Hur besegrade Venezuela högerns statskuppsförsök?

24
2098
Demonstration till stöd för regeringen.

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett år sedan och idag” återpubliceras denna artikel som verkar vara aktuell i högsta grad… Och det rapporteras om ett intrång utifrån i Venezuela i söndags, vilket rimligen var en komponent i statskuppsförsök. Venezuela: Försök till statskupp. Terroristgrupp landsteg 10 km från Caracas internationella flygplats i snabbgående yachter.

Och nu tisdag morgon, 5/5, rapporterar SvD att Venezuelanska myndigheter har gripit 13 personer som president Nicolás Maduro anklagar för inblandning i helgens påstådda kuppförsök, varav två amerikaner. SvD skriver vidare (utdrag): ”De 13 gripna – ”terrorister”, med den venezuelanske ledarens ord – misstänks för att ha konspirerat med USA och oppositionsledaren Juan Guaidó och iscensatt en invasion för att avsätta styret i Caracas… I ett tv-tal visar presidenten upp två amerikanska pass och andra id-handlingar som han hävdar tillhör två amerikanska medborgare, som ska ha arbetat tillsammans med den amerikanske militärveteranen Jordan Goudreau som numera driver ett Floridabaserat säkerhetsföretag.
Goudreau, som i ett videoklipp från i söndags säger sig ha planerat invasionen, hävdar att det är korrekt att de två gripna amerikanerna är involverade.
De jobbar med mig. Det är mina killar, säger han på telefon, och lägger till att operationen fortsätter i andra delar av landet.”


Hur besegrade Venezuela högerns statskuppsförsök

Vi har kunnat höra en hel del i media om statskuppsförsöket i Venezuela i början av maj 2019 av förståsigpåare i svenska media. Skadar väl inte att läsa vad TelesurTv skriver. Detta är en site som står nära Venezuelas regering. TelesurTV. Översatt av Svensk-Kubanska föreningen. Hur besegrade Venezuela högerns kupp?

Sveriges utrikesminister Margot Wallström (S) ville inte uttrycka något stöd för Juan Guaidós uppmaning till uppror i Venezuela. Men inte heller något fördömande, det meddelade hon på tisdagen. Nej vi tar inte ställning till detta, utan vi vill ha en fredlig lösning och vi vill att han ska fullfölja sin roll och uppgift som är att ordna nya val, så att vi kan få en demokratisk process i Venezuela, säger hon till SVT Nyheter. SvT:Margot Wallström (S) om Juan Guaidós uppmaning om militärkupp: ”Vill inte ta ställning”

* Alltså – Sverige stödjer INTE demokrati längre. Vi måste fatta det.

När jag börjar skriva detta omkring kl 18.45 ringer en kamrat och rapporterar att CNN skildrar Guaidós insatser som framgångsrika…


 

Hur besegrade Venezuela högerns kupp?

USA skyller misslyckandet på Kuba. Men det var andra faktorer som låg bakom högerns nederlag igår.

Kuppmakarnas plan var att provocera fram en massaker i Caracas med användning av kraftfulla maskingevär.

Venezuelas regering oskadliggjorde kuppförsöket med tre olika aktioner:
* genom att bemöta den falska information som spreds;
* genom att kontrollera de upproriska soldaterna med minsta möjliga användande av våld;
* genom att uppmana befolkningen att gå ut på gatorna och stödja landets regering.

Från det att oppositionsledaren Guaidó på sociala medier tillkännagav ”början på den slutgiltiga fasen av operation frihet”, framträdde olika ministrar, myndighetspersoner och ledamöter och gav sann information för att slå undan alla ”fake news”.

Det kom twittermeddelanden och uttalanden från Kommunikationsministern, från ordföranden i Konstituerande Församlingen, Försvarsministern och riksåklagaren.

President Maduro twittrade också ett fördömande av kuppen. Säkerhetsstyrkor sändes ut för att stoppa de soldater som gjort myteri i närheten av militärbasen Carlota.

Kommunikationsministern sände ut ett meddelande att ”just nu bemöter vi och oskadliggör en mindre grupp förrädare bland soldater som tagit ställning i Distribuidor Altamira för att genomföra en statskupp mot grundlagen och freden i republiken”.

