Teorin om framtvingad demoralisering

2
1173
Malcolm X: ”Utbildning är vårt pass till framtiden, för morgondage tillhör dem som förbereder sig idag.
Du kan inte skilja fred från frihet eftersom ingen kan leva i fred, som inte har sin frihet.

Eva Björklund har översatt denna lilla tankeväckande betraktelsen som baseras på ett citat av Malcolm X. ”Med skicklig mediemanipulation kan de få offret att framstå som brottsling, och brottslingen som offer.” Citat av Malcolm X.

Artikeln har skrivits av Fernando Buen Abad och publicerats på CubaNews.

Malcolm X, född Malcolm Little den 19 maj 1925 i Omaha i Nebraska, död 21 februari 1965 i New York i New York (mördad), var en amerikansk medborgarrättskämpe och muslim. Efter sin pilgrimsfärd till Mecka tog han namnet El-Hajj Malik El-Shabazz.

Malcolm X

Teorin om framtvingad demoralisering

Att bekämpa framtvingad demoralisering betyder inte alls att stoppa kritik. Raka motsatsen. Det innebär att utöva ansvarsfull och välgrundad kritik, som skyddar enighet och inte gör det lätt för fienden att förgöra oss. Demoraliserade uppnår vi ingenting.

Det är sedan länge bekant att ett (av många olika) sätt att besegra fiender eller motståndare, ligger i att beröva dem tron på möjlig seger. Att demoralisera dem genom att beröva dem deras trygghet, värdighet och slagkraft, genom att övertyga dem (före, under eller efter striden) om deras bankrutt, litenhet, oförmåga och underlägsenhet ­– att demoralisera dem.

Det finns tusentals sätt för att besegra motståndare. Allt från det mest vardagliga och tillsynes obetydliga hån och förtal … till de mest sofistikerade angrepp, med ord eller symboler, som utvecklats i psykologiska krigslaboratorier.

I monopolkapitalismens ”konfliktrepertoar” ingår många olika vapen för att undanröja all konkurrens. Och i större skala gäller det klasskampen, alla striders moder, alla former av öppen eller förklädd strid. Så kan kapitalet säkra en ”seger” som, förutom att påtvinga slaven sitt ekonomiska herravälde, samtidigt vara lönsamt. Och de störs inte av att det kan leda till ett monumentalt bakslag eller rena katastrofen för mänskligheten.

Deras gyllene dröm är att de i kampens dynamik kan spara in på vapen och soldater, spara pengar och få fienden att besegra sig själv (bedragen, ideologiskt manipulerad, att vända sig mot sina ledare…) och dessutom – inte oväntat – tjäna pengar på det. En förklädnad, som används på det mest oanständiga, skamlösa, och mest förnedrande sätt. Som krig.

Att avväpna fienden innan de vet om det, att få dem att tro att fast de kämpar modigt, påvisa att de är maktlösa, att tvinga dem på knä och dessutom tacksamt, att hålla med sina förtryckare och se nederlag som ett ”hedervärt” arv till sina efterkommande.

I krigsteorier betonas vikten av att bekämpa fienden tills de tappar modet. I sin imperialistiska fas, avser kapitalismen att demoralisera folket till att bekämpa sin egen klass. Detta är ”medias” uppdrag, i själva verket ett vapen för ideologisk krigföring. Idag är de fästen för den mest ambitiösa invationsdrömmen, att vara allestädes närvarande och snabbt. Liksom ”nyhetsbyråerna”, som i själva verket är fabriker för politiska övergrepp och lynchningar.

Avslutningsvis: Framtiden tillhör dem som förbereder sig för den idag”Bildtext: När tillgången till Internet nu kopplar ihop oss med världen, måste vi ändra referensramarna. Den verkliga hegemonin ­– den allsmäktiga – är att framställa kapitalismen som det enda alternativet. Det är det ideologiska herraväldets syfte, och censuren riktas mot dem som försöker undergräva den.

 

 

 

Bildtext: När tillgången till Internet nu kopplar ihop oss med världen, måste vi ändra referensramarna. Den verkliga hegemonin ­– den allsmäktiga – är att framställa kapitalismen som det enda alternativet. Det är det ideologiska herraväldets syfte, och censuren riktas mot dem som försöker undergräva den.

Fernando Buen Abad Foto: Internet.

 

 

 

 

Föregående artikelSamarbetet mellan Israel och kurderna
Nästa artikelKolla denna ”festival av visselblåsare” idag med många kända deltagare!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

  1. Ukrainska medier skrämmer sina läsare med det faktum att de behandlar ukrainare dåligt i Ryssland.
    Socialt experiment.. ryssarnas reaktion på en person med en ukrainsk “trident”.
    Vi bestämde oss för att kontrollera om detta är så och genomförde vårt ärliga experiment på gatorna i Moskva.
    För att göra detta gick vår journalist i en ljus T-shirt med ukrainska symboler på gatorna i den ryska huvudstaden. Vad kom av detta, se vår video!
    https://ukraina.ru/youtube/20210513/1031366532.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here