USA anklagar Kina för Coronamörkläggning. Finns några belägg eller bara nytt inslag i Kinahetsen?

20
1481


Sveriges Radios Fernando Arias rapporterade i morse att ”Enligt en ny amerikansk rapport ska Kina ha försökt mörklägga omfattningen av virusutbrottet för att hinna samla på sig medicinsk utrustning.

Detta skriver Departementet för inrikes säkerhet i en ny rapport som nyhetsbyrån AP tagit del av.

Den fyra sidor långa analysen gör gällande att Kina avsiktligt dröjde med att informera WHO om hur smittsamt viruset var, samtidigt som landet ökade importen och minskade exporten av medicinsk utrustning, till exempel munskydd och skyddshandskar.

Trumpadministrationen har inte kommenterat innehållet i rapporten och det är än så länge endast AP som verkar ha skaffat sig tillgång till den.

Däremot har administrationen vid flera tillfällen riktat anklagelser mot Kina gällande uppkomsten av viruspandemin.

Det senaste och tydligaste uttalandet kom från utrikesminister Mike Pompeo igår när han under en intervju sa att virusepidemin startade i ett laboratorium i Wuhan.

– Det finns ”enorma bevis” för att virusutbrottet startade där, sa Pompeo utan att presentera några belägg, han hävdade också att det inte är första gången som världen exponerats för ett virus på grund av misslyckanden i kinesiska laboratorier.

Pompeos uttalande har inget stöd i offentligt kända underrättelseuppgifter. Paraplyorganisationen för USAs underrättelsetjänster, ODNI, har i ett tidigare uttalande skrivit att man just nu utreder hur coronapandemin startade och att ”viruset varken skapats eller genmodifierats av människan”. Sveriges Radio 4 maj

Några dagar tidigare gav utrikesminister Pompeo annat besked. I en intervju i Fox News nyligen tillfrågades utrikesminister Pompeo tillfrågades om virusets ursprung och specifikt USA: s påstående att det läckte från ett laboratorium. Det här är vad han berättade för Fox News ”Detta virus har sitt ursprung i Wuhan, Kina. Vi vet inte den exakta platsen. ” Pompeo hade ingen information om att det kanske kom från ett laboratorium.

Finian Cunningham skriver ”Kina har förkunnat anklagelserna från Trump-administrationen som ”upprepad desinformation”.Världshälsoorganisationen har också dragit slutsatsen att viruset har sitt ursprung i djurlivet och inte kom från laboratorium. Men med den giftiga politiken som flyger i USA har WHO blivit förstört som ”Wuhan Health Organization” som samarbetar med det kinesiska kommunistpartiet.”

Washington Post tvivlar:

Uppgifter om tidtabell är intressant:

December 27 rapporterades första tre fallen.
December 29 utreddes dessa fall med labbtester.
december 30 Wuhan kommunala hälsokommission utfärdade en brådskande anmälan till medicinska institutioner under dess jurisdiktion och beställde ansträngningar att på lämpligt sätt behandla patienter med lunginflammation av okänd orsak
December 31 skickade Nationella Hälsokommissionen i Peking brådskande experter till Wuhan för att utreda. (Mitt i natten faktiskt)
december 31 Wuhan kommunala hälsokommission släppte en orientering på sin webbplats om lunginbrottet i staden, där han bekräftade 27 fall och berättade allmänheten att inte gå till slutna offentliga platser eller samlas. Det föreslog att ha ansiktsmasker när man gick ut.
december 31 Wuhan kommunala hälsokommission publicerade information om lunginflödets utbrott i enlighet med lagen.
januari 1 NHC inrättade en ledningsgrupp för att fastställa nödåtgärderna mot epidemin. Gruppen sammankallade möten dagligen sedan dess.
januari 2 Chinas Center för sjukdomskontroll och förebyggande (China CDC) och den kinesiska akademin för medicinska vetenskaper (CAMS) fick den första omgången av prov från fyra patienter från Hubei-provinsen och började identifiera patogenen
januari 2 NHC utfärdade en uppsättning riktlinjer för tidig upptäckt, tidig diagnos och tidig karantän för förebyggande och kontroll av viral lunginflammation av okänd orsak.
Januari 3, 2020 började man skicka rapporter till WHO och andra länder.
Januari 8 hade man preliminär identifierat viruset och
januari 10 publicerade WHO ett paket med prakisk infomration
januari 11 laddade man upp gen sekvenserna på webben för viruset och delade detta med WHO och hela världen.
januari 14 Påpekade Dr. Maria Van Kerkhove på en presskonfrens att dt hade varit peron till peron smitta.
januari 22 WHO publicerar på sin webbsajt att man konstaterat peron till person smittning i Wuhan
Januari 23 sattes Wuhan i karantän. Missen var att detta inte rapporterades till den myndighet i Peking som hade i uppdrag och ansvar att sköta epidemier i tid.
januari 30 WHO puplicerar att covid-19 är en global hälso kris