Konstitutionella Församlingens ordförande skrev att ”de kommer inte att lyckas mot folket. Landet är lugnt, förutom vid Distribuidor Altamira. Allt kommer att kontrolleras och de kommer att behandlas som kuppmakare”, refererande till de militärer som ställt sig på Guaidos sida.

En annan åtgärd för att hejda kuppförsöket var att ge order om att använda minsta möjliga våld mot upprorsmakarna som positionerat sig i östra (det rika) Caracas. President Maduro befallde att det inte skulle ske något militärt angrepp utan att ”de bör lämna motorvägen och alla inblandade bör ge upp”, trots att gruppen hade kraftfulla vapen.

Redan flera timmar tidigare hade försvarsminister Padrino rapporterat att högeroppositionella politiker hade ställt sig i spetsen för den undergrävande rörelsen och använt beväpnade trupper och polis på en allmän väg i huvudstaden för att framkalla oroligheter och terror. Det var på motorvägen i Altamira, som förbinder med militärbasen Carlota, som var platsen för sammanstötningar mellan soldater som stöder Guaido och styrkor från säkerhetstjänsten.

Enligt president Maduro räknade upprorsmakarna med åtta bepansrade militärfordon. Dessa har sedan återlämnats. De hade också fyra maskingevär. ”Vem vill de bekämpa, vem vill de skjuta på, vem vill de döda?”, skrev han.

Säkerhetsstyrkorna kastade tårgas mot de oppositionella soldaterna som hade förskansat sig i Altamira och som under några timmar gjorde motstånd.

Maduro uppgav att rebellernas svar på tårgasen var att skjuta med sina vapen, inklusive med sina maskingevär med kaliber 7,62 mm av typen AFAG. Det var med dessa de ville skapa kaos.

Samtidigt som de väpnade styrkorna oskadliggjorde upproret, uppmanade myndigheterna folket att ge sig ut på gatorna och visa sitt stöd till regeringen. Det medförde att folket samlades runt presidentpalatset för att försvara regeringen och president Maduro, samt ta avstånd från kuppen.

Föregående artikelUSA anklagar Kina för Coronamörkläggning. Finns några belägg eller bara nytt inslag i Kinahetsen?
Nästa artikelCoronakrisen slår upp portarna till kapitalismens ålderdom med ett brak
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

24 KOMMENTARER

 1. Tror snart vi sett slutet på Maduro. Vänstern försöker samla sig mot Maduro och kuppmakarna:
  http://anticapitalistasenred.org/2019/04/05/venezuela-marea-socialista-comienza-una-nueva-etapa/
  Chefen för Venezuelas SÄPO blev nyligen avsatt anklagad för sympatier med oppositionen:
  https://m.aporrea.org/actualidad/n341413.html
  Forsvarsministerns familj och mamma gör ett filmat uttalande där de uppmanar honom att ställa sig på folkets sida:

  https://www.infobae.com/america/venezuela/2019/05/01/la-madre-y-los-familiares-de-vladimir-padrino-lopez-le-pidieron-que-se-ponga-del-lado-del-pueblo-de-venezuela-y-termine-la-masacre/?fbclid=IwAR1-HScQ3yiDS80JJOGnC32gzob7D-wkQ0D2IPTcd_Q3FAyHwggha758Ru4

  Nu fattas det bara att Maduros mamma säger ifrån: nu räcker det!

  • Skrivfel? Vänster söker samla sig FÖR STÖD TILL Maduro, nationell självständighet, FN-stadga och MOT USA-stödda kuppförsök.

  • Det vi ser är snarare ”början på den slutgiltiga fasen av operation hejdå Guaido!” Detaljerna kring detta och hur Venezuela lurade foliehatten Guiado i en fälla finns här:
   https://www.moonofalabama.org

   2019 års kuppmakare teater i Venezuela signerat Pomepo, Abrams) och Bolton som alla är från USA är över. År 2020 kommer den vandrande kuppmakarnas föreställning till ett land nära dig! Vi garanterar att vi hinner före Ryssen den här gången.

