Ukraina-kriget på väg mot ett stor-krig?

7
1834

https://www.indianpunchline.com/wp-content/uploads/2022/09/Bakhmut-desolate-streets–768×432.jpg.

Bakhmuts ödsliga gator där intensiva strider väntas.

Denna artikel av M. K. Bhadrakumar publicerades 14/9 på hans site: https://www.indianpunchline.com/ukraine-sliding-into-a-real-war/

Författaren M. K. BHADRAKUMAR

 

Ukraina på väg att glida in i ett verkligt krig

 

Ett återkommande inslag i det kalla kriget var att USA nästan alltid lade stor vikt vid hur något offentliggjordes inför allmänheten i en sovjet-amerikansk affär, medan Moskva valde att koncentrera sig på slutresultatet. Kubakrisen är det mest kända exemplet, där upplösningen handlade om att man offentligt övergav den planerade sovjetiska utplaceringen av missiler på Kuba och att USA offentligt förklarade och kom överens om att inte invadera Kuba igen. Men senare blev det känt att det också fanns en icke offentliggjord del, nämligen nedmonteringen av alla de ballistiska Jupitermissiler som hade placerats ut i Turkiet.

Beteendemönstret förblir detsamma i Ukraina. Enligt västvärldens berättelse blickar Ryssland mot nederlagets avgrund i samband med ”rötan” i Charkovregionen. Det är dock intressant att man på de ansvariga nivåerna i det politiska etablissemanget är märkbart återhållsamma med att slå på trummorna, förmodligen på grund av att de är medvetna om att de ukrainska styrkorna helt enkelt återvände till Balakleysko-Izyum, för att ockupera områden som ryssarna hade planerat att lämna.

Moskva överlåter återigen hur saken framställs nästan helt och hållet till de amerikanska journalisterna, medan Moskva koncentrerar sig på slutresultatet, som har haft tre dimensioner:

 1. att slutföra den pågående evakueringen från Balakleysko-Izyum-området utan förlust av människoliv,
 2. att utnyttja de ukrainska truppförflyttningarna för att rikta in sig på de styrkor som tvingades ut i det fria från väl förstärkta positioner i Charkov-regionen, och
 3. att koncentrera sig på kampanjen i Donetsk.

Den sista delen börjar bli mycket känslig för Moskva, eftersom en betydande del av de ryska ”krigskorrespondenterna” har spridit sensationella rapporter om att det är apokalyps nu. Till och med ledande politiker som Gennadij Zjuganov, kommunistpartiets generalsekreterare och en stark röst i statsduman, känner sig upprörda.

Zyuganov sade vid det första plenarmötet i den ryska statsdumans höstsession i tisdags, att den ”särskilda operationen” har vuxit till ett fullskaligt krig och att situationen på fronten har ”förändrats drastiskt” under de senaste månaderna.

I ett fragment av talet, som publicerades på kommunistpartiets webbplats, citerades också Sjuganov, som sade att ”varje krig kräver ett svar”. Först och främst kräver det maximal mobilisering av styrkor och resurser. Det kräver social sammanhållning och tydlig prioritering”.

Även om Zyuganovs råd är avsett som konstruktiv kritik kommer det med största sannolikhet att förbigås av Kreml. Den ryske presidentens talesman, Dmitrij Peskov, har beredvilligt svarat och sagt: ”För tillfället – nej, det (fullständig eller partiell mobilisering) står inte på dagordningen.”

President Putins stöd är lika stark som någonsin. De ryska regionala och lokala valen nyligen förvandlades delvis till en ”folkomröstning” om situationen i Ukraina. Och det faktum att regeringspartiet fick ett av de bästa resultaten i sin historia genom att vinna omkring 80 procent av mandaten i de regionala och lokala parlamenten visar på ett rungande förtroende för Putins ledarskap.

Med detta sagt utgör de ”arga patrioterna” en huvudvärk. Det är därför som den senaste situationen kring Bakhmut i Donetsk får särskild betydelse. Bakhmut är utan tvekan hörnstenen i hela den befästning som Kiev har byggt upp i Donbass under de senaste åtta åren. Det är en strategisk kommunikationsknut med vägar i många riktningar – Lysychansk, Horlivka, Kostiantynivka och Kramatorsk – och kontrollen över staden är avgörande för att etablera full överhöghet över Donetskregionen.

