Zelensky på väg ut?

9
1282
Zelenzky och Biden i Vita huset

Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj förnekar fortfarande att han har överlevt sin användbarhet för väst, sade den tidigare ukrainska diplomaten och visselblåsaren Andrii Telizhenko till Sputniks Backstory-podcast. Enligt en artikel av Ekaterina Blinova i https://sputnikglobe.com/20231201/west-to-drop-bombshell-on-ukraine-and-destroy-zelensky–whistleblower-1115329848.html Jag adderar ett utdrag frånen artikel i mycket inflytelserika Foreign Affairs av två inflytelserika analytiker: Richard Haass, president emeritus för Council on Foreign Relations och Charles Kupchan, Senior Fellow vid Council on Foreign Relations och professor i internationella frågor vid Georgetown University och Senior Director for European Affairs vid National Security Council under Obama-administrationen. Deras analys i mitten av november har definitivt beröringspunkter med analysen i huvudartikeln tycker jag.

Volodymyr Zelenskijs förtroendesiffror är i fritt fall i Ukraina.
Enligt Economist visar de senaste opinionsundersökningarna att förtroendet för Ukrainas president (32 procent) är mindre än hälften så stort som för överbefälhavaren för Ukrainas väpnade styrkor general Valery Zaluzhny (70 procent) och 13 procent mindre än för Ukrainas spionchef Kyrylo Budanov (45 procent).
”Idag ser vi att legitimiteten för presidenten, som hade 70 procents stöd av ukrainarna för att de ville ha fred, sjunker dramatiskt trots att propagandamaskinen fortfarande fungerar”, sade Andrii Telizhenko, före detta ukrainsk diplomat och visselblåsare, till Sputnik.

”Och han är inte beredd att gå med på några val. Han är en diktator. Han satte sig själv där. Han sa att det kommer att bli en mandatperiod. Och han sa nu att han verkar vara där för en andra mandatperiod, även om det råder undantagstillstånd men det inte finns någon militär status eller något officiellt erkännande av krig i Ukraina. Så du kan föreställa dig att lagen i sig är krigisk, men det finns inget officiellt krig som erkänns av den ukrainska regeringen eller parlamentet i Ukraina officiellt för att stoppa något val.”
”Så vad han gör är mot varje demokrati skulle göra som väst förråder Ukraina idag. Och de senaste nyheterna är att det ukrainska parlamentet, fraktionerna i det ukrainska parlamentet, idag pressades av Ukrainas regering, Zelenskijs regim, att bara underteckna ett fördrag som säger att de inte stöder några val förrän kriget eller krigslagarna är över och sex månader efter det … kommer val i Ukraina att äga rum.”

I augusti antydde Zelensky att valet, som ursprungligen var planerat till mars 2024, skulle kunna hållas – trots undantagstillståndet – om västvärlden tillhandahöll medel och stöd. Men när hans bråk med de ukrainska toppolitikerna nådde sin kulmen uteslöt Zelenskyj val trots att de främsta beslutsfattarna i väst uppmanade honom att genomföra det demokratiska förfarandet för att upprätthålla sin legitimitet.

Mark Sleboda, expert på internationella frågor och säkerhet, talade i podcasten Backstory förra månaden om att västvärlden försöker göra sig av med Zelenskyj – och att val verkar vara det lämpligaste sättet att göra det på, med tanke på den sittande ukrainske presidentens låga förtroendesiffror. Men Zelenskyj befinner sig fortfarande i en ”bubbla” av självbedrägeri, enligt Telizhenko.
”[Zelensky] tror inte att han kommer att bli övergiven av Washington”, sade Telizhenko. ”Jag tror att han fortfarande befinner sig i den bubbla som kontrolleras av hans lagkamrater och regimen, av [chefen för Ukrainas president Andrii] Yermak och andra tjänstemän som håller honom i en bubbla och säger: ’Åh, du är fortfarande välkommen i väst. Ja, de kanske har lugnat ner sig lite, men vi samordnar fortfarande med Washington”. Men jag tror att väst kommer att släppa denna bomb över Ukraina och förgöra Zelenskyj.”

”För ett år sedan fick jag höra att det pågick samtal i Washington om att allt skulle kunna skyllas på Zelenskij om kriget skulle avslutas i Ukraina eller om kriget skulle förloras. Zelenskijs regering skulle kunna få skulden eftersom det är vad som händer idag. Och jag tror att Zelenskij har vanföreställningar, han borde… komma tillbaka till det verkliga livet.

