Putin erbjuder gasleveranser via oskadd del av Nord Stream, medan Sverige genomför olaglig avspärrning

25
2745

En linje nästan oskadad: Putin erbjuder ytterligare gasleveranser via Nord Stream

Är det så här terrorister agerar? Ryssland har nu erbjudit Europa att skicka tillbaka naturgas till Västeuropa via en av Nord Streams fyra ledningar. Tekniskt sett kommer detta snart att vara möjligt – Ryska federationen kommer också att ta på sig reparationskostnaderna för denna linje. En linje nästan oskadad: Putin erbjuder gasleveranser via Nord Stream

Trycket stabiliserats i rörledningar

Trycket i de skadade strängarna i Nord Stream 1 och 2 sägs ha stabiliserats under tiden. Ingen gas strömmar för närvarande från rörledningarna. Det ryska energibolaget Gazprom arbetar just nu med att minska trycket i linje B i Nord Stream 2. Så småningom bör gas strömma tillbaka till Europa genom denna ledning.

Teorin, som ofta sprids i många mainstream-media, att Putin fått sina egna gasledningar sprängda av sina specialstyrkor, stöds åtminstone inte av detta: En statsterrorist som vill skära av Västeuropas gastillförsel från Ryssland ännu mer än tidigare har knappast något intresse av att snabbt kunna sätta rörledningarna i drift igen.


Sverige spärrade av området runt de trasiga Nord Stream-ledningarna i går, eftersom åklagarmyndigheten kallade det för en ”brottsplats” med anledning av spekulationer om brottsligt spel.

”Misstänkt grovt sabotage” ledde till att den svenske åklagaren Mats Ljungqvist och kustbevakningen förbjöd dykare och marina fartyg, inklusive undervattensfarkoster, att befinna sig inom en radie av 5,8 mil från läckorna.

På måndagen skickade Sverige ut ett dykfartyg i Östersjön för att undersöka händelsen som påverkar Europas viktigaste gasförsörjning. här.

Said Mahmoudi. Arkivbild.

Sydsvenskan rapporterar ”Åklagaren har beslutat att spärra av området kring läckorna på Nord Stream. Men det är högst oklart med vilken rätt han gjort det. ”Det är som om Sveriges åklagare skulle fatta samma beslut i ett område ute på Atlanten. Sverige har inte extra straffrättslig jurisdiktion i det nu avspärrade området”, säger Said Mahmoudi, professor i internationell rätt.

Föregående artikelVästs hot mot folken i Abya Yala. Vad är det?
Nästa artikelGazprom avslöjar hopp om att Nord Stream 2 inte har skadats
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

25 KOMMENTARER

 1. https://www.youtube.com/watch?v=99s-1Trj69k

  Ekonomiprofessorn Jeffrey Sachs har lyckats ta sig förbi spärrarna igen. Han sade nyligen att han som ordförande för Lancets covidkommitté kommit till slusatsen att viruset kommit från ett USA-labb.

  Nu chockar han Bloombergs nyhetsankare, som råkar vara den ökända och framlidna Madeleine Albrights bror, med slutsatsen att Nordstream-sabotaget inte kan vara annat än en USA-aktion. Nyhetsteamet får bråttom med att avsluta inslaget, dock inte förrän Sachs hunnit motivera sitt påstående.

 2. Svenska myndigheter har väl bara haft en omröstning rysk stil och funnit ut att det nu är svenskt. Är det så konstigt?

  Själv har jag annekterat månen. Inga problem, 100% oppslutning. Förväntar mig nu att alla dom vanliga kommentatorerna här stödjer mig.

  • Du borde fundera över den orättvisa och den kriminella ordning som sker när USA får bestämma över vilka länder som får begå internationella förbrytelser och belönas och inte bestraffas.
   Några utdrag ur nedanstående artikel publicerad på Globalpolitics, länk nedan.

