Toppmötet visar på växande spänningar inom Nato och med Ukraina

8
1527

Redaktören: Flera kommentatorer har en liknande analys som Lindley Graham i brittiska Stop the war coalition som jag kompletterar med utdrag ur en artikel av David DeCamp längre ned. Betydelsen av detta vet vi ännu inte. Utan framgångar för Ukraina i ”motoffensiven” (mot en sedan länge föga offensiv rysk krigsmakt) torde intresset för stöd till Ukraina svalna, ja kanske svalna rejält hos vissa – medan den ökar hos andra. Vad som kommer att tippa över återstår att se. Stefan Lindgren skriver i 8 Dagar ”I sak bekräftade kommunikén från Nato-mötet att Ukraina inte kan bli medlem i Nato. Zelenskyj fick nöja sig med beskedet att en gemensam kommitté Nato-Ukraina döps om till ”råd”. Vad det är värt vet Ryssland som också fick ett ”råd” tillsammans med Nato som tröstpris när USA avfärdade det landets fjärde försök att komma med i Nato.” https://www.8dagar.se/2023/07/vad-fick-zelenskyj-med-sig-fran-vilnius.html

____________

De olika makterna i NATO-alliansen är i en mer öppen konflikt om kriget i Ukraina än de har varit sedan det började. USA och Tyskland har varit mycket mer ovilliga än olika östeuropeiska makter att föra in Ukraina i en närmare relation med alliansen förrän efter kriget är över. Till och med den starkt krigiska brittiska regeringen har öppet kritiserat Ukrainas upprepade krav på fler vapen.

Den splittring som avslöjades mellan Nato-makterna vid veckans toppmöte i Vilnius återspeglar det faktum att det inte finns några enkla svar när det gäller kriget i Ukraina. Rysslands invasion förra året möttes av ett svar utan motstycke från USA, Storbritannien och andra Nato-länder i form av vapenleveranser, underrättelseinformation, utbildning och logistiskt stöd till Ukraina. Från början var detta helt klart ett ställföreträdarkrig mellan Ryssland och Nato.

Kriget resulterade inte i en snabb seger för Ryssland, vilket många förväntade sig, med tanke på ukrainarnas motstånd. Men kriget har blivit ett utnötningskrig, med stora förluster på båda sidor och mycket lite rörelse på någon av sidorna. I flera månader har det talats om en motoffensiv från Ukrainas styrkor, men när våren har övergått i högsommar har detta inte materialiserats i någon större skala, så dödläget kvarstår.

Svaret från flera av västmakterna har varit att skicka allt mer sofistikerade och dödliga vapen för att försvaga Rysslands fördel och stärka den ukrainska sidan. Men hittills har detta inte varit tillräckligt för att förändra styrkebalansen – och det var inte heller troligt att det skulle vara det med tanke på att många militära experter anser att en sådan motoffensiv är extremt svår utan omfattande luftskydd. Stormakterna, särskilt USA, kommer inte att tillhandahålla detta eftersom de vet att det kan leda till en direkt konflikt med Ryssland, och därmed krig mellan kärnvapenstater.

Toppmötet avslöjade de växande spänningarna mellan NATO-makterna själva och med Ukraina. I flera månader har Ukrainas president Zelenskyj och hans rådgivare fört en offentlig kamp för att pressa regeringarna att tillhandahålla fler vapen och tillåta landet att gå med i Nato. Han har varit särskilt öppen med dessa påtryckningar vid toppmötet. Det har till viss del varit mycket framgångsrikt – ett stort antal röda linjer har passerats, eftersom europeiska regeringar har skickat Leopardstridsvagnar, utbildat ukrainska piloter i F16-plan, skickat kryssningsmissiler till Storbritannien, och nu senast gick den amerikanska regeringen på ett chockerande sätt med på att skicka klusterbomber till Ukraina.

Men Joe Biden och USA:s härskande klass är också försiktiga med att göra mer för att trappa upp konflikten. Det finns flera skäl till detta: den allmänna opinionen är delad när det gäller kriget, som har finansierats till enorma kostnader, och nästa år är ett valår där den republikanska kandidaten kommer att vara mycket mer försiktig med att stödja kriget. Kostnaderna för kriget och dess ekonomiska konsekvenser börjar också bli kännbara. Och – kanske viktigast av allt – USA är mycket medvetet om att Natos expansion och dess konsekvenser inte bara är en ”Putin-fråga” utan en av de främsta källorna till spänningar med Ryssland.

