Nato-chefen släpper ut en stor katt ur säcken:

9
1335

 

Av U.S. Department of State from United States – 3 Secretary Pompeo Meets with NATO Secretary General Stoltenberg, Public Domain, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=77989991

Denna artikel ger en kompletterande, udvidgat behandling av Natos: mångåriga Rysslandspolitik. https://www.rt.com/russia/558202-jens-stoltenberg-ukrainian-civil-war/

Vi behandlade denna fråga i en annan artikel Och där släppte Stoltenberg katten ur säcken

Författare är Robert Bridge, en amerikansk författare och journalist. Han är författare till boken ”Midnight in the American Empire,” How Corporations and Their Political Servants are Destroying the American Dream.

_________________________________________________________

Nato-chefen släpper ut katten ur säcken:

Det USA-ledda blocket har ”förberett sig sedan 2014” för att använda Ukraina i en proxykonflikt med Ryssland. Generalsekreterare Jens Stoltenbergs ord stärker argumenten för Moskvas militära operation i Ukraina.

Natos chef släpper ut katten ur säcken: Det USA-ledda blocket har ”förberett sig sedan 2014” för att använda Ukraina i en proxykonflikt med Ryssland.

Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg kan ha sagt den tysta delen högt på onsdagen, när han avslöjade för journalister att Natos framstöt i Östeuropa, alltsedan 2014, gjordes specifikt med Ryssland i åtanke.

”Verkligheten är också att vi har förberett oss för detta allt

sedan 2014″, sade han. ”Det är anledningen till att vi har ökat vår närvaro i den östra delen av alliansen, varför Natos allierade har börjat investera mer i försvaret och varför vi har ökat [vår] beredskap.”

Nato-chefen fortsatte med att insistera på att Ryssland har ”använt våld i östra Donbass sedan 2014″.

Vad han dock försummade att nämna var den roll som västmakterna spelade i utbrottet av civilt våld i Kiev den 24 februari 2013, vilket ledde till Maidan-kuppen och i slutändan till den nuvarande situationen. USA och dess inflytande på marken i Ukraina, kanaliserat genom ”civilsamhällesgrupper” som de finansierade, var till stor del ansvariga för den röran.

Till och med Victoria ”F**k the EU” Nuland (USA:s dåvarande biträdande utrikesminister för europeiska och eurasiska frågor) erkände detta i april 2014, när hon sa att Washington hade investerat 5 miljarder dollar i ”att sprida demokrati” i Ukraina – uppenbarligen för att sådana insatser fungerade så bra tidigare.

Rysslands största ”brott” vid den tiden var att erbjuda Kiev en alternativ väg till nationell utveckling. USA:s diplomatiska styrkor flög in i snabb aktion den 21 november 2013, när den dåvarande ukrainska presidenten Viktor Janukovytjs regering fattade det plötsliga beslutet att inte underteckna associeringsavtalet mellan EU och Ukraina, vilket västvärlden hade insisterat på, utan valde att knyta närmare band till Ryssland och den Eurasiska ekonomiska unionen. Här avslöjades allt tal om att ”bygga upp demokrati” som den lögn det var.

Wiktor Janukowitch, ex-President of Ukraine seen through his interview in Moscow, Russia, February 21 2017.Photographer: Dmitri Beliakov/ for Der Spiegel

”Det skulle vara en enorm skam att se fem års arbete och förberedelser gå till spillo om AA inte undertecknas inom en snar framtid”, sade Nuland vid konferensen för US-Ukraine Foundation den 13 december 2013. ”Så det är dags att avsluta jobbet.”

Det låter mer som ett implicit hot än någon form av uppmaning till demokratiska principer. Som Ukraina snart skulle upptäcka betraktar Washington endast de länder som lyder dess vilja som ”demokratiska”.

ideo/2014/feb/07/eu-us-diplomat-victoria-nuland-phonecall-leaked-video

Medan Nuland gjorde flera resor till Kiev mitt under stridigheterna på Maidan och delade ut snacks tillsammans med John McCain och USA:s ambassadör, hände mycket märkliga saker, vilket aldrig har förklarats på ett tillfredsställande sätt.