Längre timeline finns här
http://en.people.cn/n3/2020/0407/c90000-9676554.html

Min uppfattning är att det förklarligt och klokt att samla på sig tillräcklig information innan man går ut med information om en ny smittsam sjukdom. Kina gick ut med informationen i tidigt skede och fick också en hel del beröm av WHO i tidigt skede.


60 000 brända kroppar?

I slutet av april kom mer alarmerande uppgifter, likaledes från USA:s säkerhetstjänst. Enligt uppgifter från USA:s säkerhetstjänst kan den verkliga omfattningen av Kinas koronavirusutbrott vara åtminstone femtio gånger värre än vad Kina rapporterat och 60 000 döda kroppar per månad ska ha handlagts av begravningsbyråer i Wuhan.

Belägg för detta saknas. Man kan uppfatta detta på olika sätt. Exempelvis som ett försiktigt desinformation och skuldbeläggningsförsök där säkerhetstjänsten och Trump, Pompeo & Co noterar reaktionen på uppgiften innan man tar ställning till hur man ska gå vidare.


Politiserad debatt.

Debatten är inte ny utan sedan länge är den politiserad.
Har Kina eller USA eller ? (fladdermöss?) orsakat den alltmer politiserade Coronavirus-infektionen? Och EU klandrar Ryssland…

I mitten av mars skrev jag ”President Trump fick kritik i måndags kväll efter att ha lagt ut en tweet med frasen “kinesiskt virus.”Efter ett tal till nation i måndags sa han att landet kan vara på väg mot lågkonjunktur och uppmanade till social distansering och tweetade senare att han hade förtroende för olika sektorer. Samtidigt gjorde han den stötande anmärkningen “USA kommer att vara kraftfulla för att stödja branscher som flygindustrin och andra som är särskilt drabbade av det kinesiska viruset. Vi kommer att vara starkare än någonsin tidigare!” skrev han. Många tjänstemän, inklusive chefen för Centers for Disease Control and Prevention, har kritiserat frasen som felaktig och potentiellt skadlig då den kan främja rasistiska associationer mellan viruset och kineser. Trump tweets about coronavirus using term ‘Chinese Virus’”.

Bland kritikerna finns New Yorks borgmästare.

Än mer kritiskt än president Trump uttalar sig förre svenske moderate EU-parlamentarikern Gunnar Hökmark, nu ordförande i tankesmedjan FrivärldExpressen: Kina borde be världen om ursäkt för corona. Han skriver bland annat ”Kinas ledare borde be världen om ursäkt. Be om ursäkt för att epidemi efter epidemi kommer från Kina på grund av diktaturens förtryck av sanningen och nonchalansen inför livsmedelssäkerhet och vettig djurhållning.” Några fakta för sin bedömning presenterar han inte. WHO har berömt Kina för dess insatser. CNBC 17/3: WHO urges Europe to learn from China, take ‘boldest’ action possible to tackle coronavirus Inget land har väl visat större effekter av insatser än Kina, fast jämförelser är svårbedömda. Kinas förmåga att hantera Corona-epidemin är mycket större än hos regeringar i Väst?


Duktiga Sverige tar initiativ

South China Morning Post rapporterar att ”Sverige planerar att be EU att undersöka ursprunget till COVID-19, vilket sannolikt ytterligare försmärar relationen till Kina” (Sweden plans to ask European Union to investigate origin of Covid-19, likely further straining relations with China.)

Linde och Pompeo. Bild: Omni.