De ryska trupperna och allierade milisgrupper har sedan den 3 augusti försökt bryta sig in i de ukrainska försvarslinjerna i riktningen Bakhmut-Soledar, men med ojämn framgång. Nu kommer rapporter om att ryssarna har gått in i staden Bakhmut och tagit kontroll över industriområdet i de nordöstra delarna.

Vissa rapporter säger att de ryska militära entreprenörer som är kända som Wagner Group har placerats i Bakhmut. Det rör sig om välutbildad före detta militärpersonal.

Det som står på spel är oerhört viktigt. För Kiev kan hela logistiken för operationerna i Donetsk falla sönder om man förlorar kontrollen över Bakhmut. När det gäller ryssarna kommer genombrottet i riktningen Bakhmut-Soledar att undanröja det största hindret för den avgörande offensiven mot axeln Slavjansk-Kramatorsk i väster, den sista sammanslutningen av ukrainska styrkor i Donetsk. Bakhmut ligger bara 50 km från Slavyansk-Kramatorsk.

U.S. Army Gen. Mark A. Milley, 20th Chairman, Joint Chiefs of Staff, poses for a command portrait in the Army portrait studio at the Pentagon in Arlington, Va., Sept. 26, 2019. (U.S. Army photo by Monica King)

När general Mark Milley, USA:s ordförande för stabscheferna, talade om den ukrainska ”motoffensiven” förra helgen för National Public Radio, hade han gjort några intressanta påpekanden:

 • Ukraina har samlat på sig en god mängd stridskrafter. Hur de använder den kommer nu att vara den avgörande faktorn. Saker och ting kommer att klargöras ”under de kommande dagarna och veckorna”.
 • Den ukrainska militären har hittills kämpat utomordentligt bra i försvar. Försvar har alltid varit den starkare formen av krig.
 • Ukraina övergår nu till offensiva operationer, där det är avgörande att integrera eldkraft i sin manöver för att uppnå överlägsenhet.
 • Därför ”återstår det att se” vad som händer under de närmaste veckorna. ”Det är en mycket, mycket svår uppgift som ukrainarna tar sig an” – att kombinera sin offensiv med hur man agerar för att nå målet.

Den ukrainska offensiven i Charkov planerades som en flankattack för att omringa och förstöra de ryska grupperingarna i området Balakleya, Kupyansk och Izyum. Men den ryska ledningen förutsåg ett sådant försök, eftersom dess frontlinje hade tunnats ut den senaste tiden. De ukrainska styrkorna var nästan 4-5 gånger fler än ryssarna.

Intressant nog, i väntan på en ukrainsk offensiv, evakuerades civila, som gick med på att lämna regionen för Ryssland, från de hotade bosättningarna i militärkonvojer. Med hjälp av mobil försvarstaktik i skydd av särskilt organiserade enheter lyckades ryssarna slutligen dra tillbaka sina styrkor.

Ukrainas, USA:s och Natos plan att manövrera en flankattack och omringa de ryska trupperna omintetgjordes i praktiken med minimala förluster. Å andra sidan erkänner ukrainarna också att ryssarna tillfogade sina motståndare (som omfattade en stor del av stridskrafterna från Natoländerna) betydande förluster i fråga om personalstyrka.

Men den ryska militären gjorde också misstag. Sålunda minerade man inte sina framskjutna positioner – vilket är oförklarligt nog -, underrättelseinhämtningen vid fronten var bristfällig och de kvarvarande ryska trupperna (som dragits ned till en tredjedel av sin fulla styrka) var inte ens utrustade med pansarvärnsvapen.

Det enskilt största resultatet av den senaste veckans händelser är att konflikten har antagit karaktären av ett fullfjädrad krig. Sjuganov var inte fel ute när han i sitt tal i den ryska statsduman sade: ”Den militärpolitiska operationen… har eskalerat till ett fullfjädrad krig, som har förklarats mot oss av amerikanerna, Nato-medlemmarna och ett enat Europa”.

”Ett krig skiljer sig i grunden från en specialoperation. En specialoperation är något man tillkännager – och något man kan välja att avsluta. Ett krig är något man inte kan stoppa även om man vill. Man måste kämpa till slutet. Krig har två möjliga utfall: seger eller nederlag.