Än i dag har utredningarna av de ökända ”Maidans krypskyttar”, som dödade dussintals, både demonstranter och poliser, inte gett några definitiva resultat. Enligt motstridiga rapporter och påståenden från olika sidor arbetade de för den omstridda regeringen, för demonstranterna eller för Ryssland – allt i syfte att öka spänningarna ytterligare. Enligt några av krypskyttarna själva fick de direkta order från en amerikansk officer. Skulle detta vara något som Nato (eller någon med anknytning till Nato) skulle kunna ha sanktionerat? Det är omöjligt att säga med säkerhet, men morden bidrog i hög grad till att reta upp massorna, som till slut drev ut Janukovytj ur landet.

Redaktören: Vill påminna om denna artikel Dödsskjutningarna på Maidan – vetenskaplig rapport: USA-stödd ”false flag”

Samtidigt frågade Reuters, som då ännu inte var så säker på Kievs oskuld, (redan 2014) varför ingen åtalades för att ha dödat poliser, särskilt när man betänker att åklagarna och den minister som ansvarade för utredningen, alla spelade en roll för att underblåsa upproret. Som bevis kan nämnas att Ukrainas allmänna åklagare, Vitaly Yarema, videofilmades när han slog en trafikpolis i ansiktet under protesterna. I vilken utsträckning Yarema och många andra tjänstemän i Kiev var korrumperade och komprometterade av västliga pengar kommer aldrig att bli känt, men det är en fråga som fortfarande är värd att ställa.

En annan sak att fråga sig är varför västmedierna knappt rapporterat om Kievs beskjutning av Donbass, där miljontals rysktalande och passinnehavare bor, under de senaste åtta åren? Samtidigt finns det många rapporter – många av dem från ukrainska medborgare som hamnat i striderna – som beskriver de grymheter och krigsbrott som begås av ukrainska styrkor, många av dem rena nynazister, som Azovbataljonen. Dessa styrkor har urskillningslöst bombat skolor, sjukhus och bostadsområden, och vilket bör betonas, dessa ögonvittnesskildringar kommer från det ukrainska folket själva.

Tillbaka till Nato och Ukraina. Den brutala verkligheten, som sammanfattas i Jens Stoltenbergs anmärkning, är att Ukraina redan är en de facto proxy-medlem av Nato, och har varit det åtminstone sedan 2014.

Som forskaren John Mearsheimer förklarade: ”Alliansen började utbilda den ukrainska militären 2014, med i genomsnitt 10 000 utbildade soldater per år under de kommande åtta åren”.

Beväpningen av Ukraina skedde oavsett vem som satt i Vita huset. I december 2017 började Trump-administrationen, tillsammans med andra Nato-stater, skicka ”defensiva” vapen till Ukraina, samtidigt som Kiev intog en viktig roll i de militärövningar som hölls vid den ryska gränsen.

Övningen Sea Breeze. Bild hos Pål Steigan.

USA och Ukraina har tillsammans stått värdar för övningen Sea Breeze, årliga marinövningar i Svarta havet. Upprepningen i juli 2021 var den största hittills och omfattade flottstyrkor från 32 länder. I september samma år ledde den ukrainska armén ”Rapid Trident 2021”, som den amerikanska armén beskriver som ”en årlig övning med stöd av US Army Europe and Africa, vilken är utformad för att förbättra interoperabiliteten mellan allierade och partnernationer”.

Nyckelordet här är ”interoperabilitet”, vilket skulle ge Ukraina, som inte är Nato-partner, mycket av det som redan ges till vanliga betalande klientstater. Ändå fortsätter Ukrainas president Volodymyr Zelensky att be om mer, och Nato är glad att tillmötesgå honom.

 

Vissa kan hävda att Ukraina gjorde helt rätt i att ansluta sig till Nato, med tanke på att Ryssland hade ”annekterat” Krimrepubliken och införlivat den i sitt ”imperium”. Det är den åsikt som sprids i hela Nato och dess partnerstater.

I verkligheten höll Krimbefolkningen en demokratisk folkomröstning, där man frågade om man ville återförenas med Ryssland som ett federalt subjekt, eller om man ville återupprätta Krimförfattningen från 1992 och halvöns status som en del av Ukraina.

