Ordföranden i Lancet Commission on COVID-19: Viruset kanske kom från laboratorium i USA

14
2299

I diskussionen om ursprunget till Covid-19 har det lyfts fram misstankar om att viruset kommer från en läcka från laboratorium i Kina, vilket Kina tillbakavisar. En tidig utredning av WHO fann inte stöd för detta. Kritiker har menat att utredningen var ofullständig. Det är lätt att skönja ett storpolitiskt spel i denna fråga. Jag tog upp denna fråga första gången i mars 2029, en vecka efter det att de första restriktionerna införts i Sverige. Har Kina eller USA eller ? (fladdermöss?) orsakat den alltmer politiserade Coronavirus-infektionen? Och EU klandrar Ryssland…. Senare kom USA anklagar Kina för Coronamörkläggning. Finns några belägg eller bara nytt inslag i Kinahetsen? Fler artiklar nämns nederst.

Den kände ekonomen och debattören Jeffrey Sachs, ordföranden i ansedda Lancets  Covid-19-kommissionen ”The Lancet” har i mitten av maj tydligen uttryckt sin bedömning om att SARS-2-virus, som orsakar Covid-19 med betydande sannolikhet har sitt ursprung i ett USA-laboratorium.

Detta kommer att stärka det kinesiska kravet på en seriös och oberoende utredning av de biolaboratorier som finansierades och kontrollerades av Pentagon i Ukraina. USA har omkring 300 biolaboratorier runtom i världen.

________________________________________________________________________

Etablerade media har börjat skrava om det.
Daily mail 4 juli: https://www.dailymail.co.uk/health/article-10980715/Covid-leaked-AMERICAN-lab-claims-professor-Jeffrey-Sachs.html

Daily mail 4 juli: Covid läckte från ett amerikanskt labb och inte från den ökända kinesiska anläggningen som stod i centrum för pandemiutredningen, hävdar en amerikansk toppprofessor som beskrivs som ”Xi-propagandist”.
Han är ”ganska övertygad” om att pandemin är sprungen ur ”bioteknik från amerikanska laboratorier”. Covid läckte ut från ett laboratorium i Amerika snarare än Kina, har det sensationellt påståtts.

Den berömda amerikanska ekonomen Jeffrey Sachs, som ledde en tvåårig undersökning av pandemins ursprung, sade att han var ”ganska övertygad” om att viruset var resultatet av ”bioteknik från amerikanska laboratorier”.

Påståendet, som gjordes vid en global konferens förra månaden, har tagits upp av kinesiska regeringstjänstemän som sade att det motiverar en ”grundlig undersökning”.

Professor Sachs, som två gånger utsetts till en av Time Magazines 100 mest inflytelserika personer i världen, medgav dock att ”vi inte vet säkert”.

Men det finns tillräckligt med bevis för att det bör undersökas och det utreds inte – inte i USA, inte någonstans.

Han tillade: ”Jag tror att de [de amerikanska tjänstemännen] av verkliga skäl inte vill titta för mycket under mattan”.

Kritiker har tidigare beskrivit professor Sachs som en ”propagandist” för president Xi, som avfärdar Kinas folkmord på uigurer och offentligt uppmanar till samarbete med USA.

Det är oklart om professor Sachs anser att Covid har sitt ursprung i USA eller om det är sprunget ur ett samarbete mellan amerikanska och kinesiska forskare i Wuhan.

Kina har själv anklagats för att dölja Covids ursprung.

Den berömda ekonomen har tidigare sagt att han tror att pandemin var resultatet av experiment mellan kinesiska och amerikanska forskare.

Men hittills har påståenden om att viruset skapades i USA begränsats till kinesiska desinformationskampanjer.”

