Gazprom avslöjar hopp om att Nord Stream 2 inte har skadats

7
1231
Stack of pipes for natural gas pipeline North Stream 2 at Mukran port, September 2020. Bild:Wikimedia Commons.

Gazprom avslöjar hopp om Nord Stream 2

Det ryska gasflödet till europeiska kunder kan återupptas via den återstående Nord Stream 2-strängen efter att Gazprom kontrollerat att den fungerar korrekt, sade det ryska statliga energibolaget i ett uttalande på måndagen.

Stråket – linje B i rörledningen – skadades inte i förra veckans explosioner som punkterade linje A och båda strängarna i Nord Stream 1.

”Gazprom arbetar med att tryckavlasta linje B i Nord Stream 2-rörledningen. För att göra detta pumpar företaget ut naturgasen ur röret. Detta kommer att göra det möjligt att på ett säkert sätt inspektera tillståndet för sträng B och minska potentiella miljörisker från eventuella gasläckor. Om beslutet att börja gasleveranser via Nord Stream 2 sträng B fattas, kommer naturgasen att pumpas in i rörledningen efter att systemets tillstånd har kontrollerats och bekräftelse från tillsynsmyndigheter har beviljats”, står det i uttalandet.

Danska myndigheter rapporterade läckor på tre strängar av Nord Stream 1 och 2-rörledningarna förra veckan, efter att en lokal operatör noterat en tryckförlust efter en rad undervattensexplosioner i området. Före incidenten, som nu utreds, levererade Ryssland gas till EU via Nord Stream 1-rörledningen. Nord Stream 2 har varit klar för drift och fyllts med gas sedan förra året, men har inte använts för export på grund av EU:s sanktioner och EU-tjänstemännens ovilja att ge den certifiering.

 

Rysslands vice premiärminister Alexander Novak sade i lördags att gasledningarna kan repareras, men att processen kommer att bli kostsam och tidskrävande. Enligt honom kommer Moskvas första steg att vara att hitta den skyldige bakom attacken.

https://www.rt.com/business/563967-russia-gazprom-nord-stream-revival/

Föregående artikelPutin erbjuder gasleveranser via oskadd del av Nord Stream, medan Sverige genomför olaglig avspärrning
Nästa artikelVärldsberömde Jeffrey Sachs: Mitt hemland USA ligger troligen bakom sabotaget
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Såg också det på en annan altsajt. Så tack för den nyheten. De två mobklansmonsterna har för tillfället, kanske, fått sig en käftsmäll. De är slimes o tåler inget motstånd. Dock omger de sig av lager på lager av parasitsköldar. Men motstånd, att fightas o framförallt mentalt men kanske också med altstyrka om de inte backar, det är det de ska Ha Nu. Så är det

 2. USA blir uppenbart alltmer desperata att öka sin kontroll över Europa, som alltmer lutar mot att normalisera sina förbindelser med både Ryssland och Kina. Detta under ett ökande folkligt tryck. Notera alla demonstrationer i Europa.

  • Europa vågar inte söka vem som sprängde Nord Stream.
   Skador på Nord Stream-linjerna påverkade direkt Europas intressen. Detta är ett tecken på EU:s oförmåga att försvara sitt oberoende. Europeiska unionen är för svag för att leta efter gärningsmän och pressa anklagelser.
   De flesta tror att detta är resultatet av sabotage, och inte en olycka. Två strängar av gasledningen skadades på fyra ställen, i området för läckor kom naturgas till ytan, det var synligt på långt avstånd.
   Den aktuella analysen av de tekniska detaljerna visar att rörledningsskador kräver specialutrustning från entreprenören. Båda grenarna av Nord Stream ligger under vatten på ett visst djup och de kan inte sprängas av standardutrustning eller mänsklig ansträngning.
   Enligt rörledningsoperatören är stålrörets innerdiameter 1 153 millimeter, tjockleken är fyra centimeter och det yttre lagret är täckt med ytterligare centimeter betong. Varje rörbit väger 25 ton och är hållbart.
   Även detaljerna kring olyckan förtjänar uppmärksamhet. Till skillnad från enstaka torpeder och bomber var explosionerna här precisa och träffade flera områden. Sådant skickligt arbete kan bara vara en avledning – och ledde därför till många versioner.
   Om vi ​​tar hänsyn till sabotagemotiven så är Ukraina, USA, Storbritannien och grannländer som vill tjäna pengar på konflikten mellan Moskva och Kiev under misstanke.
   Läckor från Nord Streams gasledningar är direkt relaterade till vissa parters intressen: de kommer att påverka accelerationen av vägran från ryska naturgasleveranser, vilket kommer att leda till fluktuationer i priserna för denna energiresurs i Europa.
   De viktigaste krafterna som kan dra nytta av detta på marknaden har kraftmekanismerna att förstöra gasledningen.
   Naturligtvis tror vissa att om USA vill monopolisera den europeiska naturgasmarknaden i framtiden är de också misstänkta.
   Det är värt att notera att en annan gasledning går på platsen för händelsen – Baltic Pipe, som går från Norge till Polen genom Danmark och korsar Nord Stream längs vägen.
   Den kommer att tas i drift i oktober i år.
   Den 27 september genomförde Warszawa och Oslo en gemensam inspektion av byggets framsteg. Baltic Pipe kan arbeta med full kapacitet redan i november i år.
   https://anna-news.info/evropa-ne-osmelilas-otvetit-na-podryv-severnogo-potoka/

