Ukrainas politiska intriger fördjupas när landets hemliga polis SBU hävdar en Poroshenko-Orban-Rysk komplott

35
1394
Presidenterna Zelensky och Poroshenko 2019.
Vi publicerade nyligen en artikel om bekymmersamma förhållanden för president Zelensky i Ukraina.

Zelensky på väg ut?. Till bilden hör att Zelensky i sista minuten ställde in en videokonferens med senatorer i USA. Analytiker säger att Zelenskys egen politiska framtid kommer att påverkas avgörande av det beslut som den amerikanska senaten fattat om administrationens förslag på 60 miljarder dollar i ytterligare bistånd till Ukraina.
Det är därför sensationellt att Zelensky valde att ställa in sitt deltagande i konferensen i sista minuten. https://steigan.no/2023/12/i-siste-oyeblikk-droppet-zelensky-videokonferansen-med-senatorer-i-usa/
Red: 60 miljarder dollar är mer än vad Ukraina hittills fått av USA.

Översättare: Tom Appel, Lund. Stort tack!

______________________________

Efter att ha korsat Rubicon genom att antyda att samma man som startade det första Donbass-kriget antingen är en rysk agent eller åtminstone landets användbara idiot, kan vad som helst hända härnäst, men den senaste månadens prejudikat tyder på att mer dramatik är sannolikt.

Floden Rubicon, 29 kilometer lång.

Redaktören: Att korsa Rubicon har blivit ett uttryck för att man stålsätter sig och inte ämnar eller kan vända om. Floden var under Romarriket gränsflod mellan den romerska provinsen Gallia Cisalpina och Italien, som utgjorde rikets hjärtpunkt. Julius Caesar korsade floden medvetet år 49 f.Kr., och startade därigenom inbördeskrig. Den romerske historikern Suetonius skriver att Caesar vid detta tillfälle yttrade de nu berömda orden alea iacta est,[1] ”tärningen är kastad”. Detta har sedan denna tidpunkt signalerat att ett oåterkalleligt steg tagits.” https://sv.wikipedia.org/wiki/Rubicon

Reuters rapporterade under helgen att Ukrainas hemliga polis, SBU, skrev på sociala medier att förre presidenten Porosjenko hindrades från att korsa gränsen till Polen på grund av sina påstådda planer på att träffa Ungerns premiärminister Orban. De citerades att säga att ”Ryssland planerade att använda detta möte (som andra ’arbetsmöten med … representanter för länder som uttrycker pro-ryska narrativ) i psykologiska operationer mot Ukraina.”

Poroshenko. Wikimedia.

Det bedömdes bara några dagar före denna incident att ”Ukrainas senaste paranoia om ryska sovceller har splittrat landets säkerhetstjänster” efter att chefen för det nationella säkerhetsrådet, Danilov, misstänksamt drog tillbaka sitt påstående till Times of London att SBU är full av ryska spioner. Den tjänstemannen vågade sannolikt dela sin oro med brittiska medier efter att Zelensky själv offentligt spekulerade i att ryska spioner inne i landet antogs konspirera för att iscensätta en ”Maidan 3”-regimändring mot honom.

Redan innan han gjorde ett så kontroversiellt påstående hade politiska intriger redan återvänt till Ukraina efter att överbefälhavaren Zaluzhnys erkännande, att konflikten var i ett dödläge, förvärrade hans långvariga rivalitet med Zelensky, som New York Times uppmärksammade alla på förra månaden. Ungefär samtidigt angrep Zelenskys tidigare rådgivare Arestovich honom efter att Time Magazines fördömande huvudartikel i slutet av oktober avslöjade många pinsamma detaljer om den ukrainska ledaren.

EU:s dåvarande utrikespolitiska talesperson Ashton tillsammans med Jatsenuk, Klitscho och Tyagnibok, ledare för högerextrema Svoboda i början av 2014.