The Intercept gav i en artikel i mitten av maj en bakgrund till bedömningen av Sachs och andra. https://theintercept.com/2022/05/19/covid-lab-leak-evidence-jeffrey-sachs/

Ur artikeln i The Intercept  I Proceedings of the National Academy of Sciences skriver Sachs och hans medförfattare Neil Harrison, professor i molekylär farmakologi och terapi vid Columbia University, att federala organ och universitet innehar bevis som inte har granskats tillräckligt, bland annat virusdatabaser, biologiska prover, virussekvenser, e-postkommunikation och anteckningsböcker från laboratorier. Sachs och Harrison lyfte också fram en viktig vetenskaplig detalj som kan vara en indikation på att SARS-CoV-2, det coronavirus som orsakar Covid-19, har sitt ursprung i ett laboratorium: en sekvens av åtta aminosyror på en kritisk del av virusets spikprotein som är identisk med en aminosyrasekvens som hittas i celler som kantar mänskliga luftvägar.

Sedan dess genetiska sekvens först offentliggjordes i februari 2020 har forskarna funderat över furin-klyvningsstället, ett område på virusets spikeprotein som gör att det kan klyvas av ett protein på membranet i mänskliga celler och som gör coronaviruset särskilt farligt för människor. När viruset väl är kluvet släpper det ut sitt genetiska material i cellen och förökar sig. Fastän fastsättning på celler och klyvning av spiken är en del av hur alla coronavirus fungerar, är SARS-CoV-2 det enda av sin klass, sarbecovirus, som kan använda furin för klyvningen.

Tidskriftsartikeln erbjuder en vetenskaplig färdplan för hur denna ovanliga sekvens av aminosyror kan ha tagit sig in i virusets furin-klyvningsställe (FCS). Sachs och Harrison erkänner att sekvensen kan ha uppstått naturligt. Men de beskriver också en annan möjlighet: att forskarna kan ha infört denna speciella aminosyrasekvens i ett coronavirus från fladdermöss under sitt arbete. De fokuserar särskilt på forskare som lämnade in ett ofinansierat bidragsförslag till en avdelning inom försvarsdepartementet som heter Defense Advanced Research Projects Agency, eller DARPA, där de lade fram planer på att infoga en furin-klyvningsplats i ett coronavirus från fladdermöss.

Den fascinerande teorin om viral ingenjörskonst bygger på två observationer: att aminosyrasekvenserna stämmer överens och att experter på både ENaC-alfa furin-klyvningsstället och införandet av genetiska sekvenser i fladdermössens coronavirus råkar arbeta vid samma akademiska institution: University of North Carolina, Chapel Hill.

Relaterat
USA motarbetar undersökning av Fort Detricks roll för coronapandemin
Vem behöver ny utredning av varifrån Coronaviruset kom? Utredning om coronapandemin startade i USA eller i Europa?
Bra förslag?: Kinas Frankrike-ambassadör föreslår att WHO utreder USA:s Fort Detrick-laboratorium om coronans start

Föregående artikelAssange och yttrandefriheten: ”Släpp ordet” – En dikt som hyllar och manar till fortsatt kamp
Nästa artikelNato-chefen släpper ut en stor katt ur säcken:
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

14 KOMMENTARER

 1. Idag vet vi vad som hände. Med tiden har hundratusentals data och detaljer om viruset framkommit. Dom passar mycket tydligt in i ett logiskt mönster, både tidsmässigt, geografiskt och medicinskt, och det skapar en tydlig bild. Genom slutledning går det att fastställa med hjälp av MonteCarlo simuleringar varifrån viruset sannolikt kom och hur det spreds och muterade. Slutlednings analys är ett logiskt system, om mamma kommer hem och choklad burken är länsad, samtidigt som juniors händer, kläder och ansikte är kletiga av chockad, vem logiskt länsade då burken. Kanske var det katten, eller en rymdödla, men misstanken mot junior är rätt tung. I verkligheten har vi miljoner sådana indicier när det gäller viruset, dess tillkomst, mutering, och spridning, och med matematisk analys kan vi ganska noggrant fastslå vad som hände. Förenklat förklarat.

  Allt tycks ha börjat på just Wuhan biolabb. Amerikanska gästforskare manipulerade fram ett virus. Avsikten var att släppa det fritt och sedan studera hur det spreds och muterade. Både amerikanska myndigheter och kinesiska myndigheter sa blankt nej.