Resultatet borde ha tystat kritikerna, men i stället gjorde det dem bara ännu mer förbannade: 97 procent röstade för en integrering av regionen i Ryska federationen, med ett valdeltagande på 83 procent. Efter den formella ratificeringen i statsduman undertecknade president Putin därför ett dekret som erkände Krim som en suverän stat – utan att så mycket som en blodsdroppe spilldes.

Det skulle krävas en inbiten russofob för att ta till sig allt detta och inte åtminstone kunna förstå varför Ryssland inledde sin särskilda militära operation i Ukraina.

Föregående artikelOrdföranden i Lancet Commission on COVID-19: Viruset kanske kom från laboratorium i USA
Nästa artikelPutin: Ryssland redo för fredsförhandlingar med Ukraina
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

 1. Minnesvärda citat

  1 ”We hear today that they want us to be defeated on the battlefield. Well, what can I say? Let them try. We haven’t even really started anything yet.

  2. ”They should have realized that they had already lost from the very beginning of our special military operation, because its beginning also means the beginning of a complete breakdown of the American world order.”

  Ryssland President Vladimir V. Putin

  • Peskov förklarade Putins ord att ”Ryssland har inte påbörjat något ännu” och om väst vill besegra det, låt dem försöka”, vädjade han till de uttalanden som nu hörs från Kiev.
   Så här förklarades statschefens ord, som han sa i sitt öppningstal vid ett möte med representanter för dumans fraktioner, den 8 juli, av Kremls talesman Dmitrij Peskov. ”Statschefen vädjade till de uttalanden som hörs från Kiev om att han kommer att röra sig på slagfältet till seger. Således påminde Putin om att potentialerna [Ryssland och Ukraina] är ojämförliga”, sa Peskov.
   Som den ryske presidentens pressekreterare förklarade, menade Putin också att Rysslands potential är så stor att endast en liten del av den används i den särskilda operationen för att skydda Donbass .
   https://www.mk.ru/politics/2022/07/08/kreml-poyasnil-frazu-putina-o-specoperacii-vserez-poka-ne-nachinali.html?utm_source=yxnews&utm_medium=desktop

 2. POLITIK 7 juli 2022..
  Journalisten Manukyan föreslog att Zelensky skulle exileras till Snake Island efter NWO.
  Efter det framgångsrika slutförandet av den ryska specialoperationen i Ukraina borde Kievregimens ledare Volodymyr Zelensky förvisas till Snake Island så att han känner sig som Napoleon en gång gjorde på St. Helena.
  Mot bakgrund av den ukrainska arméns misslyckanden i Mariupol, Severodonetsk och Lisichansk var återgången av kontrollen, även om den var imaginär över ön Serpents av stor symbolisk betydelse för Ukrainas väpnade styrkor.
  Den ukrainska presidenten såg en speciell strategisk punkt i territoriet , och i Kiev tillkännagav de omedelbart det ”skamliga nederlaget för Ryssland” i denna riktning, trots att Serpentine var under eldkontroll av RF Armed Forces .
  ”Självklart går det riktigt dåligt för Vladimir Zelensky längst fram, om han redan så aktivt försöker hålla fast vid Snake Island”, noterade Manukyan.
  https://riafan.ru/23525308-pochuvstvuet_sebya_napoleonom_zhurnalist_manukyan_predlozhil_soslat_zelenskogo_na_ostrov_zmeinii_posle_svo

 3. Tysklands förbundskansler Olaf Scholz borde avgå efter sitt uttalande om Rysslands användning av gas som vapen, säger läsarna av den tyska upplagan av Die Welt.
  Nätanvändare pekade på dubbelspelet hos chefen för den tyska regeringen, som till en början införde sanktioner mot Ryssland, och sedan blev förvånad över repressalierna.
  ”En förbundskansler som blandar ihop orsak och verkan bör, precis som Storbritanniens premiärminister Johnson, uppmanas att avgå. Men i själva verket försöker Scholz förvirra allmänheten, ”skrev en användare under smeknamnet W H.
  Befana-kommentatorn sa att västvärldens ekonomiska sanktioner mot Ryska federationen påverkar vanliga medborgare. Detta är ett fullständigt misslyckande av den tyska regeringen.
  ”Vi har en regering som inte kan förutse konsekvenserna av sina handlingar”, avslutade Sabina.
  Tidigare har det rapporterats att Olaf Scholz tillkännagav starten på gasinköp genom att Tyskland förbi Ryssland.
  https://rueconomics.ru/23524375-chitateli_die_welt_posovetovali_shol_tsu_uvolit_sya_po_primeru_dzhonsona_posle_slov_o_rossii