   //En specialutredare vid en internationell domstol i Haag har förberett åtal mot Kosovos president Hashim Thaçi och nio andra för mord och andra krigsförbrytelser. Detta rapporteras av Deutsche Welle.
   De är “ansvariga för nästan 100 mord”, enligt åklagare vid den EU-stödda Kosovo Specialist Chamber. Enligt åtalet finns bland offren kosovoalbaner, serber och rumäner samt politiska motståndare. Gruppen anklagas också för tortyr, förföljelse och “tvingande försvinnande”. Utredningen har pågått länge och säger nu att de kan lägga fram bevis ”bortom allt rimligt tvivel” på samtliga anklagelser. Den slutgiltiga åtalet återstår emellertid att formulera.//

   //Krigsförbrytaren, Natos bäste vän och före detta UCK-ledaren Hashim Thaçi har varit president i Kosovo sedan 2016. Han har tidigare varit utrikesminister och premiärminister.

   2010 presenterade den schweiziska senatorn Dick Marty på Europarådets vägnar en rapport som kopplade Thaçi till organiserad brottslighet, inklusive omfattande narkotikatrafik och smuggling av organ och vapen. Men nuvarande amerikanska presidentkandidat Joe Biden kallade Thaçi “Kosovos George Washington.”//

   //Kosovo är i praktiken en banditstat och ett amerikanskt protektorat som beskyddas av den enorma amerikanska basen Camp Bondsteel.//

   //Den 8 oktober 2008 bad FNs generalförsamling Internationella domstolen om ett rådgivande yttrande beträffande Kosovos självständighetsförklaring//

   //Domstolen konstaterade att “internationell rätt inte innehöll något förbud mot självständighetsförklaringar” (punkt 79) och att “deklarationen av den 17 februari 2008 inte strider mot allmän internationell rätt” (punkt 84).//

   Det hölls ingen folkomröstning i Kosovo, men man vet att med 88% etniska albaner, så är det en majoritet som vill ha självständighet.

   Det finns inget tvivel om att invånarna i Donbass starkt vill ha självständighet, men p.g.a. Kievs dödshot mot alla rysktalande och att alla ryska barn bör dödas annars växer de upp och vill hämnas sina föräldrar, så vågar de inte längre enbart ha självständighet utan behöver ett starkare stöd av Ryssland. Därför vill de tillhöra Ryska Federationen.

   Israel annekterade Golanhöjderna och FN:s medlemsstater har röstat senast för ett år sedan och majoriteten av medlemsstaterna säger att Golanhöjderna tillhör Syrien och skall ges tillbaka till Syrien. När Israel annekterade Golanhöjderna fördrev de alla arabiska personer som bodde där eller dödade dem. Inte fick de möjlighet att rösta om de skulle tillhöra Syrien eller Israel.
   Israel kan göra vad de vill utan några sanktioner eller andra straffåtgärder.

   https://www.globalpolitics.se/golanhojderna-kosovo-och-krim-en-studie-i-hyckleri-och-dubbelmoral/

 3. Det har bildats ett entydigt konsensus att det var USA som beordrade sprängningarna och det var Sverige som placerade det tidsinställda laddningarna där dom senare exploderade. Nu försöker USA pressa Sverige att förhindra att ledningarna repareras. Om skadan inte är för stor kan ledningarna tillfälligt lagas med cement, en metod som redan flitigt används för att tills vidare täta läckor på fartyg. Det går till så att trycket i ledningen anpassa till att vara detsamma som vattentrycket. Då läcker gas inte ut och vatten inte in. Sedan gjuter man ett bandage av cement över läckan. USA har med alla medel länge försökt att förhindra att gasledningen både fullbordas och tas i bruk. USA vill sälja sin mycket dyrare LNG och naturligtvis stärka son makt över Europa.