Det är skillnad på att vilja försvaga och besegra Ryssland genom ombudskrig, som USA vill göra, och att skapa en mycket större konflikt som potentiellt kommer att involvera både direkta strider mellan ryska och NATO-styrkor och kärnvapen. Detta har varit Tysklands och USA:s farhågor vid toppmötet och återspeglas i den slutliga deklarationen som lägger Ukrainas väg mot medlemskap på is, en ståndpunkt som Zelensky beskriver som ”absurd”. Det är i stället en återspegling av verkligheten i en konflikt som befinner sig i ett blodigt dödläge och som redan leder till mycket större spänningar på global nivå.

Sveriges försvarsminister Peter Hultqvist och Storbritanniens försvarsminister Ben Wallace besökte på torsdagen ett snöigt Arvidsjaur (Foto: Philip Svanberg/Försvarsmakten)

Därav Bidens argument att Ukraina måste ta itu med frågor om demokrati och korruption, och den brittiske försvarsministern Ben Wallaces angrepp på Zelensky, där han sade: ”Vare sig vi gillar det eller inte vill folk se lite tacksamhet”. Han tillade att han förra året sade till den ukrainska regeringen: ”Ni vet, vi är inte Amazon”, när han fick en lista över vapen att tillhandahålla.

Allt detta är tecken på de stora NATO-makternas nervositet över kriget och dess potentiella resultat. Ett ytterligare exempel på detta är att förslaget om att inrätta ett NATO-kontor i Japan ströks ur slutkommunikén. Rädslan för en upptrappning på global nivå, där Nato utvidgar sin verksamhet till Stilla havet i en potentiell konflikt med Kina, växer också.

Som Martin Wolf, kolumnist i Financial Times, nyligen uttryckte det, betraktas denna utveckling och Natos växande krigföring med misstänksamhet av många regeringar utanför USA, Storbritannien, EU och Japan. Detta är också ett problem för dem, som vår egen brittiska regering, som har varit några av de ivrigaste att skicka vapen och öka militärutgifterna. Wallaces anmärkningar verkar tyda på att regeringen även här i Storbritannien börjar få kalla fötter.

__________________________

David DeCamp skriver: Washington Post rapporterade på 13 juli att amerikanska tjänstemän vid NATO-toppmötet i Vilnius var så arga över den ukrainske presidenten Volodymyr Zelenskys kritik att de nästan minskade engagemanget för Ukraina i Natos kommuniké.

När alliansen arbetade med formuleringen av sin kommuniké på tisdagen, tog Zelensky ut på Twitter för att ge ut sitt missnöje över att Ukraina inte fick en formell inbjudan att gå med i Nato, och kallade det ”utan motstycke och absurt” .

Den slutliga formuleringen av kommunikén var vag när det gällde Ukrainas framtida medlemskap, och sa bara att Nato skulle ” kunna ge en inbjudan till Ukraina att gå med i alliansen när de allierade kommer överens och villkoren är uppfyllda” .

Källor sa till The Post att den amerikanska delegationen var ”upprörd” över Zelenskys tweet. Anti-War

Föregående artikelMax Blumenthal talar i FN:s säkerhetsråd om hjälpen till Ukraina. Något nytt?
Nästa artikelArbetarbloggen – läs och skriv!
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

8 KOMMENTARER

 1. Jag tänker under min sköna kaffestund så skönt på morgonkvisten hemma i mitt ombonade kök där solen tränger sig fint igenom persiennernas längsgående sprickor.
  En normal sommarmorgon för oss som bor i Sverige där klimatets hotfulla förändringar
  ännu inte drabbat oss här uppe i den fridfulla Norden. Ett förhållande som troligtvis inte kommer att bestå om vi inte tillsammans inser att detta problem på Jorden är av än större prioritet än stormakts kriget -i och för sig en katastrof- på Ukrainsk mark.
  Då detta krig inte kommer att sluta där en part blir besegrad, hur man än vrider och vänder på detta krig och dess orsak, finns ingen annan utväg till fred – annat än genom samtal. Ett ansvar våra talespersoner måste förstå med tanke på att Jorden är större än Europa och Nordamerika. Inte minst med tanke på det ödesmättade och överhängande klimatmötet på vår enda Planet.
  Att Sverige ställer sig ensidigt på krigets sida i denna svåra tid som klimatfrågan kommer att bli är bara att beklaga, ty jag trodde att vi var klokare än så.
  Och där måste jag markera mot Socialdemokraterna som inte orkade stå emot dom borgliga och krigsmaktens uppskruvade iver att verka för krig framför fred i denna svåra tid som klimatfrågan befinner sig under.