Samtidigt som Porosjenko-incidenten ägde rum längs den de facto blockerade polska gränsen, sa Kievs borgmästare Klitschko till Der Spiegel att Zelensky betedde sig som en diktator, och därmed utökade antalet politiska rivaler ytterligare under loppet av en månad. Om man lägger dem alla tillsammans kan man säga att Arestovich, Zaluzhny, Klitschko och nu Porosjenko alla har surnat på Zelensky och offentligt utmanat honom var och en på sitt sätt, vilket bådar dåligt för den ukrainska ledarens politiska framtid.

SBU:s senaste uttalande på sociala medier gör dock Zelenskij-Porosjenko-rivaliteten till den absolut mest skandalösa, eftersom den hemliga polisen ännu inte har hävdat att någon av de andra är del av en rysk komplott i någon egenskap som de hävdade att den före detta ukrainska presidenten var. För vad det är värt, förnekade hans parti att han hade några planer på att träffa Orban och varnade SBU från att blanda sig i inrikespolitik, så det är oklart vilken av dessa två som ljuger även om en av dem uppenbarligen gör det.

I vilket fall som helst fördjupar den här senaste incidenten den politiska intrigen i Ukraina, och den bevisar också att SBU förblir lojal mot Zelenskij då de gjorde ett sådant spektakel av att påstå sig skydda honom från den påstådda Porosjenko-Orban-Ryssland-komplotten. 

Efter att ha korsat Rubicon för att antyda att samma man som förde det första Donbass-kriget antingen är en rysk agent eller åtminstone landets användbara idiot, är det vem som helst kan gissa vad som händer härnäst, men den senaste månadens prejudikat tyder på att mer dramatik är sannolikt.

När de militära, politiska och finansiella dimensionerna av den ukrainska konflikten träder fram alltmer, förväntas alla redan existerande förkastningslinjer inom det landet som hittills frysts på grund av varje intressents gemensamma strävan efter seger att dyka upp igen. Det är för tidigt att hävda att en maktkamp äger rum eftersom SBU fortfarande kontrollerar situationen, men man kan mycket väl vara precis runt hörnet om bara en militär-, underrättelse- eller säkerhetsfraktion beslutsamt vänder sig mot Zelensky i den kommande framtiden.

Föregående artikelVad är demokrati egentligen?
Nästa artikelIndonesien kan komma att orientera sig mot väst efter valet i februari
Anders Romelsjö (red)
Anders Romelsjö är redaktören för Global Politics. Han drev tidigare under sex år bloggen Jinge.se som nu främst är ett arkiv med tusentals artiklar. Aktivist i den antiimperialistiska rörelsen på 1970-talet. Han har en bakgrund som läkare och professor med inriktning på forskning om alkohol, droger och folkhälsa.

35 KOMMENTARER

 1. Det börjar onekligen bli oroligt i makttoppen i Ukraina. De tecknen har funnits länge. Under tidvisa perioder går rykten om förestående antingen militärkupper eller en kupp av högerelement.

  Landet är under press och då uppstår såväl rykten som både är sanna och rent tagna ur luften av denna press och spänning. Det är ganska naturligt i krig. Då uppstår en förklarlig paranoia.

  Ukraina – och förmodligen inte Ryssland av idag heller – har den gamla skickliga sovjetiska inrikestjänsten som uppsnappade rykten och desinformation (även spridda av utrikes fiender) och kunde åtgärda dessa i tid även under andra världskriget.

  Som privatpersoner kan vi bara spekulera och dra slutsatser – vi vet inte vilka som är indragna och vilka fraktioner som kan finnas -och inte finnas.

  Här råder Dostojevskijs gamla motto: ”Där uppe maktens mörker, där nere mörkrets makt!”.

  Och vi ser just nu knappast mer än ingenting. Att som enskild politiker, som Porosjenko -som jag tror vill sitt eget lands väl- däremot skulle åka och förhandla i hemlighet med bl.a. ryska företrädare är då däremot ett klart högförräderi i krigstid. Jag vet inte om Ukraina tagit bort sitt dödsstraff i krigstid (Ryska federationen har det kvar). Då kan han ligga risigt till. Men som medlemsstat i Europarådets Människorättskonvention blir det nog i så fall livstids fängelse.