  • 5 oktober 2022, 08:42
   Kina har lärt sig att dra nytta av Europas energiproblem. Kina började sälja amerikansk LNG till Europa med stor vinst. Kina gick över till billigare kol och säljer vidare dyr LNG till Europa.
   Peking har hittat ett ovanligt sätt att dra nytta av den energikris som Europeiska unionen upplever. Han säljer aktivt amerikansk LNG till Europa och tjänar hundratals miljoner dollar på det bara på en försändelse. Troligtvis gör han samma sak med rysk LNG. Och detta är bara en fördel med Kina. Vilka andra preferenser får han av den rysk-europeiska konflikten?
   När Europeiska unionen stänger fabriker en efter en och störtar in i recession mitt i en oöverträffad ekonomisk kris, tjänar minst två länder på bra. Dessa är USA och Kina. Om vilka fördelar staterna drar av européer, skrev tidningen VZGLYAD tidigare . Låt oss nu titta på vilka preferenser Kina får.
   För det första har ett antal kinesiska energibolag börjat göra oväntade vinster genom att sälja LNG vidare till Europa, vilket hjälper de senare att fylla på lagren inför vintern. Till skillnad från USA, som exporterar LNG, är Kina en gasimportör. Energikrisen i Europa, plus låsningar i själva Kina, som minskade energiförbrukningen, ledde dock till ett ovanligt mönster.
   Faktum är att USA, på höjden av handelskriget, tvingade kinesiska företag att sluta flera långtidskontrakt för leverans av amerikansk LNG. Staterna var då indignerade över att Peking importerade få amerikanska varor, så de tvingade kineserna att korrigera detta ögonblick genom gasaffärer. Dessutom har 25-åriga kontrakt med Kina gjort det möjligt för amerikanerna att bygga nya LNG-terminaler för flera miljarder dollar längs Gulf Coast, vilket gör det möjligt för landet att exportera mer gas.