Putin har ett viktigt beslut att fatta nu. För även om det goda för den ryska militären kan vara att frontlinjen har rätats ut och att stora ryska reserver överförs till slagfälten, råder de facto nu ett krigstillstånd mellan Ryssland och Nato.

De telefonsamtal till Putin som Frankrikes president Emmanuel Macron och Tysklands förbundskansler Olaf Scholz nyligen ringde till Putin i snabb följd, efter ett mellanspel på flera månader, signalerar att det kan ha uppstått ett behov av att återuppta kontakterna med Kremlledaren.

Läs gärna andra artiklar av M.K. Bhadrakumar här.

Föregående artikelHälsning från Fridays For Future – demonstration på Mynttorget på lördag kl 12! Kom!
Nästa artikelStorbritannien stoppade fredsavtal mellan Ryssland och Ukraina i april
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

7 KOMMENTARER

  • Sanningen är alltid relativ i MSM-världen! Tyvärr är svenskar för naiva för att begripa att globalistmedia har en agenda med sina ”nyheter”! Vi har ju flera exempel på debattörer här som verkligen tror på skiten MSM spyr ut t o m efter det att deras lögner avslöjats.

 1. Putin warns of more serious response in Ukraine. Samling ukronazi är förvarnade: ”Russia has shown a reserved reaction to Kiev’s actions and “terror attacks,” but that may change. Quite recently, the Russian armed forces delivered a couple of sensitive strikes, let’s say they were a warning. If the situation continues to develop in such fashion, the response will be more serious.”

  https://www.rt.com/russia/562957-putin-serious-response-ukraine/

 2. I praktiken har ukraina inte åstadkommit något annat än lite bättre förhandlingsläge genom stora förluster.. Donbass med.m kommer att förbli ryskt område.
  Uza oligarkerna har förlorat stora gmo odlingsområden

 3. Nya uppgifter visar att de så hypande HMAR vapnen tillverkad i USA har visat sig vara värdelösa. Därmed gör HMAR sällskap med den växande skaran av värdelösa ändock mycket hypade vapen (så som F-35 flygvapnet, ”Patriot” missilsköld, som också Sverige köpt d v s kastade skattebetalarnas pengar i sjön) – alla made in USA.

  ”Ukrainian troops have not yet been able to hit a single radar of the Russian air defense system, as well as illumination and engagement radars in the area of ​​the special military operation with HARM missiles. These missiles showed actually zero effectiveness in the framework of the hostilities in Ukraine – most of them were shot down by Russian anti-aircraft missile systems, another part was suppressed or set aside by means of electronic protection of air defense systems”

  https://sputniknews.com/20220916/live-updates-us-announces-600mln-in-military-aid-for-ukraine-1100837811.html

 4. FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter uppmanar Kiev att inte använda tortyr i Kharkov
  Talskvinnan för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter har uppmanat Kiev att inte tortera människorna i de nyerövrade områdena nära Kharkov. Här sammanfattar jag de aktuella nyheterna från Ukraina.

