Förbereder USA militärt angrepp på Venezuela?

7
1018
Bolivias president Eva Morales besöker Venezuela 1 februari 190201. Bild Telesur.

Det cirkulerar uppgifter i olika media om att USA förbereder ett militärt angrepp på Venezuela i sin statskuppspolitik. Eftersom statskuppen via Guadio nu tyvärr tycks gå USA:s väg i en mjuk statskupp tror jag att risken för en intervention är liten just nu. Och stöd för detta finns inte hos alla vanligen USA-allierade stater Se längst ned. Händelser kommer slag i slag.

Fox News rapporterar omkring 2/2 kl 18 General Francisco Yanez, en medlem av flygvapnets höga kommando, uppmanade andra i militären att defekta, enligt Reuters. Han är enligt uppgift flygvapnets chef för strategisk planering.Som svar anklagade det höga kommandot generalen för förräderiet på sitt Twitter-konto. Yanez är den första högsta generalen som offentligt stödjer oppositionsledaren. Fox News

* Guardian skrev 24/1 (Utdrag och översättning av mig) ”Donald Trumps implicita hot om direkt amerikanskt militära ingreppet i Venezuela är en högriskspel som kan slå sig tillbaka på ett olyckligt sätt. Genom att offentligt och aggressivt stödja oppositionsbudet att ersätta honom har Trump presenterat Nicolás Maduro, landets ledande president, med en mycket personlig, existentiell utmaning.Ryssland och viktiga allierade lovar att bistå vid Maduro i Venezuela
-krisen. Med tanke på historien om katastrofala amerikanska interventioner i Latinamerika har Maduros tal om en statskupp av ”gringo-imperiet” stor vikt.”
Guardian

* På venezuela-nätverket kunde man 30/1 läsa ”Journalisten Jose Vicente Rangel rapporterade i söndags om att USA planerar en militär intervention från flygbasen Eglin i Florida och attackerna kommer att riktas mot de venezolanska baserna i Palo Negro (Aragua), Puerto Cabello (Carabobo) och Barcelona (Anzoátegui). Rangel sa också att källor från USA avslöjat att det redan försiggår truppmobiliseringar på USA-basen på Ön Curazao. Två USA-hangarfartyg är redan stationerade vid Curazao. Ett annat tecken som bekräftar denna upptrappning är närvaron av icke reguljära militära grupper längs gränsen mellan Colombia och Venezuela.” Venezuelanätverket

USA utsåg Elliott Abrams som USA:s högste ansvarig för Venezuela. Neo-Con och hök, ökänd i Latinamerika, i Palestina och Mellanöstern, Reagans och Bush:s man i smutsiga krig. Abrams var drivande i vapenhandel med Iran under kriget mot Irak för att finansiera Contras i Nicaragua. Abrams hade uppdraget att stödja militärerna och dödsskvadronerna i Honduras, El Salvador och Guatemala. Abrams stod bakom Bush:s krigspolitik i Mellanöstern och invasionen av Irak och USA:s stöd till Israels illegala bosättningar på palestinsk mark.

Venezuela genomför militära övningar i hela landet och kommer utöka den folkliga milisen till 2 miljoner människor.

Reuters hade tidigare skrivit om att ryska legosoldater hade anlänt till Caracas. Dimitri Peskov, ryska regeringens talesperson, sa i veckan att regeringen inte känner till denna information och Rysslands ambassadör i Venezuela förkastade informationen som ännu en bluff. Däremot informerade försvarsministern Vladimir Padrino Lopez om militära övningar med två ryska strategiska bombflygplan Tu-160 (s k Blackjack), ett militärt transportflygplan An-124 och ett långdistansflygplan Il-62.

Maduro förkastade för några dagar sedan USA:s och oppositionens krav på presidentval. Däremot menar Maduro att regeringen är öppen för att föra en dialog med oppositionen och för att tidigarelägga val till Nationalförsamlingen. Högsta Domstolen (TSJ) beslutade igår på riksåklagarens begäran att förbjuda oppositionsledaren Guaidó att lämna landet och att frysa hans bankkonton. Riksåklagaren har öppnat en förundersökning mot Guaidó.