   Under de senaste åren var denna gas inte överflödig för Kina, tvärtom, kinesiska företag sopade bort all gratis LNG (utanför kontrakt) från marknaden. Men 2022 har situationen förändrats. Efterfrågan inom Kina på gas har minskat kraftigt och det är nödvändigt att fullfölja kontrakt om köp av amerikansk LNG. Peking hittade en elegant lösning: man började sälja onödiga LNG-tankfartyg främst till Europa. När allt kommer omkring, när LNG i Asien kostar 1 000-1 500 dollar per tusen kubikmeter, i Europa – 2 000-2 500 dollar, då är fördelen med återförsäljning uppenbar. Gasbärare når inte ens Kina, utan går genast till Europa.
   Under de första åtta månaderna i år lade 19 amerikanska gasolfartyg till i Kina, jämfört med 133 under samma period förra året, sa västerländska medier. Det är dock värt att nämna att det inte är ett faktum att alla dessa fartyg anlände förra året under långtidskontrakt. Kina köper LNG inte bara under långtidskontrakt, utan köper helt enkelt gratis volymer från marknaden.
   Kinas ENN Natural Gas kommer till exempel att skicka ett tankfartyg den 18 oktober för att hämta amerikansk gas från Cheniere Energys LNG-anläggning vid Sabine Pass på Gulf Coast. Men istället för Kinas östkust kommer detta fartyg att leverera LNG till Europa. Analytiker uppskattar att det kinesiska företaget kommer att göra en vinst på 110-130 miljoner dollar enbart på denna leverans, baserat på marknadspriser. Kinas ENN ska enligt inofficiella uppgifter återförsälja 0,9 miljoner ton av all amerikansk kontrakterad LNG i år.
   ”Vi säljer vidare amerikansk last. Det är tillåtet och priserna är bra”, säger Wu Qiong’an, chefsekonom på PetroChina International.
   Men det är svårt att beräkna exakt hur många Kina som kommer att skicka gasfartyg med amerikansk LNG till Europa i år. Även om det enligt vissa uppgifter är möjligt att bedöma skalan. Under de första åtta månaderna i år exporterade Kina ungefär en kvarts miljon ton LNG till Europa och Asien, värt 449 miljoner dollar, upp från 7,3 miljoner dollar förra året, enligt tulldata. Men den informationen är knappast fullständig eftersom säljarna inte alltid är baserade i USA eller Kina, plus LNG-priserna är högre i år.
   Om detta ämne.. Ryssland har närmat sig nollställningen av gasleveranserna till Europa
   Varför Europa skrämms av nya explosioner av gasledningar
   Europeiska problem lovar enorma fördelar för USA.
   ”Kina tjänar sannolikt på återförsäljning av inte bara amerikansk LNG utan även vilken annan som helst. Till exempel har ett kinesiskt företag ett kontrakt om att leverera 3 miljoner LNG per år från Yamal. Jag tror att Kina sannolikt kommer att sälja mer rysk LNG till européer. Man tror att Peking gör detta med många bränsleleverantörer”, säger Igor Yushkov, en ledande expert vid National Energy Security Fund, en expert vid Financial University under den ryska regeringen.
   Kinas andra fördel med den europeiska krisen är att landet i allt högre grad köper gas från Ryssland. ”I år kommer ytterligare 10 miljarder kubikmeter att levereras till Kina genom Sibiriens makt”, säger Igor Jusjkov. Leveranser i denna riktning överstiger avsevärt den ursprungliga planen. Ryssland är också intresserad av volymtillväxt, eftersom tillväxten av leveranser till Kina lättar ut misslyckandet i Europa. Och Kina som vinner prismässigt. ”Det här är, om inte den billigaste gasen, så en av de billigaste som Kina får. När allt kommer omkring beror gaspriset i kontraktet med Kina på oljekostnaden med en fördröjning på nio månader. Ungefär rysk gas från gasen kostar Kina 400–800 dollar per tusen kubikmeter”, säger Igor Jusjkov. LNG kostar kineserna minst $1000-1500.
   Dessutom spelar klyftan mellan Europa och Ryssland i gassektorn Kina i händerna. Allt han kan göra är att titta och vänta tills Ryssland inte har något annat alternativ än att skriva kontrakt med Kina för ytterligare export genom den nya Power of Siberia 2-pipelinen. Detta är Pekings tredje potentiella vinst. ”USA gör allt för att förstöra relationerna mellan Europa och Ryssland på gasområdet, inklusive sprängning av infrastruktur. För Kina innebär detta att Ryssland har mindre och mindre valmöjligheter vad de ska göra. Därför försöker Peking pressa ut låga priser från Gazprom för både Power of Siberia 2 och andra projekt”, säger Yushkov.

   Den fjärde kinesiska fördelen är att energikrisen har tvingat Europa att hamna efter Kina på klimatagendan. Detta befriade Pekings händer, och det ökade dramatiskt den inhemska kolproduktionen. Det var tillväxten av kolproduktionen som minskade den inhemska efterfrågan på gas i landet. ”Dessutom fick Kina möjlighet att köpa ryskt kol med rabatt. Alla våra vägar österut är fyllda med kol”, säger Jusjkov.
   Hela året eldar Kina billigare kol istället för dyr gas. Detta minskar produktionskostnaderna för kinesiska varor och gör dem mer konkurrenskraftiga på den globala marknaden jämfört med europeiska varor.

   I Europa är många företag tvärtom stängda på grund av att de inte kan dra för dyr energi. ”Detta tar bort en av Kinas konkurrenter på den globala marknaden”, säger Yushkov. Bättre villkor för kinesisk export är den femte fördelen.

