Tjeckiens justitieminister varnar för revolution

6
1508

Tjeckiens justitieminister varnar för revolution.

Publicerat på tjeckiska siten iDNES.cz .

I Tjeckien pekar tecknen på en storm. Inflationen är över 17 procent, och den första stora demonstrationen äger rum på lördag. Justitieministern varnar för att energikrisen sätter hela EU på spel.

Tjeckien står inför sin mest dramatiska sociala kris sedan 1989. Justitieministern kräver omedelbart att ”åtgärder” vidtas, annars är en revolution nära förestående. Efter de baltiska länderna Estland, Lettland och Litauen har Tjeckien den högsta inflationen i EU. I juli var inflationen 17,3 procent.

EU hotade, inte bara Tjeckien

 

Justitieminister Pavel Blažek sa i ett tal till deputeradekammaren på fredagen: ”  Om regeringen inte löser krisen i energisektorn kommer den inte att vara här länge.”  Energikrisen hotar dock inte bara den tjeckiska politiska kasten, utan kan utvecklas till en revolution, som även hotar EU, rapporterar  nyhetsbyrån iDnes .

Inflationen i Europa i juli. 

”Om energikrisen inte löses är det här landets politiska system i fara. Om ingen alleuropeisk lösning hittas är till och med EU som sådant hotat,  sa ministern. Han svarade på oppositionens förslag att prioritera åtgärder för att motverka stigande (energi)priser. För Blažek är situationen dock ännu värre än vad oppositionen tror. Hans enda lösning är ett pristak. Trots detta står regeringen för närvarande inför ett misstroendevotum. Blažek kommenterade:  ”Om regeringen inte löser energikrisen kommer den inte att vara här mycket längre ändå.”

Den här bilden saknar alternativ text; dess filnamn är vt-liCmFILDJXU-unsplash.jpg

Justitieministern sa att den sociala atmosfären inte var så dramatisk sedan 1989.

Medborgarna kräver demokrati

”En av de största protesthändelserna på senare år” hölls på Vaclavplatsen i Prag: ”Folk över hela landet skickar ut inbjudningar, trycker och delar ut flygblad, sätter upp affischer och bjuder in varandra till detta evenemang”, skrev den politiska organisationsmanifest  .

Deras förklaring till protesten:  ”Detta uppstod från långvarigt missnöje med den politiska situationen i vår republik. I åratal har vi valt det ”mindre onda” och sjunkit djupare och djupare: Politik är redan så långt borta från medborgarnas vardag att deras arbete mer liknar reklam för myndigheternas inkompetens, förakt och arrogans.

Det ena fallet av korruption efter det andra sipprar igenom dagens politik, personer med direkta band till maffian utses i hemlighet till viktiga poster. Regeringen bryr sig inte längre om medborgarna och gör istället narr av främmande makter.”

Demonstranterna vill också ”skissera en vision” om hur ”en verklig direktdemokrati kan byggas”. Demonstrationerna drivs av ”lusten efter fred”, ”att sätta stopp för sanktionerad fattigdom och för att stoppa den hotade konkursen för många hushåll och företag.”

Översatt och arrangerat av Politikeren .

Föregående artikelVärldsberömde Jeffrey Sachs: Mitt hemland USA ligger troligen bakom sabotaget
Nästa artikelJohn Pilgers (och Anders Romelsjös) varning från 2014 om Ukraina
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

6 KOMMENTARER

 1. Tjeckiska ”ledarskapet” har själva försatt Landet och dess Befolkning i denna miserabla situation, genom att göra sig skuldberoende av de två klanerna i the square o washington. Korrupt är adjektivet/adverbet, byter de benämning till ickekorrupt-längre kan de börja sin förändring. Fram till dess kommer de svettas

  • Exakt samma fenomen i Sverige och vänta bara snart är även vi där. När folk börjar vända på slantarna och dra in på konsumtion då blir det rejäl arbetslöshet. Byggsektorn som är en sorts indikator på ekonomin har närmast dragit i handbromsen och inte många av de planerade byggena kommer igång. Men svensken nöjer sig med att knyta näven i byxorna i stället för att protestera och agera som tjeckerna och det beror på det genomindoktrinerade samhället som skapats! Överheten bestämmer hur folk ska agera och vad som är ”sanning”….

 2. Alltid glädjande nyheter när medborgarna i europa går ut på gatorna, enade, och kräver demokrati, en direktdemokrati…som får
  EU-oligarkerna att känna sig hotade av en pågående växande folklig revolution, det värmer mitt hjärta. Ut ur den anti-folkliga toppstyrda organisationen EU.