  Men vad skulle planen vara: ordna parallellfred utan statsledningens medgivande i Kiev? En mycket farlig affär om inte annat! Det tycks bara vara ”spionessan” Mata Hari som saknas!

 2. Ja, marionettregimen i Kiev lär inte vara långlivad, däremot de ukrainska fascistiska terroristorganisationerna i nära samarbete med NATO, ngt lugn ska vi inte vänta oss. Ryssland hanterar dessa typer relativt bra, men det kan inte Sverige eller EU…gott folk vi kommer bli hårt drabbade politiskt och ekonomiskt av anglosaxiska mästare på att plundra statskassor till uppbyggnad och bevarande av terrorism till sin egen fördel, så njut av ett plågofritt liv så länge det varar.
  ×××
  © Sergey Bobylev/TASS
  MOSKVA, 11 december. Marionettregimen i Kiev kommer oundvikligen att överges av sina utomeuropeiska mästare i slutändan, sade chefen för den ryska utrikesunderrättelsetjänsten (SVR) Sergey Naryshkin.

  ”Marionettregimen i Kiev, som är främmande för majoriteten av ukrainare och som har utfört blodiga massakrer i Donbass, i Odessa och i många andra städer och byar i Ukraina, kommer så småningom och oundvikligen att överges av sina utomeuropeiska mästare,” sade han vid ett rundabordssamtal ägnat åt studiet av ukrainsk propaganda och ansträngningar för att bekämpa den.

  Underrättelsechefen betonade också att ryssar och ukrainare är två delar av en enda nation som består av tre folk, som även inkluderar vitryssar. ”Trots de allvarligt förändrade omständigheterna, jag menar västblockets aggression mot Ryssland, där Ukraina är inblandat,  håller jag fast vid samma ståndpunkter i denna fråga, nämligen att ryssar och ukrainare är två delar av en treenig  nation, vars historia går tillbaka århundraden,” betonade Naryshkin.

  När man ser tillbaka i det förflutna, sade han, kan man säga att ”det enda historiska syftet med ukrainsk nationalism är att förvandla Ukraina till ett vapen mot” Ryssland.

  Motverkar lögner
  Naryshkin noterade också att historiker är väl medvetna om att ”många före detta nazistiska brottslingar hittade en fristad i USA och Kanada” efter kriget. ”Kongressen för ukrainska nationalister som etablerades där blev en direkt efterträdare till organisationen av ukrainska nationalister (OUN, förbjuden i Ryssland – TASS) av anhängarna till [Stepan] Bandera och grundaren av de ökända extremistorganisationerna ”Stepan Bandera Trident” och ” Right Sector’ (båda förbjudna i Ryssland – TASS), tillade han. ”Systematiskt arbete för att forma den ideologiska grunden för en framtida nynazistisk hämnd har pågått i decennier. Till exempel gjordes det första försöket att stämpla svälten i Sovjetunionen i början av 1930-talet som ett medvetet folkmord på det ukrainska folket. 1985 av en speciellt skapad kommission av den amerikanska kongressen”, påpekade han.

  Naryshkin, som också fungerar som ordförande för det ryska historiska samfundet, betonade att Ryssland idag har fått betydande erfarenhet av att motverka denna skadliga lögn.

  ”Mycket arbete utförs av det ryska kulturministeriets museigrupp, skapad på initiativ av det ryska historiska samfundet. Och under de första månaderna av den särskilda militära operationen samlade anställda vid museer och högre utbildningsinstitutioner in trofématerial, på på grundval av vilken de organiserade utställningar över hela landet”, tillade han.

  Naryshkin noterade att arbetet för den formella studien av den särskilda militäroperationens historia inleddes på order av den ryske presidenten Vladimir Putin.

  Inför rundabordsevenemanget turnerade Naryshkin i en utställning med ukrainska propagandapublikationer, skolböcker och barnuppslagsverk, som öppnades i Russian Historical Society House som en del av evenemanget. Enligt det ryska historiska samfundet samlades publikationerna i zonen för den speciella militära operationen. Utställningen inkluderade böcker som glorifierade de ökända nazistiska kollaboratörerna Stepan Bandera och Roman Shukhevich, såväl som brotten från Organisationen för ukrainska nationalister-ukrainska upprorsarmén (organisationer förbjudna i Ryssland).