Uruguays viceutrikesminister Bergamino sa idag att landet varit i kontakt med EU:s Mogherini för ett gemensamt dialoginitiativ gällande Venezuela. Han sa också att Uruguays regering är öppen för att hjälpa till att hitta fram till en dialog mellan de stridande parterna. Uruguayanska medier rapporterade igår kväll om att EU tillfrågat Uruguay om att vara säte för en eventuell internationell dialogrunda.

Oljebolaget PDVSA:s högsta chef Manuel Quevedo sa i går angående USA:s oljeblockad att bolaget tittar nu på alla alternativ för att komma runt den. Bland annat aviserade han att inga oljefartyg kommer att släppas till USA utan betalning i Venezuela. Quevedo sa också att dotterbolaget Citgo fortsätter med sin verksamhet och kommer inte tillåta att USA beslagtar Citgos intäkter.

Trumps säkerhetsrådgivare John Bolton säger i en intervju för Fox News att Administrationen är i kontakt med USA:s oljejättar inför ett ”regimbyte”. Det skulle göra skillnad om vi fick USA:s oljebolag att producera Venezuelas olja, säger Bolton. USA:s oljeblockad mot Venezuela innebär att USA behåller alla intäkter från Venezuelas kommande oljeförsäljning i landet. Även betalningar för oljan från november och december 2018 behåller USA. Oljeblockaden omfattar också Venezuelas bolag Citgo i USA med 3 raffinaderier och ca 3 500 bensinstationer. Alla intäkter från bolaget kommer Trump att beslagta enligt Bolton. Dessutom blockeras all handel från USA till Venezuela av alla typer av produkter som används för destillation, crackning och förädling av olja. (Slut på artikeln i Venezuelanätverket).

venezuela: Defense Minister Vladimir Padrino López delivers a message of support for Venezuelan President Nicolás Maduro in Caracas, Venezuela, on Thursday. A half-dozen generals belonging largely to district commands and with direct control over thousands of troops joined Maduro in accusing the United States of meddling in Venezuela’s affairs and said they would uphold the socialist leader’s. Bild NPR

Dialog-vägen måste stödjas. Uruguay och Mexiko bjuder in till en internationell konferens den 7 februari i Montevideo med länder och internationella organ som delar deras uppfattning om att upprätta en dialog i Venezuela. Man vill samarbeta med EU om detta El Pais

Ska EU stödja en självproklamerade president eller dialog?

Och Wall Street Journal menar att störtandet av Maduroa kan vara början på en ny aggressiv politik i Latinamerika. Behandlas i kommande artiklar. U.S. Push to Oust Venezuela’s Maduro Marks First Shot in Plan to Reshape Latin America

Stödjer hela världen Guadio?
Peru:s utrikesminister Nestor Popolizio säger för den så kallade Lima-gruppen som stöder Juan Guaidós kuppförsök att de inte är villiga att stödja någon militär intervention i Venezuela.

Spaniens utrikesminister Josep Borrell säger att Spanien är kategoriskt mot detta. Spanien har också stött Guaidó, men är sålunda klart mot krig mot Venezuela.

Tidningen El Païs i Uruguay skriver att EU:s utrikesrepresentant Federica Mogherini har ringt till Uruguas president Tabare Vasquez och berättat för honom att det är helt klart att EU inte kommer att få tillräckligt stöd bland sina medlemsstater för att godkänna Juan Guaidó som interimspresident i Venezuela.

* Italien stödjer inte krav på att Maduro att gå.

* Alexis Tsipras, den mycket USA-kvänliga ledaren för Syriza-regeringen i Grekland, säger att Grekland inte vill att Venezuela ska bli en ny Libyen och behåller sitt stöd till president Maduro.

* Nya Zeeland följer inte Australien i erkännande av Guaidó, men behåller sitt stöd till president Maduro. Pål Steigan

* Påven har kallat till dialog.