 2. Nej, faktiskt inte skrivfel! Är man venezolan så kan ju inte den enda viktiga frågan vara nationellt oberoende. Även demokrati, mat och arbete är viktigt när man lever i ett land där minimilönen är 3 USD per månad. Dessutom så anklagar MS Maduro för att just sälja ut även det natnationella oberoendet.
  Hoppas jag fick med den engelska versionen nu:
  http://anticapitalistasenred.org/en/2019/04/05/venezuela-marea-socialista-comienza-una-nueva-etapa/
  Ett litet utdrag från Maduros f.d. partikamrater:
  ”At the same time, opposing imperialist plans does not mean supporting Maduro’s regime. That is, a government that has destroyed the best social conquests of the Bolivarian process and has become an agent of transnational capital, in some cases of US capitals but in general of Chinese and Russian capitals. In the context of a geopolitical war, these last two powers also want to steal the natural and strategic resources of our country and the continent.

  Contrary to the lies spread by pro-government media and spokespersons, Maduro’s government is not socialist, leftist, or left nationalist. It gradually consolidated as a bourgeois regime with Bonapartist characteristics and strong repressive-authoritarian tendencies in its political model, and as a model of nationalist capitalism regarding its economy. The government is to blame for unleashing a brutal austerity plan on the people through miserable wages and constant inflation, attacking workers’ rights, and for causing the deterioration of health care, education and other social rights. Meanwhile, it pays a corrupt external debt to financial capitalism, and has carried out and allowed the brutal embezzlement of our nation, all amid the shameful enrichment of government officials, in alliance with and being part of a new parasitic, financial bourgeoisie, born under the wing of the oil business. This is why we represent a clear opposition to this government, from an independent and leftist position.”

  • Max Blumenthal och hans grupp av journalister har rest runt i Venezuela i flera omgångar. Enligt Blumenthal ser han fler människor sova ute på gatan i Washington där han bor. Det är säkert brist på mycket pga. sanktionerna så varför inte börja hjälpa venezoalerna till arbete och bröd genom att avskaffa dem.
   Anderssons citat är ett praktexempel på hur ultravänstern springer interventionisternas ärenden, det låter nästan som de haft hjälp av maffiabossen Pompeo i sitt skrivande.

   • Det är säkert stora brister p.g.a. sanktionerna som omedelbart borde avskaffas. Trots detta så har Maduro lyckats skaffa fram basvaror till ett lågt pris till venezoalerna, de säljs på marknader där frivilliga volontärer säljer dem. Max Blumenthal illustrerar detta på ett pedagogiskt sätt i denna lilla video, där man samtidigt får se i liten ruta CNN:s reporter som lögnaktigt säger att det inte finns någon tandkräm att få tag i, och på bordet bredvid Max Blumenthal syns högar med just tandkräm. Så se den.

    https://www.youtube.com/watch?v=qlX3yfXNX_g

 3. Som vanligt erbjuder Sven Andersson ett intressant perspektiv på Venezuela, som varken följder den gängse nyhetsrapporteringen eller den vanliga bloggsfären a lá Globalpolitics et al. För den som i likhet med mig saknar egna kontakter i Venezuela, så är Sven Anderssons kommentarer alltid mycket intressanta och lärorika att läsa. Ingen som har läst honom kan heller rimligen anklaga honom för att gå USA:s ärenden.

  • Vi vet vad Trotsky-vänsterns försorg (av Anders Malm och anhangens snitt) lett till i Libyen.
   Tack, men nej tack till dessa globalister som springer finanskapitalets globala agendan, precis som Leiba Davidovitj Bronstein (obs Trotsky)

 4. Jag ger Sven Andersson delvis rätt. Den venezuelanska regeringen är kapitalistisk. Här SKPs ordförande Sörensen som säger precis det jag anser.
  https://riktpunkt.nu/2019/02/skp-allt-stod-till-det-kampande-folket-i-venezuela-video/

  Till Jan Nybonda, kan jag bara säga att allt vårt stöd ligger hos folket och arbetarklassen i Venezuela. Om en kapitalistisk regering – oavsett om den har stöd från USA eller stöd från Ryssland och Kina – exploaterar sin egen befolkning måste vi kunna protestera mot detta utan att bli angripna för att vi springer den ena eller den andra supermaktens ärenden.
  För det är folket – inte makteliten i någondera supermakt – som kläms åt när supermakterna agerar i deras egen nations borgerlighet och kapitalistklassens intresse. Det kallas för imperialism.
  Venezuelas regering har försökt förbjuda Venezuelas kommunistparti därför att de har kritiserat regeringen för dess inkompetens och socialdemokrati.