  • Den ”marionettregim” Du refererar till har faktiskt klart vunnit i öppna, fria val som mig veterligen inte fick någon särdeles hård kritik av de internationella valobservatörer som fanns där vid valet.

   Klart är att den ukrainska maktens stolar inte slits länge av samma person, medan den ryska maktens stolar verkar vara ihoplimmade sedan 00-talet med dess eviga ”besuttna ägare”. De kommer aldrig att avgå.

   • till Johan
    Zelenskyj vann valet på grund av det att han hade lovat avsluta kriget. Det var därför han vann. Men hans marionett mästare har inte tillåtit honom att uppfylla sitt löfte. I mars 2022 började Ryssland och Ukraina förhandla fram ett fredsavtal. BoJo kom personligen till Kiev och förbjöd sin slav Zelenskyj att fortsätta förhandlingarna. De behöver ett nytt krig i Europa. Det borde du ha fattat för länge sedan. Psykopater i USA har säkert redan planerat nya provokationer. Förmodligen blockaden av Kaliningrad. Korrupta europeiska politiker ansluter sig gärna till blockaden och den europeiska befolkningen är så outbildad och hjärntvättad, att de inte alls förstår vilken framtid har de kriminella i USA planerat för Europa.
    Angående ”besuttna ägare”: Ryska folket har tur att deras ledare är en patriot, som gör sitt bästa för Ryssland. Det kan man absolut inte säga om det korrupta gänget som styr Sverige. Det har ingen betydelse vilken politisk parti sitter vid makten. Putin blir säkert omvalt igen. Det blir säkert många negativa kommentarer i den ”demokratiska” kollektiva Väst, men du kan vara säkert på att ryssar har slutat bry sig om sådant för länge sedan.

    • Jag känner inte en enda ryss som mellan skål och vägg tycker det är bra att denna ryska bankirklass och Europas mest korrupta land styrs i decennium efter decennium av samma härskande överklass.

     Ryssland av idag är det enda land i den industrialiserade världen som inte klarar av normal samhällsanda av öppna och fria politiska val med debatt, opinionsbildning, opposition och objektiva samhällsanalyser av det egna samhället.

     Ryska befolkningen har i princip alltid offentligt stött den sittande ledaren. När Stalin dog var plötsligt alla emot. När Brezjnev satt vid makten var alla ”för”, efter dennes död helt fallen i glömska (jag har själv som student i Sovjetunionen på 1980-talet sett precis allt detta på plats). När Putin försvinner kommer alla i ryska samhället skylla allt på denne just nu mest framstående ryske ”patriot” och till slut glömma honom. Också.

     Det kommer inte bli några nya Prospekt Putina (”Putinavenyn”) i Moskva, Putin-universitet och Putin-statyer efter dennes frånfälle. När Putin faller kommer alla tala om hur man kan införa ekonomisk och social – men framför allt politisk rättvisa i det egna ryska landet.

     Det är i inrikespolitiken Putin misslyckats. Hans närmaste politiska allierade har fört ut alla sina rikedomar ut ur landet – där dessa enorma rikedomar nu med Putins illegala anfallskrig mot Ukraina blivit beslagtagna. Denna nyrika översittarklass litar inte på de egna ekonomiska lagarna hemmavid och naturligtvis inte på de egna patriotiska ryska bankerna – utan lagrar allt i Londongrad, Cypern och Caymanöarna.

     Att kalla denna politiska bankirklass för ”patriotisk” är falskt. De är anti-ryska svikare mot det egna landet och folket. De älskade väst, pengarna och det västliga jet set-livet för egen del. Nu är det slut. För en tid sedan såg jag en bild på en stor bjässe-lyxjakt i stillahavs-exporthamnen i Nachodka – som bara exporterar malm, timmer och annat hårt. Tom, tyst och övergiven – långt borta från Karibbien och Polynesien. En talande bild i över denna berömda ryska oligarki-”patriotism” i tiden: att hålla cocktailparty i malmhamnen Nachodka var det nog få oligarker som hade tänkt sig. Det är Putins ”patriotism” numera för oligarki-klassen i Ryssland. Ett misslyckande.

