Coronavirus är den perfekta chocken för katastrof-kapitalismen

22
3670
Naomi Klein Bild: Ed Kahsi från artikeln

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Snart kom ju olika artiklar om ”The Great Reset”.


Denna artikel av Marie Solis vid siten VICE skildrar hur Naomi Klein ser på saker och ting: Coronavirus är den perfekta katastofen för den katastrofala kapitalismen har vänligen översatts av Bertil Carlman.

Den bidrar att förklara samband mellan coronavirus-infektionen och vad som händer inom ekonomin med fokus på Chock-doktrinen som gjorde Naomi så känd dryga 10 år sedan. Som Ulf Karlström konstaterade vid recension av hennes bok om klimatet är hon våldsamt anti-kapitalistisk, men har ingen socialistisk politik att förorda. Naomi Kleins senaste bok och IPCC:s femte rapport. Vilket behövs.

Den perfekta stormen kan ge ett perfekt tillfälle att presentera en imperfekt socialism, dock överlägsen den mer primitiva och orättvisa kapitalismen.


Coronavirus är den perfekta chocken för katastrof-kapitalismen

Naomi Klein förklarar hur regeringar och den globala eliten kommer att utnyttja en pandemi.

Coronaviruset är officiellt en global pandemi som hittills har smittat 10 gånger fler människor än SARS gjorde. Skolor, universitet och högskolor, museer och teatrar över hela USA stänger, och snart kan hela städer vara stängda. Experter varnar för att vissa människor som misstänker att de kan vara sjuka med viruset, även känt som COVID-19, ändrar sina dagliga rutiner, förmodligen för att deras jobb inte ger betald ledighet på grund av systematiska fel i vårt privata hälso- och sjukvårdssystem.

De flesta av oss är inte riktigt säkra på vad vi ska göra eller vem vi ska lyssna på. President Donald Trump har motsagt rekommendationerna från ”Centers for Disease Control and Prevention”, och dessa blandade budskap har minskat den tid vi har på oss för att minska skadorna från det mycket smittsamma viruset.

Detta är de perfekta förutsättningarna för regeringar och den globala eliten att genomföra politiska agendor som annars skulle mötas med stort motstånd om vi inte var så desorienterade. Denna kedja av händelser är inte unik för den kris som utlöstes av coronaviruset. Det är den ritning politiker och regeringar har följt i årtionden, ”chockdoktrinen” kallad, en term som myntades av aktivisten och författaren Naomi Klein i en bok från 2007 med samma namn.

Berättelsen är en krönika om ”chocker” – chockerna av krig, naturkatastrofer och ekonomiska kriser – och deras efterdyningar. Dessa efterdyningar kännetecknas av ”katastrofkapitalism”, som beräknas på ”lösningar” efter kriserna och som utnyttjar och förvärrar befintliga ojämlikheter.

Klein säger att vi redan ser katastrofkapitalismen spela ut på den nationella scenen: Som svar på coronaviruset, har Trump föreslagit ett stimulanspaket på 700 miljarder dollar vilket skulle omfatta nedskärningar av arbetsgivaravgifter (som skulle ödelägga social trygghet) och ge stöd till industrier som kommer att förlora affärer till följd av pandemin.

”De gör inte detta eftersom de tror att det är det mest effektiva sättet att lindra lidandet under en pandemi, de har redan dessa idéer, och nu ser de en möjlighet att genomföra dem”, sa Klein.

VICE talade med Klein om hur en ”chock” av coronavirus bereder väg för en kedja av händelser som hon beskrivit för mer än ett decennium sedan i ”The Shock Doctrine”.

Längden och tydligheten i denna intervju har något redigerats.

Fråga: Låt oss börja med grunderna. Vad är katastrofkapitalism? Vad är dess förhållande till ”Chockdoktrinen”?

Naomi Klein: Det sätt jag definierar katastrofkapitalism är verkligen enkelt: Det beskriver hur privata industrier växer upp till att direkt dra nytta av storskaliga kriser. Katastrofprofiterande och krigsprofiterande är inte en ny företeelse, men den fördjupades verkligen under Bush-administrationen efter 9/11, när administrationen förklarade att denna typ var en ständig säkerhetskris, och samtidigt privatiserades och outsoursades den, detta inkluderade den inhemska, privatiserade säkerhetsstaten, liksom [den privatiserade] invasionen och ockupation av Irak och Afghanistan.

