Hur klarar USA coronan – matbrist på gång?

10
2167
Bild: Wikipedia

Svält och hunger är omfattande i världen, och ökar. Jag skrev nyligen om det. Svälten kan öka dramatiskt i världen!? Snart 1000 miljoner hungriga enligt FN. Och även sommaren 2019. Hungern fortsätter att öka. Snabb minskning väntas med demokratisk ekonomi!

Nu är USA i farozonen. Jag har översatt och något förkortat två artiklar av Pål Steigan, utan att innehållet ändrats förstås.


Matbrist i faggorna i USA.

USA: matvaremangel rett rundt hjørnet – verden kan være neste.
Stängningen av ekonomin och produktionen på grund av koronakrisen kan orsaka att ”livsmedelskedjan att kollapsa”, säger Tyson Foods, världens näst största köttleverantör. Åtgärderna under pandemin tvingar många anläggningar att stänga ned verksamheten, vilket medför tomma hyllor i butiker och stormarknader i USA. Och jordbrukare har problem eftersom de inte har någon plats att sälja slakt.

Boskap kan slaktas för förstörelse snarare än för konsumtion, eftersom jordbrukare inte kan sälja. En tredjedel av USA:s fläskproduktion är stängd och den första stora kycklingproduktionsanläggningen i Brasilien stängs. Den tillhör världens största köttproducent, JBS SA. Köttproducenter i Kanada har också börjat stänga sina anläggningar.

Majoriteten av anläggningarna är fortfarande i drift, men stängningshastigheten är så stor att det troligtvis kommer att få globala konsekvenser. USA, Brasilien och Kanada står för 65 procent av den globala handeln med köttprodukter, skriver Japan Times. Bristen gör att priserna stiger. Grossistpriset på fläsk ökade med 29 procent i april 2020.

Anne O’Mahony från Concern Worldwide berättar i Irish Mirror att världen går in i en katastrof och hon fruktar att coronakrisen kommer att få över en miljard människor i världen att drabbas av allvarlig matbrist.

De fattigaste delarna av världen drabbas dubbelt. De är delvis utan inkomst på grund av nedläggningarna och delvis drabbas de av den globala ekonomiska krisen.

Concern Worldwide förväntar sig inkomstförluster för människor i den fattiga delen av världen på över 200 miljarder dollar år 2020. För dem är pandemin inte det största problemet, det är den djupa ekonomiska krisen.

Livsmedelsbanker i USA som distribuerar mat till miljoner människor överväger ransoneringen då de inte har tillräckligt att distribuera. Georges-François Leclerc, som är polischef i avdelningen i Seine-Saint-Denis i Paris, säger att en av de saker som han ”fruktar mest på kort sikt är matupplopp”.

Han är knappast ensam om det. I Norge har Solbergregeringen avvisat alla förslag om bättre beredskap, inklusive önskan om bättre matberedskap, skriver Vårt Land. Länder som exporterar livsmedel stoppar exporten eftersom de är rädda för egen knapphet.

Ryssland, en av världens största vetexportörer, har stoppat exporten fram till juli. Det är avgörande för ett land som Egypten, som är helt beroende av veteimport. Vi minns bara hur hårt landet drabbades av ökningen av spannmålspriserna strax före den så kallade ”arabiska våren”.

Coronakrisen har satt fokus på hur extremt sårbar den globala livsmedelskedjan är. Många länder, till exempel Norge (och Sverige), har långt ifrån nödvändiga nödlager och kan drabbas hårt om den internationella livsmedelskedjan verkligen går sönder. Beredskapslager har betraktats som nationalistiskt och reaktionärt av ledande politiker och media. Men sedan visar det sig att det extrema behovet av snabbmatförsäljning runt om i världen både ökar risken för smittsamma epidemier och gör miljarder människor sårbara för möjliga livsmedelskriser.


USA fruktar brist på kött

USA fruktar köttbrist

USA fruktar köttbrist. Trump beordrar att hålla köttproduktionen igång.Efter världens näst största köttleverantör Tyson Foods, med stora annonser i New York Times, Washington Post och andra mediersom skriver om kollaps av den amerikanska livsmedelskedjan, har USA: s president Donald Trump beordrat köttanläggningarna att hållas öppna.

Marc Perrone, ordförande för United Food and Commercial Workers ’International Union, säger att säkerheten är av största vikt. Över 4000 förpackningsarbetare har testat positivt för covid-19 och 18 av dem är döda. Anställda anklagar Tyson för att inte ge arbetstagarna tillräcklig säkerhet mot viruset och överväger stämningar.

28 april 2020 var den värsta dagen hittills för amerikanska köttleverantörer. Antalet slaktade djur var 39 procent lägre än motsvarande dag förra året.

