Dom måste hålla igång USA’s enorma rustningsindustri, och för att göra det behövs krig och hotelser. Finns inget sådant måste man försök skapa det. Fred, kärnvapenfria zoner och säkerhet är rena katastrofen för rustningsindustrin.

   • Kärnan av den Djupa staten har du i Sverige. Ericsson. Det är Wallenbergs Ericsson som håller i telekominfrastrukturen även borta i USA. Tro inte att Sverige inte lever på krig sedan evigheter och tro inte att man tillverkar vapen (Bofors) för att inte sälja dem.

 4. Högmod föregås av förfallet. Utmana inte björnen – Sverige har inte en chans! Ryssland kan köra över Sverige på några dagar. De som tror annat är fullständigt galna eller ännu värre dessa vill absolut inte Sverige väl. De är alltså en samling förrädare och/eller fiender till Sverige.

  • Och varför skulle dom göra det. Har du inte märkt att Sverige redan är överkört – av USA’s djupa stat. Värdlandsavtalet, media, allt betyder i realitet att ”Svenska försvaret” i realiteten är en division av amerikanska NATO och dess kanonmat, samtidigt som SVT/SR/MSM är en redan väl fungerande propagandamaskin.

 5. I informationen från Försvarsmakten kan man läsa att ”Övningsscenariot är en internationell fredsfrämjande krishanteringsinsats under FN-mandat.”

  I artikeln försöker författaren få detta att framstå som om övningen skulle ske utan någon (nödvändigt) FN-mandat. Författaren skriver att ”Något FN-mandat finns inte.” Nej, det är ju självklart att det inte finns. Detta är ju en övning av en insats i det fall det skulle ges ett FN-mandat. Själva övningen behöver ju inget mandat.

  Sedan är ju ansatsen i artikeln lite konstig. Alla organisationer av den typ som vårt försvar måste ju öva. Det är ju inte så att man förbereder krig – man förbereder sig för ett eventuellt krig, vilken är en viktig skillnad.
  När brandkåren övar är det väl ingen som skulle säga att brandförsvaret förbereder villabrand, de förbereder ju sig i händelse av villabrand.

  • Jag har också uppfattat detta med FN-mandat som du, men en del läsare har uppfattat som att det påstås att det fanns FN-mandat. Det var detta jag sökte påpeka.

   I en avslutande kommentar i artikeln menar jag att det med tanke på Sveriges formella alliansfrihet och ur säkerhetssynpunkt vore mycket bättre att även ha övningar med Ryssland.

  • När det gäller att öva och USA håller jag inte med dig. USA’s massiva krigs och rustningsindustri och vidhängande övningar är förberedelser för krig. USA har varit i krig 226 år av sin 243 åriga existens, man har över 1,000 militära baser runt jorden med närmare 200,000 USA personal, USA har 20 hangarfartyg, större rustningsindustri och aktiv krigsmakt än hela övriga värden tillsammans, 60,000 anställda bara för att spionera och värdens största propagandasystem i bruk, vad har USA att göra i Vietnam, Sydkorea, Japan, Filippinerna, Guam, Marschall öarna, Iran, Libyen, Libanon, Kuwait, Irak, Somalia , Bosnien, Saudiarabien, Afghanistan, Sudan, Kosovo, Yemen , Pakistan, Syrien, Sydkinesiska Havet, Tibet, Xinjiang, osv. USA övar inte för att släcka branden, man övar för att bränna ner världen.

 6. Sverige har i princip avrustat, men har lång gräns med strategiskt viktig skärgård mot Östersjön. Någon kommer att använda vårt territorium när vi inte själva behärskar det. Partnerskapet visar vem vi föredrar.

  • Rätt, ”Sverige” har avrustat, metoden har varit att lämna över rasket it amerikanska NATO så dom kan använda sig av ”försvaret”, en namnförvrängning om något.

  • Du får läsa på, eftersom svenska folket var emot avtalet med nato och usas användning av sverige.
   Det som sker är antidemokratiskt m.a.o. vilket också är det farliga!

   • Du har helt rätt, och det är just det jag menar. Det är inte ”svenska folket” som har lämnat över försvaret till USA, det är den så kallade svenska regeringen som har gjort det i strid mot folkviljan. Svenska regeringen är inget annat idag än en amerikansk marionettdiktatur som tar order från USA’s djupa stat och driver deras politik. Demokratin är avskaffad.

    • Ericsson har blivit en fara även för den amerikanska inrikespolitiken. De måste bort ur USA samt ur alla övriga länder för att fred ska existera. Skyll inte på USA när eländet är i Sverige. Kärnan av den djupa staten har du i SVERIGE, inte i USA. Många tror fel.

     Svenska folket är en sak, Wallenberg en annan. De äger ju Sverige och styr dess regering. Svenska folket bryr de sig inte om. De gör som de vill.

 7. Det finns artiklar på Natos hemsida om FNs och Natos samarbete. Vid Natos möte i Lissabon 2010,undertecknades ett samarbetsavtal mellan FN och Nato.
  Det går att finna på Natos hemsida men inte på FNs hemsida. Det är därför som USA/Natos kan säja att de stöds av FN. Detta faktum har inte uppmärksammats av någon fredsrörelse vad jag vet. Beslutet fattades 2008 och stadfästes i Lissabon 2010.Detta hände under den USA trogne FNs generalsekreterare Ban Ki Moon.