”Chockdoktrinen” är den politiska strategin för att använda storskaliga kriser till att driva igenom en politik som systematiskt fördjupar ojämlikheten, berikar eliten och skär ner för alla andra. I stunder av kris, tenderar människor att fokusera på de dagliga nödsituationerna för att överleva denna kris, vad det än är, och tenderar att sätta för mycket tilltro för dem som har makten. I stunder av kris tar vi ögonen från bollen lite grann.

Var kommer denna politiska strategi från? Hur spårar man dess historia i amerikansk politik?

Chockdoktrinen var ett svar på det ursprungliga New Deal under FDR (President Franklin Delano Roosevelt). [Ekonomen] Milton Friedman tror att allt gick fel i USA under New Deal. Som ett svar på den stora depressionen och Dust Bowl, framträdde en mycket mer aktivistisk regering i landet, vilken gjorde det till sitt uppdrag att direkt lösa den ekonomiska krisen för dagen genom att skapa statlig sysselsättning och erbjuda direkt hjälp.

Om man är en stenhård förespråkare för en fri marknad, inser man att när marknaderna misslyckas så kan det lämpa sig bättre med progressiva förändringar än med en avregleringspolitik som gynnar stora företag. Politiska och ekonomiska eliter förstår att kris ger en chans att driva igenom en önskelista av en eljest impopulär politik vilken ytterligare polariserar välståndet i detta land och runt om i världen.

Just nu har vi flera kriser: en pandemi, brist på infrastruktur för att hantera den, och den kraschande aktiemarknaden. Kan du beskriva hur var och en av dessa komponenter passar in i schemat som du beskriver i ”Chockdoktrinen”?

Viruset är själva chocken. Och det har hanterats på ett sätt som maximerar förvirring och minimerar skyddet. Jag tror inte att det är en konspiration, det är bara så att USA:s regering och Trump helt har misskött denna kris. Trump har hittills inte behandlat detta som en folkhälsokris utan som en kris rörande uppfattning, och ett potentiellt problem inför hans omval.

Det är det värsta scenariot, särskilt i kombination med det faktum att USA inte har ett nationellt hälso- och sjukvårdsprogram, och landets skydd för arbetare är urusla. Denna kombination har åstadkommit en maximal chock. Den kommer att utnyttjas för att rädda industrier som är kärnan i de mest extrema kriser som vi står inför, liksom klimatkrisen: flygindustrin, gas- och oljeindustrin och kryssningsverksamheten. De vill stötta upp allt detta.

Hur har vi sett det här spelas upp förut?

I boken ”Chockdoktrinen” skriver jag om hur detta hände efter orkanen Katrina. Tankesmedjor i Washington som Heritage Foundation satt i möte och kom med en önskelista över lösningar till Katrina ”för den fria marknaden”. Vi kan vara säkra på att exakt samma typ av möten kommer att ske nu, i själva verket var det Mike Pence som var ordförande i Katrinagruppen. Under 2008 såg man detta spelas upp i den ursprungliga planen för att rädda [bankerna], där länder skrev dessa blankocheckar till banker, som så småningom kunde summeras till många biljoner dollar. Men den verkliga kostnaden för detta kom i form av ekonomiska åtstramningar [senare nedskärningar av socialtjänsten]. Så det handlar inte bara om vad som händer just nu, men hur man ska betala för det längre fram när räkningen för allt detta måste betalas.

Finns det något folk kan göra för att mildra skadorna av den katastrofkapitalism vi redan ser som ett svar på Coronaviruset? Är vi i en bättre eller sämre position nu, än vad vi var under orkanen Katrina eller den senaste globala lågkonjunkturen?

När vi prövas av en kris, så går vi antingen tillbaka och faller ihop, eller så växer vi och hittar ny styrka och medkänslor som vi inte visste att vi hade eller var kapabla till. Det som sker nu kommer att bli en test. Anledningen till att jag har en viss förhoppning om att vi kan välja att utvecklas är att vi, till skillnad från 2008, har ett sådant verkligt politiskt alternativ som föreslår en annan typ av svar på denna kris och som går bakom de bakomliggande orsakerna till vår sårbarhet, och att vi har en större politisk rörelse som stöder den.

