Alltfler kräver att sanktionerna mot Syrien upphävs efter jordbävningen

9
1126

Bild: sana.sy

Den svenska akutsjuksköterskan Johanna Lund vittnade om situationen i Syrien i Sveriges Radio dagen efter jordbävningen:

“Sanktionerna är ett oerhört stort hinder för oss för att kunna göra de hjälpinsatser som vi skulle behöva göra. Sanktionerna har till exempel gjort att vi i princip inte har tillgång till något bränsle. Utan bränsle kan inte ambulanserna köra, utan bränsle kan inte vi frakta upp de nödvändiga sakerna, filtar, mat och annat som skulle behövas på plats också. Det försenar vår insats något oerhört. Sanktionerna har också gjort att man inte kunnat bygga hållbart på många år här. Många av de som bodde i mycket fallfärdiga hus i Aleppo drabbades ju extra hårt av det här, för att man inte kunnat bygga hållbart, för det har inte gått att importera de saker som skulle behövas för det. Sanktionerna påverkar allt vi gör.”

https://sverigesradio.se/avsnitt/studio-ett-7-februari–2

På morgonnyheterna i P1 kl 7 framträdde  en svensk professor på Agha Khan Universityoch förmedlade vanliga osakliga eller obekräftat uppgifter som återspeglar USA:s intressen. Detta var kanske för att ’rätta till’ gårdagens ärliga rapport.

 

David De Camp skriver på https://news.antiwar.com/2023/02/07/syrian-arab-red-crescent-calls-for-lifting-of-sanctions-on-syria-after-earthquake/

USA har inte visat något intresse för att häva sanktionerna, som är särskilt utformade för att förhindra Syriens återuppbyggnad.

Chefen för Syriska arabiska röda halvmånen (SARC) krävde på tisdagen att USA:s och andra västvärldens ekonomiska sanktioner mot Syrien ska hävas efter en massiv jordbävning som har dödat över 7 000 människor i Syrien och Turkiet.

”Evakueringsprocessen och räddningsinsatserna är begränsade på grund av hinder till följd av de allvarliga sanktionerna”, sade Khaled Hboubati, ordförande för SARC. Han sade att sanktionerna hindrar Syrien från att skaffa de maskiner som behövs för att rädda människor ur spillrorna.

”Jag menar specifika maskiner som lyfter upp spillrorna utan att skada människor som är instängda under spillrorna. De ekonomiska sanktionerna mot vårt land är det största hindret för att skaffa dessa maskiner”, sade Hboubati.

”Med detta kräver vi att de ekonomiska sanktionerna och belägringen upphävs för att … möjliggöra att hjälpsändningar och humanitära insatser kan genomföras av SARC och andra organ”, sade han.

Hboubati vädjade särskilt till Europeiska unionen att häva sanktionerna och bad USA:s byrå för internationell utveckling (USAID) om humanitärt bistånd. ”Dessa sanktioner är mot vem? Mot det syriska folket?”, sade han.

SARC verkar i regeringskontrollerade områden, men Hboubati sade att de är villiga att gå över till områden i Idlib som huvudsakligen kontrolleras av Hayat Tahrir al-Sham (HTS), en al-Qaida-kopplad grupp, om parterna går med på att öppna en övergång. ”Vi är beredda att skicka en konvoj in i Idlib”, sade han.

I kölvattnet av jordbävningen ökar kraven på att sanktionerna mot Syrien ska hävas. ”Vi uppmanar till ett omedelbart upphävande av sanktionerna mot Syrien och till att ge tillgång till allt material, så att sanktionerna inte förvandlas till ett brott mot mänskligheten”, säger Middle East Council of Churches, en grupp som företräder katolska, ortodoxa och koptiska kristna i regionen.

Trots uppmaningarna har USA inte visat något intresse för att lätta på sanktionerna. I kommentarer till Antiwar.com hävdade en talesman för utrikesdepartementet att ”våra sanktionsprogram inte är inriktade på humanitärt bistånd”. I stället tillåter våra allmänna licenser generellt sett verksamhet till stöd för humanitärt bistånd, även i regimkontrollerade områden”.

