Tyskland och USA kommer aldrig att bli vänner igen

24
2153

Detta är egentligen en kommentar från läsaren ”M” till artikeln Putin om Ukraina, som jag självmant omvandlar till artikel. ”M” har översatt artikeln Germany and the United States will never be friends again Читайте больше на https://english.pravda.ru/world/47981-germany_usa/


Tyskland och USA kommer aldrig att bli vänner igen.

Bild: Shutterstock på licens.

Angela Merkel och Joe Biden förblir ”vänner med meningsskiljaktigheter i Nord Stream 2-projektet. Samtidigt accepterar Tyskland inte konfrontationsvägen med Ryssland och Kina.

Nord Stream 2 är inte det enda splittrade äpplet för Tyskland och USA

Efter mötet i Washington den 15 juli uppgav ledarna för Tyskland och USA att USA och Tyskland hade meningsskiljaktigheter om Nord Stream 2, men de var enhälliga om att Ukraina skulle behålla sin gastransitstatus.

Försöket att minska alla oenigheter till Nord Stream 2 misslyckades.

De strategiska klyftorna mellan Tyskland och USA är mycket bredare.

 • Förenta staterna är irriterade över det faktum att Tyskland, med ett budgetöverskott, inte fullgör sina finansiella skyldigheter att finansiera Nato med 2% av BNP.
 • Amerikanerna är också upprörda över Tysklands inställning till Ryssland, en partner som Tyskland är mer än villigt att föra en dialog med.
 • Merkel och Putin. Licens: shutterstock_1747943396 (1)
 • Dessutom är USA inte nöjd med att Kina har varit Tysklands främsta handelspartner de senaste fem åren, medan Pentagon ser Kina som USA: s främsta fiende.
  ”Under årtionden sedan förvandlades den tyska regeringen till en Tyskland-först ekonomisk maskin som flyttade bort från väst när den sökte mer pengar och handel med vem som helst och alla”, skrev den tidigare amerikanska ambassadören i Tyskland Richard Grenell för FoxNews.

Tyskland går mot ”en neutralitet i schweizisk stil”: ”Nästa kansler i Tyskland kommer att behöva avgöra om Tyskland är med väst eller om det kommer att följa den enskilda ekonomiska vägen där du låtsas att varje land är moraliskt lika”, noterade han.

”Förvånansvärt har vissa av de nuvarande kandidaterna anklagat att de inte vill behöva välja mellan Amerika och Kina. De kommunistiska kineserna är mycket glada över att höra det”, sade den tidigare ambassadören.

Nästa kansler kommer att fortsätta i linje med Merkel

Men den som blir Tysklands nya kansler på hösten efter valet till förbundsdagen, kommer tyska utrikespolitiken sannolikt inte att förändras mycket. USA: s utrikespolitik förändrades inte heller med Joe Bidens ankomst, även om han var en ivrig kritiker av sin föregångare, Donald Trump. En objektiv kombination av många faktorer tillåter inte detta.

Merkel har upprepade gånger betonat att det inte finns något Europa utan Ryssland, att en direkt dialog med Ryssland måste hållas till varje pris. Hon föreslog att hålla ett toppmöte mellan EU och Ryssland som inte hade hållits sedan tiden för Krim-folkomröstningen.

Berlin följer tydligt den ståndpunkt att Nord Stream 2 är fördelaktigt för Tyskland ur ekonomisk synvinkel. Samtidigt är Berlin redo att stödja den politiska frågan om naturgastransit genom Ukraina. Denna agenda kommer också att förbli oförändrad, eftersom ingen tysk ledare kommer att agera till nackdel för deras producenter som främjar dyr och opålitlig USA-tillverkad flytande naturgas.

Kommer Ukraina att förbli ett transitland för rysk gas?

När det gäller Förenta staternas och Tysklands önskan att behålla Ukraina som ett transitland för rysk naturgas är detta till stor del en falsk, politiskt partisk fråga:
både USA och Ukraina väntar på att Biden ska säga något om saken; Tyskland förstår att man måste förhandla denna fråga med Ryssland, även om samtalen inte kommer att bli enkla.