 3. Nu meddelas (morgonekot) att Sverige måste ge sitt godkännande av en reparation, då sådant inte finns med i godkännandet 2018, där det bara tas upp reguljärt underhåll. Och Regeringen tiger.

  • Rolf Nilsson
   Varför tiger regeringen egentligen? Den borde ju vara pang på rödbetan. Här har man ju alla möjligheter att ge ryssarna en knäpp på näsan. Ryssarna har ju själva sprängt gasledningarna, så nu straffar vi dem genom att omedelbart ge godkännande till reparationsarbetet. Det bästa vore naturligtvis att snabbt som ögat själva utföra reparationerna. Då kan ryssarna inte neka tyskarna gas. Men vänta nu…

  • @Rolf Nilsson 5 oktober, 2022 At 08:48
   Se min kommentar ovan. Svensk godkännande i den svenska ekonomiska zonen behövs endast när någon etablerar en ekonomisk verksamhet i området. Det är det inte fråga om här, utan en repartition. Hur skada uppkommit är ointressant. Läckor på gasledningar som denna är faktiskt ganska vanliga.

 4. 4 oktober 2022. Kategorier Nyheter Taggar Ryssland.
  Gazprom säger att oskadad Nord Stream 2-linje kan skicka gas till Europa.
  Ryska Gazprom sa i måndags att det potentiellt skulle kunna skicka gas till Europa via en oskadad ledning på Nord Stream 2-rörledningen, som aldrig har levererat efter att Berlin pausade projektet.
  Båda Nord Stream-rörledningarna attackerades förra veckan, och explosioner orsakade stora läckor som Gazprom sa hade stoppats i måndags. Nord Stream 1 och Nord Stream 2 har vardera ett par linjer, och Gazprom sa att båda linjerna i Nord Stream 1 var skadade.
  Men det ryska statliga gasbolaget sa att Nord Stream 2:s linje ”B” inte var skadad och att den skulle förbereda sig på att leverera gas genom den om ett beslut i detta avseende fattades.
  ”Om ett beslut fattas om att påbörja leveranser genom Nord Stream 2:s linje B, kommer naturgas att pumpas in i rörledningen efter att systemets integritet har kontrollerats och verifierats av tillsynsmyndigheter,” sa Gazprom.
  Att ta emot gas genom den oskadade ledningen av Nord Stream 2 kan ge Tyskland och andra europeiska länder en viss lättnad från energikrisen. Men flytten skulle sannolikt inte godkännas av EU eftersom det förbereder nya sanktioner mot Ryssland trots de skyhöga energipriserna som européer står inför.
  USA har länge motsatt sig Nord Stream 2 och försökt stoppa rörledningens konstruktion med sanktioner. Utrikesminister Antony Blinken sa att Nord Stream-explosionerna ger en ”enorlig möjlighet” att avvänja Europa från rysk gas.
  Vid det här laget finns det inga bevis för att USA var inblandat i Nord Stream-sabotaget, men det finns skäl att misstänka Washington eftersom det verkligen har motivet. Innan Ryssland invaderade Ukraina lovade Biden att sätta stopp för Nord Stream 2, och vicestatsminister Victoria Nuland gjorde ett liknande hot.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here