Men The New York Times rapporterade i tisdags att Syrien ”inte kan ta emot direkt bistånd från många länder på grund av sanktionerna”. Endast icke-statliga organisationer kan transportera bistånd in i landet, men den enda gränsövergång som godkänts av FN för biståndslämningar är stängd på grund av skador orsakade av jordbävningen.

Även om sanktionerna har undantag för humanitära varor kan de fortfarande leda till att bankerna blockerar transaktioner med biståndsgrupper i Syrien. ”Det finns inget bränsle ens för att skicka (hjälp- och räddningskonvojer), och detta beror på blockaden och sanktionerna”, sade Hboubati. Utöver sanktionerna ockuperar USA även östra Syrien, där de flesta av landets olje- och gasresurser finns.

USA:s sanktioner mot Syrien är också särskilt utformade för att förhindra landets återuppbyggnad. Utrikesminister Antony Blinken sade i oktober 2021 att det är USA:s politik att ”motsätta sig återuppbyggnaden av Syrien” tills det finns en ”politisk uppgörelse” i Damaskus, vilket innebär regimskifte.

Föregående artikelBiden mobbar Kina, men kommer det att fungera?
Nästa artikelKonspirationsteorier om sprängda gasledningar
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. EU:s sanktioner mot Syrien är kriminella och olagliga, och Sverige stöder dessa. Detta behöver inte Sverige göra, de kan stå upp för vad som är rätt och mänskligt och sluta stödja sanktionerna mot Syrien.
  Sverige har blivit och är numera ett skammens land. jag skäms över att bo i detta land och skäms över de politiker som vi har som inte kan stå upp för Syrien och hjälpa till, vi borde skämmas över vad vi ställt till med i Syrien med alla dessa lögner och propagerat för att bomba sönder ett av de bättre länderna i MÖ, innan USA beslöt att detta land skulle krossas och det ordentligt.

  Marwa Osman:
  //There is no nation on this Earth like that of #Yemen
  At a time when Yemen itself is in dire need for Arab/Global solidarity after years of US/Saudi led bombardment & suffocating siege, Yemenis still stood in solidarity with #Syria in every way possible.//

  Vanessa Beeley skriver:
  //How is the Syrian government able to ”block aid” through Northern border when majority is controlled by Turkish proxy armed factions or US asset in Syria aka #AlQaeda.. Colonial media lies for a living. Any opening like Al Bukamal with #Iraq is regularly bombed by US & Israel.//

  //This is what happens to Western ”aid” in Afrin, Northern Syria, occupied by Turkish proxy armed factions. The ”relief office” is attacked and contents stolen. This was after armed groups had already stolen the aid.//

  Fares Shehabi skriver:
  //Thousands of people outside Syria cannot send donations to earthquake relief efforts because of Western sanctions on the Syrian banking sector! We also have difficulties getting fuel & electricity. Air traffic to Syria is also crippled. We cannot import much needed heavy equipment because of these sanctions. So far more than 300k civilians are displaced in Aleppo & Lattakia alone and in need of urgent help. I am talking about the daily sufferings of civil society relief efforts and not about official governmental efforts that are also crippled by these sanctions.

  We hold Western governments fully responsible for every casualty and every drop of tears in this disaster.//

  Katolska nyhetsbyrån skriver:
  //Christian leaders in Syria call for an end to ‘unjust’ sanctions that they say hamper aid to the needy
  Three prominent Christian leaders in Syria issued a joint letter Tuesday calling for an end to sanctions against Syria.//

  // During an interview with Al-Mayadeen, Syrian foreign minister Faysal Mikdad said that the US sanctions prevent anything from entering Syria.//

  Militanta IS-fångar passar på att rymma under jordbävningen.
  //ISIS militants take advantage of massive earthquake to mount prison break
  Twenty members of the extremist militant group have escaped from the Turkish-controlled Raju prison near Afrin, Syria in the west//

