Tal av Charlotte Krook, poet och konstnär: Från manifestationen för Julian Assange och yttrandefrihet i Stockholm 14 november

1
1881
Från manifestationen för stöd åt Julian Assange och yttrandefrihet 23 oktober 2020 på Mynttorget i Stockholm.

4 januari 2021 faller domen över Julian Assange!

Utvisning till USA och 175 års inspärrning på ett fängelse som kallats ett helvete på jorden.
Julian Assange är journalist och förläggare. Wikileaks har avslöjat för folken vad vi har rätt att veta om USA:s och Storbritanniens olagliga angreppskrig, krigsbrott som tortyr och massbombningar i Irak och Afghanistan, Guantánamolägret där oskyldiga fortfarande sitter fångna.

Julian Assange liksom Chelsea Manning och Edward Snowden har rätten till yttrandefrihet på sin sida!
Sverige har spelat en ful roll och på det brittiska åklagarämbetets uppfordran hållit en förundersökning igång under 9 år mot Julian Assange.
Nu är förundersökningen nedlagd. Det fanns inga bevis.
Däremot bidrog det till en ful smutskastning av Julian Assange i media.

Från manifestationen på Mynttorget 15 september.

Vi måste nu göra allt som står i vår makt för att få Julian Assange frigiven!

Yttrande-och pressfriheten står på spel!

För journalister och oss alla!

Höj era röster!

Låt oss inte tystas!

Frige Julian Assange NU!
Försvara visselblåsarna!
Utlämna inte Julian Assange till USA!
Försvara yttrande och pressfriheten!
Försvara vår rätt att veta!

Arrangör: Stödkommittén för Julian Assange.

Vi har haft manifestationer sedan sommaren 2018. Med fina banderoller, tal och utdelning av flygblad.


Detta är en rapport från manifestationen lördagen 14 november på Soltorget, Stockholm (nära Sergels torg).

Den första av fyra talare var Charlotte Krook, poet och konstnär

Kommentar av filmaren Vania Ramirez: Det blev tyvärr en del rundgång i ljudet, och det var som vanligt krångligt att jobba med videor då datorn kraschade upprepade gånger under dagen.

Sprid gärna på sociala medier!


Charlotte Krooks tal.

I min profession som bildkonstnär och poet arbetar jag med det oändliga, där alla sorters FRIHET bildar fundament; tanke-frihet, uttrycks-frihet och rörelse-frihet, friheter som inte kommer längre än gränserna för mitt MOD — att följa min inre kompass och sanning; att ta en risk och göra det där precisa anslaget, våga föra fram.

Modiga sanningssägare är en utrotningshotad art vi måste värna om. De behöver vårt stöd.
”If war can be started by lies, peace can be started by truth”
– Julian Assange

Den mångfaldigt prisbelönte journalisten och redaktören för Wikileaks — nominerad nio gånger till Nobels fredspris — Julian Assange, hotas att utlämnas till USA där ett straff på 175 år i ett högsäkerhetsfängelse med s.k. ”Special Administrative Measurement” (SAM) väntar.

 

Nu är det bråttom, hjärtskärande bråttom; sedan ett år sitter Julian fängslad i isolering 23 timmar per dygn med endast en halvtimme för rast i Englands motsvarighet till Guantanamo, Belmarsh, i väntan på domstolsbeslutet den 4:e Januari
2021.

Hans psykiska och fysiska hälsa är nu så bräcklig att han faktiskt kan dö, eller ta sitt liv. Beslutar domstolen om utlämning, tar han sitt liv, enligt honom själv.
Bara en massiv opinion kan rädda Julian.