  • Det är enligt min mening en realistisk möjlighet för att brådskan med att bromsa uppvärmningen har med ett kommande och periodvis mer isfritt arktis att göra.
   Då blir Ryssland och BRICS än svårare att innesluta.
   Om den globala uppvärmningen bromsas in först efter den förändringen spelar nog roll.
   Så västimperiet har bråttom att behålla den delen av inneslutningen.

 2. Denna ständiga tiggaren Zelenski borde hållt sej till dom framgångsrika förhandlingarna under första månaderna, som var klart. Tiggaren förstörde och sålde ut sitt land. Det är HELT självklart att han visste att man EJ kan slå Ryssland. Istället har han skickat 100tusentals man till döden och förstört sitt land, för lång tid framöver. Skådespelaren och tiggaren som fick stå på världens största scen DAGLIGEN, klockan runt, dygnet runt, måste HELT klart blivit berusad av det. Det finns inga som helst brott som denna tiggaren EJ begått dessutom under HELA krisen, detta bakom Usa Nato och dess medierna. Absolut INGEN har skonats. Från ALLA civila, till minoriteter, speciellt rysktalande befolkningen då som utstått allt som finns. Till oppositionen som både fängslats och portats. Till dom ortodoxa kyrkorna och dess munkar, präster och civila medlemmar. Usa Nato och EU ihop med dess medier, som HELT skyddat denna tiggande korrupta clown, är också högst skyldiga till eländet som Ukraina blivit idag. Jag kunde ALDRIG tro, gissat att dom vidriga Usa Nato och Usa ledda EU valparna, skulle lyckas förvandla HELA denna vidriga proxyn till krigsromantik. Oavsett hur mycket Usa Nato medierna matade på, skulle befolkningen och ledarna i Europa, ALDRIG gå på denna krigsromantiken som man lyckats med. Men när det ENDAST är stenhård propaganda DAGLIGEN och klockan runt, dygnet runt, kan man lyckas med MASSOR tydligen. Usa och lill-brittanien kastade förhandlingarna som fanns direkt i början åt papperskorgen. Sedan dess, har det EJ funnits MINSTA lilla tanke eller tecken på Fred och förhandlingar. TROTS att 4del av Ukrainas totala befolkning på ca40miljoner direkt lämnade landet under dom första månaderna. Det är ca10miljoner och gissa hur många av dessa som kommer tillbaka, nu när dessa etablerat sej i europeiska länder, under över 1års tid. Varför åka tillbaka till ett utfattigt korrupt och trasigt land när man kommit in i dom europeiska samhällena. Otroligt nog har det varit Ungerns Orban, som hela tiden visste och vågade säga emot övriga krigskåta Usa Nato clownerna. Ukraina kommer ALDRIG slå Ryssland vi måste vara ärliga. Det slösas med HELT onödiga liv och detta måste sluta. Människoliv går HELT i onödan DAGLIGEN. Ungerns Orban vågade, det våran höger regering ALDRIG vågade. Men det är INGET konstigt med det, då Sverige HELT klart måste tillhöra en av Europas mest ryssofobiska länder, sedan 2014. INGET stopp på någonting har det varit. Hjärntvätta folket genom falska massmedierna dygnet runt, för att rättfärdiga alla miljarder och tunga vapen vi skickar. Tiggaren och korrupta Zelenski har MASSOR med brott på sitt samvete. Jag kan slå vad om hur mycket som helst, att när detta snart slutar, så kommer den tiggande korrupta Zelenski ångra livet ut sej, som EJ körde dom framgångsrika förhandlingarna direkt i början. Då hade alla miljoner som lämnat landet också kommit hem, samtidigt som 100tusentals män hade varit i livet idag. Då utan att ens räkna all förstörelsen också som varit sedan dess. Nato hit och Nato dit har det ständigt varit. Usa Nato och EU kunde EJ vara ärliga före krisen, att några Nato förhandlingar för medlemskap blir det inte med Ukraina. Dessa ständigt krigskåta Usa Nato borde ställas inför rätta för denna vidriga proxyn. Nu upprustar ALLA europeiska valparna för så HELT otroliga summor som nog ALDRIG skett tidigare. När vi kollar dessa monster summor, under ekonomiska kriser tänker man på vilka renodlade korkskallar dessa är. Till Usa krigsindustrins största nöje. Det finns ingen som helst MINSTA lilla ledarskap i Europa. Det är Usa maffian som bestämmer. Hur kan det inte finnas någon som helst MINSTA lilla ledarskap av alla dessa europeiska länder undrar jag. Washington tofflor är man på ALLA sätt, vilket denna Ukraina krisen bevisat på ALLA sätt. Ja till Fred. Nej till Usa Nato vidriga proxy krig GENAST