 2. washington, israhell och city of ”london” gör rubbet vad de kan för att smula sönder mellösterna, så israhell kan ta över för sitt oded yinon-”livs”rumsplan. Teknologin för att skapa jordbävningar, tsunamis och väderförändringar har dom haft länge, mkt länge

 3. LYFT SANKTIONERNA GENAST Sverige EU era pantade korkskallar. Redan före detta utbrott var det katastrof situationen i Syrien, OCH inte ens dom mest vanliga läkemedlen finns ALLA dessa ÅREN,som direkt dödat många människor HELT onödan pga detta(för att bara ta ett av MASSOR av exempel) Ert vidriga försök att få till missnöje och uppror bland befolkningen TROTS detta allvarliga läge,genom dessa så vidriga handlingar ALLA dessa ÅREN har totalt misslyckats. Folket står bakom sin president. Men seriöst nu,lyft dom satans vidriga sanktionerna GENAST vad fan väntar ni på era pantade korkskallar. De blir INGET såkallad ”regim change”Assad har folket bakom sej. Men lyft sanktionerna GENAST utan MINSTA lilla mer dröjsmål era dumskallar. Har ni någon aning om hur många ni dödat,mördat genom ALLA dessa ÅREN HELT onödan pga dessa så vidriga sanktionerna?Nej ni bryr EJ MINSTA lilla era hjärtlösa korrupta lögnare. LYFT sanktionerna GENAST nu inga korkade ursäkter eller fler lögner

 4. Kevork Almassian, syrier med ursprung Armenier och Vanessa Beeley boende f.n. i Damascus informerar om situationen i det katastrofala jordbävningsområdet i Syrien.
  Vanessa talar om den speciella andan hos folket i Syrien. Den starka sammanhållande kraften som hjälpte dem att överleva under det långa kriminella kriget mot dem från USA och EU.
  Människor som inte har något alls själva gör allt för att hjälpa det drabbade området i Syrien.

  Kevork berättar om propagandan mot Syrien fortsätter, Någon man avlönad från Qatar fortsätter nu även att sprida lögner om Syrien för att man inte skall lyfta sanktionerna mot Syrien.

  De talar om när de otäcka Europeiska regimerna öppnar sin mun, så allt som kommer ut är hyckleri och lögner. EU är ren ondska.

  Varken EU eller USA ser till att hjälp når Syrien utan hjälpen kommer bara in till Idlib.
  Vilka styr Idlib, al-Qaida som EU inkl. Sverige tydligen tycker är ett bättre alternativ att stödja än den större delen av Syrien som ger sitt stöd till Assad. För de okunniga, så se videor på twitter som Kevork lagt ut, om hur dessa grupper tillämpar sharialagar i Idlib.Nedan kan man se hur en ung pojke dömdes till 50 piskrapp för att han satt bredvid en flicka som inte var hans fru.
  Som en norsk poet skrev om nazisterna:
  //Förlåt dem inte för de vet vad de gör.
  De blåser på hatets och ondskans glöd.
  De gillar att dräpa, de njuter av jämmer
  de önskar att se hela världen i flammor
  De önskar att dränka oss alla i blod
  Tror du det inte? Du vet det ju.//

  https://twitter.com/KevorkAlmassian/status/1433320839508811776

  Vanessa och Kevork avslöjar alla dessa lögner som just nu sprids i vår media i nedan video.
  Kevork menar att de är inte ovetande om vad som händer i Syrien, de är fullt medvetna om vad de gör. Vilken ondska de besitter.
  EU är den rena ondskan i världen, som aldrig borde ha skapats

  https://www.youtube.com/watch?v=wUvjBrrgNWU

  • Kevork har fått in pengar till Syrien, men måste finna på ett sätt att få in dem till de mest behövande, vilket är svårt p.g.a. sanktionerna som är kriminella och olagliga och inte godkända av FN.
   I Sverige är man mer engagerad i om elen inte fungerar i västra Ukraina och om några dör på den sidan av Ukraina. Att millioner människor dör p.g.a. sanktionerna, att människor lider mer nu i Syrien än under själva kriget, berör inte Sveriges politiker, det är en skam de bär utan att skämmas.