Detta är vad allt arbete kring ”Green New Deal” har handlat om: att förbereda sig för ett ögonblick som detta. Vi kan bara inte förlora vårt mod. Vi måste kämpa hårdare än någonsin tidigare för allmän sjukvård, allmän barnomsorg, betald sjukskrivning – allt hänger intimt samman.

Om våra regeringar och den globala eliten kommer att utnyttja denna kris för sina egna syften, vad kan människor göra för att ta hand om varandra?

Vad ett ögonblick av kris som denna visar upp hur vi hänger samman. Vi ser i realtid att vi är så mycket mer sammankopplade med varandra än vårt ganska brutala ekonomiska system vill få oss att tro.

Vi kanske tror att vi kommer att vara säkra om vi har bra sjukvård, men om den person som gör vår mat, eller levererar den, eller packar våra lådor inte har hälso- och sjukvård och inte har råd att bli testad – än mindre stanna hemma från jobbet eftersom de inte har betald sjukskrivning – kommer vi inte att vara säkra. Om vi inte tar hand om varandra, är ingen av oss omhändertagen. Vi är beroende av varandra.

Olika sätt att organisera samhället påverkar oss olika. Om man finns i ett system som man vet inte tar hand om människor och inte distribuerar resurser på ett rättvist sätt, då kommer hamstringsjaget hos dig att framträda. Så var medveten om det och tänk på hur du, istället för att bara hamstra och tänka på hur du kan ta hand om dig själv och din familj, även kan dela med dig till dina grannar och tänka på och söka upp de människor som är mest utsatta.

Relaterat.

Efter COVID manar Davos till Kapitalets Great Reset.
Männen bakom The GREAT RESET: Hur framtiden KAN se ut 2021 – om de kontrollerande eliterna får som de vill?

Föregående artikelIraks förstörelse och västmediers roll!
Nästa artikelSamtycke som kommer av propaganda är väl inte ”informerat samtycke”, eller hur?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

22 KOMMENTARER

 1. även när katastrofen är som värst kan socialisterna räcka ut en hjälpande hand, för en dag sedan skickade china 1 million kirurgiska masker och handskar till frankrike GRATIS , europa är nu centrum i pandemin, om det vore usa skulle säkert usa kräva att frankrike skulle köpa för miljarder krigsmaterial för att gynna industrin och miljardärerna, förra veckan skickade china (socialism)en laddning medicinsk utrustning inklusive andningsmasker och skyddtill italien med kaos och överbelastade och snabbt ökande virusdrabbade sjukhus , det kom 30 ton utrustning samt coronaveteraner (läkare) som hjälp mot corona, chefen för röda korset francssco rocca sa att landet var desperat , vi är desperata och i stort behov av hjälp och vi är tacksamma för all hjälp vi kan få, italien som är hårdast drabbade i europa vädjade EU om hjälp men fick kalla handen vi behöver själva det vi har (kapitalism) massari noterade att när eu vägrade italien hjälp började china skicka hjälpmedel, italiens minister har bett om en samordning av material inom eu di kommande katastrofer, alla euländer ignorerade förfrågan cynisk kapitalism tänk på dej själv först, serbiens president fick uppleva cynismens eu när han bad om hjälp, ingen export av medicinsk utrustning från eu blev svaret, när presidenten vucic förklarade en nationell nödsituation på söndagen fans inga sympatier för europa oderas ledning, endast china kan hjälpa oss sadeden serbiska presidenten,han skrev till xi jinping som en bror och bad om hjälp, serbien fick 5 miljoner masker och erbjudande om läkarteam till serbien , serbiens president uttalade sej efter detta jag säger till utlänningar kom inte till serbien, förutom chineserna samt deras läkare, serbien har stängt gränsen för alla utom för serbier, china har skickat medisinska team ock leveranser till spanien iraq och iran, grundaren av allibaba jack ma skickade en sändning av kirugiska masker och covid-19 testsatser till USA som har brist, jack ma sade oxå att han skulle donera masker och utrustning till ALLA länder i afrika, det enda med detta i europa har varit en negativ täckning av deras media.det socialistiska landet cuba har redan läkarteam i italien och venezuela, tänk om usa vore china, tänk hur många mildarders dolla dom kunde pressa ur länder som drabbats av corona tänk hur mycket vapen usa kunde exportera som gentjänst för hjälpen,,, om usa vore china tänk hur vårt kära svt och kapitalistmedian skulle skrika och gapa om hur usa räddar världen, nu hör man en knappnål falla hmmm behöver en kopp kaffe och en paus

