Världsberömde Jeffrey Sachs: Mitt hemland USA ligger troligen bakom sabotaget

14
1298
Nord Stream läckor.
Bild:Pål Steigans nättidning.

Läsaren Jan Nybondas skriver
”Ekonomiprofessorn Jeffrey Sachs har lyckats ta sig förbi spärrarna igen. Han sade nyligen att han som ordförande för Lancets covidkommitté kommit till slutsatsen att viruset kommit från ett USA-labb.

Jeffrey Sachs

Nu chockar han Bloombergs nyhetsankare, som råkar vara den ökända och framlidna Madeleine Albrights bror, med slutsatsen att Nordstream-sabotaget inte kan vara annat än en USA-aktion. Nyhetsteamet får bråttom med att avsluta inslaget, dock inte förrän Sachs hunnit motivera sitt påstående.”

Relaterat
Jeffrey Sachs, ordföranden i Lancet Commission on COVID-19: Viruset kanske kom från laboratorium i USA
Artiklar här med Jeffrey Sachs

Föregående artikelGazprom avslöjar hopp om att Nord Stream 2 inte har skadats
Nästa artikelTjeckiens justitieminister varnar för revolution
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

14 KOMMENTARER

 1. Ryssland kommer inte att reparera Nord Stream..
  ”Våra experter säger att det kan ta minst ett år att återställa Nord Stream. Men frågan är inte att reparationer kommer att ta minst ett år. Frågan är att vi helt enkelt inte kommer att ha det i år”, säger Dmitry Rodionov.
  Statsvetaren påminde om hur konstruktionen av Nord Stream 2 på grund av sanktioner inte kunde slutföras: ”Det var meningen att den skulle sjösättas för tre år sedan, men under nästan ett år kunde vi inte slutföra bygget av en mycket liten sektion nästan kl. utgången till Tyskland. Vi kunde inte slutföra den, för de lät oss inte göra det. Först berövades vi fartygen som gjorde det, och vi var tvungna att ta in våra egna. Sedan lät de oss inte certifiera, försäkra Nord Stream 2 och så vidare.”
  Dmitrij Rodionov tillade att det vid den tiden var väldigt svårt, men nu, när det kalla kriget faktiskt pågår, kommer Ryssland helt enkelt inte att få göra detta. ”De kommer att komma på tiotusen sätt att förhindra oss från att göra detta. Det har vi helt enkelt inte i år, och under denna tid kan nästan oåterkalleliga förändringar inträffa i vår och europeiska ekonomier”, avslutade statsvetaren.

 2. Svenska marinens fartyg befann sig i Nord Stream-området i Östersjön några dagar före explosionerna som utlöste gasläckan, skriver Dagens Nyheter.
  Den svenska marinen bekräftade att fartyget befann sig i området och utförde ”marin övervakning”, men målet namngavs inte på grund av konfidentialitet.

  • Nog var väl Sverige inblandat i sabotaget alltid men det kommer man givetvis inte att erkänna! Vasallstaten Sverige vet sin plats och gör som ”husse” USA säger. DN:s dimridåer är just bara dimridåer för att förklara varför svenska fartyg befann sig i området. Nej, ingen i Ryssland är så godtrogen att de går på svenska regimens sagor! Nu har regimen fått kalla fötter och skickar fram regimmedia för skademinimering för i Sverige tror man sig återigen att kunna smita ifrån konsekvenser av sitt handlande precis som förra gången det brakade loss.

 3. Gamle professor Sachs har verkligen lättat på tunghäftan på och kring de ”amerikanska sanningarna” kring och om det post-sovjetiska Ryssland och OSS/SNG- länderna på senare år och det är en lång rad ”heliga kor” professor Sachs satt slaktkniven i.

  När gamla ekonomiprofessorer blir gamla blir de tydligen åtminstone klarsynta och öppensinnade!

  Det hade naturligtvis varit intressant att höra vilka underbyggande fakta och misstankar professor Sachs nu hade, innan det tydligen och olyckligen blev omedelbart tekniskt fel och strömavbrott i studion, liksom journalistiskt nervsammanbrott på redaktionen.

  Kanske professor Sachs kan ha vidareutvecklat detta resonemang vidare på någon möjlig(?) egen blogg eller så, om vilket jag är helt ovetande.

  Nå! Ingen rök utan eld, och inga överraskningar utan aggressiv amerikansk geopolitik.