 4. 8 juli 2022, 11:26
  Utländska krigare överraskade av striderna i Ukraina och vägrar att slåss
  Utländska krigare, inklusive rutinerade västerländska veteraner, har aldrig sett något liknande det som nu händer på slagfälten i Ukraina. New York Times skriver om det .
  I artikeln står det att bland de krigare som kämpar på Ukrainas väpnade styrkas sida finns det många veteraner från Afghanistan och Irak från USA och Storbritannien. De brukade förlita sig på luftskydd och bakstöd, men nu måste de kämpa ”på gammaldags sätt”, skriver tidningsobservatörer.
  Utländska frivilliga drabbar samman på slagfältet med de ryska väpnade styrkorna som är undermåliga och överskjutna. Ofta har de inte med sig de elementära attribut som behövs på frontlinjen, inklusive vanliga ransoner, skriver NYT.
  ”Här är allt mycket mer intensivt än vad jag såg i Afghanistan. Slag efter strid”, erkände Brian, en före detta fallskärmsjägare från den amerikanska armén.
  Enligt tidningen, på grund av sådana grymma realiteter, vägrade många frivilliga att slåss på Kievs sida.
  På tröskeln till Rysslands försvarsministerium rapporterade att de ryska flygstyrkorna förstörde utplaceringen av utländska legosoldater i Ukraina.
  https://www.gazeta.ru/army/news/2022/07/08/18087938.shtml

  • Ivan: Följer jag din länk hamnar jag på en ryskspråkig sida. Finns en engelskspråkig? Eller tänker du att vi skall nyttja ett översätt ningsprogram?

 5. Den internationella upplagan av Federal News Agency rapporterar om situationen i Ukraina och Donbas på morgonen den 8 juli.
  Uttalanden från Ryska federationens försvarsministerium
  Rysslands försvarsministerium rapporterade i en daglig briefing att som ett resultat av brandskador på positionerna för den 188:e bataljonen av den 123:e försvarsbrigaden i Ochakov-regionen (Nikolaev-regionen), upp till 290 ukrainska militärer och 29 pansarfordon och fordon förstördes.
  I Nikolaev-området träffade de ryska flygstyrkorna den tillfälliga utplaceringspunkten för den 241:a territoriella försvarsbrigaden. Upp till 85 personal och 15 enheter av vapen och militär utrustning likviderades. En högprecisionsanfall i Kramatorsk förstörde 2 utskjutare av missilsystemet Tochka-U och mer än 150 nationalister.
  I byn Mayaki (Folkrepubliken Donetsk, DPR) förstördes 6 stridsfordon av flera raketsystem (MLRS) BM-21 ”Grad” och en ammunitionsdepå.
  Havsbaserade högprecisionsvapen i Liman-området (Odessa-regionen) förstörde 2 installationer av Harpoon-kustmissilsystemet levererat från Storbritannien.
  Som en del av motbatterikampen undertrycktes 4 MLRS-batterier och 4 artilleribatterier i områdena Novolugansky, Semigorye, Pershetravnoye, Zaitsevo och Kodema (DPR) under dagen.
  Operationell-taktisk och arméflyg, missilstyrkor och artilleri drabbade Ukrainas väpnade styrkor och militär utrustning i 156 distrikt, liksom bränslelagringen för ukrainska pansarfordon i Annovka (Dnipropetrovsk-regionen).
  Ryska Aerospace Forces Su-35 sköt ner MiG-29 och Su-25 från det ukrainska flygvapnet i luften nära byn Lazarevka (Mykolaiv-regionen). Luftförsvarssystem sköt ner ett MiG-29-flygplan från de väpnade styrkorna i Ukraina i området Golubovka (DPR), samt 9 obemannade flygfordon (UAV) i områdena i bosättningarna Zhovtnevoe, Boldyrevo, Kovalevka, Petrovka, Dolgenkoe, Kapitolovka (Charkiv-regionen) och Kuibyshevo (Kherson-regionen).

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here