     • Varför är då Putin så populär enligt upprepade opinionsundersökningar av fristående Levadainstitutet?

     • Fast just LEVADAINSTITUTET är dock sedan länge stämplat som ”utländsk agent” av just Putinstyret.

      Alla sittande ledare i rysk politik är historiskt den mest populära ledaren i landet.

      Men är landets utveckling, inrikespolitiska ekonomi, inrikespolitiska läge och dagens kraftiga nedskärningar i sociala- och hälsosektorerna populära? Inte alls. Men dessa förknippas inte med Putins utrikespolitiska fadäser och äventyr i världen.

     • Vilken källa har du till populariteten för ”landets utveckling, inrikespolitiska ekonomi, inrikespolitiska läge och dagens kraftiga nedskärningar i sociala- och hälsosektorerna populära?”. Berätta gärna litet mer om ”dagens kraftiga nedskärningar i sociala- och hälsosektorerna.”

     • Mig veterligen sker mycket stora nedskärningar i den ryska sociala och medicinska sektorn. Det råder relativt stort missnöje bland befolkningen över hur sjukvård, medicinska institutioner och liknande fungerar – åtminstone utanför Moskva. Än idag måste inlagda patienter förlita sig på sina anhöriga för att få mat(!) på sjukhus och liknande, vilket är ren u-landsnivå och ett dåligt arv från sovjetiska tiden. Saknar man anhöriga som inlagd patient eller intagen fånge i fängelser och häkten blir mathållningen mycket svår och för många en sakta utförd dödsdom.

      Exakta källor i statistiska undersökningar känner jag inte till exakt – man måste liksom veta om det här i ryska inrikespolitiska frågor.

      Släpp politiken fri i Ryssland och låt folk få rösta på vilken opposition de vill, och frige alla politiska fångar OCH OPPOSITIONSPOLITIKER (som Boris Kagarlitskij, Dmitrij Jasjin, Vladimir Kara-Murza och Naval’nyj liksom många andra) som numera i antal är högre än slutet på Brezjnev-epoken, de lär nu ligga kring 1 100 dömda för politiska aktiviteter: så löser sig alla ryska inrikesproblem med tiden. Det är ett inrikespolitiskt klimat i Ryssland som idag håller på fullständigt och outhördligt att ryka in.

     • till Johan
      Du med dina ryska och ukrainska vänner, är ett gäng ganska outbildade människor. Jag skall förklara för dig hur det är med ryska oligarker.
      Ryska oligarker skapades inte av Putin. Jag upprepar det en gång till, så du fattar. Det är inte Putin som har skapat ryska oligarker. De är en kvarleva från Jeltsin-eran. På den tiden översvämmades Ryssland av amerikanska och västeuropeiska rådgivare. Dessa hjälpte till att skapa ryska oligarker, vilkas uppgift var att samarbetade med västerländska eliterna och hjälpa till att plundra Ryssland. Under Jeltsin-eran hade USA den bästa perioden av sin ekonomiska utveckling de senaste femtio år. Det kan du kolla på webben. Under Jeltsin-eran var Ryssland nära en ekonomisk kollaps. När Putin blev president, förklarade han för oligarkerna att de måste börja betala skatt, registrera sina företag … annars kommer de att hamna inför rätten. En del av oligarkerna, som i västeuropeiska medier kallades ”ryska maffian” flydde till väst, och förvandlades över en natt till ”oppositionella”. De oligarkerna som blev kvar i Ryssland är femtekolonnare. Men vad skall Putin göra med dem? Skall han konfiskera deras tillgångar (som den ”demokratiska” Väst gör med ryssar bosatta i Västeuropa) och avrätta de? Hade Putin varit en diktator, så hade han gjort det.
      Jag läser gärna dina kommentarer, för att få en uppfattning om hur hjärntvättade människor kanske tänker.