   The best way this piece of useless paper can benefit Syrians is if they print it and use it as toilet paper.
   Why?

   No money can be wired to Syrian Banks.

   Paypal and Patreon do not even allow us to open their sites in Lebanon and Syria.If the US wants to help (yeah right) let them fly in their helicopters from the occupied Syrian areas east of the Euphrates and send aid to Damascus airport and Aleppo airport.

   They won’t.
   Why..because if they do..all coward states will follow..and real help would get to Syrians.

   Let them PROVE this is not a toilet paper by allowing ships to dock in Tartous and Lattakia, by allowing wire transfers to ALL Syrian banks NOW and by not intimidating individuals and groups crowd funding for Syria..see GoFundMe who removed aid for Syria.
   Marwa Osman

   https://t.me/VanessaBeeley/12624

 5. Nedan information från Al Mayadeen engelska, den 9 februari 2023

  GoFundMe, en proklamerad ledande plattform för insamling, har visat sig vara delaktig i det USA-förda kriget mot Syrien och följer USA: s sanktioner som förbjuder bistånd att ta sig till det katastrofdrabbade landet.
  GoFundMe vägrar att skicka bistånd till Syrien på grund av sanktioner från det amerikanska finansdepartementet trots den förödande jordbävningen som drabbade landet tidigare i veckan. De finansierar däremot de kriminella Vita Hjälmarna, som samarbetade med al-Qaida i Syrien.

  Flera användare av sociala medier gick ut på Twitter för att rapportera om detta efter att insamlings företaget avbröt insamlingarna till Syrien efter att jordbävningen drabbade landet,

  Kevork Almassian skrev:
  Go Fund Me temporarily suspended our crowdfunding for the people affected by the earthquake in Syria! They want to make sure it is going to a humanitarian organization and how.
  I’m trying to solve this case directly with Go Fund Me. This is a real test of their humanity!

  Shima skrev:
  Jag är helt äcklad och upprörd över detta. Jag satte upp en Gofundme för min bror och hans familj som drabbades i den syriska jordbävningen.. & de stängde hela mitt konto eftersom de inte tillåter någon att hjälpa Syrien. Det är AmeriKKKa för dig. #LiftSyriaSanctions #SyriaNeedsHelp
  GoFundMe skrev att de stängde hennes konto, då hennes begäran att skicka pengar till Syrien bröt mot sanktionerna, =de kriminella och olagliga.

  Manaf Hassan skrev:
  En annan användare rapporterade på tyska att de skapade en GoFundMe och lyckades samla in cirka 10 000 euro, men deras försök att samla in pengar till Syrien föll platt efter att företaget skickade dem ett e-postmeddelande som informerade dem om att insamlingen avbröts ”eftersom du verkar samla in pengar för en sak på en plats som för närvarande är föremål för ekonomiska sanktioner av Office of Foreign Assets Control (US Treasury Department’s Office of Foreign Assets Control) eller andra relevanta statliga myndigheter.”

  – Vi får inte ens donera till behövande. Otrolig. Jag är arg & mållös,” sa användaren.

  Många andra framstående aktivister, som Max Blumenthal och Hadi Nasrallah lyfte fram det faktum att väst inte tillät Syrien att ta emot medel medan de själva har finansierat terrororganisationer i landet.
  Max Blumenthal skrev:
  De västerländska och arabiska regimskiftesagenter som införde ekonomisk belägring och jihadistiska dödspatruller i Syrien, och som nu försäkrar oss om att sanktioner inte hindrar bistånd från att nå jordbävningsoffer, är bara Little Eichmanns som tvår sina händer från ett titaniskt administrativt brott.
  Tack vare kriminella västerländska sanktioner kan internationella lastplan inte landa på syriska flygplatser och syrier kan inte använda Gofundme eller kreditkort.