  • Jag tror Kina känner sig skyldiga att vara behjälplig med den här pandemin som nu ser ut att drabba Europa allra värst.
   Som jag har uppfattat har virusutbrottet sin orsak i dålig djurhållning i Kina där vilda djur blandas levande, slaktade eller döda på utomhusmarknader.
   Det är en koncentration som aldrig förekommer i naturen alltså är virusutbrottet framkallat av människan.
   Jag har aldrig varit Kina men däremot på många veteranmarknader. Folk här vet nog lite om vad det är men de samlar många människor i det tysta. Långa rader med delar av gamla fordon som trängs på bord, bänkar och i lådor och kartonger. Nu är det järn och skrot men jag tänker om allt skulle vara av organiskt material så skulle det samtidigt varit den bästa grogrunden för bakterier och muterande virus.
   Jag hoppas verkligen den kinesiska regeringen tar krafttag mot sådan handel om de nu inte redan gjort det.

   Förresten tycker jag den radikala vänstern framstår som tämligen resignerad och hjälplös nu.
   För att inte säga bitter som jag uppfattade i ett annat av dagens inlägg.
   Det virus som tros komma från en av världens länder med kommunistregimer slog väldigt hårt mot socialismens grundidéer om människors möten och gemenskaper.
   En inställd första majdemonstration för socialismen hade väl knappast någon socialist ens kunna föreställa sig?
   Hur det kommer att gå vet inte jag men några möten och gemenskaper (fysiska) känner jag inte för just nu. En framgång tycker jag är IT tekniken som gjort att vi mycket enkelt kan umgås utan att träffas.
   Jag läser din kommentar ervin men jag vet mycket väl att den IT teknik du använder nu för att spy galla över fri marknad och USA har kommit ur precis det nu nämner.

   Det kan blir så att om USA lyckas framställa ett vaccin mot Corona smittan så kommer varenda socialist ta sprutan för att rädda sitt eget liv.
   För att sedan använda sin tankeförmåga till att kasta skit på USA och kapitalismen som tack för hjälpen.
   Ja, visst är det så. Otack är världens lön och allt är så mycket bättre i landet Utopia.

   • Finns inga belägg för att virusutbrottet orsakats av dålig djurhållning. Kan för närvarande ses som ren spekualtion med antikineska förtecken.

     • Idag är det bevisat. WHO teamet är enigt, första gången viruset fanns i Kina var i december 2019. Bevisligen fanns det i Europa, i USA och ett flertal länder långt före det datumet. Det hade inget med djurhållning alls att göra. Smittvägarna är inte helt klarlagda, men tydligt fanns flera. Högsta sannolikhet är att den primära smittvägen var frysta livsmedel, andra besökande människor, som USAs idrottsteam, andra spår går till Indien.

    • Hur får du bevis ur en diktatur?
     Det var någon läkare i Kina som först slog larm om viruset.
     Han försvann visst spårlöst. Eller dog under mystiska omständigheter.
     Bevis eller inte. Otillständig livsmedelshantering ska bara bort.
     Tyvärr har vi fått tillbaka sådan i Sverige. Jag har sett bilder från nyhetsreportage som är rent vidriga.
     Det är just livsmedelshanteringen som fått mig att så gott som sluta äta kött- och charkprodukter. Med internationalisering och frihandel har man inte längre någon säker övertygelse på vare sig ursprung eller processer.
     Det är som att gå tillbaka till den tiden då livsmedelssäkerheten inte fanns.
     Sverige var mycket bra på det tidigare men politikerna har förstört det också som så mycket annat.
     Det är som man skulle vilja skrika rakt ut: Ge mig mitt Sverige tillbaka!

     • Hur får du ut information från USA som anses vara en demokrati med vanliga mått. WP rapporterar att presudneten Trump ljugit 16000 gånger sedan tillträde. Pompeo har skrutit förra året om han ljugit i sin karriär. Och USA är mästare på utrikespolitiska lögner (Irak 2003, obevisat om Russigate, Skripal,MH17).

      Kina var mycket försiktiga i början i bedömningen av den nya infektionen. Klokt, man ska inte uttala sig utan tillräckligt med fakta i detta läge. Läkaren i fråga gick egna vägar i detta känsliga läge har jag förstått. Han uppges själv ha avlidit av sjukdomen.