   Den sjätte fördelen med Kina är att om energikrisen i Europa leder till avindustrialiseringen av EU:s ekonomi, kommer den europeiska industrin att välja ett nytt hem, inklusive Kina. Men här kommer Kina att behöva konkurrera med USA om europeiska fabriker, tror Jusjkov.
   ”Nu är det bästa stället att tillverka varor i termer av energikostnader i USA. Här är gasen billigare och den totala energikostnaden lägre. USA är en gasproducent och LNG-exportör, medan Kina fortfarande är en nettoimportör av LNG, säger experten. Å andra sidan har Kina sina fördelar, tillägger Jusjkov. För det första är energin här fortfarande billigare än i Europa. För det andra kan Kina sänka skatterna för nya investerare och tillhandahålla billigare arbetskraft än USA.
   Det är konstigt att Kina, som hjälper Europa i år genom att sälja sin LNG vidare, omedelbart kan beröva det detta stöd. Om efterfrågan på gas i Kina ökar, till exempel på grund av upphävandet av covid-restriktioner eller kallt väder på vintern, kommer EU plötsligt att förlora en del av sina LNG-försörjning. Eftersom Kina kommer att börja dra över LNG till sig själv.
   Jusjkov varnar för att USA också kan begränsa gasexporten till Europa om de till exempel själva får en tuff vinter eller om någon LNG-anläggning går sönder. ”Men Europa är en stor marknad för kinesiska varor. Därför behöver Kina inte heller den europeiska ekonomins död, avslutar experten. USA i förhållande till Europa utgår från samma överväganden – någon behöver trots allt sälja sina varor.
   https://vz.ru/economy/2022/10/5/1180755.html

   • Sakligt och osentimentalt. Den här artikeln var bra. Tack för det.
    Visar på kapitalismens kyliga och kalkylerande natur, ganska långt från samarbete och demokrati.

  • Vi har BARA indicier, INGA bevis; och på sin höjd en mycket primitiv indiciekedja med hur många länders fartyg som helst inblandade (fast bombarrangemanget kan ha placerats där utan fartyg, utan ubåt eller bara med dykare etc., för mycket längre tid sedan tillbaka än vi kan anta; en vecka, månad, kvartal o.s.v. -även tidpunkten för adaptering på gasledningen är därför nu helt okänt).

   Bevis har ännu inte ens fysiskt insamlats, vad vi vet offentligt. Det kanske kommer att gå -det är först på plats vid explosionsskadorna exakt bevisning kan insamlas, skador fotograferas, filmas (det kan redan vara gjort i detta nu) och inspektion kan avgöra vilken typ av explosion, dess kraft och verkan, metod och möjligen vilken slags och mängd sprängmedel som använts.

   Allt utöver detta är tomma och politiska (och kanske ganska sanna?) spekulationer och har lika mycket värde som det tomma kalla östersjövatten som flyter ovanpå gasledningarna just nu.

   Finns exakta fakta så avslöjas den inte för allmänhet innan ett EVENTUELLT åtal inför en process. Till och med rättegången kan komma att hållas inför stängda dörrar. Det blir till och med frågan i vilket land processen kan ske.

   Då bolaget NordStream AG antagligen ännu gör anspråk på gasledningarna (medan havsbottnarna ligger i svensk respektive dansk ekonomisk zon men på internationellt vatten som omfattas av FN:s havsrättskonvention o.s.v.) kan dessa basala fakta få inflytande över processen och hur och var den skall påbörjas.

   Den som har mest juridisk rättsposition över gasledningen är det bolag (de flera europeiska energibolag) i just bl.a. NordStream AG, liksom moderbolaget Gazprom som äger det förra till c:a 51%, som äger den utlagda ledningen men på fritt internationellt vatten.

   Ingen stat kan juridiskt (men däremot temporärt för att skydda till exempel pågående dykarbeten och dykares fysiska säkerhet) ”avstänga” vattnen för undersökning enligt internationell lag -det är bara strunt, ungefär som att spraya en gul ruta på området på vågorna; d.v.s. det kommer inte ens att gå fysiskt.