Föregående artikelMaduro utlyser nyval
Nästa artikelFN erkänner bara Maduro som legitim president för Venezuela
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

7 KOMMENTARER

 1. Venezuela blir Ukrainiserat.
  Den amerikanska säkerhetsrådgivaren John Bolton ”önskar att venezuelansk president Nicolas Maduro går i pension på en fin strand någonstans långt borta”. Under tiden har Washington och dess västerländska allierade utpekat den venezuelanska regeringen som en ”maffiaregim” och en ”kleptokrati”.
  https://sputniknews.com/columnists/201902011072033951-venezuela-gets-ukrained/
  Detta är försök att utpressa, skrämma och vandalisera Venezuela till att lägga fram en kriminell regimskifteplan för det sydamerikanska landet. Det är ingen tvekan om att det som händer här är en brottslig inblandning i en suverän nations inre angelägenheter av Förenta staterna och dess europeiska lakejer. Och ändå har dessa arroganta skådespelare fräckheten att anklaga Ryssland för att ”störa västerländska demokratier”.
  Vad som är häpnadsväckande trots att det är så genomskinligt, har västvärldens så kallade nyhetsmedia bestämt att ge den orkestrerade utvecklingen ett intryck av trovärdighet. Den förmodade västerländska journalistiken är patetisk. Vem som helst med öppet sinne vet att i Venezuela är det en klassisk demonstration av motiv och medel för regeringsförändring. Motivet är Venezuelas stora naturolja rikedom, som tros vara de största kända reserverna av kolväten på planeten. Förhöjt till den faktorn är att landet har styrts under de senaste 20 åren av socialistiska förvaltningar som har för avsikt att utveckla nationens välbefinnande.
  Nuvarande ekonomiska kaos beror på år av amerikanska sanktioner eller finansiella krigföring.
  Vad gäller medel följer händelserna i Venezuela den amerikanska handboken för regimskifte som används i otaliga andra länder, i synnerhet Ukraina. Washington har bankrollerat oppositionsgrupper, varav några har neo-fascistiska tendenser, som använder våld, sabotage och mord för att destabilisera landet.
  Det här spelet påminner om av vad som hände i Ukraina 2014. Den valda presidenten i landet, Viktor Janukovitj, demoniserades och delegitimiserades av en obeveklig västerländsk mediekampanj, medan våldsamma neo-nazistiska grupper, bankrollerade och utbildade av CIA, lioniserades som en ”demokratisk” rörelse. Vi behöver bara titta på det efterföljande kaoset, korruptionen och konflikten i dagens Ukraina under regimen av en neo-fascistiska regim i Kiev för att enkelt se vad USA-backade ”demokrati” översätter till. Vad Washington gör i Venezuela är flagrant olagligt.
  President Maduro valdes vederbörligen i maj. Han verkar ha stöd av majoriteten av befolkningen. Ändå har en minoritets opposition fraktion som är övervägande ansluten till den traditionella härskande klassen förvandlats av Washington och dess lydiga medier till en rättvis orsak till demokrati. Washington avser att konfiskera finansiella tillgångar som tillhör det statliga oljebolaget och överlämna miljarder dollar till oppositionsgrupper ledda av Guaido. Denna storslagna stöld av en nations hela rikedom och regeringens omvändhet utspelas framför hela världen.

  Ryssland har lovat att det kommer att göra allt för att stödja president Maduros legitima regering. Moskva är inte ensam. Kina, Iran, Turkiet och andra nationer har fördömt vad Washington ämnar göra. Det är dock otroligt hur europeiska regeringar och medier har gått med denna amerikanska ledda lynch mob att bryta mot Venezuela. Du skulle tänka efter de regimskiftekatastrofer som Washington har begått i Syrien, Libyen, Ukraina, bland många andra ställen, att det skulle bli någon paus i västerländska medier. Inte lite av det. Så snart regimskiftet började sparka in i Venezuela följde västmedierna och europeiska regeringar sig som lapdogs till den amerikanska agendan. Detta är hjärntvätt, Pavlovian stil. Ryssland och de andra länderna som nämns ovan är lovvärt upprätthållande av internationell rätt och nationernas suveräna rättigheter att inte smälta av yttre aggression. Moskva har utan tvekan lärt sig svåra lektioner från USA och europeisk dubbelspel. Ryssland blev fångad av det smutsiga tricket av regimförändringen i Libyen. Det är ingen tvekan om att det har tagit en mycket starkare, kritisk hållning över Syrien och Ukraina. Ryssland har rätt att dra en annan kritisk linje angående Venezuela. Om USA och dess patetiska europeiska underlydande kommer undan med sina brott i detta strategiskt viktiga land, kommer skadorna på internationell rätt att bli enorma. Det kommer att vara öppen säsong för regimbyte överallt. Den som har en känsla av rättvisa och oro för världsfred vet att den imperialistiska mobben i Washington måste stoppas. Venezuela är ett ögonblick av sanningen.