  Samtidigt ockuperar den amerikanska militären 1/3 av landet och stjäl Syriens olja – en viktig inkomstkälla som den använder för att köpa mat och bistånd.

  Hadi Nasrallah skriver:
  GoFundMe avbryter insamlingar för syrier i regionerna enligt ”sanktionslagen”. Aleppo ingår. Tusentals dollar har frysts för att någon någonstans i USA sagt att syrier måste straffas. Hur vågar någon säga att sanktioner inte skadar människor. Detta är terrorism.

  Länder var snabba med att skicka miljarder i vapen och medel till terroristiska ”rebeller” i Syrien för att underblåsa ett krig. Miljoner spenderade på propaganda och plattformar som GoFundMe underlättade kassaflödet för terror-affiliates. Nu när Syrien vill återhämta sig från krig och jordbävning får de sanktioner

  Detta kommer efter att FN på torsdagen betonade behovet av att undvika ”politisering” av bistånd till jordbävningsoffer i Syrien och uppmanade Washington och Bryssel att se till att det inte fanns ”några hinder”.

  Västländer ger inte nödvändigt bistånd till den syriska regeringen, som hanterar konsekvenserna av den förödande jordbävningen, och skickar dem bara till områden i Syrien som kontrolleras av militanta terrorgrupper, sade det syriska ordförandeskapets särskilda rådgivare Bouthaina Shaaban på torsdagen.

  ”Tyvärr bryr sig väst bara om områden där terroristerna är – där Vita hjälmarna är – men de bryr sig inte om de områden där de flesta syrier bor … Det mesta av pengarna och all utrustning har skickats till Turkiet från Europa och från USA. Inget till Syrien från Europa, alls, säger Shaaban till brittiska tv-bolaget Sky News.

  Tidigare sa Internationella rödakorsfederationen (IFRC) och Röda halvmånen att USA: s drakoniska sanktioner mot Syrien höjer priserna och hindrar humanitära operationer.

  För att lägga salt till såret genomgår Damaskus internationella flygplats fortfarande reparationer och underhåll efter det israeliska luftangreppet på anläggningen den 2 januari. Flygplatsen är målet för upprepade israeliska ockupationsattacker och luftangrepp som gjorde att den togs ur drift. Detta faktum kan inte ignoreras eftersom allt humanitärt bistånd till land i landet definitivt kommer att hindras.

  Efter jordbävningarna mobiliserade flera västländer snabbt för att skicka hjälp- och räddningsarbetare till Turkiet men beslutade att utesluta Syrien och försumma det, genom att bara framföra kondoleanser och bara uttrycka beredskap att stödja de drabbade syrierna, utan att något gjordes på plats, i en tydlig uppvisning av dubbelmoral.

 6. HELT enig med Vivianne. Kunde EJ skriva sanningen bättre. Mycket bra och korrekt inlägg. Måste jag säga. LYFT sanktionerna GENAST era pantade korkskallar till Sverige och EU. Hur kan man vara såna hjärtlösa korrupta idioter. Gått 12år nu ja12år nu.Dom hjärtlösa Usa ledda valparna i Usa staten EU fortsätter att ockupera 3del av landet och plundra landet i åratal utan att någon säger vänta lite nu.Detta samtidigt som man haft och har stenhårda sanktioner mot landet för att kväva sönder den. Detta går EJ hitta på,och Sverige har sista chansen nu att genom EU göra de rätta och lyfta dom olagliga vidriga sanktionerna. Gör det GENAST det räcker era korkskallar till idioter

 7. Varför västerländska sanktioner gör bistånd efter jordbävningen i Syrien nästan omöjligt

  Efter jordbävningen, som drabbade särskilt Turkiet, men också Syrien, är biståndet till Turkiet i full gång, medan västerländska sanktioner gör bistånd till Syrien nästan omöjligt.

  Jag har redan rapporterat att inte ett enda västligt land ger hjälp till Syrien efter jordbävningen. Jag vill inte upprepa detaljerna, du kan läsa dem här. Nu vill jag förklara hur västerländska sanktioner nästan helt förhindrar hjälp till jordbävningsoffren i Syrien.