  • Uttalandet visar att SKP inte förstår basal enhetsfrontspolitik, vilket tydligt lanserades med kraft mot fascismen på 1930-talet, och senare var ledande i den anti-koloniala kampen, och i revolutionerna i t.ex. Kina och Vietnam.
   SKP:s ordförande förespråkar en splittrande, typisk trotskistisk politik genom att nu ta upp frågan om kamp för socialismen och genom att resa parollen ”Länge leve Venezuelas Kommunistiska Parti!”

   En förutsättning för det framgångsrika solidaritetsarbetet med folken i Sydostasien under 1960- och 1970-talet i Sverige var ett vi avvisade sådana paroller.

   • Så du anser alltså att Marx har fel?
    ’De kämpar för uppnåendet av arbetarklassens omedelbart närliggande mål och intressen, men de representerar inom den nuvarande rörelsens framtid. I Frankrike ansluter sig kommunisterna till det socialistiskt-demokratiska partiet mot den konservativa radikala bourgeoisin, utan att därför uppge rätten att intaga en kritisk ställning gentemot de fraser och illusioner, vilka härrör ur den revolutionära traditionen.
    I Schweiz understödjer de de radikala utan att glömma, att detta parti består av inbördes oeniga element, delvis demokratiska socialister i fransk mening, delvis radikala Bourgeois.
    I Polen understödjer kommunisterna det parti, som ställer en agrar revolution som villkor för den nationella befrielsen, som framkallade Krakau-upproret 1849.
    I Tyskland understödjer det kommunistiska partiet gemensamt med bourgeoisin så snart denna uppträder revolutionärt, mot den absoluta monarkin, mot feodala jordegendomen och småborgarskapet.
    MEN DET FÖRSUMMAR ICKE ETT ÖGONBLICK ATT HOS ARBETARNA UTVECKLA ETT SÅ KLART MEDVETANDE SOM MÖJLIGT OM DEN FIENTLIGHET MOTSÄTTNINGEN MELLAN BOURGEOISI OCH PROLETÄRIATET [mina versaler], så att de tyska arbetarna omedelbart kan vända de sociala och politiska förhållandena som bourgeoisins herravälde måste medföra, MOT BOURGEOISIN SJÄLVA [mina versaler]’.
    https://www.marxists.org/svenska/marx/1848/04-d037.htm#h16

    Att avvisa ’sådana’ paroller går helt emot vad Marx säger. Vi måste ständigt klargöra vem borgarna agerar för, och det är kapitalet.
    Men du kanske inte anser att kommunistiska partier – och arbetarklassen och folket – är värda att kämpa för? Ett kommunistiskt parti tar ställning i många frågor, allt medan enhetsfronter försöker föra fram en paroll utan att förklara varför situationen har tillkommit, varför borgarna och kapitalet agerar som de gör.

    • Nej, men SKP visar i bland annat Sörensens artikel oförmåga att tillämpa marxism i detta ganska enkla fall.

     • Om du har sagt A så får du säga B också. Förklara den här ’oförmågan att tillämpa marxism i detta ganska enkla fall’. Analysera på ett marxistiskt vis vad Sörensen har fel. Gärna med texter från Marx.

      Ni hade, och har, en oförmåga att tillämpa Marx ideologi och att agera i arbetarklassens intressen i olika enhetsfronter. Som t ex organisationen ’Nej till NATO’. Varken du eller organisationen har inte ens en förklaring till vad NATO är till för, vem NATO egentligen ’försvarar’ (vilket är kapitalistklassen).

     • Det är basalt att här söker ”kommunister” samla så många som möjligt till stöd för Venezuela, och håller tyst med sin kritik för bristande socialism. Inte höll vi på att kritisera bristerna i de sydostasiatiska befrielserörelserna.