Enligt Merkel har Tyskland och EU-kommissionen gjort ansträngningar för att ingå ett gastransitavtal mellan Ryssland och Ukraina fram till 2024 baserat på antagandet att det skulle förlängas. Om detta inte händer kommer Berlin att vara ”aktiv” i konfrontationen med Ryska federationen.

Vladimir Putin sa emellertid ett antal gånger tidigare att ingåendet av ett nytt transitavtal efter 2024 skulle kunna vara möjligt om Ukraina kunde erbjuda ”attraktiva villkor”. Uppenbarligen är de nuvarande villkoren inte attraktiva alls.

Dessutom bröt amerikanerna paketavtalet, som ingicks mellan Ryssland, Tyskland och Ukraina i slutet av 2019: Washington införde sanktioner och skapade därmed svårigheter att slutföra byggandet av Nord Stream 2.

Biträdande generaldirektör för gasfrågor vid National Energy Security Fund, Alexey Grivach, anser att för att Ukraina ska förbli ett transitland måste Tyskland övertala Kiev att ”fastställa marknadspositioner för transporter” och vidta åtgärder för att säkerställa att gasmarknadsaktörerna i Europa har incitament att köpa stora volymer naturgas från Ryssland.

”I detta fall kommer den ukrainska transiteringen att vara efterfrågad efter 2024, kanske, även i betydande volymer,” berättade Alexey Grivach för Pravda. Ru.

För att förlänga transiteringsavtalet måste Ukraina enligt experten överge sitt boriska beteende.

”Ukraina är i krig med Ryssland, Kiev kallar officiellt Ryssland för en angriparstat, men samtidigt vill Kiev få pengar i orimligt höga belopp för naturgastransit”, säger Alexey Grivach.

”Gastransporter genom Nord Stream och Nord Stream 2 är cirka 2,5 gånger billigare än transitering genom Ukraina. Frågan är: varför ska det kosta 2,5 gånger högre? Man bör ta hänsyn till det faktum att gasledningar genom Ukraina byggdes 30-40 år sedan av Sovjetunionen. De kräver kostsamt underhåll som Ukraina inte tillhandahåller. Ukraina lider inga förluster om det förlorar gastransit, eftersom Ukraina inte har byggt någonting eller har investerat något för att stödja det, ” tillade experten.

Ingen i USA vet hur man tvingar Europa att skära ned gasinköp från Ryssland
Troligtvis kommer Ukraina att förbli ett gastransitland, bara volymen på gastransport kommer att minska. Ukrainska russofober får inte tjäna stora pengar på Ryssland. Om Tyskland och USA är redo att betala för gas från den ryska gränsen, skulle man kunna transportera gas via Ukraina och låta dem täcka alla kostnader i enlighet därmed.

USA kommer aldrig att avsluta det politiska grälet om den ryska gasen eftersom det är ett instrument för tryck på både Tyskland och Ryssland. Washington tar detta som ett tillfälle att sätta Tyskland mot Ryssland.

Problemet som USA har att göra med här är att EU har en stor konkurrent för inköp av rysk gas – Sydostasien. Priserna på gas i Asien är fortfarande cirka 20-30% högre än för Europa. Således vet ingen i USA hur man tvingar Europa att minska gasinköpen från Ryssland.
https://english.pravda.ru/world/47981-germany_usa/

Föregående artikelVad är oligarker och vad är filantroper?
Nästa artikelVar EU:s coronastöd en dimridå för att rädda en orättvis euro?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

24 KOMMENTARER

 1. En kil mellan USA och Tyskland. Det är fantastiska nyheter i så fall! Ju mer Tyskland närmar Ryssland och Kina, desto snabbare kommer USA (ovh även knähunden lill-Britannia) vara ännu svagare i det globala maktspelet. Med tanke på den överhängande risken att Kalifornien, Texas, Florida, mm bryter löss från USA självt så lär 20-talet bli verkligen ”the roaring twenties” (igen). År 2025 närmar sig dessutom (för de som inte känner till det är det USAs bäst före datum)

 2. Varför ska USA och Tyskland blanda sig i om Ukraina ska vara ett transitland för rysk gas? Det här måste väl vara en fråga som Ryssland enkom ska bestämma över! Sen om Ryssland vill sälja gas till Ukraina är deras sak men bara så mycket gas som Ukraina behöver för egna behov om det är Rysslands politik! Det bästa vore ju om skurkarna i Washington började rensa upp i det egna träsk de kallar union innan marken sjunker för gott under deras fötter! Kanske skulle de fundera på varför två av tre republikaner i södern vill fimpa unionen i stället?