  Då flyttade man till USA, hittade ett annat coronavirus, kanske från ett av USAs många biolabb, och arbetade med Professor Ralph S. Baric’s lab vid The University of North Carolina (UNC) at Chapel Hill. För att inte stoppas igen förlade man officiellt arbetet till Fort Detrick, som är militärt, och där behövs inga tillstånd. Man ljög och fuskade helt enkelt för att kringgå lagstiftningen. Förmodligen helt olagligt.

  Fort Detrick stängdes 2019 just på grund av upprepade allvarliga problem med biosäkerheten. Ingenting har offentliggjorts, all känslig data har raderats, men inofficiellt har det förekommit rapporter om att USA-CDC vid inspektioner har hitta virus i orenat avloppsvattnet, råttbon i avskräde, provrör med livsfarliga virus och smittkoppor har bara försvunnit, laboratorie möss har rymt, och försöksdjur skulle ha slaktats och sålts för mänsklig konsumtion okontrollerat.

  Viruset rymde, tydligen släpptes det inte avsiktligt, från Fort Detrick, och spreds över världen och först identifierades i Wuhan, men då hade det redan spridits i USA, Spanien och Italien med flera platser.

  Totalbilden blir en multidimensionell matematisk bild, som inte går att framställa som en visuell bild i fyra dimensioner, vilket är vad vår mänskliga hjärna kan hantera, men matematiken kan hantera den. Människan kan bara tänka i höjd, längd och bredd, och förändring i tre derivator (Calculus).

 2. Fler länkar. Verkligen intressant.

  —Covid-19 already present in Italy in mid-December, sewage water tests show
  https://www.rt.com/news/492352-italy-covid-mid-december/
  —COVID-19 Identified in Italy Three Months Before First Case Was Confirmed, Report Reveals
  https://sputniknews.com/europe/202012111081424157-covid-19-identified-in-italy-three-months-before-first-case-was-confirmed-report-reveals/
  —Covid-19 was already ’silently circulating’ in France before virus arrived from China & Italy – study
  https://www.rt.com/news/487294-france-coronavirus-strain-italy-china/
  —COVID-19 in Spain sewage brings origin of virus a step closer
  https://www.globaltimes.cn/content/1192756.shtml
  —Coronavirus has been ‘freewheeling’ in California since December, says government official
  https://www.rt.com/usa/485586-coronavirus-in-california-longer/
  —CDC Says New COVID-19 Strain First Detected in UK Has Likely Been Circulating Person-to-Person in US
  https://sputniknews.com/us/202012301081614993-cdc-says-new-covid-19-strain-first-detected-in-uk-has-likely-been-circulating-person-to-person-in/
  —New research suggests COVID-19 may have been in L.A. before China announced its outbreak CGTN
  https://news.cgtn.com/news/2020-09-11/COVID-19-may-have-been-in-L-A-before-China-announced-its-outbreak-TH5M7KTjNe/index.html
  —COVID-19 ’may not originate in China’
  https://www.globaltimes.cn/content/1181005.shtml

 3. Kina råkade tidigare ut för flera epidemier bland deras djurhållning. Det ser ut som sabotage lång väg och inte bara slumpens verk, Sars och Mers etc jag kan inte detaljerna

  • Det är möjligt, och det har ifrågasatts om det inte i verkligheten var amerikansk biologisk krigföring, alltså att USA avsiktligt implanterade olika biologiska epidemier i Kina i avsikt att skada Kinas ekonomi. Det låter ju helt rimligt för USA driver som bekant en mycket aktiv ekonomisk krigföring mot Kina, sanktioner och tariffer. Inga av dessa anklagelser har mig veterligt styrkts, men anses troliga givet USAs aggression mot Kina för att stoppa Kinas utveckling. När det gäller SARS i Peking 2004 vet vi vad som hände, Kina har varit mycket öppna om det. Det var två studerande som hade ignorerat säkerhetsrutinerna och viruset rymde.