   • Johan de Naucler! Nåja, ingen räknar med att du ska ta ställning ändå, för att USA ska ha gjort det, hur många indicier som än lagras på hög.
    Men för er andra, minns ni det privata jetplanet som flög över flera europeiska länder och som slutligen störtade i Östersjön.
    Här kommer en mycket tänkbar förklaring:
    ”1975 grundade den entreprenöriella tyska ingenjören Peter Griesemann sitt kontor för konsulttekniktjänster (Consultiung Engineers), som genom åren blev Griesemann Group. Det är en klassisk tysk framgångssaga för små och medelstora företag: 1600 anställda, platser i 40 länder och är aktiv inom konstruktion och underhåll av industrianläggningar av alla slag. I det petrokemiska klustret runt Leuna, men också i infrastrukturprojekt och det är här det blir intressant: Griesemann Group har kontraktet att underhålla Nordstream Pipelines 1 och 2.
    Den 04.09.2022 lyfte Peter Griesemann i sin Cessna Citation 551, en tvåmotorig affärsstråle i Jerez de la Frontera, Spanien, för att flyga hem till Köln. Strax efter att ha kommit in i franskt luftrum förlorades kontakten med flygplanet och franska stridsflygplan tog till himlen för att eskortera Cessna. Deras piloter rapporterade att det inte fanns någon i cockpit och att flygplanet förmodligen var på autopilot.
    Otroligt nog gjordes inget ytterligare ingripande av varken fransmännen eller tyskarna när Cessna kom in i tyskt luftrum, som den flög helt över innan den lämnade sin marschhöjd på 11 km över Lettlands vatten, cirklade och tappade höjd innan den slutligen kraschade i Östersjön.
    Det är helt otroligt att ett jetplan som ingen visste om det var på autopilot eller kapat, oavsett om det var fjärrstyrt och laddat med sprängämnen, tilläts flyga över städer, industrianläggningar och kärnkraftverk över hela Frankrike och Tyskland innan det sågs krascha i Östersjön (åtminstone på radar) på ett till synes kontrollerat sätt.
    Det finns bara en förklaring till detta: beslutsfattarna vid fransk och tysk flygledning visste att det inte fanns någon fara från denna Cessna. Vilket omedelbart väcker frågan om hur de kunde ha vetat det och det finns bara en förklaring till det också: eftersom de fick höra av de människor som organiserade denna ”olycka”.
    Nu är nästa fråga vem det kan vara och det är lätt att svara på, för vem har makten att tala om för den franska och tyska flygledningen vad som kan hända i deras luftrum.
    Endast de amerikanska tjänsterna kan göra det … vilket gör parallellen till Enrico Mattei uppenbar och ganska tydlig att Peter Griesemann likviderades av amerikanerna.
    Hans kunskap, hans inflytande och hans nätverksförbindelser kunde ha blivit ett verkligt problem för amerikanerna efter deras attacker mot Nordstream.
    Den 4 september 2022 förhindrade de inte bara detta, de gav också en omisskännlig demonstration av deras allmakt på Natos territorium: det räcker att ha potential att komma i vägen för att elimineras.”
    Kommentar inlagd på Moon of Alabama av wagelaborer | 5 oktober 2022 1:26 utc | 245

   • ”Johan”, en massa ord utan större substans! Tror du verkligen att en oberoende utredning kommer att finnas eller ens tillsättas? En ”utredning” som styrs av USA blir ungefär lika sann som den om 9/11 som alla numera vet är en fet lögn…

    • Benny, jag vare sig vet eller tror eller kanske ens hoppas på någonting gällande utredningen.

     Ingen av oss i allmänheten vet någonting, och det finns inga upptagna bevis framlagda eller offentliggjorda. Mycket kommer nog att hållas hemligt av många sidor. Konspirologiska versioner kommer att svämma över denna olycka.

     Att som bl.a. Sverige gör att utesluta rysk medverkan är för mig oacceptabelt. Men vi känner inte till beslutsunderlaget.

