Hälsning från Fridays For Future – demonstration på Mynttorget på lördag kl 12! Kom!

5
1208

Hälsning från FFF: Vi har känt en djup sorg efter valet och tänkte därför försöka få ihop en blixtdemonstration på lördag 17 sep på Mynttorget vid 12-tiden.

FFF kommer inte stå som huvudarrangör utan målet är att förena alla inom miljörörelsen och rättviserörelsen!

Klimataktion och SaturdaysForFuture är där. Kommer ni? Sprid!

_____________________________________________________________________

Fridays For Future ordnade ett demonstrationståg från Sergels torg till Mynttorget 9 september med upp till 4000 deltagare. FFF Facebook.

Jag var där och delade lätt ut alla flygbladen om militärens klimatförstörelse.

 

________________________________________________________________________

Flygblad om:

DOLT JÄTTEPROBLEM – MILITÄREN FÖRSTÖR KLIMAT MER ÄN DE FLESTA LÄNDER!

Visste Du att USA:s militär svarar för större klimatpåverkan än 60 % av världens länder?[1] USA svarar för ungefär 40 % av världens militärutgifter, så militärens totala klimat- och miljöförstörelse är mycket större! Militärutgifterna i världen överstiger nu skyhöga 2 biljoner dollar.

Detta döljs, då de militära utsläppen av växthusgaser undantogs från klimatförhandlingarna på USA:s begäran i Kyoto 1997.[2]

Bara de 600 miljarder dollar som beviljades av USA:s kongress för kriget i Irak fram till 2008 skulle ha kunnat finansiera 9000 vindkraftverk med 50 MW kapacitet. [3] Ja, krigen detta millenium i Afghanistan, Irak, Libyen, Syrien, Jemen och Ukraina förstör verkligen miljön och klimatet!

Kärnvapen är ett hot mot alla människors liv och är förbjudna av FN sedan 22 januari 2021.  Men Sverige har tyvärr inte än ratificerat (dvs. bekräftat, godkänt) FN:s kärnvapenkonvention. Risken för ett tredje världskrig med kärnvapen ökar om inte omvärlden agerar för att minska spänningen mellan stormakterna. I det arbetet bör Sverige ta plats.

Ett svenskt Natomedlemskap gör istället vårt land till en del av Natos krigsplanering och risken ökar för krig från svenskt territorium mot andra stater och därmed också mot Sverige.

Värna klimatet och miljön – för Global nedrustning och mot Natomedlemskap!

[1] https://www.truthdig.com/articles/how-the-pentagons-forever-wars-are-killing-the-planet/

[2] https://nsarchive.gwu.edu/briefing-book/environmental-diplomacy/2022-01-20/national-security-and-climate-change-behind-us

[3] https://priceofoil.org/2008/03/01/a-climate-of-war/

Föregående artikelKinas BRI skapar en multipolär framtid för Saudiarabien
Nästa artikelUkraina-kriget på väg mot ett stor-krig?
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

5 KOMMENTARER

  1. Så bra att koppla ihop krig och klimat! Fullkomligt vansinnigt av våra politiker att ansöka om medlemskap i en militär allians, nu när vi måste göra allt för att bemöta hotet mot klimatet. En gång löd vår försvarsdoktrin ”Militär alliansfrihet i fred, neutralitet i krig”. Någon sa ”Sverige behöver inte Nato för fred, men Nato behöver Sverige för krig.” Exakt så är det! Våra paroller borde vara ”Avbryt allt samarbete med krigsalliansen Nato och se till att raticifiera FN:s kärnvapenkonvention!”

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here