Den amerikanska köttindustrin domineras av tre jättebolag. Förutom Tyson dominerar brasilianska ägda JBS SA och Cargill Inc branschen. Tillsammans har de skapat en monopoliserad köttindustri som många tycker är sjuk i sig själv. I en mycket kritisk artikel skriver Bloomberg att Tyson har hjälpt till att skapa den kris de varnar sig för och hävdar att detta är ett försök att rättfärdiga personalminskningar och nedläggningar.

Food and Water Watch har länge krävt att denna koncentration av makt måste brytas upp, och säger nu att pandemin gör det ännu viktigare. Amanda Claire Starbuck, seniorforskare på organisationen, säger:”Det mycket koncentrerade livsmedelssystemet är faktiskt mycket mindre robust än det regionala, spridda systemet som det ersatte. Vi behöver mindre, mer varierande grödor och boskapssystem och regionala livsmedelscenter.”

Food and Water Watch skriver nu på sin webbplats att dessa matjättar kommer att använda coronakrisen för ytterligare kapitalkoncentration och ännu mer osäkra produktionssystem. Ett exempel är det gigantiska kycklingslakteriet Foster Farms som driver en kampanj för att stänga vattenförsörjningen till fattiga konsumenter, vilket många städer och län i USA har genomfört eftersom människor inte kan betala sina vattenräkningar. Fast man är eniga om att god hygien och regelbunden handtvätt är något av det viktigaste medborgarna kan göra.

Coronakrisen gör att människor är fientliga mot det extremt monopoliserade och privatiserade mat- och vattenfördelningssystemet i USA. Bland de som hoppas kunna dra nytta av koronakrisen är det börsnoterade företaget Beyond Meat, som gör ”kött” från något annat än kött. Bland de största aktieägarna i företaget är Vanguard och Gates Ventures

Föregående artikelVenezuela: Försök till statskupp. Terroristgrupp landsteg 10 km från Caracas internationella flygplats i snabbgående yachter
Nästa artikelUSA anklagar Kina för Coronamörkläggning. Finns några belägg eller bara nytt inslag i Kinahetsen?
Pål Steigan
Pål Steigan är en ledande norsk och nordisk geopolitisk analytiker och bloggare i www.steigan.no

10 KOMMENTARER

 1. Är Bill Gates är en mjukvaruutvecklare, en affärsman, en filantrop -och en global hälsoexpert?
  Denna fråga som tidigare var rent akademisk har blivit er verklig fråga för de som börjar förstå att Gates enorma förmögenhet har använts för att få kontroll över nästan alla aspekter av folkhälsa, medicinsk forskning och tillverkning av vaccin.
  Nu när problemet som Bill Gates har pratat om i åratal är här så får vi reda på att denna mjukvaruutvecklare utan medicinsk utbildning kommer att använda sin förmögenhet att få kontroll över miljarder människors öde.

  Bill Gates försöker implantera mänskligheten med mikrochip och i slutändan ”lösa” överbefolkningen. Den pågående koronaviruskrisen har producerat ett antal vilda konspirationsteorier, eftersom vissa försöker hitta de ”hemliga” orsakerna bakom pandemin. En handfull av dem handlar om Microsofts grundare Bill Gates och hans ansträngningar för att utveckla ett vaccin mot Covid-19.
  Ett Microsoft-patent som nyligen fick internationellt erkännande har funnits av många ”sanningssökande” som särskilt oroande. Patentet WO / 2020/060606 beskriver ett Cryptocurrency-system som använder kroppsaktivitetsdata.
  https://www.youtube.com/watch?time_continue=14&v=wQSYdAX_9JY&feature=emb_logo

 2. Koronaviruspandemin fortsätter att spridas över hela världen. Många funderar över hur eller om hälsokrisen effektivt kommer att omforma geopolitiken och globaliseringens era.
  https://sputniknews.com/world/202005031079179103-end-of-us-global-dominance-predicted-in-wake-of-covid-19-as-world-order-to-reinvent-itself/

  Den utbredda globala hälsokrisen som utlöses av COVID-19-pandemin förändrar djupt den världsordning som byggdes under USA:s regi efter andra världskriget, hävdar journalister i en redaktion för Le Monde . I en serie utredningar har den undersökt de geopolitiska fel som blivit beroende av epidemin och dess nedgång för ekonomier och befolkningar. När de funderar över om dynamiken i arbetet härrör från en acceleration av befintliga trender eller från en radikal paradigmförändring i samband med pandemin, tror de att en omvandling av den geopolitiska miljön redan pågår. Även om vi fortfarande inte vet bara hur farliga och hur utdragna hälsokrisen kommer att vara, skriver de, är det redan på detta stadium redan möjligt att dra vissa lärdomar från den chock som COVID-19 påverkade den rådande världsordningen.