  Effekten av västerländska sanktioner
  I väst sägs det vara en lögn att västerländska sanktioner förhindrar hjälp till jordbävningsoffren i Syrien eftersom västerländska sanktioner inte alls förbjuder humanitär hjälp. Det är sant, men de gör humanitärism omöjlig utan att uttryckligen förbjuda det. Du skulle också kunna ta reda på mellan raderna i en Spiegel-artikel med rubriken ”Syrien efter jordbävningen – varför kommer inte hjälpen?” om du läser artikeln noggrant. Spegeln skrev:

  ”Presidenten för den syriska Röda halvmånen, som är nära regimen, krävde att internationella sanktioner skulle hävas för att underlätta humanitärt bistånd i regeringskontrollerade områden. Hon är dock befriad från sanktionerna ändå.

  Icke desto mindre kan handelsrestriktioner försvåra biståndet indirekt. Till exempel genomför banker knappast transaktioner till och från Syrien av rädsla för att omedvetet komma i kontakt med en sanktionerad part. Detta hindrar i sin tur leveranskedjorna och samarbetet mellan hjälporganisationer och lokala företag.”

  Problemet är att man i praktiken inte kan leverera humanitärt bistånd om man inte kan betala räkningarna eftersom banker, av rädsla för västerländska sanktioner, hindrar överföringar. Banker är för rädda för att göra fel och drabbas av stora böter. Därför vägrar de helt enkelt överföringar till Syrien över hela linjen. Men hur vill man till exempel hyra ett lager i Syrien eller betala löner till logistikerna som lastar av en leverans från ett flygplan och tar med den till de drabbade områdena, om man inte kan föra över pengar till Syrien?

  Väst hävdar gärna att dess sanktioner inte förbjuder humanitärt bistånd till Syrien, leverans av läkemedel till Venezuela, spannmålstransporter från Ryssland till tredje världen osv. Det är för det mesta sant, men dessa humanitära hjälpåtgärder omöjliggörs faktiskt av västerländska sanktioner eftersom de avbryter betalningstransaktioner och därmed försvårar humanitära åtgärder eller förhindrar dem helt.

  Medveten förvirring av läsarna
  Den nämnda Spiegel-artikeln är inte informativ, bara förvirrande för den genomsnittlige läsaren. Den genomsnittliga läsaren vet lite (eller ingenting) om den faktiska uppdelningen av Syrien i tre delar. I Idlib-regionen i nordvästra Syrien har ett slags kalifat av Al Qaida, IS och andra islamistiska islamister vuxit fram med turkiskt stöd ockuperat och förlitat sig på kurdiska YPG, en utlöpare av den kurdiska terrororganisationen PKK.

  De områden som kontrolleras av islamisterna och de närliggande områden som kontrolleras av den syriska regeringen drabbades särskilt hårt av jordbävningen.

  När västerländsk media talar om västerländskt bistånd till Syrien, som i Spiegel-artikeln som citeras ovan, så handlar det om områdena i Idlib-regionen som kontrolleras av islamister, men inte om bistånd till Syriens folk. Media har vilselett västerlänningar i denna fråga i flera år, vilket detta exempel från 2020 visar.

  Västvärldens övergivande och vägran att hjälpa de människor som lever (frivilligt eller inte) under kontroll av den syriska regeringen nämns inte i alla västerländska mediers rapporter om frågan.