  • Mycket bra skrivet korpen. Inte ofta du får sådant beröm av mig, men den här gången blev jag positivt överraskad.
   Precis som du skriver så sätter detta lampan på den svinaktigt ohederliga propaganda som vi kallar MSM och på Ryssland som den idag pålitligaste försvararen av internationell rätt och fred.
   Hade vi haft fria media och kritisk journalistik så hade stödet till USA och utmålandet av Ryssland som den stora faran betraktats som extremistisk galenskap, snudd på hjärnblödning, men nu är det tvärtom.

    • Tycker du det är så särskilt förståndigt att ge sig in på socialistiska samhällsrevolutioner om de ändå inte går att genomföra?
     Där har faktiskt den socialistiskt reformistiska modellen en fördel genom att den kan flyta med i marknadsekonomin och anpassa sig. De socialistiska revolutionärerna har endast två möjliga utgångar. Vinna eller förlora. Jag tror det senare gäller för socialisterna i Venezuela. Det är intressant att du ställer dig på förlorarnas sida. Det är faktiskt inte så många som gör det. Samtidigt lär de heller inte skriva historien. Vem i framtiden minns den Chavistiska revolutionen?

 2. Att barnamördaren Netanyahu, Elliot ”merchant of death” Abrahams, den rasistiske Bolton och en hel kader av skumt folk uttalar sig för ”Regime change” säger mycket om vad som är på spel.

  Dessutom är det märkligt att en Mogeherini från Europa uttalar sig om saker som angår endast det Venezuelanska folket. Lika anmärkningsvärt är också att en Wallström uttalar sig. Sist man hörde var hon medborgare i Sverige. Har hon bytt till ett Venezuelansk?

  Vem gav alla dessa rätten att kräva än det ena än det andra från Venezuela? Ingen av resten av världen vet. Det är kanske den viktigaste aspekten av hela detta flagranta regime change projekt. USA, EU, och alla andra som vill lägga näsan i blöt får göra det hemmavid. Inte hos någon annans hem eller mark (anledningen till barnamördarens och marktjuven Netanyahus inblandning i Venezuelas sak). Alla dessa som uttalar sig håller käft då Frankrikes folk gör motstånd. Likaså då Spaniens och Greklands folk gjorde motstånd. Varenda USA-lakej höll käft trots den grymma behandlingen av afro-amerikaner. Men när det gäller Venezuela vartenda politiker vill uttala sig!

  Men om man inser att dessa politikerhoror springer inte folkets utan väst-oligarkernas ärenden då faller saker och ting plötsligt på plats. Det som i förstone verkar konstigheter får sin förklaring Man kan t o m få en skymt av de som drar i tåtarna när Mogherini uttalar sig. Sublimt hyckleri – är ett unikt västerländskt konstart!

 3. Det är väldigt anmärkningsvärt att västs FSM (Fake Stream Media) INTE har titulerat Maduro ”en ny Hitler”.
  Annars har alla bankirvampyrens fiender i modern tid från Fidel Castro, Assad, Gaddafi till Mugabe (för att nämna några få) blivit stämplat som av FSM. Har FSM glömt eller fick den ändra dess operationssätt när det uppdagades att folk köper inte gamla eller nya sägen om hitler?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here