  • Den ryska gasen är Tysklands angelägenhet då de måste kunna kräva leveranssäkerhet.
   Ukraina som transitland är då inte lämpligaste alternativet då det räknats som opålitligt.
   Därför tillkom Nordstream som är en direktledning från Ryssland till Tyskland befriad från påtryckningar från andra länder.
   USA har gjort ett försök och förhindra slutförandet av gasledningsprojektet men det anses allmänt att de kommer misslyckas.
   Det enda USA kan uppnå med sina handelshinder är en fördröjning.

   • Ur den aspekten har väl den tyska industrin ett legitimt intresse, framförallt också för att man investerat stort i Nordstream 2! Sen är det nog ingen risk att gasen tar slut och jag tror Tyskland är en mer prioriterad kund än bankrutta Ukraina som knappt betalar sina räkningar!

    • Nu kan gasledningen Nordstream 2 byggas färdigt 🙂
     Tyskland och USA har nått en överenskommelse som innebär att sanktionerna hävs.

     https://www.svt.se/nyheter/snabbkollen/tyskland-och-usa-overens-om-rysk-gasledning

     Naturgas är förvisso en fossil energikälla som tillför koldioxid, alltså inte ”klimatneutral” men ändå men ändå den bästa och renaste fossila energikällan.
     Långt mindre miljöförstörande än exempelvis förbränning av stenkolet.
     Naturgas är Metan, alltså samma gas delvis ingår i en fis och avgår ur gödselhögar och sopberg.
     Bussarna i staden där jag bor drivs av sådan metangas som pumpas upp ur gamla sophögar.
     Rysk gas som energiförsörjning i Tyskland tror jag är ett bra val ur miljösynpunkt.
     Sedan dom politiska konsekvenserna tror jag redaktören här kan känna sig nöjd med.
     Ryssland kommer en liten bit närmare Europa.
     Till Sveriges förtret kanske, men vem bryr sig om det?

  • https://ukraina.ru/news/20210721/1031893167.html
   Lavrov svarade hårt på USA och Tyskland på ”Nord Stream 2”
   Alla hot om sanktioner mot Ryssland är oacceptabla, sade den ryska utrikesministern Sergei Lavrov och kommenterade utkastet till avtal mellan USA och Tyskland om Nord Stream 2. Detta rapporterades den 21 juli av ”Interfax”
   Tidigare sade USA:s assisterande utrikesminister Victoria Nuland att Washington och Berlin hade kommit överens om att kräva att Ryssland förlänger avtalet om gastransit genom Ukraina i tio år och inför sanktioner mot Ryssland om Moskva ”använder energi som vapen.”
   ”Alla hot om sanktioner – nya, gamla eller nuvarande – kan inte godtas, eftersom de bara kan införas av FN: s säkerhetsråd”, citerades Lavrovs byrå.
   Han noterade att han hade hört rapporter om hur de amerikansk-tyska förhandlingarna om Nord Stream 2 förmodligen slutade, men föreslog att vänta på deras officiella tillkännagivande.
   ”Men från det som har läckt ut i media är det slående – om detta är sant – det avtal som Tyskland åtar sig att säkerställa en utvidgning av transitering av rysk gas till Ukraina efter 2024. Vet att Tyskland är starkt, sade Lavrov ironiskt.