 4. Det går att lägga ned mycket tankekraft på frågan varifrån. Det väsentliga är dock att viruset är ofarligt för de allra flesta. Dödligheten lär vara högre t.om. för förkylningsvirus! Hittills har 0,0006% dött av CV-19, att jämföras med t.ex. Spanska sjukan ca 20%.
  Utsläppet bör kunna förklaras av:
  – Ekonomi: Läkemedelsindustrin lär ha tjänat 1 000 dollar i sekunden på vaxin (!)
  – Skrämma folk att acceptera inlåsningar och andra restriktioner.
  – Typiskt nog är WHO:s definition på pandemi endast det är en smittsam sjukdom! DVS INTE orsaka hög dödlighet.
  – Ett sätt att implementera WEF:s planer för en ny världsordning. Schwab har ju flera gånger förkunnat att pandemin INTE är ett problem – utan en stor möjlighet att staka ut vägen mot klimatsmartare världsordning.
  – Gates har förvarnat om fler pandemier – farligare.

  • Ekonomi och bromsad befokningstillväxt. Enligt David Martin som är väl insatt kommer 700miljoner i världen att ha dött 2028 av covid vaccin
   Eftersom 60 miljoner dör normalt varje år borde det normalt dö mindre än 500miljoner på den tiden.
   Det föds normalt 140miljoner varje år.
   Flera attentat mot spannmål har inträffat och västs marionett Ukraina bromsar avsiktligt utförseln. Rysslands möjligheter att exportera konstgödning saboteras tillika av väst. Befolkningskontroll är en sannolik orsak och alarmister av olika slag sympatiserar med malthusianer även om dom inte skyltar tydligt med det.
   Det verkar alltmer som om Covid och Natos krig mot Ryssland handlar om befolkningskontroll. Ingen seriös bedömare tror på att det Gates varnar om var något oplanerat som händer av sig själv.

 5. JONI table talk, med Dr. Richard Bartlett, Dr Simone Gold, Dr Peter MCCullough, diskuterar vad som de tycker är en sensationell nyhet från Lunds Universitet.
  En forskarartikel, där Markus Alden är förste författare, som kommit fram till att ”messenger RNA vaccin information från Pfizers vaccin kan tränga in i cellen och förändra vårt DNA”
  De säger att vi fått information att detta inte kunde hända, men nu har den svenska studien bevisat att det kan hända.
  Ändå fortsätter vi i Sverige att vaccinera de flesta enbart med Pfizer, trots att det finns flera mer beprövade metoder som det kinesiska vaccinet som bygger på avdött virus.
  De som är oroliga för mRNA vaccinerna får ingen möjlighet att välja något annat.
  De som tidigare ha vägrat att ta mRNA vaccinerna kan få Novavax vaccin i stället

  CIMB-| Gratis | Intracellulär omvänd transkription av Pfizer BioNTech COVID-19 mRNA-vaccin BNT162b2 In Vitro i humant | HTML (mdpi.com)

 6. Jeffrey Sachs uttalande på Youtube har censurerats av Youtube. Det går inte längre söka på hans videoklipp med labteorin.
  Så funkar demokrati i ”den fria värden”.

 7. Idag rapporterar SVT Public Service att nya studier visar att Coronavirusets spridning hade sin början på djurmarknaden i Wuhan, Kina där levande djur såldes som livsmedel.
  Det var det jag också trodde först men sedan kom den en ena konspiratoriska teorin efter den andra.
  USA skyllde på Kina och Kina? samt kommunister här skyllde på USA.
  Möjlighet finns dock för något sabotage på djurmarknaden. Sådant vet man ju inte.
  Virusattentat är lömska och mycket går att dölja.

  Tydligt är dock att vi får leva med det här viruset i fortsättningen.
  Virus verkar inte låta sig utrotas. Då muterar det istället för överlevnaden skull.

  Människor ska inte göra skadliga virus.
  Det kan få konsekvenser som inte går att överblicka.

  ”Två nya studier visar att det med största sannolikhet var på marknaden i Wuhan, där levande djur av olika arter såldes som livsmedel, som viruset som orsakade coronapandemin uppstod.”

  https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/djurmarknad-startade-pandemin

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here