 3. Analysen kanske är så enkel att det finns ingen militär slutlösning på den ukrainska krisen; delvis uppkommen av amerikanska intriger att öka på den ukrainska nationalistiska rörelsen.

  Det fungerade inte i Vietnam, inte i Irak, inte i Iran, inte i Afghanistan.

  Kanske kan vi med Ukraina lägga ytterligare ett rent militärt misstag till den klassiska långa listan av amerikanska militära misslyckanden. De amerikanska Förenta staterna: landet som aldrig vinner några krig.

  Det tycks de svenska Nato-vännerna alltid glömma bort.

 4. USA mutade tydligen Turkiet med bortemot 15 miljarder dollar. Vad mutades Sosseregeringen med för ansökan till NATO? Det kan väl inte räckt med priset NATOVÄN!

  • Sanningen är väl den att Sverige, som Aftonbladets Lena Melin skarpt analyserat det i dagens kolumn, med myrsteg för myrsteg i 30 år närmat sig Nato.

   Putins anfallskrig mot Ukraina utlöste sista fallskärmen som den nya, stora hotbilden av osäkerhet för ett litet land i norra Europa. De två sista myrstegen efter ”partnerskap för fred” (där Sverige och Ryssland gemensamt gick med kring året 1994) och allt vad det hetat genom åren.

   Det är så det gått till. Ingen har mutat någon i sista stund, måhända har en viss Erdoğan trasslat in sig komplett i sina förhandlingshot med ständigt nya bud, och påståenden.

   Det stora problemet är väl att Europa SJÄLVT aldrig dessa tre decennier tänkt igenom och föreställt sig att vara herre i eget hus, formulera sin egen diplomati, utrikes- och säkerhetspolitik och ha all militär makt i egna europeiska händer; istället som för nu ha fullproppats full med amerikanska kärnvapenraketer och förnedrande omvandlats till nya amerikanska pseudo-delstater, styrda av bönderna i Washington.

   Vi ser en världsdel utan minsta självrespekt och stolthet. Europas problem som avhandlas, förklaras och beslutas i tankesmedjorna och i det vitaste huset i den gamla slavägarstaden Washington, passande nog.

 5. Leifby på AB ondgör sig över att ryska tennisspelare dricker champagne i London medan familjer bombas sönder i Ukraina? Den som går på sådan här billig propaganda har en skruv lös precis som den här Leifby! Varför skrev han inte sådant när idrottare från USA firade segrar när Mosul och Raqqa bombades sönder? Eller när ukrainarna började beskjuta östra Ukraina 2014? Nu är det ju så att det är ukrainsk militär som i huvudsak bombar civila medan de ryska anfallen är inriktade på militära mål och infrastruktur som militären har nytta av! Propagandan i fulmedia är numera är så usel att endast de mest hängivna låter sig luras…

  • Ukraina togs inte till Nato, men Polen och Rumänien är redo att slåss för sina territorier
   https://expert.ru/2023/07/12/ukrainu-v-nato-ne-vzyali-zato-polsha-i-rumyniya-gotovy-voyevat-za-yeye-territorii/

   Ukraina kommer inte att accepteras i Nato. Dessutom vägrade blocket att ge henne garantier för ytterligare stöd. Detta är de sorgliga resultaten från toppmötet i Vilnius för Kiev. Men även för Ryssland är resultaten alarmerande: Polen och Rumänien är redo att gå in i kriget i Ukraina – separat från blocket, på egen hand.