     • Bara för din information, Kina är ingen diktatur som Sverige, man är helt öppen och ingen information mörkas. Problemet med läkarna var, dom var 8 stycken, att dom INTE slog larm. Dom bara pratade med varandra och lokala byråkrater. Dom struntade i den etablerade rapportrutinen för dom tyckte den var för komplicerad. Inga läkare försvann spårlöst, dom ignorerade säkerheten, smittades och dog. Peking har nu donerat 1 miljon kronor till familjerna, uttryckt beklagande, och kommer att betala för begravningarna. Livsmedelshanteringen i Sverige är idag rena medeltiden jämfört med Kina. https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/12/latt-att-forklara-for-de-som-begriper/

     • För det första är Kina ingen diktatur. Det var ett läkarteam i Wuhan som, precis som dom skulle, rapporterade sin upptäckt och misstanke till överordnade. Myndigheterna vidtog åtgärder samma dag, inga folksamlingar, alla bör ha munskydd. Någon läkare dog inte under mystiska omständigheter. Han iakttog inte de skyddsregler som fanns för att skydda sig mot viruset, och tragiskt nog dog han av viruset. Han indirekt orsaka sin egen död, men på den tiden visste man inte mycket om viruset.

   • Det vore trevligt om du slutade läsa amerikansk propaganda. Kina har INTE dålig djurhållning och i Kina blandas INTE vilda djur med levande, slaktade eller döda på utomhusmarknader. Dessa våt-marknader finns över hela Asien inklusive Singapore, vilket har strängare bestämmelser än Sverige. Var viruset tycks ha kommit från har jag rett ut idag på min blogg, https://mychinaway.wordpress.com/2020/03/22/rasismen-propagandan-fakta-och-den-djupa-staten/
    Att du aldrig varit i Kina framstår med oroande kuslig tydlighet. I Kina är det bättre ställt idag än i Sverige. Sedan har Kina ingen ”Kommunistregim”, man har utvecklat sitt eget system med ett mycket aktivt folkstyre som verkligen fungerar. Kommunismen började Kina dumpa 1978. Sverige har den kvar, bara att den kallas ”demokrati”. Att IT tekniken gjort att vi mycket enkelt kan umgås utan att träffas, utan att göra det fysiskt är sant – i Kina, men inte i Sverige. När epidemin kom fortsatte Kina nästan som vanligt, bara lite trögare. Man var redan van vid att fungera så med appen WeChat, som inte ens får nämnas i Sverige av rasistiska skäl. Massövervakningen via USA apparna kunde ju gå förlorad. Kina tror att man redan framställt ett vaccin och botemedel som testas just nu i Wuhan på frivilliga. USA snackar, Kina agerar.

 2. Klein säger att det är en perfekt chock för katastrofkapitalismen, men säger trots det att hon inte tror att det är en konspiration.
  Hon sa detsamma om 9/11
  Saker bara händer, inget ont uppsåt finns enligt celebriteter som agerar kontrollerad opposition.
  I verkligheten existerar en depopulationsagenda och den förklarar utan vidare varför Usas biokrigslaboratorier återkommande släpper ut farliga sjukdomar.
  Det senaste fallet känns som om det är lagom för deras agenda. I brittisk press togs det upp att det var en nyttig beskärning av flocken i socialdarwinistisk anda av gammalt märke.
  De åtstramningar som blir följden hoppas eliterna förstås ska beskära flocken ytterligare. Och det har hela tiden varit drivkraften bakom imperiets ekonomiska politik.
  Klimathotsalarmisterna har tydligt förklarat att det är människan som är hotet och att depopulation i stor skala är finfina grejer.
  Corona-epidemin är gynnsam för det som alarmisterna vill uppnå.
  Men det kommer säkert fler epidemier som trimmar befolkningstalet.