     Huvudman för NordStream AG är bolaget som äger gasledningarna, och jag anser bolaget primärt har störst rätt att först få reda på och delta i all bevisinsamling.

     Allt berört med sabotaget ligger på internationellt vatten och ingen enskild stat får hindra någon annan att göra något.

     NordStream-bolaget bör samla in ett antal internationella experter från många länder och där ha en helt filmad expedition till platsen och under utredningen.

     Det är min enkla åsikt. Men jag är självklart inte heller naiv.

     Kan det bli objektivt och oberoende i en stormaktspolitisk kraftmätning?
     Det blir vad de inblandade gör det till, eller så blir det som med de svenska DC-3- och Catalinaaffärerna – det kommer fram många decennier senare. Tyvärr.

     • Du skriver ”Att som bl.a. Sverige gör att utesluta rysk medverkan är för mig oacceptabelt. ” Tacksam källa och detaljer bakom detta påstående.

      Men du menar kanske ”Att som bl.a. Sverige gör att utesluta USA-medverkan är för mig oacceptabelt.” ?

     • Nej – jag hörde att svenska regeringen genom utrikesministern Linde och försvarsminister Hultqvist sade att ”rysk medverkan var uteslutet”.

      Sveriges Ubåtsbärgningsfartyg BELOS är redan på haveriplatsen vid NordStream och dyker, tydligen sedan någon dag(?).

      Källa var ett vanligt pressmeddelande i media. Expressen(?!?). Jag läste ministerns uttalande idag.

      Jag reagerade på att svenska sidan helt uteslöt rysk medverkan i den marina undersökningen.

      Dock finns inget som helst internationellt juridiskt stöd för det. Ryska flottan har all internationell rätt att åka dit och göra egna dykningar och undersökningar, och inget annat lands fartyg eller flyg etc. kan hindra det.

      Ryska flottan har sedan sovjetisk tid (grundad redan på 1930-talet) en undervattensräddningsinstitution som heter EPRON, som anses vara den främsta i världen. De har i vilket fall som helst de mest välförsedda miniubåtarna som finns på både civil som militär sida. De har oftast tillverkats på Admiralitetsvarven i Leningrad/Petersburg, en del är atomdrivna.

     • Jag korrigerar mig själv angående ministeruttalandet:

      Justitieminister Morgan Johansson har idag den 5 oktober uttalat att ”Sveriges regering avvisar kravet om rysk medverkan efter som det är en svensk förundersökning och det är vi som utreder de här brotten, helt enkelt”.

      Det var RF:s vice utrikesminister Sergej Versjinin som ansett att ”det borde verkligen göras en utredning. Naturligtvis med Rysslands deltagande”.

      ”Sverige och Danmark äger frågan om NordStream-ledningen skall lagas eller inte” anser svenska sidan, uppger Sveriges radios EKOT.

      ____

      Undertecknad skribent tycker allvarligt denna snabba avvisning och avvaktande liksom ej öppna undersökning inte är av godo, och att det finns rimliga skäl att medverkan av skyldiga parter i ensamhet kan förstöra eller röja spår med en utredning på en utrustning dessa länder vare sig äger, administrerar eller skyddar genom avtal.

      UPPRÄTTA EN ÖPPEN INTERNATIONELL UTREDNING MED FULL INSYN!!

 4. Vad är detta med 4 ledningar för dravel? Jag har sett rören och jag har sett fartyget som lagt ut dem och inte tusan har det lagts ner dubbla rader rör per Nord Stream-ledning. Nord Stream består av NS1 och NS2 som består av vardera ett (1) rör. Så här är det frågan om fake news. Så den där sidan Exxpress för de som tänker själva borde nog inte besökas av de som inte tänker själva…

  Däremot litar jag till 100% på Said Mahmoudi. Han tycks ständigt säga fel saker. Tidigare sade han att ”om Amnestys uppgifter är korrekta, inte råder någon tvekan om att Ukraina begått allvarliga krigsbrott”. Said Mahmoudi tänker själv och är inte rädd för att gå emot strömmen.