 8. Vill tillägga följande: Den sionistiska lobbyn är ständigt närvarande. Vi kan inte blunda för att Illuminati blickar ut över oss från globalismens högborg. Det är dessa krafter som vill vilseleda oss till grumligare vatten, där Putin är skurken och Trump räddaren i nöden.

  (Denna kommentar har postats av en person i Lund som använder flera olika alias och ibland tar en annans persons namn. Det är inte tillåtet i detta forum. / redaktören)

  • Det här inlägget kom inte från mig, men jag förstår misstaget. I rutan för ”Namn” skriv inte namnet på den ni riktar er till utan ert egen man eller signatur. Inled sedan inlägget med namnet ni riktar er till. Annars skapar det förvirring.

 9. AWACS betyder ”Airborne Warning and Control System”. I princip är det en högt placerad specialiserad radarstation som kan se bortom horisonten på jorden och som reläar information tillbaka till stridsledningen på jorden. Numera ersätts den alltmer av satelliter. Den stora frågan är, varför rustar USA upp så massivt. Sannolikheten att Ryssland eller Kina skulle försöka ockupera Europa eller USA är i stort sett noll. USA är säkert väl medveten om att startar dom kriget kommer det inte att stanna på den europeiska halvön eller i Ryssland denna gång. Det blir USAs krigs och rustningsindustri som kommer att slås ut. Kinas och Rysslands hyperhastighetsvapen har en träffsäkerhet på 30 meter, och det finns ingen teknologi som kan stoppa dom. USAs hegemonisträvande urholkas alltmer, Nordstream2 byggs färdig, Venezuela har inte böjt sig, inte heller Ryssland eller Kina, Iran säljer olja, BRI växer lavinartat liksom handeln mellan Kina, ASEAN, Afrika, Ryssland och till och med Taiwan och Japan. Gamla USA allianser som Filippinerna och Turkiet sitter på staketet och hotar med att hoppa ner på Kina-sidan. , Var lämnar det USA, i alla fall inte i en position av styrka. Deras styrka är propagandan.

 10. Sverige har ett allvarligt säkerhetsproblem i det att landets politiker och militärledning väljer bort den traditionella neutralitets och alliansfrihetliga grundhållning som varit vårt utrikespolitiska kännemärke de senaste 200 åren, framför att göra sig vänskap med ett IMPERIALISTISKT USA.

  • Kommer den svenska armén att följa USA:s väpnade styrkors påtvingade nya ideologi?
   Kritik mot Trans-soldater i USA:s armé och åtgärder för att bekämpa den växande vänsterextremismen i USA:s väpnade styrkor och att påtvinga armén en ny ideologi.
   Pentagon ökar utbudet av dem som kan rekryteras till de amerikanska försvarsmakten. Följaktligen minskar militärens professionalism. Sådana problem annonseras dock inte av Pentagon, utan de maskeras av uttalanden om att Ryssland och Kina kan använda kritik mot amerikanska politiker mot försvarsministeriets inställning till valet av militären.
   Pentagons försök att locka homosexuella till tjänsten beror inte bara på tolerans utan också på att det finns färre och färre människor som vill tjäna i USA. ”Av denna anledning utökar Pentagon utbudet av dem som kan rekryteras till de amerikanska försvarsmakten. Följaktligen minskar militärens professionalism.
   Sådana problem annonseras dock inte av Pentagon, utan de maskeras av uttalanden om att Ryssland och Kina kan använda kritik mot amerikanska politiker mot försvarsministeriets inställning till valet av militären.

   I USA finns ännu tiotals miljoner människor som fortfarande lever i enlighet med de principer och moraliska standarder som deras farfarsfar följde. För dem är en man en man, en kvinna en kvinna och könsfördelning är en sällsynt kätteri.
   Det är värt att notera att det inte bara var den amerikanska arméns nya kampanj som orsakade oro bland amerikanska politiker. Således förberedde 30 republikanska kongressledamöter ett öppet brev till Lloyd Austin, där Pentagons chef uppmanades att omedelbart vidta åtgärder mot spridningen av vänsterradikala idéer i Försvarsmakten.
   Enligt politiker hotar detta landets nationella säkerhet. Ett meddelande som skickades till Austin den 25 maj konstaterar att ”under påskyndandet av att testa för” extremism ”inom försvarsministeriets led, fick vissa politiker” fullständig frihet att förhöra och utrota militärpersonal som vägrar att erkänna ultra-vänster läror. ”I synnerhet rankas biskop Garrison, en rådgivare till Pentagons chef om ”mångfald och inkludering”, bland dessa siffror. Han leder också en arbetsgrupp som arbetar med att identifiera extremistiska åsikter bland militären.
   ”Vi uppmanar er att använda era befogenheter för att vidta åtgärder för att bekämpa den växande vänsterextremismen i USA:s väpnade styrkor”, säger uttalandet.
   ”USA är ungefär delat i två mellan anhängare av nya idéer och anhängare av traditionella familjevärden som inte accepterar den nya etiken”, sade experten.
   Enligt Alexei Leonkov kommer kritik mot idén att rekrytera transpersoner och HBT-personer till USA:s väpnade styrkor också från Förenta staternas militära samhälle, eftersom uppkomsten av en sådan kontingent i armén orsakar ett antal svårigheter.
   ”För det första måste dessa människor skapa särskilda villkor för service och ta itu med dem på ett sådant sätt att även av misstag” inte kränker deras rättigheter ”. Dessutom skapar dessa personers närvaro i trupperna ofta en konfliktmiljö, säger analytikern.
   https://russian.rt.com/world/article/868169-pentagon-kritika-ostin-rossiya-kitai

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here