  Det fortsätter att komma oroande nyheter från Ukraina, som jag kommer att sammanfatta här. Innan vi kommer till begäran till Kiev om att inte tortera människorna i de områden som just har erövrats, skulle jag vilja ta upp rapporter från andra regioner.
  Cherson och Zaporozhye
  Striderna fortsätter nära Cherson, där den ukrainska armén, som led stora förluster, utan framgång försökte slå igenom mot den ryska armén. Liksom i Kharkov visar rapporter från Cherson också att ett stort antal utländska legosoldater kämpar på den ukrainska sidan. Medan det i Kharkov rapporteras att det finns ett särskilt stort antal polska legosoldater där, rapporteras Cherson också ha legosoldater från USA, Polen, Tyskland, Frankrike, Nederländerna och andra länder. Dessutom påpekade den pro-ryska chefen för den lokala administrationen att de ukrainska styrkorna var fler än ryssarna, men ryssarnas försvarspositioner i Cherson och Zaporozhye var mycket bra, så det var inget problem.
  Tydligen förbereder Ukraina nu också en attack i Zaporozhye-regionen, för där rapporteras det att Ukraina samlar trupper. Chefen för den lokala pro-ryska icke-statliga organisationen We Are Together sa på rysk tv:
  ”Det har aldrig funnits en sådan folkmassa (…) på vår frontlinje, i Zaporozhye-regionen. Det finns verkligen många. Om jag listade alla enheter skulle det ta upp all sändningstid. (…) Det här är specialstyrkor, utländska krigare som tagits in i stort antal för territoriellt försvar och påtvingad mobilisering.”
  Skulle Ukraina inleda en offensiv i området skulle det utgöra ett direkt hot mot kärnkraftverket där, som redan skapar rubriker på grund av den ukrainska beskjutningen.
  Ukraina fortsätter att beskjuta civila mål
  På morgonen den 16 september besköts staden Cherson av Ukraina med USA-försedda HIMARS-missiler och luftvärn lyckades skjuta ner några missiler. En missil träffade byggnaden där ett kommunfullmäktigemöte hölls, som tros ha varit målet för attacken. Det fanns ingen militär i byggnaden.
  Attacken förstörde en flygel av byggnaden och dödade tre personer, varav två var förbipasserande. Dessutom skadades 13 personer, varav två allvarligt. Videor laddades upp till Telegram som togs direkt efter träffen.
  Sedan slutet av augusti, när Ukraina startade sin offensiv i området, har Cherson och andra platser i området beskjutits dagligen av Ukraina, och alltid träffat civila mål och dödat civila. Det rapporterades från Kherson att efter att stadens administration beskjutits, hamnade staden under upprepad eld under hela dagen.
  Fler och fler ukrainare vill åka till Ryssland
  En nyhet som västerländska medier sannolikt inte kommer att rapportera är att antalet ukrainare som försöker ta sig in på ryskt territorium genom den enda gränsövergångspunkten mellan ukrainskt kontrollerat och ryskt kontrollerat territorium ökar kraftigt. Nästan ingen vill gå i motsatt riktning.
  Chefen för gränsbevakningen där sa i rysk tv om de dagliga siffrorna:
  ”Med tanke på propagandan från Ukrainas sida och situationen i Kharkov-regionen (…) har flödet av människor till vår region ökat. Det är inte bara de som vill återvända hem, utan också människor som vill lämna Ukraina. Antalet som vill ha detta har fördubblats. Förut var det 500 till 700 personer, nu är det runt 1 000.”
  Förtryck och tortyr i ukrainskt kontrollerat område
  Hela veckan har jag rapporterat om rapporter om att i de områden som just tagits från Ukraina nära Kharkov, genomförs så kallad ”filtrering” av Kiev för att sålla bort människor som har ens den minsta sympati för Ryssland. Det finns inga advokater på plats, det sker helt slumpartat och utförs av ukrainska soldater som enligt rapporterna också gillar att råna och plundra. Med Kiev-tjänstemän som öppet hotar att döda ”kollaboratörer”, kommer rapporter om tortyr inte som någon överraskning.
  I väst hålls detta dock hemligt eller avfärdas som rysk propaganda. Att detta inte på något sätt är rysk propaganda framgår av begäran från taleskvinnan för FN:s högkommissarie för mänskliga rättigheter, som talade till Kiev med följande ord om människorna i regionen:
  ”Man skulle vilja hoppas att de kommer att behandlas humant och inte torteras och att det blir någon form av rättvis rättegång. (…) Jag vet att detta är en stor fråga (…) och att det i de områden som de ukrainska väpnade styrkorna nu har återtagit kontrollen över, finns personer som anses vara kollaboratörer av den ukrainska regeringen. Frågan uppstår dock om vem som räknas som samarbetspartner. Kanske är några av de anklagade inte kollaboratörer.”