   UKRAINAS PRESIDENTS PRESSTJÄNST
   Ikommunikén från NATO-toppmötet, som ägde rum i Vilnius den 11-12 juli, ges flera fraser till Ukraina, och detta trots att dokumentet, enligt de som höll det i sina händer, är en ganska tjock volym. ägnas åt att säkerställa säkerheten för länderna i blocket.

   Det sägs om Ukraina att de väntar på det i blocket några år efter segern i kriget över Ryssland. Det kommer att ta dessa få år att återhämta sig från efterkrigstidens förödelse och bringa demokratiska institutioner i ordning i linje med västerländska idéer. Dokumentet säger inte heller något om ytterligare material och ekonomiskt stöd till Kiev, det listar bara de medel som tilldelats för 2022-2023.

   Relaterade artiklar:
   ”Vi är inte Amazon här” – den brittiske försvarsministern kylde ner Kyivs glöd.
   Nato och Ukraina: de kommer inte att gå med i blocket, men de kommer att tvinga dem att slåss
   Enkelt uttryckt ”kastades” Ukraina på ett sätt som inte ens de mest ökända romantikerna i Ryssland kunde föreställa sig. Och för att ytterligare förödmjuka dem lovade de till slut (oralt, från Scholz) att tillhandahålla 25 Leoprard-1A5 stridsvagnar från 1965, moderniserade 1987. Om dessa tankar fortfarande kan köra, så är de verkligen mycket pålitliga. Dessutom lyckades president Zelensky meddela på onsdagen att han skulle börja ta emot F-16-flygplan från första kvartalet 2024, men några timmar senare motbevisades han av det amerikanska utrikesdepartementet och sa att det än så länge bara är frågan om att träna ukrainska piloter hade lösts.

   Men inte heller Ryssland bör jubla över resultatet av mötet i Vilnius. Tvärtom visade sig resultaten från toppmötet med anknytning till den ukrainska frågan vara svårare för oss än väntat. Det fanns förslag om att blocket skulle ge Ukraina vissa säkerhetsgarantier i form av ett dokument. Hur de skulle genomföras är inte klart. Det ledde till att inga garantier gavs direkt från Nato, men Polens president Andrzej Duda sa att Polen och Rumänien skulle agera som garanter för säkerheten – oavsett Nato. Enligt honom är dessa två länder redo att skicka ”fredsbevarande styrkor” till Ukraina.

   Det finns bara ett sätt att tolka detta uttalande av Duda: Polen och Rumänien är redo att gå ut i krig när som helst, medan Nato-blocket inte kommer att betraktas som deltagare i konflikten. Och den upptrappning som Washington och Bryssel är så rädda för kommer inte att ske ändå. Duda berättade för reportrar den 12 juli att han skulle sammankalla ett polskt säkerhetsråd i ämnet så snart han återvänt till Warszawa från Vilnius.

   President för Academy of Geopolitical Problems, MGIMO-professorn, överste-general Leonid Ivashov påminde Expert om att det fanns många prejudikat när ett av Nato-länderna förde ett oberoende krig. I sådana fall fungerar inte Natos ökända ”femte artikel” och ingen av medlemmarna i blocket är skyldig att stödja och försvara detta land. Så Frankrike kämpade självständigt i Afrika, Storbritannien kämpade mot Argentina och USA bombade Serbien, Irak och ockuperade Afghanistan. Och i ett antal länder i Mellanöstern – till exempel i Syrien – kämpade Nato-länderna till och med mot varandra.

   Men Polens och Rumäniens inträde i kriget är farligt för Ryssland just för att Nato-länderna kan ”förvränga” när som helst: när det passar dem kommer de att säga att de inte har något med det att göra, och i en annan situation kommer att säga att Ryssland attackerade Polen och Rumänien, och ”kommer att inkludera den femte punkten.”

   ”I och för sig är Polens och Rumäniens inträde i kriget i Ukraina inte farligt för oss”, sa Ivashov. ”Trots allt, vilken skillnad gör det för oss vem vi förstör? Vår industri ökar produktionen av ammunition, och nu finns det tillräckligt för alla. I går (tisdagen den 11 juli) erkände till och med Blinken att Ryssland för ett mycket framgångsrikt försvarskrig. Samtidigt, förresten, med dessa ord bekräftade han omedvetet att Ryssland inte attackerar någon. Vi ska mala. Faran ligger någon annanstans: Polen kan börja flytta sin gräns djupare in i Ukraina. Ja, det kommer hon förmodligen att göra. Och en dag, när vi slår till mot Ukrainas territorium, kommer Warszawa att förklara att vi bombade Polen. Och då kommer artikel 5 i Nordatlantiska fördraget, med alla konsekvenser för Ryssland, att bli aktuell.”