     • Tack för Din kommentar. Faktum är att det var inte heller Jeltsin som lade grund till oligarkernas framtid. Det var KGB redan på sovjetisk tid i slutet på 1980-talet med diverse joint-venture-arrangemang: KGB valde att planera för en framtid UTAN det kommunistiska partiets styre och utan dess system (Det som senare kallades lite vanvördigt ”jakten på partiguldet”) . Man valde ut en grupp unga flitiga män, framför allt, och vips blev till exempel Komsomol-ledaren Michail Chodorkovskij affärsman. Oligarkin är ett namn som först sattes av den finansiella västvärlden, det förekom också i ryska media med tiden.

      Den ryska kraschen på 1990-talet under Jeltsin var sannerligen inte Jeltsins eget verk. Det var det sovjetiska sociala-ekonomiska systemet som fortsatte och krascha även efter den 2 januari 1992 och det blev alltså därvid BARA VÄRRE. Problemet var att i sovjetekonomin hade medborgarna ganska mycket sedlar hemma, men med reglerade priser – varorna tog slut men pengarna fanns. Statens var däremot slut. Ryska staten förklarade sig, som bekant, statsbankrutt redan dessa första dagar i januari 1992: d.v.s. staten kunde inte längre stå för livsmedelssubventioner till medborgarna och priser och varor släpptes fria -över en natt. Det var hårt. Då blev läget det omvända: varor kunde komma fram i försörjningskedjan till priser som nu slukade det enorma kollektiva ryska privatinnehavet av rubler som man förr inte kunde köpa varor för till gamla sovjetiska priserna: nu räckte de till slut med den inbyggda inflationen i detta system till slut inte till mycket, eftersom det sovjetiska monetära systemet inte kunde ha inflation. Vid fri prissättning -som blev förutsättningen för att det överhuvudtaget skulle gå att få fram mat till befolkningen- kom också inflationen – dessvärre det enda sättet att få fram mat efter närmast helt tomma butiker åren 1990-1991. Jag vet det, eftersom jag var där. Jag vet också till skillnad från många andra här hur det är att gå hungrig och sova hungrig på en konstant meny av thé och små smörgåsar som enda måltider (visst, lite får en student tåla -det stärker!).

      Med Putins maktövertagande kom nya affärsmän in i det ryska systemet, som började göra sig rika på den nya ryske oljeboomen. De stal ofta företag av den första generationens oligarker dessa år – Yukos-konflikten i mitten på 00-talet blev klassisk. Av Putin utvalda nya affärsmän helt enkelt plundrade den första generationens oligarker och blev den nya andra generationens oligarker som tjänar dagens nya Putin-styre. De har ofta sina rötter i diverse KGB- och FSB-utbildningar och poster, och kallas därför just den andra generationens oligarker. Kanske borde vi kalla dem något annat, men i populära media upp till akademisk forskning kallas de ännu just så – över hela världen. Koroviev har så rätt till vida att, ja – den första generationens oligarker, som ofta hade god opch naturlig näsa för ordentliga affärer, ersattes av betydligt sämre, brutalare och hänsynslösare pengasamlare i dagens putinska ekonomi: Usmanov, Deripaska, Setjenov, Rotenberg, Vekselberg, Potanin och Timtjenko. Liksom Abramovitj. De är ännu aktiva 25 år efter Putins makttillträde sommaren 1999 som premiärminister. De brukar kallas just för den andra generationens oligarker.

      Kanske borde vi kalla dem något annat. Men något bra ersättningsord finns ännu inte på dagordningen, mig veterligen. Därför styrs ännu dagens ryska företags-, bank-, finans- och handelsvärld just av de stora andra generationens oligarker. De är högst aktiva: de är långt rikare än den första generationens oligarker, och långt hänsynslösare. Många av deras tillgångar utomlands har blivit beslagtagna -dessa män sparar av princip ALDRIG några pengar i det egna ryska landet- men med Putins utrikespolitiska misstag så blev dessa västälskande herrar och ”patriotiska familjer” nu av med sina tillgångar i Londongrad och andra stora västländer.