  Irina Werenchuk, Ukrainas vice premiärminister, sa till Telegram att ukrainare som har förvärvat ryskt medborgarskap riskerar upp till 15 års fängelse. I sin Telegram-kanal skrev hon att ukrainska tjänstemän som skaffar ett ryskt pass riskerar 10 till 15 års fängelse, medan de främjar ryskt medborgarskap får ett fängelsestraff på 5 till 8 år. För att ”upprätthålla” ukrainska medborgares förvärv av ryska pass och skapa villkor under vilka ukrainare som inte får ryskt medborgarskap begränsas i sina rättigheter, utdöms ett fängelsestraff på 8 till 12 år.
  Enligt Verenchuk riktar sig den nya lagen i första hand till de arrangörer och deras medhjälpare som utfärdar ryskt medborgarskap. ”Ryska medborgare som utfärdat olagliga pass på Ukrainas territorium kommer också att straffas”, sa hon.
  Tidigare har Ukrainas ministerium för återintegrering av icke-kontrollerade territorier uttalat att ukrainares förvärv av ett ryskt pass endast är motiverat om personen som fick det avser att återvända till Ukraina via Ryssland och tredjeländer.
  Förstahandsbilder från Isium
  Som jag fick veta idag var en rysk journalist som jag träffade under min resa till Jelenovka för en månad sedan i Isium när staden attackerades och erövrades av Ukraina. Hon sa att hon flydde med nöd och näppe.
  När jag träffade henne såg jag hur viktig Isium är för henne, för hon var där länge på sommaren, träffade människor och soldater och försökte få tillstånd att åka dit igen av sina chefer, hon jobbar på tv. Hon kunde knappt prata om annat än Isium, staden har blivit väldigt viktig för henne under hennes tid där.
  På sin Telegram-kanal publicerade hon bilder på Isium strax före erövringen. Eftersom kanalen är på ryska, förklara två senaste inlägg.
  Dessa bilder från den 9 september visar konsekvenserna av ”ett halvt år av ukrainsk beskjutning”, som hon skriver. I ett annat inlägg från den 16 september ventilerar den unga journalisten sin ilska:
  ”Hela dagen har jag tänkt att bara om vi slutar vara paranoida när det gäller att skydda journalister och snåla med bataljonens kamerateam kommer vi att vinna informationskriget. Hela dagen idag kom ukrainare med historien om de påstådda massgravarna i Isium. Ukrainare agerar i det tredje rikets bästa traditioner på alla områden: inte bara när det gäller militära aktioner utan också i informationskrigföring. Medan tidigare ett filmteam bestående av en regissör, kameraman, produktionsdesigner etc. utplacerades med varje bataljon, med varje tecken på en ukrainsk seger finns det nu en pool av västerländska journalister redo att börja arbeta fram agendan. Jag vill påminna om att isium hela våren och halva sommaren var en död zon för information som inte kommenterades ordentligt ens i försvarsdepartementet. På grund av detta, nu när ukrainarna har kommit dit och spelar upp ett nytt Bucha-scenario, har vi journalister praktiskt taget ingenting att presentera som en motvikt förutom vad folk säger. Men tiden har gått och på grund av den upplevda skräcken är det många som förvirrar saker och många är bara rädda.
  Till exempel kan Isium-tragedin den 9 mars, vars efterdyningar jag filmade först i juli, ha varit ett bevis på västerländsk fascism, som inte skonar något människoliv för att misskreditera fienden. Den ukrainska armén rev ett hyreshus i gryningen för att få det att se ut som ett ryskt illdåd. Men nej. Det var inte så, men lögnen består.”
  Hon visade också bilder på huset som den ukrainska armén besköt den 9 mars och dödade 47 människor, inklusive barn. Huset har nu visats i ukrainska medier som bevis på påstådda ryska illdåd.
  https://www.anti-spiegel.ru/2022/hoher-kommissar-der-un-fuer-menschenrechte-fordert-von-kiew-in-charkow-nicht-zu-foltern/

 5. Det verkar som att Biden administrationen ”has subordinated US national security policy to the Zelensky regime,” which refuses to hold peace talks while ”it is the US that should be setting clear and achievable objectives and calling for a peace conference based on those objectives in the realization that there is no chance whatsoever that Ukraine can defeat Russia in this war,”

  Det är den slutsats som USA veteraner kommer fram till utifrån USAs politik gentemot ukronazi landet.

  Veteranerna råder Biden administrationen mot att ”supplying Kiev with the longer range missiles, known as Army Tactical Missile Systems (ATACMs), citing fears that the Ukrainian military would use these weapons against Russia thus expanding the conflict, according to NBC News.”

  https://sputniknews.com/20220918/us-veterans-if-nato-didnt-want-ukraine-grid-hit-it-shouldnt-have-taken-part-in-kievs-offensive-1100916066.html

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here