Duktigt, eller hur? Utrikesminister Pompeo blir säkert nöjd. Han är också känd för att öppet skryta om sina lögner. Utrikesminister “Pompeo” – (“vi ljög så mycket då jag var på CIA”) kritiserar Kina – får svar på tal. Fast detta verkar inte bekymra inte Sveriges utrikesminister. Utrikesministern: “Vi har mycket gemensamt med USA” (med dess brutala krig som dödar miljoner, dess illegala sanktioner och (kärnvapen)upprustning).

Sammanfattningsvis: Media slår stort upp beskyllningar från USA mot Kina utan belägg. Man rapporterar inte samtidigt Kinas uppfattning. Detta är ett brott mot principen om objektivitet som public service media ska ha officiellt. Inte precis den första avvikelsen från detta.

Föregående artikelHur klarar USA coronan – matbrist på gång?
Nästa artikelHur besegrade Venezuela högerns statskuppsförsök?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

20 KOMMENTARER

 1. TT meddelar ””Dessa felaktiga och oresonabla uttalanden från amerikanska politiker gör att står det klart för allt fler att det inte finns ’bevis'”, skriver CCTV i en kommentar med rubriken ”Onde Pompeo spyr medvetet ut gift och sprider lögner”.

  Även Kinas officiella dagstidning skrev en kommentar om Pompeos uttalanden, samt om Vita husets förre chefstrateg Steve Bannon som jämfört spridningen av covid-19 från Kina med kärnkraftskatastrofen i Tjernobyl 1986. Folkets Dagblad kallar dem för ”ett par ljugande clowner”.

  Världshälsoorganisationen WHO står fast vid att viruset inte är skapat på konstgjord väg. (https://www.ttela.se/nyheter/v%C3%A4rlden/kina-anklagar-pompeo-f%C3%B6r-galna-uttalanden-1.27549559)

 2. Kina frikänner Kina. Vem är förvånad? Dessutom kryddat med lite förolämpningar. Ungefär som den kinesiske ambassadören i Stockholm.

  • Israel frikänner Israel, Sverige Sverige, USA USA. Menar du att land ska tåla vilka grova anklagelser som helst?

   • Kina anklagar ju USA för att ha planterat viruset i Wuhan. Känns som en ganska allvarlig anklagelse? Det är ju därför bra att Sverige ställer sig bak EUs onskan om en opartisk utredning. Något som däremot Kina motarbetar och där man till och med hotat Australien (som är ytterligare en drivande part bakom detta krav) med sanktioner/bojkott.
    Bland andra Channel News Asia beskriver det inträffade i en artikel med rubriken “China envoy threatens Australia boycott over virus inquest demand“:
    In a thinly veiled threat, ambassador Cheng Jingye warned the push for an independent inquest into the origins of the outbreak was “dangerous”.
    “The Chinese public is frustrated, dismayed and disappointed with what Australia is doing now,” he claimed in an interview with the Australian Financial Review published on Sunday (Apr 27).
    “If the mood is going from bad to worse, people would think ‘why should we go to such a country that is not so friendly to China?’ The tourists may have second thoughts,” he added.
    “It is up to the people to decide. Maybe the ordinary people will say ‘Why should we drink Australian wine? Eat Australian beef?’”

    https://www.channelnewsasia.com/news/asia/covid-19-coronavirus-inquest-china-threaten-australia-boycott-12680112

    • Belägg och indicier har inte presenterats. Naturligt med negativ reaktion av den anklagade. Okänsligt av Sverige.

    • Det har redan varit tre utredningar, en av Kina, en av WHO och en av USA. Nu är det inte fråga om någon ”opartisk” utredning utan en USA kontrollerad och styrd med resultatet fastställt innan den har börjat. Det är det Kina vill stoppa. USA är fanatiskt angelägen om att försöka koppla Kina till viruset. Allt pekar dock på att viruset kom från USA, det fanns i USA över 6 månader innan det upptäcktes i Kina, och flera västerlänningar som arbetat på Wuhan institutet har vittnat att det helt enkelt inte kan komma därifrån, för det är inte samma virus. Det fanns även bevisligen i Frankrike innan det fanns i Kina och det är fastställt att viruset i USA inte är kopplat till Kina, så var kom det ifrån? Dessutom har USA mörkat sanningen bakom stängningen av deras biovapenfabrik i Fort Detrick. Allt vi vet är att det stängdes av myndigheterna efter upprepade och allvarliga problem med biosäkerheten. Vad är det USA vill dölja.