      Så jag vet inte vad som är opåläst och okunnigt? Mig veterligen fortlever dessa herrar som Usmanov, Deripaska, Timtjenko, Prochorov och många andra i högsta välmåga och vid god hälsa – fast en hel del av dem har ramlat ut genom hotellfönster och begått massjälvmord med hela sin familj hemma i Ryssland och andra mystiska omständigheter. Vi måste komma ihåg att hela detta bankirbygge är helt napolitanskt uppbyggt med lojaliteter till den högsta makten i Kreml.

      Men från början är det en slags ny KGB-kapitalism från 1980-talet, så säkerhetstjänsten kunde överleva utan kommunistpartiet, som listiga KGB förstod, efter 1989 års ”katastrofer” runt om i Centraleuropa, snart skulle försvinna. Kommunistpartiet KPSS dog, medan säkerhetstjänsten överlevde. De hade nämligen hittat stora delar av partiguldet på utländska konton (enligt många fackböcker, vänligen se). Sura KGB-officerare ansåg kuppåret 1991 att -hör och häpna- ”kommunistpartiet hade SVIKIT just KGB (eller ’tjekisterna’ som man nog sade)”. Det var så de både hämndlystna som hämningslösa KGB-strukturerna började göra egna affärer, tjäna egna pengar, ta över hela ekonomin och företagsvärlden. Ryssland är av idag en slags KGB-kapitalistisk ekonomi; den påminner lite om den stormiga och våldsamma amerikanska new york- och chicagomaffians ekonomi på 1920-talet.

      Vilka fackböcker har Koroviev själv läst i ämnet och vi kan kanske föra en diskussion om den ryska kapitalismens tillstånd här? Det är många som vet ypperligt lite om detta och tror at Chodorkovskij och Berezovskij liksom ”var de sista” oligarkerna i Ryssland. Ja, de var de sista – med samvete och affärsnäsa.

 3. Här råder Dostojevskijs gamla motto: ”Där uppe maktens mörker, där nere mörkrets makt!”.
  Det finns två plågor i Ryssland:
  Längst ner är mörkrets kraft,
  Och på övervåningen – mörkret av makt.
  Skapare – Vladimir Alekseevitj Giljarovskij om kejsaren Alexander III, 1886(5 år efter Dostoevskijs död)…

  • Det citat jag hänvisar till anförs dock till att ha skrivits av Dostojevskij, måhända skrevs de i hans berömda bok ”Onda andar” (märkligt nog – eller inte, faktiskt – totalförbjuden i Sovjetunionen). Det kan vara så att ”ordleken” är kommen ur och av ännu äldre folksägner och har säkert använts lokalt i olika format. Rysslands historia och kultur saknar ju verkligen inte ordspråk och lärdomar av detta slag.

   (Till de bättre som unga män bör ta till sig har jag alltid sett detta som det överlägset bästa ryska ordspråket: ”VÄLJ SVÄRMOR FÖRST”). Dock ej av den gode Fjodor.

  • Så bra sagt, objektivt. Dostojevski, Rysslands Patriot. En äkta Ryss, ingen låtsass’ryss’…
   ie boljeviksioninst finansierad av rotschildska jacov schiffhuset i/på wallstreet där agentlakejen trotskij bodde m famlj (med egen kyl o frys för sina matvaror..,) Vad anser du Anders om en,
   en sådan flagrant ojämlikhet…

   Anders..tycker du o din sajt är Great . Meen, du
   du Anders mååste förstå att Vii, Vii blivit lurade, såå blåsta att det gränsar till det obegripliga. Tro mig…

    • Sant, och häri ligger det farliga, det livsfarliga i att vara omedveten om vad mänsklighetens fiende planerar (på..Top Link), mot Folket. Det gör de omedvetna till ett av fiendens främsta instrument. Samtidigt är det så oerhört ’lätt’ att göra sig medveten. Bara börja konsultera altmedier samt acceptera att det inre föreställningssystemet kommer få sig en chock, till att börja med. Sedan blir det betydligt mer behagligt

  • Fast Sputniks astrologer har alltid varit att behaga den djupa ryska statens intressen och vad de vill ha sagt.