 3. ”Som Ulf Karlström konstaterade vid recension av hennes bok om klimatet är hon våldsamt anti-kapitalistisk, men har ingen socialistisk politik att förorda.”
  Där är problemet. Det har på flera bloggar skrivits om att den kapitalistiska staten inte är rädd för den ena eller den andra åtgärden, utan för dig, dig och dig, vanliga lönearbetare. Så skriver till exempel Caitlin Johnstone som presenterats så här i en av sina artiklar ”a rogue journalist, poet, and utopia prepper who publishes regularly at Medium”. Men eftersom Caitlin inte utvecklar det närmare, och det gör inte heller Naomi Klein (vad jag vet), så kan bara påpekas att det inte är sant.
  Pål Steigan skrev nyligen på sin blogg att det krävs organisering, organisering och organisering. Men varken på denna blogg eller de flesta andra jag regelbundet studerar tas det på allvar upp. Och även tidningen Proletären och partiet K, som ger ut tidningen, har stora svårigheter. I senaste numret (12) skris om chefredaktören Robert Wettersten. Lite vagt står det ”Utan att gå in på detaljer så kan man kanske sammanfatta det med att jag inte längre känner mig som rätt person för jobbet”. Med hänvisning till alla tidigare avhopp/uteslutningar; tidigare ordförande, tidigare chefredaktör och stora delar av malmöavdelningen är det nog en underdrift. Organiseringen går dåligt eller bakåt då oenigheten, och då inte bara i K, är mycket stor rörande till exempel vad globalisering är och skall analyseras, flyktingpolitiken och jordens eventuellt snara undergång på grund av mänsklig verksamhet. Så att vara ”våldsamt anti-kapitalistisk” är på intet sätt något som kapitalet det minsta fruktar, inte från dig eller dig och inte från dig heller, så länge det inte finns en kraftfull organisering bakom.
  Vad jag själv kan åstadkomma eller har åstadkommit? Inte en susning.

  • Vi måste formulera en tydligare bild av vilka fördelar kan ha för t.ex. Sverige. Nu är det alltför ofta prat på en allmän nivå. Pål skrev om detta för några år sedan och jag har berört det mycket allmänt i några artiklar. Före organisering måste man ha en tillräckligt klar bild av vad man ska organiser kring. Kan inte vara annat än ett socialistiskt samhälle, men varken Nordkorea eller socialdemokratiska Sverige 1980.

   Förslag finns i senare delen av denna artikel, en av mina viktigare: Rädda klimatet och mänskligheten – nödvändigt att avskaffa kapitalismen? Olika energialternativ diskuteras också.

   • Förklara gärna för mig hur en otydlig ideologi med desto mer otydliga mål ska göras tydlig.
    Verkligheten är däremot desto mer tydlig.

    Inlägget ovan är egentligen en krönika om läget ur skribentens synvinkel.
    Synnerligen rörig och otydlig för mig men kanske inte för dig som akademiker?

    Läs gärna nedan krönika av Rolf Malm. En man i din ålder tror jag fast med bakgrund som försäljare för något företag. Han var krönikör på Samhällsnytt tidigare men försvann spårlöst. Men efter en sökning på namnet hittade honom på en blogg.

    Jämför gärna förmågan att vara tydlig. Det är förstås inte generellt men vem tror du den vanligen arbetaren förstår bäst?

    https://petterssonsblogg.se/2020/03/19/darhuset-sverige/

    • Föreslår att du läser den konkreta boken ”Chockdoktrinen” och ”USA som världspolis”. Mycket konkret och saklig litteratur.

 4. nåja vidare i kråksången KUBAS MEDUCIN TILL CHINA FÖR ATT BEKÄMPA CORONAVIRUS, bland 30 läkemedel somkinesiska nationella hälsokommissionen valdeför att bekämpa coronaviruset är ett cubanskt antiviralt läkemedel,, interferon alpha2b vilket har producerats i china swdan 2003 av företaget changheber, ett chinesiskt cubanskt joint-venture,cubanska interferon alpha 2b har visat sig vara effektiva mot virus med egenskaper som liknar coronavirus cubanska bioteknikspecialisten luis herrera martinez förklarade att dess användning förvärring och komplitikationer som når stadiet som i slutändan kan leda till döden, cuba utvecklade och använde interferoner första gången mot ett dödligt utbrott av dengueviruset 1981och utvecklingen expanderade från cuba till nu öns världledande bioteknikindustri. 1981 inrättades biologiska fronten ,ett tvärvetenskapligt forum för att utveckla industrin på cuba, medan dom flesta utvecklingsländerna hade mycket liten tillgång till den nya teknologin rekombinant dna mänsklig genterapi biosäkerhet , exspanderade cubas bioteknologi och fick stor roll i folkhälsosektorn och den nationella ekonomiska utvecklingsplanen, och märk väl alla kapitalister, detta gordes trots den vidriga usa blockaden som hindrar tillgång till teknik utrustning material ekonomi och även kuskapsbyte , interferoner är signglasrande proteiner som producerande proteiner som produceras och frigörs av celler som svar på infektioner som varnar celler i närheten för att öka deras antivirala försvar,, den cubanska medicinen interferon har i dagsläget begärts av mer än tio länder, det är synd om aktieägarna och multimiljardärerna nu när cuba och china skänker bort material och säljer medicin till överkomliga priser, vem behöver usa om det inte gäller krossa länder med bomber eller köpa upp länders naturresurser billigt eller stjäla det som går INGEN, mer kaffe