Över hela världen höjs röster i protest, och prominenta personer ställer sig i förfronten: Noam Chomsky, John Pilger, Yanis Varoufakis, Günther Wallraff och många fler outtröttliga. Petitioner har fler än 500.000 namnunderskrifter. F.d. presidenter och advokater gör gemensam sak i brev till regeringar. Läkare skriver i ansedda tidskrifter. Debatter och seminarier om pressfrihet och yttrandefrihet sänds i media. Amnesty International har äntligen kvicknat till och ryter ifrån, och medfångarna i Belmarsh har skrivit protestlistor mot Julians nedbrytande behandling och isolering — tre gånger!

”When exposing a crime is treated as committing a crime, you are being ruled by criminals”
– Edward Snowden
Och Sverige? Med några få ihärdiga undantag, total tystnad. Svensk media har sedan länge dömt och glömt Julian Assange. Det råder en konsensus-tystnad kring en av världens mest kända, och berömda, journalister och ett av principiellt viktigaste rättsmålen någonsin rörande pressfrihet och yttrandefrihet. Detta befaras bli ett första prejudicerande fall där en icke-amerikansk journalist hotas av utlämning och ett livstids fängelsestraff med tortyr — för att ha publicerat läckor som avslöjar horribla krigsförbrytelser, grav korruption och brott mot mänskliga rättigheter. Den upp-och-nedvända världen; omvända värden.
”In a time of universal deceit, telling the truth is a revolutionary act”
– George Orwell

Boken ”1984” skrevs 1948, som Orwell redan i titeln avsåg att ge en fingervisning om innehållet i sin dystopiska framtidsbeskrivning, nu en *samtids*-beskrivning med kontrollerad media och kontrollerad opinion: Krig är Fred, Slaveri är Frihet och Okunskap är Styrka. Likriktning och liknöjdhet. Censur, falsarier och övervakning.

FN:s rapportör om tortyr och annan grym, omänsklig eller förnedrande behandling eller bestraffning, Nils Melzer, har efter besök med läkare i fängelset Belmarsh fastställt långvarig psykologisk tortyr med, vad som framkommit nyligen, svåra hallucinationer.

I ett 16-sidigt brev daterat den 12:e September 2019 till utrikesminister Margot Wallström preciserar Nils Melzer, punkt för punkt, i vilka avseenden Sverige bidragit till Julians nuvarande situation och hälsotillstånd, samt ”rekommendationer till utrednings -, gottgörelse -och rehabiliteringsåtgärder som skall vidtas av de ansvariga staterna”. Därpå följer sida efter sida med rubriker som t.ex ”Godtycklighet i den preliminära utredningen”, ”Förhalningar av procedurer”, ”Bortseende av urskuldande bevis”, ”Sveriges internationella ansvar” osv. Dessutom framställs en mängd punkter som, efter att ha gått igenom polisens förundersökningsprotokoll, konstaterar att det skett manipulation av bevis och förhör, samt partiskhet och jäv.

Från Sverige, inget svar. Det är häpnadsväckande! Efter ännu en
genomläsning slår det mig att det inte bara är häpnadsväckande, utan allvarligt. Sverige ignorerar och mörklägger, och därtill utvisar politiska flyktingar. På vems direktiv? Att dra slutsatsen att Sverige går i USA:s ledband är en förenkling; snarare den internationella styrande elitens.

I en sann demokrati är sanning inget hot. Ett transparent demokratiskt samhälle tål att makten granskas. Undersökande journalistik står i folkets tjänst, och tjänar därför den demokratiska rättsprincipen — endast totalitära stater räds sanningen och tystar sanningssägaren.

Låt oss därför se Julian Assange som en FRI man, återbördad till sitt hemland, återförenad med sin familj — något annat än det scenariot vore oförlåtligt!
(Arr. Stödkommittén för Julian Assange)
Tack till Sigyn Meder

Föregående artikelTrumps nya försvarsminister: Alla USA:s krig måste avslutas
Nästa artikelKina & Co bygger världens största frihandelsområde medan USA för handelskrig och lanserar en liten ”Blå Punkt”???
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

1 KOMMENTAR

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here