     • Nej, ni/vi kritiserade inte bristerna i Vietnam. Det på grund av en orsak, att USA anföll Vietnam, det blev krig och USA genomförde regelrätta strider, vilket hade till följd att hela samhället slogs sönder.

      Men ni kritiserade bristerna i Afghanistan 1979 och framåt …

     • Man kanske heller inte måste veckla in sig i en diskussion om vad som egentligen är tillämpad marxism eller ej.
      Lite vanligt bondförnuft säger oss att vi måste bekämpa världens mest aggressiva krigarnation när dom försöker genomdriva en statskupp i ett fredligt demokratiskt land.
      Allt som deras hårt kontrollerade media skriver om Venezuela kan utan vidare betraktas som lögn tills motsatsen är bevisad och vi behöver heller inte betygsätta kvaliteten hos Venezuelas regering. Vi kan utan problem nöja oss med att försvara internationell lag och Venezuelas rätt till nationell suveränitet i kampen mot USA.

      USA;s egen regering är dessutom tillsatt under mindre demokratiska former än regeringen i Venezuela, men jag hör ingen som säger att vi bör sponsra en statskupp där. Hur kan det komma sig?

      Det här tjafset från vänster om Venezuela känns helt vilse i pannkakan och kan bara gynna USA imperialismen.

     • Anders Åberg, som Sörensen säger så bekämpar vi USAs och extremhögerns försök till en kupp i Venezuela. Men detta utesluter inte kritik av Maduros socialdemokratiska kapitalistiska regering, precis som när vi kritiserar den svenska socialdemokratiska regeringen. Eller den kinesiska. Vi måste stödja folket och arbetarklassen i alla länder.

      Det är inte lögn att Venezuelas regering försökte förbjuda Venezuelas kommunistparti. De t o m anklagade kommunistpartiet för attentatet mot Maduro i höstas. Så vi måste vara försiktiga med informationen från alla sidor, och inte tro på vad som helst – utan använda sunt bondförnuft.

      Åberg, jag tror inte att Venezuelas Kommunistparti ljuger när de säger att landet är i kris. Här en artikel från förra året. Men förhållandet i landet har sannolikt blivit värre sedan den här artikeln publicerades.
      http://www.idcommunism.com/2018/07/communist-party-of-venezuela-workers-struggle-for-a-revolutionary-answer-to-crisis.html

     • Ja, det är ett fel att i detta läge försvaga solidariteten med Venezuela mot imperialismen bland människor som kan enas om detta, oberoende av om de gillar Maduro-regeringen reformpolitik eller inte alls gör det.

    • Det är helt omöjligt att Marx har fel, för han går i alla riktningar samtidigt så det är bara att välja. Jag är ingen expert på Marx, men ibland om man försöker läsa hans långa utläggningar tycks han göra en kovändning ibland nästan mitt i en mening. Man måste stanna och kolla att man verkligen läser en av hans skrifter och inte någon satir. Vi har tidigare pratat om detta med klasser och arbetarklassen. Intressant nog har hela detta begrepp dött ut i Kina. Landet består av individer och folk, inte klasser.

 5. Anders, om vi tar ett annat exempel. Om jag förstår det rätt så ingår Erdogan åtminstone för tillfället i enhetsfronten mot USA-imperialismen. Om man nu är kurd i Turkiet skall man då upphöra med kritik mot Erdogans förtryck av kurder för att inte skapa problem inom enhetsfronten?

  • Erdogan ingår knappast i någon enhetsfront mot USA-imperialismen, som för övrigt ofta stödjer kurderna, som SDF i Syrien, tidigare tydligt i Irak.

 6. Kan vara bra att veta då vilka länder och regeringar som ingår i enhetsfronten mot USA-imperialismen. Mest för att undvika misstaget att kritisera regeringar som står på den ”rätta” sidan. Har du en lista Anders på vilka regeringar som ingår i enhetsfronten?

  • Nej, men Venezuela är ett av dem. Och det finns en opinion mot USA-imperialismen i sannolikt varje land.

 7. Det senaste kupp- och invasionsförsöket verkar så taffligt så man kan undra om det är på riktigt, eller möjligen en avledningsmanöver för att dölja något annat.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here