   Den 16 juli kritiserade Kiev USA: s president Joe Biden och Tysklands förbundskansler Angela Merkel för bristen på detaljer om att motsätta sig lanseringen av Nord Stream 2-gasledningen under deras samtal i Washington.
   Senare rapporterade den amerikanska publikationen Politico, med hänvisning till fyra källor nära de amerikansk-tyska samtalen om Nord Stream 2, att USA:s president Joe Bidens administration bad de ukrainska myndigheterna att hålla tyst om deras oenighet med Washington och Berlin.
   Biden krävde också att inte diskutera staternas och Tysklands planer med den amerikanska kongressen.
   Zelenskiy klargjordes att kritik från Kiev skulle skada de bilaterala förbindelserna mellan Ukraina och USA, rapporterade Politico.
   https://ukraina.ru/news/20210721/1031893115.html
   Zelenskiy kontor svarar på USA:s krav på att vara tysta i Nord Stream 2
   Som presidenten för det ukrainska analytiska centret, Alexander Okhrimenko , noterade , kommer affären mellan Tyskland och USA om Nord Stream 2-gasledningen vara en tom formalitet, Ukraina kommer inte att få ersättning och Ryssland kommer inte att kunna påverka.
   Och styrelsens chef för NJSC Naftogaz i Ukraina, Yuriy Vitrenko, sa att han inte förstod hur Tyskland skulle kunna garantera transitering av gas genom Ukrainas territorium om det inte producerar det.

 3. När det gäller Tysklands relationer till USA kan det vara klokt att hämta informationen från Tyskland istf Ryssland. Exempelvis https://www.dw.com/de/usa-und-deutschland-finden-langsam-wieder-zueinander/a-57365944
  Relationen är så väldigt mycket mer än Nordstream och NATO. Merkel håller fast vid sitt löfte att avveckla kärnkraften. Die Gruene är en stor politisk kraft numera. Och USA bör hålla tassarna borta från interna Tysklands beslut. Det tycks vara en avvaktande situation. Biden uttrycker sig försiktigt och har ännu inte utsett någon ny ambassadör i Berlin. Tyskland kommer få en ny förbundskansler. Därefter får vi se hur den frågan landar.
  Den dåliga relationen USA har med Tyskland stavas Trump. Det kommer ta årtionden för Biden och hans efterföljare att förbättre den (och till en rad andra länder). https://www.pewresearch.org/global/2020/09/15/us-image-plummets-internationally-as-most-say-country-has-handled-coronavirus-badly/pg_2020-09-15_u-s-image_0-09/

   • M, Ja denna är från den 29 April. Det är en bra analys men det finns både nyare och äldre. Följer du med lite så kan du läsa att Tyskland och USA tycks ha kommit överrens om Nordstream 2. Det var indikerat strax innan mötet Biden hade med Merkel. MSM tycks vara bättre informerad än alternativa spekulationer

    • Idag är det den 22 juli, 2021 och senate nyheterna säger att USA gett upp ambitionen att stoppa Nord Stream 2. ”the Kremlin said Russian President Vladimir Putin has received a phone call from German Chancellor Angela Merkel about the arrangement, and they were both “satisfied” with the outcome for Nord Stream 2”, meddelar nyhetsbyråer. I klar språk: USA förlorade 😉

     Så nu är det fritt fram att streama gas från Ryssland till Tyskland.

     https://www.moonofalabama.org/2021/07/russia-and-germany-win-war-over-nord-stream-2.html#more

    • @H2
     Kan du inte hålla dig till ämnet i artikeln? Det handlar om vad som hänt efter mötet mellan Merkel och Biden (i mitten av juli 2021) om NS2. At länka till en 3 månader gammal artikeln är inte så smart.

     • Bäste M, Vad i artikeln tycker du jag har missat?
      Artikelns rubrik är ”Germany and the United States will never be friends again” Artikeln innehåller lösrykta citat från Richard Grenell, en illa omtyckts republikansk fd ambassadör i Tyskland tillsatt av Trumpenissen. Citat av honom är betydligt äldre än 3 månader och inte relevanta idag.
      Bevisligen är Tyskland och USA på väg att bli väldigt goda vänner igen sedan Trumpenissen och hans ambassadör är borta.
      Det idiotiska blockaden mot Nord Stream 2 tog Biden bort, det är en bra markering och en fjäder i hatten både för honom och Merkel.
      Att Pravd hänvisar till citat från en fd ambassadör är märkligt men ännu märkligare är att man artikelförfattaren inte fått reda på att avtalet om Nord Stream var vädigt nära. Det visste självklart Putin men kommunikationen till Pravda tycks ha falerat.
      Du kan själv hitta otaliga tyska analyser på relationen de har med USA. Både före och och efter Merkl/Biden mötet. Sedan Trumpenissen är borta har de bara blivit bättre och bättre. Kort sagt, jag får inte Pravdas analys att stämma med verkligheten.
      På Sovjettiden sa man att i Izvestia finns inga nyheter och I Pravda finns ingen sanning. Det tycks inte ha ändrats