  Bluffen som välbetalda politiker i land och rike, av alla sorter, propagerade för med ord som:
  ”EU gör livet bättre, enklare och säkrare för oss människor om länderna samarbetar och hjälper varandra”

  EU är ett korporativistiskt system, organisationens elit/oligarkerna kontrollerar ekonomin, och vilka som anammade den politiska, ekonomiska och sociala åskådningen känner nog de flesta till på denna sida🤪
  Jag undrar när svenskarna ska släppa det strikta identitetspolitiska och partibundna tänkandet, alltid med ett ont öga mot öst och istället protestera enat för gemensam sak på gator och torg med parollen-
  ett bättre, enklare och säkrare liv
  för folket, ut ur EU, nej till NATO.

  Avslutningsvis, svenskarna bör ta lärdom av andra länders folk som har förnuftet kvar och viljan, att protestera enat för mänskligare samhällen och kräver ett slut på ekonomiska, sociala och politiska orättvisor.

 3. Gillar detta. Jag antar att vi kommer se mer av detta från fler EU länder. Både Tyskland och Tjeckien med par till länder haft häftiga demonstrationer. Men redan ser man hur propaganda medierna försöker/sabbar dessa på sättet man förmedlar de.Vi vill inte ha kvar denna korkade energi krisen med inflationen som är HELT pga Usa ledda proxy kriget mot Ryssland och dom korkade sanktionerna. Detta går omedelbart att lindra på samma dag.Vi vill EJ betala dessa mer. Låt folket i dessa länder bestämma om man vill fortsätta betala inflationen och energi krisen för att Usa bestämt föra sin vidriga proxy kriget och radera Ryssland ur kartan. Istället för att också fortsätta pumpa in tunga vapen med alla miljarderna på löpande band,vill vi ha fred och diplomati. Medierna är så vidriga så det saknar motstycke. Låt folket bestämma med öppna kort,måste tillägga att EU är så vidrigt korkade och falska på så många punkter. Gud välsigna dessa demonstrationer och mer är att vänta. Hoppas vi ser detta i Sverige också.Men så som medierna fortsätter här hemma,som publik service med sina olika program, Agenda, utrikesbyrån, Aktuellt ihop med sina korkade gäster,till Dagens nys och AftonH**a
  osv fortsätter agera ihop med svenska regimen ser EJ lovande ut just nu

 4. Tjecker och slovaker gick hösten 1989 ut i Sammetsrevolutionen mot den närmast oreformerade nystalinistiska ordningen under Gustav Husak. Det var emot hårt politiskt förtryck, arresteringar, fattigdom och för ett värdigt liv.

  Den glupska ”kommunistiska” nomenklaturaklassen sippade av allt av värde i samhället och levde överklassens luxuösa liv. CSSR befann sig i en rent falsk och livsfientlig pseudo-socialism som slutat leverera för folket.

  Idag är Tjeckien och Slovakien öppna, fria och parlamentariska demokratier och rättsstater, med en del stora ekonomiska brister och klassisk kvarvarande post-kommunistisk korruption.

  Dessa länder har dessutom länge haft professionell budget- och ekonomisk hjälp att få tag i, genom oss andra europeiska broderländerna i unionen.

  Ingen tjeck eller slovak jag stött på vill isolera sig och kasta ut det starka europeiska broderskapet – vi stärker vårt kära Europa tillsammans!

  En tjeckisk ”revolution” nu, som skulle kasta av det tjeckiska systemet är konstitutionsstridig i en demokratisk rättsstat, och det enklaste torde väl utlysa nyval och liknande, ha debatter och framför allt lyssna till de oroliga medborgarna; och på sikt måste Europa normalisera sina affärsmässiga, diplomatiska och politiska relationer med våra grannar i Ryska federationen.

  Alla amerikanska försök att försöka isolera Europa, Europeiska unionen och europeiska folken från Ryssland ännu en misslyckad gång (som på 1990- och tidigt 2000-tal) måste nu hårt motarbetas!

  Stärk hela det inre europeiska broderskapet i unionen och att vi i unionen med tiden normaliserar alla kontakter med Ryska federationen och dess stora folk!

  Låt inte Washingtons våldsetablissemang ännu en gång slita i sär Europa och bygga en ny amerikansk imperialistisk järnridå mitt i Europa!

  Låt oss alla européer ta makten över vår egen världsdel och vår framtid!

  För ett stärkt Europa utan amerikansk övermakt och Washingtons geopolitiska förtryck!

 5. Att västeuropa gjort klimathysteriskt självmål i energipolitiken kan inte lastas på Washington, USA har kvar sin diversifierade energiproduktion med nätlapptäcke.

  Det är diskutabelt att kalla prisstegringar på bristprodukter inflation. Den hemtillverkade elbristen beror på nerstängda kolkraftverk och kärnkraftverk som ersatts med rysk utpressningsgas, den spiller nu över på allt, billig el är välståndets grund.

  Ren inflation betyder att penningvärdet försvagas därför att det släppts ut för mycket pengar av myndigheterna som har monopol, och det gjordes under pandemin. Det finns alltså flera tänkbara skäl till dagens prisstegringar.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here