  Som hjälper människorna i Syrien
  Folket i Syrien får hjälp från Ryssland, från arabländer, från Indien, Iran och så vidare. Så det borde inte komma som en överraskning när människor i Syrien viftar med ryska flaggor och bränner EU-flaggor. De vet vem som hjälper dem och vem som inte bara vägrar dem hjälp, utan använder också sanktioner för att hindra eller helt förhindra den hjälp som andra vill ge. Syriens ambassadör i Moskva sa på fredagen:

  ”Västerländsk politik gentemot Syrien, även under denna fruktansvärda jordbävning, är ett direkt bevis på västländers hyckleri mot mänskligheten. Fem dagar har gått sedan jordbävningen, men EU och västländerna har inte gett något bistånd till vårt land. (…) Eftersom Syrien har varit under sanktioner i elva år har vi nu ingen utrustning för att rädda människor från spillrorna. Det är fantastiskt att FN först i går levererade den första konvojen av humanitärt bistånd till Syrien. Tyvärr har väst politiserat allt, även humanitärt bistånd. Kan du föreställa dig att ambulanser inte ens har bränsle för att transportera de skadade medan USA stjäl vår gas och olja för att sälja till tredjeländer?”

  Den ryska nyhetsbyrån TASS har publicerat en sammanfattning av situationen i Syrien, som tar upp de specifika problemen, som jag har översatt.
  Början av översättning:

  Under skräp och sanktioner: Hur Syrien drabbas av ytterligare ett förödande slag
  Syrien befinner sig i en socioekonomisk kris på grund av jordbävningens efterdyningar. Landet har mycket mindre kapacitet än Turkiet, som också drabbas av jordbävningen.

  Händelser i Syriens senaste historia har varit en följd av slag mot landets sociala och ekonomiska liv: kriget mot Islamiska statens terrorister, västerländska sanktioner och covid-19-pandemin. Förra veckan skakades landet av en kraftig jordbävning som drabbade Turkiet den 6 februari och drabbade norra delen av Syrien – provinserna Aleppo, Latakia, Hama, Homs, Tartus och Idlib.
  Syriens och Turkiets olika möjligheter

  Omfattningen av förstörelse i Turkiet är större än i Syrien och antalet dödsoffer och skadade är högre, men katastrofens inverkan på Syrien kan bli mycket mer smärtsam. I Turkiet har skadorna av jordbävningen redan bedömts i mycket större skala och de resurser som behövs för återuppbyggnad kan grovt uppskattas, medan Syrien inte ens har resurserna att göra en sådan bedömning.

  Till skillnad från det ekonomiskt utvecklade Turkiet är Syrien ett land med krigsskadad infrastruktur som inte är helt återuppbyggd och en hårt skadad industri. Dessutom upplevde Syrien en energikris 2019 och amerikanska sanktioner (2017-2021) som infördes av president Donald Trump hade en betydande inverkan på ekonomin.

  Syriska räddningsarbetare använder kofot och spadar och röjer bort spillrorna med sina bara händer eftersom det sanktionsdrabbade landet saknar nödvändig utrustning. – Landet behöver tekniska hjälpmedel, hydrauliska system för borttagning av skräp och system som bedömer byggnaders stabilitet. Allt detta saknas här, säger Nikolai Sukhov, seniorforskare vid Institutet för orientaliska studier vid Ryska vetenskapsakademin, som leder det ryska huset i Damaskus, till TASS-korrespondenten. Till skillnad från i Turkiet finns det ingen central vård för hemlösa i Syrien. Människorna inkvarteras i moské- och skolbyggnader samt i idrottshallar.

  Ett allvarligt problem är bristen på bränsle i landet, vilket är nödvändigt för driften av generatorer i räddningsoperationer. Det är svårt att få ens 200 liter bensin här. ”Landet lever utan bränsle och el. I Aleppo, före katastrofen, fanns det elektricitet två gånger om dagen, men människor i de välbärgade stadsdelarna organiserade sina egna generatorer, säger Suchow.

  De flesta av landets mineraltillgångar finns i nordöstra delen av landet och kontrolleras av den USA-ledda koalitionen och kurderna. Den producerade oljan används antingen för lokal konsumtion eller exporteras med lastbil till regeringskontrollerade områden i utbyte mot raffinerade petroleumprodukter.

  Bortsett från det faktum att produktionscykeln är oekonomisk, är många oljekällor inte i drift.