  • Inbillar du dig verkligen att Tyskland inte är ömkliga vasaller till USA och att Tyskland är oberoende? Fortsätt du med dina sagor och skönmålning verkligheten är inte vacker så det kanske är bäst att fortsätta låtsas att allt är bra! Inte ens när NSA avlyssnade Merkels telefon kom det mer än lama uttalanden från de tyska ”ledarna”! Patetiskt är ordet om dagens Tyskland!

   • Folk inbillar sig att spioneri bara är på fiender men så är det inte.
    Världsmakter kollar varandra. Vän som fiende. Bara de har teknikens möjligheter. Så är det. Stormakterna USA och Ryssland förstås. Men Kina kommer. Var så säker.
    Glöm inte att Kina nu blivit en av de ledande inom informationsteknologin.

    Glöm heller inte U-båts jakterna i Stockholms skärgård som det var så mycket prat om för ett antal år sedan.
    Man försökte inbilla folk det var ryska U-båtar när det lika gärna kunde vara en U-båt från vilken av västmakterna som helst.
    Jag tror det rör sig om tester.
    Man vill prova om försvarsmekanismerna fungerar eller om det är öppna gränser och militären en papperstiger.

    • Ja, information är viktig om trupprörelser och militär kapacitet m.m men att avlyssna Merkel var nog inte så smart! Och den senaste skandalen med Pegasus gör ju inte att förtroendet ökar!

    • USA kan väl mer beskrivas som ett orkelöst gammalt lejon i stället för tiger numera…Krigen går väldigt dåligt, inget klös längre!

     • Jag tror USA drabbats av inre splittring.
      Vi såg ju bara häromdagen hur vissa delstater ville dra sig ur federationen.
      Det är farligt och inre hot som försvagar.

      Den andra stormakten Ryssland är mycket medveten om det hotet och som vi ser avvärjer varje försök.
      President Vladimir Putin har skött den uppgiften på bästa sätt och förmodligen därför ryssarna och dess makthavare vill se honom omvald så länge det bara går.

      Jämför där USA. Någon sådan stark president med folkmajoriteten bakom sig verkar de inte längre kunna få fram. Donald Trump kanske var den sista?
      Problemet med Trump var att han bara hade halva folket bakom sig.
      Den andra halvan var ju antagonister.
      Och den här Joe Biden vet jag inte… Han verkar ju lame duck redan innan han avgår?

 4. Striden om NS2 är inte över, oavsett vad Biden och Merkel Beslutat. Ukraina ger sig inte, fortsätter att bråka.

  Kiev åberopar rätten att hålla formella samtal med Bryssel och Berlin och säger att försök att dämpa oro ”inte kan anses vara tillräckliga.”

  USA och Tyskland nådde en överenskommelse på onsdagen om en kontroversiell gasledning mellan Ryssland och Europa och försökte placera kritiker i Washington och Central- och Östeuropa som fruktar att det främst kommer att gynna Moskva. Men inte Kiev.

  Ukraina har krävt formella samtal med Bryssel och Berlin om rörledningen, känd som Nord Stream 2, och åberopar en klausul i sitt avtal med EU om politisk förening och ekonomisk integration. Kyivs utrikesminister Dmytro Kuleba skickade också ett gemensamt uttalande med sin motsvarighet i Polen och sade att ansträngningar för att lindra deras oro ”inte kan anses vara tillräckliga.”

  Det ukrainsk-polska uttalandet säger att USA: s president Joe Bidens beslut att sluta motverka rörledningen ”har skapat politiskt, militärt och energihot för Ukraina och Centraleuropa, samtidigt som Rysslands potential att destabilisera säkerhetssituationen i Europa ökat, vilket upprätthåller splittring mellan Nato och Europeiska unionen medlemsstater.”

  Affären, som kommer efter år av motstånd från USA, syftar till att lösa oro över rörledningen som är 98 procent klar. Dessa inkluderar bekymmer om energisäkerhet i regionen – och det ekonomiska slaget för Ukraina när Moskva slutar betala Kiev miljarder årligen för att använda ukrainska rörledningar för att transportera gas till EU.