  • Aha, Naucler, nyss skrev jag en kommentar under en annan länk, om att ingen väntade sig att du skulle ta ställning mot USA hur många indicier som än lagrades upp för att USA ska ha gjort. Nu ser jag att jag hade fel.
   Och nu till frågan ”VARFÖR tror du att USA har gjort det? ”

   • Jag tror precis ingenting exakt.

    Det finns inga framlagda upptagna eller säkrade bevis i form av mätbart material o.s.v., möjligtvis vissa indicier och strödda vittnesmål.

    Om du frågar mig som gammal kännare av VMF SSSR (Sovjetunionens flotta) så tror inte jag mellan tummen och pekfingret att något ytfartyg i närtid varit inblandat. Det här är ett skickligt och välplanerat dåd.

    Hydrofonslingorna, ryska eller andra länders, på havsbottnen i området kan ha spelat in undervattensljud i form av ryska eller Natoländers ubåtar, men de är trots allt ännu bara indicier, inga bevis.

    Man måste också koncentrera sig på målet med operationen: är det
    1) en militär/politisk uppvisning eller;
    2) med syfte att förstöra?

    Då blir motivbilderna helt olika och de misstänkta i annorlunda position.

    Det finns för oss gemena allmänheten inga offentliga bevis, och det går inte dra några exakta slutsatser alls. Inga.

    Är det stormaktsintressen inblandade? Förmodligen.

    Den som kan peka ut exakt ”gärningsland” just nu ljuger eller killgissar.

    • När det gäller målet så har man oavsett vem som står bak, uppnått både 1 och 2.

     Man har visat att ingen pipeline på havsbotten är säker, någonstans. De finns mellan länder, men framförallt från subsea templates (det finns ca 3000 subsea brunnar på Norsk sockel) och plattformar till landterminaler. Norge har ca 8000km pipelines som inte kan kontrolleras kontinuerligt längs rörsträckningarna. Kontrollmöjligheterna beror på tillgänglighet av fartyg, det finns flera rederier i Norge som har kapacitet. Man uppskattar att kontroll av de norska pipelines kan göras på en månad vid max insatts.

     Information om den Norska havsbotten har alla oljebolag som har har eller har haft tillåtelse att leta efter hydrokarboner på Norsk sockel.

     Att reparera en sprängd pipeline på botten kan vara omöjlig. Vatten har trängt in och skapar korrosion med en gång. T.o.m. man bestämde sig för att reparera idag så hade det tagit bort mot ett år för planläggning innan man hade börjat på det fysiska arbetet. Bl.a. så finns det inte habitat för ca 10 bars tryck. Därför tror jag att reparation inte är möjligt och alltför mycket korrosion har uppstått.

     En interessant artikel om ämnet.
     https://www.dn.no/magasinet/dokumentar/rosneft/lukoil/gazprom/slik-forsokte-russiske-oljeselskaper-a-fa-fotfeste-pa-norsk-sokkel/2-1-1332066

     Till slut en möjlighet som inte har nämnts av någon. Det är fullt möjligt att spränga en pipeline inifrån med hjälp av en ”pig” lastad med TNT. Det inkluderar också att man kan plassera den ganska precist.

 4. Den ’ökände’ hade väl varit en bättre beskrivning av Sachs. Han – och andra – bär ansvaret för att ha krossat socialismen och bär ansvaret för 8 till 14 människors död – och ändå hyllar du honom, Anders.
  Det är märkligt och mycket egendomlig att KGB-officeren Putin kände den sovjetiska kritikern Anatoly Chabais, Boris Jeltsin och med flera. Putin till och med hade Chubais som en lärare i Leningrad. Män som bär ansvaret för kontrarevolutionen i Sovjetunionen.

  • Att det falska pseudosocialistiska systemet gick i baklås är det sovjetiska kommunistpartiets alldeles helt egna fel. Det påskyndades av KGB, med avsikt. KGB övergav ideologin och partiet redan på sent 1970-tal. Partiet var helt och ensamt ansvarigt för sitt lands sociala och ekonomiska inrikessituation. Det vet jag exakt, eftersom jag bodde i SSSR dessa sista åren. Systemet var självdött och helt av egen kraft. Metron fungerade, men inte mycket mer. Maten tog tidvis slut, överallt. Sovjetsystemet liksom komposterade sig självt.

   Med Stigssons spegelvända resonemangsmetod ovan, skulle det vara Kremls politiska fel att brottsligheten och hemlösheten i New York och San Francisco nådde sina astronomiska höjder och rådde på samma tid i Amerika.