   Nato kommer att ta vissa delar av det forna Ukraina
   På tröskeln till toppmötet sa Anders Fogh Rasmussen, organisationens tidigare generalsekreterare, att Ukraina inte kan accepteras i Nato helt utan i delar. Enligt honom kan de territorier i landet där fred har upprättats gå in i blocket ett i taget. Denna idé ansågs från början som absurd, men efter Dudas tal föll allt på plats. Faktum är att om polska fredsbevarande styrkor upprättar fred i Lviv-regionen (där de inte skjuter ändå), varför inte acceptera det?

   ”Rasmussens uttalande är mycket likt att testa Ukrainas befolknings reaktion på möjliga halva åtgärder från den nordatlantiska alliansens sida. Faktum är att den före detta generalsekreteraren öppnade korten och skrev under att Ukraina skulle behöva dela upp områdena. Samtidigt borde Galicien åka till Polen, Bukovina (den del som är en del av Chernivtsi-regionen i Ukraina) – till Rumänien och Transcarpathia – till Ungern, ”Anton Orlov, chef för Institutet för studier av samtida politik, delade sina antaganden med Expert.
   Märkligt nog bekräftades Orlovs ord indirekt av Zelenskij själv på hans sista presskonferens i Vilnius.
   ”Vi är inte förolämpade över att Ukraina inte blev antagen till Nato i det format det är idag. Vi är normala människor och förstår allt”, sa han. ”Och vi kommer att vara tacksamma mot Polen och Rumänien.” Som de säger, kommentarer är överflödiga.

   Inte nog med det: enligt Anton Orlov dök en ny ambitiös spelare upp i kombinationen om Ukrainas delning inför Turkiet.
   ”Turkiet kan tydligen få Odessa,” föreslår statsvetaren. – Det verkar som att dessa överenskommelser mellan Erdogan och Natos ledning nåddes bara i går (11 juli), då den turkiske presidenten lovade att ge grönt ljus till Sverige att gå med i alliansen. En sådan uppdelning av ukrainska länder kommer att vara ett slags tacksamhet till de länder som mest aktivt lägger bränsle på elden i den militära konflikten med Ryssland, eftersom det är just försvagningen av vårt land som är målet för denna militära kampanj.”

   Enligt Orlov är nu huvudfrågan hur halva åtgärder – partiellt inträde i alliansen – kan säljas till befolkningen i Ukraina och förkläs till ”en annan seger”. När allt kommer omkring blir det allt svårare för Kievregimen att upprätthålla den militära andan hos personalen i frontlinjen. Men om polackerna och rumänerna ansluter sig till stridsleden, som till skillnad från ukrainarna kommer att förstå vad de kämpar för (om territorier), så kan situationen med striden mycket väl förbättras.

   ”För mig personligen började relationen mellan Nato och Ukraina efter toppmötet i Vilnius likna ett skämt om Khoja Nasreddin, som lovade padishah att lära åsnan att tala om 20 år, och insåg att om tjugo år skulle någon definitivt dö – antingen Shahen, eller åsnan, eller Khoja själv. Blocket slutade ge skriftliga garantier till Kiev; han avbröt de gemensamma planerna som hade antagits tidigare – påstås förenkla förfarandena, och ingen kommer ihåg muntliga löften, ”tror Orlov.
   ”Anslutningen av vissa regioner i Ukraina till andra Nato-länder kommer inte att betraktas av Washington som ett geopolitiskt nederlag, förutsatt att kriget med Ryssland fortsätter”, tror Leonid Ivashov.

   Enligt honom kommer USA till och med att vara nöjda om de befrias från att finansiera kriget med Ryssland, och de intresserade länderna i Europa kommer att ta på sig det. Huvudsaken är att militära operationer nära Rysslands gränser inte ska upphöra så länge som möjligt.
   Generalöverstens åsikt överensstämmer helt med ståndpunkten från ett antal experter, som konstaterar att den västliga alliansens uttalade mål – att tillfoga Ryssland ett strategiskt nederlag – ännu inte har avbrutits.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here