 5. kapitalismen är en ironisk flathet och egoism, usa,s brother in war england har ett kryssningsfartyg i caribien, som velade omkring i en vecka med coronavirus ombord, i onsdags fick det ankra upp på cuba för att låta trötta passagerare gå iland och flyga hem till england, fartyget nekades hamn i barbados och bahamas SOM INGÅR I DET BRITTISKA SAMVÄLDET, men england är ju kapitalistiskt , vad förväntar du dej. ännu mer ironiskt är att englands utrikesminister dominic raab tackade det kommunistiska cuba för deras hjälp som erbjudit en säker tillflyktshamn till det infekterade fartyget braemar, cubas utrikesminister bruno rodriges svarade, förebyggande och stridigheter av det nya coronavirus kräver hela internationella samhällets ansträngningar ,låt oss stärka hälsovården ,solidaritet och internationellt arbete, men tyvärr förstod inte den engelske utrikesministern vad cubanen menade, eftersom det var första gången hantalade med en socialist, däremot uppfattade både besättning och passagerare ironin i att cuba kunde hjälpa dom med läkare mat logi flyg hem till dom friska och läkarvård till dom sjuka sammtidigt som england förnekade sitt eget folk en passagerare steve dale tvetade vi borde alla komma ihåg vad cuba har gort för oss när vi gick och ingen av de brittiska samväldesländerna och protektoraten i regionen erbjöd någon hjälp ombord på braemar, cuba söker inget i gengäld som en socialistisk stat visar dom enbart medmänsklighet, sammtidigt som nato usa sverige skickar tiotusentals soldater till norra europa för att träna på att anfallaryssland skickar cuba en arme av vita rockar världen över,, under 56 år har 400000 hälso och sjukvårdspersonal utfört uppdag i 164 länder det du arbetaren är något att skryta med inte som usa hur många länder dom bombat till grus och hur många miljoner dom dötat och hur många mijontals blivit hemlösa som en del nu fins i sverige och europa

 6. Samtiden har idag en intressant artikel som anknyter till Corona-pandemin.
  Med pandemin och risken för lungsjukdomen Covid-19 spridning har högre utbildning utlokaliserats till distansundervisning via Internet.
  Distansundervisning via Internet tycks också vara en trend som eskalerar även utan pandemin.
  Vitsen är nämligen det går att få kunskaperna helt gratis utan dyra terminsavgifter vilket uppmärksammats i USA.
  Frågan är då om vi går mot en framtid där universitet och högskolor får allt mindre betydelse och de kunskapstörstande människorna själva söker sin lärdom efter sina egna individuella behov via http://www.?

  Jag har också fått en uppfattning om att en diger papperslunta betyg och meritlistor får allt mindre betydelse för att söka tjänster till förmån för referenser och arbetsprövningar.

  Jag vet förstås inte säkert, men jag får en känsla av att informationsteknologins utveckling kommer medföra förändringar i utbildningssystemen.
  Egentligen är det inget märkvärdigt för det flesta vet ju om uppfinningen av tryckpressen åstadkom på sin tid närmast en revolution för kunskapsspridningen.

  https://samtiden.nu/2021/03/hur-varnar-vi-den-hogre-utbildningens-traditioner/

 7. Har fått nyhetsbrevet några veckor nu, men kan inte påminna mig om att fått denna artikel.

  Det borde finnas en e-post adress för att nå redaktionen för att ge tips eller skicka artiklar till! att lämna tips och ställa frågor i replik fältet är inte bra.

  Ex. på tips: https://www.democracynow.org/2021/3/29/headlines/iran_and_china_sign_25_year_400_billion_strategic_deal?utm_source=Democracy+Now%21&utm_campaign=f5e0c87c38-Daily_Digest_COPY_01&utm_medium=email&utm_term=0_fa2346a853-f5e0c87c38-192207545

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here