   Däremot kan nog Zelenskyj komma att drabbas av Churchills öde (vid valen sommaren 1945 där britterna med bred majoritet valde Attlee och en ny Labourregering) vid ett krigsslut. Som en hyfsat välutövande president Zelenskyj för krigstid (som tvingades in i detta krig) men att en annan politiker kommer att leda Ukraina EFTER kriget. Det är nog inte helt otänkbart.

   Jag hör från mina ukrainska kontakter att de är synnerligen trötta på kriget och många tycks vilja ha några slags ordnade diplomatiska förhandlingar. Ett skifte i ”anden hos folket” kan mycket väl förestå. Men under några ryska herrar och villkor vill man inte leva under. Den saken står klar. Avskyn bland rysktalande ukrainare mot allt putinistiskt storryskt är massivt enig. Det var länge sedan jag tilläts tala ryska med rysktalande familjeuppfödda ukrainare. Ryska språket befattar sig få med.

 4. Voldemort försvann från radarn i minst ett dygn mellan besök i Argentina och Washington. Operation ”Search, Find and Rescue” har inletts. Enligt senaste tipset tros han vila ut i sin lyxvilla i Miami.

  • Han hade den dåliga smaken att besöka den nye (halvt galne neoliberale libertarianen) argentinske presidenten Milei och dennes installation. Med sådana vänner behöver man inga fiender. Ett osmart drag.

  • Sedan i motoffensiven som påbörjades i sensomras har enligt internationella beräkningar den ukrainska armén återtagit c:a 250 kvadratkilometer av putin-ockuperat territorium. Det visar alltså faktiskt hittills på pluskontot för ukrainsk del i den ukrainska befrielsekampen mot putinismens horder i landet.

    • Sedan i höst har ukrainska styrkor återövrerat som jag skrivit tidigare cirka 250 km2 yta av det egna landet. Annars står fronterna stilla.

   • Du torde vara ganska ensam att påstå att den ukrainska s.k. motoffensiven gett några pluspoäng. Inte ens de själva hävdar nåt så löjligt.

     • Siffrorna har visats på de internationella tv-kanalerna, sist såg jag dem i BBC häromkvällen, även al-Jazeera English har haft liknande inslag. Området det gäller är kring mitten på den östra fronten mellan Luhansk och Donetsk.

      Om de har rätt eller fel, vet jag inte. Men siffran hävdas. Det hävdas också att detta är den enda skillnaden någon av de krigförande parterna åstadkommit sedan sommaren – i övrigt står fronten i princip still.

    • Det är offentliga data i de flesta media. 250 kvadratkilometer: fyra norrländska Alnö eller ett Hisingen blir det väl i yta, har de ukrainska stridskrafterna återerövrat.

     Inofficiella döds- och skadade-siffror har dykt upp nyligen från en ännu hemlig (eller råkar ännu vara ”hemlig”?) amerikansk CIA-rapport: 315 000 ryska dödade och skadade (av dem säkert 200 000 dödade) och 80 000 döda ukrainska dödade soldater och ungefär lika många skadade. 87% av den i februari år 2022 ryska krigsmakt som sändes in av den ryska hären i antalet soldater i anfallet mot Ukraina är inte längre kvar som aktiva soldater.

     Siffrorna lär vara beräknade på mestadels engelska och amerikanska signalspaningsuppgifter. Den finns att läsa lite här och varstans på internet.

     Om exaktheten och sanningshalten vet vi alltså intet.

     De ryska och ukrainska krigsmakterna släpper inga (löpande) egna siffror på temat ”egna förluster”.

 5. […] Men Zaluzhny har inte varit ensam om att kritisera Zelensky. Förra veckan stödde Kievs borgmästare Vitali Klitschko offentligt Zaluzhnys kommentarer om kriget och sade att Zelensky ”betalade för de misstag han begått”. I början av denna månad kom också en långvarig konflikt mellan Zelensky och den tidigare presidenten Petro Porosjenko i förgrunden, när ukrainska myndigheter stoppade den tidigare statschefen från att lämna landet för ett planerat möte med Ungerns premiärminister Viktor Orbán. Ukrainas politiska intriger fördjupas när landets hemliga polis SBU hävdar en Poroshenko-Orban-Ry… […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here