  • Fel, Kina tillhandahåller och pekar på rader av fakta som dels utesluter att viruset kom från Kina, men tydligt pekar å att det kom från USA. Kinas ambassadör bara påpekar grova faktafel och lögner. Kina bilden som målats upp av det numera USA styrda svenska mediesystemet är otroligt grovt förfalskad. Borde han inte påpeka det. Det är ju hans jobb.

 3. Av allt att döma har Trumps utsikter att bli omvald försämrats av coronakrisen. Nu försöker hans team febrilt finna ett tema som kunde vända på läget. Iran eller Kina, det är frågan. Iran är knepigt, eftersom en ytterligare skärpning kan utmynna i krig och utgången vore oviss. Därför verkar det som att man kommer att välja Kina som måltavla i en smutskastningskampanj åtföljd av diverse sanktioner. Demokraterna har svårt att opponera sig och medierna hakar gärna på.

  Det har numera blivit offentligt hur general Flynn utsattes för rättsligt övergrepp av FBI och domstol. I det omvända fallet, om drevet hade varit från republikansk sida och offret en demokrat skulle skandalen varit stor nog för att bli ett valtema av Watergate-format. Här ser vi en tydlig och betänklig slagsida att myndigheter och media inte förmår agera opartiskt. Även om Flynn skulle få upprättelse räcker det inte för att påverka valet.

  Samtidigt har det blivit uppenbart ända bort till Australien att Bidens mentala hälsa sviktar med annalkande demens. Hur har demokraterna tänkt ? Att han hoppar av i sista stund och Hillary kommer in som gumman ur lådan ?

  • Sätter en 25-öring på att Biden blir avpolletterad. Tror inte på Hillary. Hon är för komprometterad. Däremot verkar Michelle Obama lura i vassen.

  • Ja, sannolikt försöker Trumpadministrationen vegetera på det faktum att Kinas enpartivälde krumbuktar sig och försöker dölja att det kanske handlar om slarvig hantering från labbets sida. Därmed är ju saken på intet sätt konfirmerad. Att diktaturer reagerar med ryggmärgen på sånt här är välkänt. Det betyder som sagt inte med nödvändighet att någon är skyldig. Det kommer vi sannolikt aldrig att få veta. Men lika självklart är det att USA-administrationen utnyttjar denna chans till smutskastning. Ännu har inte Trump själv uttalat sig, men det lär inte dröja. Och med en dement motkandidat som Biden, har han nu valet i en liten ask.

   Tror dock varken på Hillary eller på Michelle. Hillary skulle säkert gärna vilja, men är nog trots allt lite för stolt för att förlora på nytt till Trump, och Michelle har varit tydlig med att hon aldrig skulle ställa upp. Hon är inte den sortens människa. Demokraterna har i själva verket satt sig i en hopplös situation. För att inte riskera att Sanders blev utnämnd satsade man alla kort på Biden, trots att man mycket väl kände till hans mentala situation. Frågan diskuterades redan för ett år sen. Under vissa omständigheter verkar han fortfarande fungera hyfsat, som nu när MSNBC intervjuade honom om Tara Reade. Men mot Trump är han chanslös, och han är faktiskt inte nominerad ännu. DNC, The Democratic National Commitée, har säkert nåt kort i rockärmen som de ligger och håller på.

   Själva skulle de förstås helst vilja se Pete Buttigieg, en ung, vältalig, homosexuell före detta CIA-snubbe. Men efter den totala floppen med en krånglande röstningsapp i primärvalet i Iowa, då Buttigieg efter flera dagars strul påstods ha vunnit över Sanders med några tiondels procent, föll han snabbt bort kommande primärval. Till saken hör att Buttigieg själv hade satsat en halv miljon på appen, som fyndigt nog döpts till ”Shadow”.

