Trump: Vägrar tala med demokratiskt valde Maduro, menar att Guaido är mycket demokratisk, och hotar med militär

10
1310

 

”Världens mäktigaste person” USA:s president Donald Trump har uttalat sig.

Alternativet att skicka USA:s militär till Venezuela finns på bordet, däremot inte samtal med president Nicolas Maduro, sade USA:s president Donald Trump i en intervju nyligen i CBS ’Face the Nation. Fort Russ.

Dock sa han inte att utsikterna för militärt engagemang i Venezuela hade ökat. Han bekräftade också att han vägrade prata med president Maduro när denne föreslog ett möte för några månader sedan. Enligt Trump är det ingen mening att prata med Venezuelas valda president eftersom ”vi är väldigt långt i processen” och det finns ”hemska saker som händer” i landet, som ”fattigdom”, ”änslan” och ” brottslighet.” ”Vi har en ung och energisk gentleman och vi har andra människor inom samma grupp som är väldigt demokratiska – om du pratar om demokrati – det är verkligen demokrati i aktion,” sade Trump.

Washington gav sitt stöd för Juan Guaido, talesman för den oppositionsstyrda nationalförsamlingen, som förklarade sig som ”interimpresident” för nästan två veckor sedan. Medan USA-allierade länder på kontinenten och i Europa har stött på Guaido har Ryssland, Mexiko, Turkiet och ett antal andra länder uppmanat till dialog och begränsat internationellt inblandning i Venezuelas inre angelägenheter.

Kommentar

President Trumps uttalande visar att USA inte stödjer demokrati – lika litet som alla de statskupper i demokratiska länder som USA genomfört eller stött under decennier. En viktig orsak till Venezuelas problem är ju USA:s olagliga, hårda sanktioner mot Venezuela och landets befolkning.
FN-rapportören de Zayas, en tidigare sekreterare i FN:s råd för mänskliga rättigheter och en internationell jurist har besökt Venezuela. Han säger i en artikel i Independent sammanfattningsvis Amerikanska sanktioner är olagliga och kan utgöra ”brott mot mänskligheten” enligt internationell rätt. Han kritiserar USA för att engagera sig i ”ekonomisk krigföring” mot Venezuela, som han menar skadar ekonomin och dödar venezuelaner.
FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin; Independent: Venezuela crisis: Former UN rapporteur says US sanctions are killing citizens

Jag har diskuterat USA:s krigsplaner nyligen Förbereder USA militärt angrepp på Venezuela?

Ja, USA bedriver sedan några år ekonomisk krigföring med Venezuela. Och EU och Sverige protesterar inte. Man står inte upp för demokrati och frihet, eller hur?

Venezuela kritiseras också för brister i valen. Landet har haft över 20 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen.

”Maduro omvaldes som president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%), vid ett valdeltagande på 46 procent. Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder. Bland observatörerna fanns Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.” En annan observatör var Ecuadors förre president Rafael Correa som skrev: ”De venezolanska valen fortskrider fullt normalt.”

Stor valseger för Maduro i valet i Venezuela. Vad skriver media?
Val i Venezuela och USA.

Föregående artikelFrihet, jämlikhet och Gula västar
Nästa artikelMedia sprider felaktig bild av Venezuela
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

10 KOMMENTARER

 1. Jag sände nyss följande mail till Sveriges Radios reporter Rickard Myrenberg. Får se om han svarar. Ibland gör journalister det.
  ”Hej

  Lyssnar med intresse på dina rapporter från Venezuela. Vissa mycket viktiga saker tiger du om, eller så har jag missat det. Dit hör sanktionerna och valen i Venezuela.

  FN-rapportör: Sanktionerna mot Venezuela dödar människor och förstör ekonomin

  Trump: Vägrar tala med demokratiskt valde Maduro, menar att Guadio är mycket demokratisk, utesluter inte militär aktion.
  Venezuela kritiseras också för brister i valen. Landet har haft över 20 fria val på 20 år – betydligt fler än t.ex. Sverige där 85 % uppger att de saknar politiskt inflytande mellan valen enligt Demokratiutredningen.