 5. Sverige är vi sidan av US misstänkta för sabotaget, vad säger tyskarna om detta?
  Och vad säger de till Putins erbjudande om det visar sig vara riktigt?
  Tyskarna skulle kunna åberopa artikel 5 mot Sverige utan att äventyra alliansen då Sverige ännu inte är natomedlem.

 6. Många länders regeringar betraktar noga sveriges självsvåldiga beteende just nu och känner till traditionen av fakade utredningar och coverups, bl.a de länder som fortfarande ska ge sitt godkännande för svenskt natointräde. Misstanken mot sverige i kombination med artikel 5 är ett användbart verktyg där bevis för svensk inblandning skulle kunna släppas om vi säg, skulle vägra att anfalla mål i tex vitryssland. Det skulle kunna förklara varför just Dagens Nyheter publicerade informationen om vår marina närvaro vid gasledningarna.

 7. Men vad innebär UDs uttalande, ”värsta
  säkerhetskrisen sen 1980talet”?

  Är det samma komprimerade laddning,
  som U137, som enligt Ola Tunander var en riggad operation, som marinen var imp-licerad i, med de två USA-attacherna,
  som anlände på morgonen innan marinen hade kännedom?

  Sen fortsatte showen med Hårsfjärden 1982 års ubåtsuppkok och 1985, alltid efter att Palme vunnit valen, lika som 2014, då Löfven vann, både Löfven, och Magda verkar vettskrämda för Nato. Om inte Löfven sen ordnat värdlandsavtalet, 2015, och Magda som inte var pro-Nato i våras, föll undan, (inte helt oväntat.)

  Vad handlar det om som utlöser en presskonferens? Varför spärrar Sverige av området? Mot internationell lag, och Nordstream har ju flera utländsk ägare,
  tyska och holländska, hur agerar dess?

  Vad skall Sverige utföra, på djupen, man
  vill inte låsa sig för någon skyldig, osvuret
  är bäst. Kommer Sverige att fatta beslut
  som påverkar en reparation, en mycket grannlaga utredning och beslut….

  L

 8. Exxpress är väl ungefär som Expressen här hemma kan jag misstänka. Är väl en Tysk tabloid-nätblaska som levererar fakenews åt maktetablissemanget till sin egen befolkning. inget att hänvisa till.

  • Finner ”Enligt egna uttalanden är eXXpress ett ”borgerligt – liberalt digitalt medium för politik och näringsliv” som är oberoende av politiska partier och intressegrupper. Nätmediet förespråkar bland annat ”en förstärkning av personliga friheter, yttrandefrihet och främjande av tolerans i humanismens och upplysningens anda”” Wikipedia

 9. 5 oktober 2022
  Enligt Bloomberg News misslyckades den inkompetenta amerikanska militären med att spränga en av ledningarna i Nord Stream 2-rörledningen.
  Tyskland har nu en möjlighet att undkomma den energibrist som regeringen har lagt på Tyskland genom att sluta följa USA:s ryska sanktioner och underteckna öppnandet av Nord Stream 2-rörledningen.
  Frågan är bara om de tyska tjänstemännen får tillräckligt betalt av Washington för att offra den tyska ekonomin för sin egen självberikning.
  Naturligtvis kan USA återvända till platsen för sitt brott och avsluta linjen som det missade, men detta kan äntligen provocera fram några repressalier från Goody Two Shoes i Kreml.
  https://www.bloomberg.com/news/articles/2022-10-03/gazprom-ready-to-ship-gas-via-shelved-nord-stream-2-pipeline?leadSource=uverify%20wall

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here

Upptäck mer från Global Politics

Prenumerera nu för att fortsätta läsa och få tillgång till hela arkivet.

Fortsätt läsa