   En intervju med en viss känd Vjatjeslav Molotov i den kända boken ”Sto sorok besed s Molotovym” (140 möten med Molotov) med journalisten och författaren Feliks Tjujev så klagade Molotov på 1980-talet över det egna systemets erbarmliga läge. Han uttryckte att Chrusjtjovs tidigare mål att nå kommunismen år 1980 med det sarkastiska svaret ”istället fick vi Olympiska spelen!” och att han i flera allvarliga politiska bråk och dispyter med Stalin där Molotov själv ansåg att Sovjetunionen aldrig någonsin nått det socialistiska stadiet (ens vid intervjutillfället på 1980-talet), utan bara ett ”stadium för en möjlig framtida socialism”.

   1978 övergav (tydligen) kineserna den rena ”ekonomiska socialismen”, och från ungefär 1988 den sovjetiska sidan, då sovjetiska statliga företag (jag följde själv Östersjörederiet BMP där KGB tvättade svarta pengar vid sidan av, som var väl känt på 1980-talet, och bedrev omfattande smuggling och från 1992 stal direkt allt och satte slutligen ett av världens största rederier i konkurs 1996, helt orsakat av medhjälparna i Putins Petersburgskrets och stadens Tambovmaffia) blev självförvaltade och fick göra egen vinst o.s.v.

   Professor Sachs dök bara upp på bårhuset som inspektor. Socialistiska modellen hade dött sedan länge. I slutet på 1980-talet växte bara den berömda KGB-maffian, det var därför sovjetsamhället självkollapsade så hastigt. Ingen räddade det. Ingen.

   KGB snodde pengarna och tio år senare kom man till den absolut politiska makten. Vi får se hur länge till… jag har mina aningar att denna epok håller, just i dessa tider, på att ta slut i dagens Ryssland.

   • Hej Johan
    På något sätt kan jag hålla med dig.
    Det är som ”vänsterkyrkan”
    Som sådan blir den självdestruktiv.
    Jag läste på Fria Tider häromdagen att kyrkan blöder medlemmar så många kyrkor kommer säljas på den ”fria marknaden”.
    I Ryssland säljs inga kyrkor längre.
    Staten rustar upp dem istället.
    Kyrkan i Ryssland har fått nytt liv och får med folket istället.
    Det är lätt att förstå för Ryssland är folkligt.
    Sverige är borgerligt. Då blir istället kyrkan en angelägenhet för borgerligheten.
    Som efter decennier av humanistisk hjärntvätt inte längre är ett skvatt instresserad mer än en kyrka som social institution.
    Därmed vittrar själva fundamentet sönder och till slut finns ingen kristen kyrka kvar.
    Bara hus där det finns olika ceremonier för i huvudsak den ofta hotande döden som alla måste uppleva.
    Plus liknande konsertsal där man kan spela och sjunga lugn och stilla musik för att behag vanligt folk som inte väljer att betala dyra inträdesbiljetter.
    Frågan är bara hur allt ska finansieras när allt fler väljer att slippa betala kalaset via sin skattsedel?

    Nu pratar den nya regeringen om att återförstatliga sjukvården.
    Det låter väl inte så tokigt tycker jag.
    Varför inte samtidigt låta återförstatliga kyrkan?
    Varför inte skolorna också?
    Båda har fallit offer inför en allt för stor frisläppt politiskt experimentlusta.
    Dags för ordning igen. Både i skolan och i kyrkan.
    När jag var liten hade vi ibland skolavslutningen i kyrkan.
    Jag minns det som något extra trevligt och kanske lite spännande.
    För ett litet barn finns där mycket att titta på i en utsmyckad kyrka.

 5. ”The prime suspect is a rogue National Security/State Department faction – part of what is known in the Beltway as The Blob. Call them Straussians or neo-con fanatics, these are the players who are conducting a US foreign “policy” whose central premise is the destruction of Russia – with the European “allies” as collateral damage.

  An inevitable – certainly unforeseen – consequence is that in this new twist in the War of Economic Corridors, all bets are off: no pipeline or undersea cable, anywhere in the world, is now safe and may become fair game in retaliation.

  So the blow-up of the twin pipes – NS and NS2 – is 9/11 remixed Pipeline Terror. With no Islamist with a Kalashnikov hiding in an Afghan cave to take the fall.

  Financial losses will involve quite a few weighty players. The shareholders of Nord Stream AG are Gazprom (51%); Wintershall Dea AG (15.5%); PEG Infrastruktur AG, a subsidiary of E.ON Beteiligungen (15.5%); N.V. Nederlandse Gasunie (9%) and Engie (9%).”

  https://www.unz.com/pescobar/pipeline-terror-is-the-9-11-of-the-raging-twenties/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here