  Avtalet innehåller löften om att Tyskland kommer att vidta åtgärder på nationell nivå och pressa på EU-sanktioner om Ryssland ”använder energi som vapen eller begår ytterligare aggressiva handlingar mot Ukraina.” Det innehåller också ett nytt klimat- och energipartnerskap mellan USA och Tyskland som kommer att fokusera på att minska beroende av Ryssland för energi genom att påskynda de gröna övergångarna i länder i Central- och Östeuropa.

  Bidens team hade drivit på att slutföra avtalet före den 19 augusti, när nästa lagligt föreskrivna sanktionsrapport om Nord Stream 2 måste levereras till kongressen. Presidenten kom under kraftig skott från amerikanska lagstiftare i maj för att avstå från påföljder mot Nord Stream 2 och anslutna företag i den nationella säkerhetens namn – och stod inför ytterligare klagomål när den tyska affären publicerades.

  Derek Chollet, en amerikansk utrikesrådgivare, besöker Kiev och Warszawa den här veckan i ett försök att få regionalt stöd för affären – en ansträngning som hittills inte har lyckats.

  Det ukrainska parlamentets utskott för utrikesfrågor publicerade ett uttalande på tre sidor sent på onsdagen och uppmanade USA, Tyskland och EU att stoppa rörledningen, som den kallade ”otillåtlig.”

  https://www.politico.eu/article/ukraine-poland-condemn-nord-stream-2-deal-vow-action/

 5. Finian Cunninghams syn på NS2 och amerikanerna
  China Target in US Nord Stream ‘Deal’
  Det finns så mycket felriktning över de stora nyheterna den här veckan att USA äntligen nådde en ”överenskommelse” med Tyskland för att låta Nord Stream 2-gasprojektet gå vidare.

  Detta är den stora rörledningen under Östersjön som förser Tyskland och resten av Europa med naturgas från Ryssland. Projektet hade stoppats av amerikanska sanktioner, men nu har Biden-administrationen meddelat att det inte längre kommer att stå i vägen för att det ska slutföras.

  President Joe Biden visste väl att det inte fanns något sätt att stoppa Nord Stream 2, vars 1230 kilometer långa väg från Ryssland till Tyskland är över 95 procent klar. Berlin har upprepade gånger sagt till Washington att man inte skulle avbryta projektet som kommer att fördubbla flödet av ren, ekonomisk rysk gas för att driva Tysklands industrier och hushåll.

  Så Biden hade tillräckligt med att veta att Förenta staterna bara skulle se patetiskt svaga ut när dess imperialistiska krav på Berlin så småningom snubblades.

  Därav snurret denna vecka att Washington hade kommit fram till en ”överenskommelse” med Tyskland för att låta Nord Stream 2 fortsätta. I den förmodade kompromissen är Berlin skyldigt att ge ekonomiskt stöd till Ukraina och försäkra Kiev att Ryssland inte får använda energihandel som ett vapen mot Ukraina genom att minska en befintlig transitväg för gas. Detta är mer felriktning.

  Ryssland har fördömt politiseringen av Nord Stream 2-projektet som något annat än en kommersiell transaktion som gynnar Europa. Moskva avvisar uppslamningen att det vapeniserar energihandeln för att påstås hota Ukraina.

  Sådan hysteri är bara Washingtons propaganda för att rättfärdiga sin egen allvarliga inblandning och mobbning i europeisk-ryska frågor.

  I vilket fall som helst är den verkliga historien bakom Nord Stream 2 ”deal” den här veckan inte Ryssland eller Ukraina. Det är Kina.

  I tillkännagivandet av Washingtons ”koncession” sa utrikesdepartementet att motivet var att USA inte ville ”alienera” Tyskland.

  Amerikanerna specificerade dock inte exakt vad risken för alienation var. Vi kan fylla i klyftan. Det handlar om att Washington håller Tyskland och resten av Europa i linje för sitt större geopolitiska mål att konfrontera och undergräva Kina.

  Ryssland och Kina är båda fingrarna som ”stormaktens rivaler” av många amerikanska politiker och kunniga.

