Coronakrisen är mycket värre än finanskrisen 2008

4
1819


Denna artikel av Pål Steigan Koronakrisen är mycket värre än finanskrisen har översatts av Rolf Nilsson.


Coronakrisen är mycket värre än finanskrisen

Ekonomisk statistik visar att den globala kris som utlöstes av den internationella nedstängningspolitiken, i samband med corona-pandemin, är mycket värre än finanskrisen 2008. Detta visas inte minst i siffrorna för arbetslöshet och i form av en brutal nedgång i bruttonationalprodukten i nästan alla länder.

Den amerikanska webbplatsen Shadowstats, som följer nyckeltal i den amerikanska ekonomin och korrigerar dem så att de trick, som myndigheterna har använt för att försköna statistiken blir avslöjade, kan visa detta i form av mycket talande diagram.

Historiskt hög arbetslöshet

Officiellt är arbetslösheten i USA cirka 7 procent. Men då är miljontals arbetslösa helt enkelt borttagna från statistiken. Shadowstats skriver:

Den säsongsjusterade SGS-alternativa arbetslöshetsnivån återspeglar den nuvarande arbetslöshetsredovisningsmetoden, justerad för SGS-uppskattade långtidsarbetslösa, som har gett upp försöken att hitta arbete, och som 1994 upphörde att officiellt existera. Denna uppskattning läggs till BLS-uppskattningen av U-6 arbetslöshet, som inkluderar korttidsarbetslösa som har gett upp att hitta ett jobb. U-3-arbetslöshet är den månatliga rapporterade arbetslösheten. U-6-arbetslösheten är Bureau of Labor Statistics (BLS) bredaste arbetslöshetsmål, inklusive korttidsarbetslösa som har gett upp och andra marginaliserade arbetare, liksom de som tvingas arbeta deltid eftersom de inte kan hitta heltidsarbete.

Den verkliga arbetslösheten i USA är således cirka 25 procent när du korrigerar för offentligt fusk med statistiken. Det är i nivå med den värsta delen av depressionen på 1930-talet, och som ni ser har den inte fallit efter att den första chocken hade avtagit.

Dramatisk nedgång i BNP

Bruttonationalprodukten i USA sjönk som aldrig tidigare efter andra världskriget när nedstängningspolitiken infördes. Här finns inte Shadowstats siffror efter november 2020, men som ni ser är koronaåret helt svart:

Hög inflation

Inflationen i USA har varit låg sedan finanskrisen, men officiellt är den nu uppe på 4 procent. Enligt Shadowstats ligger den dock mer realistiskt på nästan 8 procent, och det är tuffa siffror när var fjärde arbetare är utan jobb, eller har mycket mindre arbetstid än de vill ha.

Ökning av penningmängden

Ett sätt som myndigheterna använder för att försöka pumpa liv i arbetsmarknaden och produktionen är att öka penningmängden. Detta gjordes efter finanskrisen genom så kallad kvantitativ lättnad (QE), och det görs även nu och i ännu större skala:

Ännu mer till de rika

Teorin är att den ökade mängden pengar och kredit kommer att ”sippra ner” från banker och finansinstitut till det praktiska arbetslivet och vanliga människor. Men erfarenheterna från 2010 och framåt var att det inte ”sipprade” någonting till 99 procent av befolkningen och att det var de 0,1 procenten som tog lejonparten av den ökade mängden pengar.

Det sker också den här gången. Som vi har rapporterat om tidigare, har de rikaste miljardärerna blivit otroligt mycket rikare på grund av nedstängningspolitiken, samtidigt som de fattigare har blivit fattigare. Till och med Bank of Canada medger nu att ”QE kan öka ojämlikheten i tillgångar”, vilket är ett extremt försiktigt sätt att uttrycka det på.

I verkligheten har nedstängningspolitiken och den enorma kreditökningen bara lett till att tiotusentals miljarder dollar har kanaliserats från statskassorna och pensionsfonderna till de finansiella institutionerna, där de bland annat används för att blåsa upp företagens börsvärde, så att de rikas förmögenheter växer och toppcheferna kan få ännu större bonusar.

Detta är en klasskamp på hög nivå, och det är snart bara godtrogna människor på den tidigare vänsterkanten som inte förstår detta utan fortsatt tror på fraser om ”det kollektiva arbetet” och ”ta en för laget” och annan lätt genomskinlig propaganda.

Relaterat

BlackRock – världens största kapitalägare och störste ägare på Stockholmsbörsen: Hur de och andra nya kapitalistiska aktörerna agerar mot arbets-, miljö- och internationell rätt och hur de använder Corona-pandemin.
Coronavirus är den perfekta chocken för katastrof-kapitalismen.
Efter COVID manar Davos till Kapitalets Great Reset.
Männen bakom The GREAT RESET: Hur framtiden KAN se ut 2021 – om de kontrollerande eliterna får som de vill?

Föregående artikelSverige förbereder deltagande i krig mot Ryssland?
Nästa artikelOPCW har manipulerat uppgifter om gasattacken i Douma
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

4 KOMMENTARER

 1. Sedelpressen kommer att gå i hög varv i USA ända tills dess sammanbrott, vilket kanske sker under detta decennium.

 2. Jag tycker SVT:s politikreporter är något på spåren idag.
  Väljarna går inte att betrakta som ett enda kollektiv.
  Det skulle vara som att inte se skogen för alla träden.

  Väljarkollektivet måste delas in i olika grupperingar för att förstå det politiska läget.
  Jag rekommenderar faktiskt SVT artikeln nedan.
  Men den är naturligtvis endast en mindre del av hela saken.
  Läsvärt tyckte jag.

  https://www.svt.se/nyheter/inrikes/analys-annie-loof-behover-vansterpartiet-i-kampen-mot-sd

  Ursäkta frånsteget till Corona.

  • Jag tror Annie Lööf behöver vänsterpartiet i sin kamp mot verkligheten! Hon tror på allvar att hon ska bli statsminister genom sitt trixande! En mycket farlig typ av politiker som absolut inte får ges någon makt och det inflytande hon har idag måste begränsas i möjligaste mån! Det är sossarnas maktbegär som gjort att extremister som MP och C fått så stort inflytande!

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here