   • Gunnar Johansson. Bara för information. För det första har Kina inget enpartisystem och är heller ingen diktatur som Sverige, det finns åtta politiska partier, och Kina har inte ens en partipolitiskt system. I Kina väljer man personer, inte partier, och dom arbetar under personligt ansvar och kan avlägsnas om dom inte klara jobbet, precis som i ett företag. Sedan vet vi idag med 100% säkerhet att viruset inte kom från något labb. Liksom människans DNA har virus en genetiskt kod, som ett fingeravtryck, som kan spåras. ”Labbet” är dessutom en internationell insats som råkar ligga i Kina, precis som FN ligger i USA eller WHO i Schweiz, forskarna kommer från flera olika länder, bland annat USA.

  • Problemet är den allt sjukare ”demokratin”. Den borde ha utdömts redan 1933, och är så föråldrat och korrumperade idag att den inte längre är funktionell. Dags att införa folkstyre.

 4. Till och med Carl Bildt var kritisk mot Pompeos valstunt på TV ikväll, men det skulle inte förvåna om de mest stolliga av USA’s vasaller i Europa, som t.ex den svenska regimen kritiklöst hoppar på smutskastningen av Kina även vad gäller detta. Vår statsledning med landsförrädare som sålt ut vårt land till främmande makt.

  Vad gäller USA och valet i nov. så blir det 2 kandidater som står för fortsatta krig, imperialistisk rovdrift och statskupper och för fortsatt terror mot sin egen fattiga befolkning. Intressant däremot att se om Jesse Ventura ställer upp i 3e parti som t.ex. De Gröna. Nu om någonsin finns kanske chansen att ett 3e parti skulle kunna nå de procent som krävs för att få vara med i debatterna och kunna få upp frågor om eviga krig m.m. ?

  Visst, medias black-out skulle bli total likt den mot Tulsi, men Ventura är mycket karismatisk och många röster finns att få från besvikna progressiva demokratiska väljare och från dito republikanska, arbetslösa och libertanianer. Håller tummarna för att Jessie försöker

  • Ja Bildt var ovanligt sakligt resonerande igår och betonade närmast att detta kan ses i ljuset av positionering inför presidentvalet i USA.

 5. Bara en del av den alltmer intensiva och desperata USA propagandan. Det är väl dokumenterat, och verifierbart, att Kina omedelbar informerade WHO och andra länder. Samtidigt upprepas till leda lögnen om att viruset kan ha kommit från ett labb i Kina, medan man mörkar att viruset troligen med största sannolikhet kom från ett bio-vapen labb i USA, Fort Detrick som utvecklat bio-vapen sedan 1943, och stängdes av USA myndigheter just därför att det fanns upprepade problem med biosäkerheten. Man mörkar att viruset redan var spritt i USA och Frankrike innan det upptäcktes i Kina, och att virus kan spåras, likt DNA, och det utesluter att det kom från Kina.

 6. Jag kommenterade en artikel om detta på DN under ”Ifrågasätt”. Skrev ”Inga belägg finns för påståendena av USA:s säkerhetstjänst i denna fråga Lika lite som påstående från säkerhetstjänst i USA att 50 gånger fler dött i Kina än vad som meddelats av Kina tidigare. (https://summit.news/2020/04/28/us-intel-officials-believe-45500-corpses-were-incinerated-in-one-fortnight-in-wuhan/). Vidare, I en intervju i Fox News nyligen medgav utrikesminister Pompeo ”Detta virus har sitt ursprung i Wuhan, Kina. Vi vet inte den exakta platsen. (https://video.foxnews.com/v/6153051759001#sp=show-clips). Och hur går påståenden från Pompeo ihop med uppgiften att en fransman insjuknat i Frankrike med COVID-19 i september, och att en svensk insjuknade i november?
  Till saken hör att utrikesminister Pompeo tävlar med president Trump i osaklighet. I en Youtubeinspelning från april förra året kan man höra Pompeo skrattande berätta inför studenter i San Antonio, Texas. om hur mycket han ljugit under sin tid som CIA-chef och tidigare. (https://youtu.be/r5NkAnmhP1w) (Medan Washington Post rapporterat att Trump uttalar osanningar minst 10 gånger per dag i genomsnitt.)
  USA:s säkerhetstjänst är framgångsrik då det gäller att dupera okritisk etablerad press och ledande politiker i väst. Det är angeläget att källkritisk granskning utvecklas i vårt land

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here