  “Maduro omvaldes som president i Venezuela söndagen den 20 maj. Han fick 5,8 miljoner av de 8,6 miljoner avlagda rösterna (67%), vid ett valdeltagande på 46 procent. Hans närmaste utmanare, Henri Falcon, fick 1,8 miljoner röster. Processen övervakades av ca 200 internationella valobservatörer från ett 30-tal länder. Bland observatörerna fanns Spaniens tidigare premiärminister Zapatero, som kommenterade: ”Jag hyser inga tvivel om valprocessen. Det är ett avancerat och automatiserat valsystem.” En annan observatör var Ecuadors förre president Rafael Correa som skrev: ”De venezolanska valen fortskrider fullt normalt.”

  Jag läste nyligen en rapport från andra valobservatörer. EU inbjöds att sända valobservatörer till presidentvalet i Venezuela i maj, men vägrade. Snabbt uttalade man sig om stora brister i valet. Valobservatörerna kritiserar sönder EU:s valrapport. Kommer att publicera detta.

  Dessa är viktiga förhållanden. Varför tiga om det, även om USA och Sveriges regering gör det? SR ska ju vara oberoende.

  Hälsningar

  Anders Romelsjö

 2. Bra Anders. Ge dom inte en lugn stund. Man undrar verkligen hur dessa journalister kan sova på nätterna. Ganska många av dom lär ju vara tillräckligt intelligenta för att veta att dom ljuger svenska folket rakt upp i ansiktet. I fråga efter fråga dessutom.

 3. https://www.globalresearch.ca/new-oil-sanctions-on-venezuela-would-destroy-whats-left-of-its-economy/5667207

  Se den länkade intervjun med ekonomen Mark Weisbrot, 10 min, specialist på Latinamerika. Han anlägger ett litet längre tidsperspektiv. Vad vi ser är en fortsättning på det misslyckade kuppförsöket 2002 mot Hugo Chavez. USA, under Obama, ogiltigförklarade även presidentvalet 2013, men fick ingen annan med sig utom Spanien för en kort tid. Sedan förklarade Obama den nya sanktionspolitiken – i strid inte bara med FN-konventionen, utan även USA:s egna lagar ! För att presidenten skall kunna belägga ett land med sanktioner bör detta utgöra ett omedelbart hot mot USA:s säkerhet. Rent nonsens enligt Weisbrot – och det skedde under Obama ! Trump bara fortsätter Obamas politik – som fortsatte Bushs politik. Skall Venezuela förebrås något bör det vara att man redan 2002 borde ha styrt sin ekonomi bort från beroendet av USA, nu sitter man i en rävsax.

 4. Hela västs politikeradel och monopolkapitalister, inkl. miljardären Trump, är förmodligen livrädda för en deltagardemokratisk revolution i resten av världen, som den i Venezuela, men vill naturligtvis inte kalla Venezuela för mer demokratiskt än deras egna förhållandevis odemokratiska system. Jimmy Carters åsikt om Venezuela mörkas förmodligen helt ur debatten.

  För den konsument, som bänkat sig framför soffan med öl och popkorn, så har har västs oligarki blivit till ”demokrati” och en riktig demokrati som i Venezuela kallas för ”diktatur”. Invasionskrig och krigssförbrytelser mot suveräna stater kallas för ”missioner”, ”insatser” eller t.o.m., hör och häpna, ”fredsbevarande”.

  ”Krig är fred, frihet är slaveri, okunnighet är styrka”
  / George Orwell, ur boken ”1984”.

 5. Ska bli trevligt att se när Trump hotar Saudiarabien med olaglig invasion för att de saknar demokrati, istället för att dansa med svärd i hop med saudiska kungahuset. 🙂

  Venezuela, med ett av de bästa valsystemen som valobservatörer skådat internationellt, angrips av en oligarki i USA, enligt många av USA:s intellektuella, ex. f.d. presidenten Jimmie Carter och Ronald reagans f.d. rådgivare, Paul Craig Roberts.

  Det var inte av den orsaken USA:s folk valde Trump. De valde honom för att han skulle avsluta terrorkrigen, skydda USA:s gräns och skapa jobb i USA. Visst var det väntat att han skulle svika sina väljare, för vart ska alla migranter, ta sig, från den misär han, redan skapat genom sanktioner och är på väg att förvärra, genom en sådan krigsförbrytelse och stöld av olja?

  Förmodligen till USA eller till EU, de två största imperialist-unionerna som försöker förslava världen medelst krigsbrottslighet och påtvingade dåliga handelsavtal som suger ut dem och berikar monopolkapitalet.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here