  Som experten påpekade överskuggas den nuvarande katastrofen av en djupgående ekonomisk och energikatastrof. Han ansåg att under dessa förhållanden och med tanke på att natttemperaturerna i de drabbade städerna Aleppo och Latakia är under noll, behöver Syrien försörjas med bränsle.

  kondoleanser och stöd
  Det internationella stödet och sympatin som har följt denna veckas tragedi i Mellanöstern har delats jämnt mellan de två länderna, enligt officiella uttalanden. Men när det kommer till konkret hjälp är det bara Ryssland, Kina och några arabländer som har skickat räddningsteam till områden som kontrolleras av Bashar al-Assads regering. Västländer har ingen brådska att skicka sina experter till dessa katastrofområden, och de har ingen brådska att ge hjälp, eftersom de först måste besluta om leveransmekanismerna. Västländer försöker etablera humanitära korridorer till områden som inte står under Damaskus kontroll. Som ett resultat av detta är stödet för de drabbade syrierna fortfarande begränsat.
  Arabländerna har visat mer solidaritet, men under västvärldens kritiska blick.

  Assad har fått telefonsamtal från många ledare i Mellanöstern som inte har pratat med honom sedan konflikten i Syrien och under åren som följde. Ett av dessa telefonsamtal var mellan Assad och Egyptens president Abdel Fattah al-Sisi, det första sedan han valdes till egyptisk ledare 2014. Al-Sisi uttryckte sina kondoleanser och lovade att stödja landet på alla sätt han kunde. Den egyptiske ledaren skickade samma dag ett liknande meddelande till Turkiets president Recep Tayyip Erdogan. Senare rapporterade TV-kanalen Al-Hadath, med hänvisning till källor, att ett egyptiskt räddningsteam hade anlänt till katastrofområdet i Syrien, men bara i de områden som inte står under Damaskus kontroll.

  Frys sanktioner
  Syriens utrikes- och hälsoministerier sa att västerländska ekonomiska sanktioner mot landet hindrar reparationer av skadorna och kräver att de hävs.

  Amerikanska tjänstemän avfärdade till en början denna tes och betonade att sanktionerna inte på något sätt skulle hindra humanitärt bistånd. Men lite senare beslutades att tillfälligt frysa vissa restriktioner. På torsdagen utfärdade USA:s finansdepartement ett godkännande som säger att amerikanska sanktioner inte bör gälla för jordbävningsrelaterade transaktioner förrän den 8 augusti 2023. Det syriska utrikesministeriet kallade USA:s beslut en formalitet och krävde att sanktionerna skulle hävas helt.

  Som Igor Matveev, senior forskare vid Center for Arabic and Islamic Studies vid Institute of Oriental Studies of the Russian Academy of Sciences, förklarade i en intervju med TASS-korrespondenten, ”Det finns två saker som inte påverkas av dessa undantag från sanktionerna är: Handeln med petroleumprodukter som Syrien har akut behov av, vilket innebär att embargot kvarstår trots hela situationen, och för det andra att egendomen för dem som har blivit sanktionerade är blockerad.” ”Embargot mot handel i Petroleumprodukter är mycket smärtsamt inför bränslekrisen, akut brist på energi för hushålls- och industribehov, ständiga strömavbrott som kan vara mycket allvarliga när människor och företag måste använda generatorer större delen av dagen och det inte finns tillräckligt med bränsle för dem.” sa experten. Enligt observatörer och intressenter är den nuvarande situationen ännu värre än 2016, det mest akuta ögonblicket av krisen, betonade Matveev.

  Som ett resultat kan Syrien uppleva en akut socioekonomisk kris under de kommande månaderna på grund av efterdyningarna av katastrofen. Ett fullständigt upphävande av ensidiga västerländska sanktioner är det enda som verkligen skulle kunna göra livet lättare för syrier, av vilka cirka 90 procent lever under fattigdomsgränsen.
  översättningens slut
  https://www.anti-spiegel.ru/2023/warum-die-westlichen-sanktionen-hilfe-nach-dem-erdbeben-in-syrien-fast-unmoeglich-machen/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here