  Dramatisk uppkomst av Kina.. För det första, hävdar författarna, har den redan bräckliga internationella ordningen som formades efter andra världskriget visat sig inte längre anpassad till verkligheten i 2000-talets maktbalans, som har bevittnat en dramatisk uppgång av Kina som en nyckelaktör på arenan. Slutet på det kalla kriget, upplösningen av Sovjetunionen och Kinas ökade roll balanserade gradvis en världsordning som hängde på amerikansk-sovjetisk dualitet, skriver redaktion. Denna bipolära ordning lyckades av en multipolär störning, som med tiden började alltmer misslyckas med att tillgodose det som i verkligheten var ett multilateralt sätt för global styrning.
  Förseningen med vilken Världshälsoorganisationen uppmärksammade det internationella samfundet på risken för COVID-19-pandemin framhöll Pekings ”hävstångseffekt” över denna institution, med WHO: s ”hänsyn till Kina” kritiserade i stor utsträckning mitt i ömsesidiga anklagelser mellan Washington och Peking om öppenhet över sjukdomens ursprung.
  Le Mondes journalister beklagar den förvärrade rivaliteten mellan Kina och USA mot pandemins bakgrund, eftersom mer energi kanaliseras till ömsesidig konfrontation än ansträngningar för att bättre hantera hälsokrisen.
  Samtidigt hävdar de att Kina har varit kunniga på att snabbt flytta för att fylla ett tomrum som lämnats av USA, eftersom det senare förnekar sin tidigare ledarroll i internationella organisationer.

  • Problemet är att vad vi kallar västvärlden inte utvecklas utan ligger helt kvar på 1400-talets kolonial tänkande och kultur av en överlägsen ras eller folk som skall styra alla andra underlägsna. Europa 3% av världen och USA 4% av världen. Kina har inte fyllt något tomrum efter Sovjet eller USA utan bryter ny mark och det urholkar maktkoncentrationen USA-EU. USA har tagit för givet att det är dom som skall styra och kontrollera världen, FN och alla dess organ och alla andra institutioner som Världsbanken eller IMF, och det är det som inte längre fungerar för dom.

 3. Nyttig läsning som bakgrund till Steigans alarmerande artikel är ett kapitel ur F William Engdahls bästsäljande Seeds of Destruction: The Hidden Agenda of Genetic Manipulation. Närmare bestämt delen som handlar om Agribusiness_and_Our_Vulnerable_Food_Chains, under rubriken Rockefeller and Harvard invent USA ‘Agribusiness’ som publicerades häromdagen och kan laddas ner som PDF från http://www.williamengdahl.com.
  Nu mer aktuell än någonsin; här beskrivs hur samma företag som idag varnar för livsmedelsbrist under lång tid systematiskt skapat en i stort världsomspännande monopoliserad livsmedelsmarknad som nu med coronakrisen hotar världen med massvält.
  (Köp Engdahls bok. Han behöver all uppmuntran han kan få!)

 4. Problemet är just ”kedjan” och koncentrationen av kontroll och makt, felar en länk i kedjan faller hela systemet. ”Över 4000 förpackningsarbetare har testat positivt för covid-19 och 18 av dem är döda”. Detta är en anledning till att framför allt äldre i Kina vägrar köpa plastförpackat kött utan man går till saluhallen där man kan inspektera maten och där den säljs av producenten. De ”djurmarknader” som svenska media gastar om finns inte. Det är saluhallar som fungerar precis som dom svenska, och även i dom svenska säljer man vilda djur, som älg, hjort och get. Sedan är fusk helt tillåtet i Sverige, man fyller plastförpackningarna med syre, som gör att köttet ser finare ut, och det har ju varit flera skandaler med att sjuka djur slaktats och sålts, eller att kött färgats för att get sken av att vara något annat som sålts till högre priser.

 5. Västmedier sa inget om detta: Iran skickade Corona hjälp till USA och det som alla vet trots att Iran befinner sig i ett ansträngt läge. Iran klarar Corona bättre än alla västländer samtidigt som Iran är under historiens strängaste men illegal sanktionsregim.

  https://www.strategic-culture.org/news/2020/05/07/anti-iranian-boomerang-policies-how-america-celebrated-the-pandemic-and-incited-the-oil-crisis-and-got-stuck-by-both/

  (se mer här med bilder https://www.mashreghnews.ir/photo/1057083/عکس-کمک-های-بسیج-دانشجویی-به-مردم-آمریکا)

  I allt det elände som USA genomgår nu, så är en positiv effekt av matbristen är ju att Köttberget Pompeo går ner i vikt.

 6. Presidenter har kommit och gått i USA, men den nuvarande borde inte ens ha varit som en påtänkt ” tvångsobjekt” på långa vägar…

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here