  Men Biden-administrationen har signaliserat att den betraktar Kina som det ”högsta långsiktiga hotet” mot USA: s nationella säkerhet. ”Hotet” har mindre att göra med militär makt och mer att göra med Kinas globala ekonomiska makt. Pekings ökande globala ekonomiska integration genom sitt bälte- och väginitiativ uppfattas av etableringen i Washington som dödsfall för amerikansk dominans. USA: s globala makt förlitar sig på ensidig hegemoni. Kinas förespråkande för multipolära relationer, ömsesidiga partnerskap mellan nationer och folkcentrerad utveckling är den amerikanska imperialistiska makten.

  Till skillnad från den buffelaktiga Trumpen är Biden-ordförandeskapet mer i linje med amerikanska imperialistiska planerare och behovet av att arbeta med europeiska allierade för att bilda en starkare front för att uppnå amerikanska imperialistiska mål. Biden och hans medhjälpare har haft svårt att reparera den transatlantiska alliansen som Trump skadade med sin plötsliga ”America First” vulgarism.

  När man tar ner Kina som en global konkurrent vet Washington att det måste utjämna förbindelserna med Tyskland och resten av Europa.

  Det är därför som Biden-administrationen verkar göra en eftergift för Nord Stream 2-projektet. Den vet att gashandeln med Ryssland är okränkbar för Tysklands livsviktiga intressen. Så det erbjuder en ”koncession”. Men det verkliga steget är att rekrytera Tyskland och Europa till att ta en hårdare hållning gentemot Kina.

  Det är ingen tillfällighet att den här veckan också såg den amerikanska etableringen öka fientligheten mot Kina genom att beteckna regeringen i Peking som delaktig i global cyberhackning och spionage. Utrikesdepartementet uppmanade ”våra partners och allierade att främja ansvarsfullt statligt beteende i cyberspace, motverka cyberbrott och motsätta sig digital auktoritärism.” Med andra ord att gå med i USA: s ansträngningar för att demonisera Kina.

  Ändå är det här. Kina har blivit Tysklands största handelspartner och överträffar USA. Kina är mycket viktigare än USA för att upprätthålla Tysklands exportledda ekonomi. Det är förmodligen lika viktigt för Berlin att upprätthålla förbindelserna med Peking som gasen från Ryssland är för Tysklands långsiktiga utveckling.

  Washington kanske tror att det kan korralera och locka Berlin till en anti-Kina front. Men de arroganta amerikanerna kommer att träffas med verkligheten. Deras dagar med mobbning av andra är över.
  https://sputniknews.com/columnists/202107221083438918-china-target-in-us-nord-stream-deal/

 6. USA och Tyskland har aldrig varit ”vänner”. Under WW2 ockuperade USA ett antal länder, och sedan har man behållit ockupationstrupperna på plats och bara bytt ut ordet ”ockupation” mot ordet ”allierade” under förevändningen av ”säkerhet”. USA har varken allierade eller vänner, USA har gisslan som man håller på plats med hotelser, påtryckningar och sanktioner. Sverige är en. USA lyckades, i alla fall delvis tills vidare, fullfölja Hitlers dröm om ett militärt världsherravälde och diktatur, vilket maskeras med ett intensiv propagandaflöde och hjärntvätt. Nu börjar USAs globala militärdiktatur krackelera. USA kan inte längre kuva fredssträvande länder som Ryssland, Kina, eller Iran, och Europa, främst Tyskland och Frankrike, lutar nu alltmer tydligt österut. USA ockuperade länder som Irak eller Syrien vill tydligt kasta ut förtryckarmakten USA, och så även ockuperade territorier som Taiwan, och det får allt starkare stöd av länder som Kina med flera. USAs största kvarvarande styrka är den massiva propagandaapparat, där svenska MSM och Public Service ingår. Glöm inte den gamla berättelsen om den gamle mannen Yu Gong, mannan som hånades när han ville flytta berget, men han gjorde det. Missa inget tillfälle att flytta den krackelerande berget diktaturen USA.
  https://www.rt.com/op-ed/504263-caitlin-johnstone-america-allies/
  https://en.wikipedia.org/wiki/Yu_Gong

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here