Men jag tror att han tror att han är Gud eftersom han har Biden vid sin sida.”Inte bara Zelenskyj har blivit lurad av väst, utan det har hela nationen också, betonade den tidigare ukrainska diplomaten. Han påminde om att även han ibland hade gått på västs narrativ. Enligt Telizhenko var kuppen i Ukraina 2014 planerad och orkestrerad från början till slut av väst, med miljontals dollar i kontanter som hälldes in i den så kallade Majdanrevolutionen.

Red: Läs gärna Maidan 10 år. Vad hände och varför?

Samtidigt hade USA och dess allierade lovat Ukraina att landet skulle välkomnas i Nato, noterade den före detta diplomaten, även om han tvivlade på att Washington någonsin skulle låta Ukraina gå med i det transatlantiska blocket. Han sade att ”NATO-sagan” användes av väst för att göra Ukraina till ett ”anti-Ryssland”.
Jag tror att NATO-situationen användes för att locka in Ukraina. Ukraina kunde ha blivit NATO-medlem för 10 till 20 år sedan. Landet hade en bättre armé än idag och var mycket mer välförberett”, men ”det fanns ingen politisk vilja”, sade Telizhenko.

”Ukraina lurades in i denna Nato-agenda, propaganda från väst för att visa sagan att ’du kommer att gå med mig i EU och vi kommer att hjälpa dig’. Men det användes för att göra Ukraina till ett antiryskt land… Ukraina kommer aldrig att bli medlem i Nato. Allt användes för att göra Ukraina till ett antiryskt land, för att göra Ukraina till en del av en NATO-allians… för att döda ryssar och använda det för att försöka förstöra Ryssland inifrån.”

Visselblåsaren drog slutsatsen att väst hade visat sitt rätta ansikte i den pågående krisen, medan korrupta ukrainska politiker visade svaghet och kortsiktighet eftersom de nappade på västs bete och anammade ryssfientlighet.
För mer djupgående analyser av aktuella frågor kan man lyssna på programmet The Backstory på Sputnik Radio.

_________________

Utdrag ur artikeln Redefining Success in Ukraine. A New Strategy Must Balance Means and Ends av Richard Haass och Charles Kupchan.

”Det är dags för Washington att leda ansträngningarna för att skapa en ny politik som sätter upp uppnåeliga mål och för samman medel och mål. Förenta staterna bör inleda samråd med Ukraina och dess europeiska partner om en strategi som bygger på Ukrainas beredskap att förhandla fram ett eldupphör med Ryssland och att samtidigt ändra sin militära inriktning från offensiv till defensiv. Kiev skulle inte ge upp ambitionen att återställa den territoriella integriteten eller hålla Ryssland ekonomiskt och rättsligt ansvarigt för sin aggression, men man skulle erkänna att de kortsiktiga prioriteringarna måste ändras från försök att befria mer territorium till att försvara och reparera de mer än 80 procent av landet som fortfarande är under dess kontroll.

Ryssland kan mycket väl förkasta Ukrainas erbjudande om vapenvila. Men även om Kreml visar sig omedgörligt skulle Ukrainas övergång från offensiv till defensiv begränsa den fortsatta förlusten av soldater, göra det möjligt för landet att rikta mer resurser till långsiktigt försvar och återuppbyggnad samt stärka stödet från väst genom att visa att Kiev har en fungerande strategi som syftar till uppnåeliga mål. På längre sikt skulle denna strategiska svängning göra det klart för Ryssland att man inte bara kan hoppas på att överleva Ukraina och västs vilja att stödja landet. Denna insikt kan så småningom övertyga Moskva om att gå från slagfältet till förhandlingsbordet – ett steg som skulle vara till Ukrainas slutliga fördel, eftersom diplomati erbjuder den mest realistiska vägen till ett slut på inte bara kriget utan också, på lång sikt, Rysslands ockupation av ukrainskt territorium.”

 

Föregående artikelKapitalismen kommer inte att rädda klimatet. Om vi inte inser det är vi illa ute
Nästa artikelPål Steigan om de ultrarikas makt
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

9 KOMMENTARER

  • Ukraina har bara total kapitulation
   03.12.202320:08:42 Vlad Nikolaev
   https://anna-news.info/ukraine-ostayotsya-tolko-polnaya-kapitulyatsiya/
   Den tidigare CIA-officeren Larry Johnson sa att de enda förhandlingarna som Ryssland nu kan genomföra handlar om överlämnandet av Ukraina.
   ”Ryssarna förlorar inte på slagfältet. De lider inte av katastrofala förluster. Deras ekonomi går för fullt. De är kapabla att producera mer än vad som behövs för frontlinjeoperationer. Och Ukraina förlorar mycket dåligt”, sade han det uppenbara.

   Den före detta underrättelseofficeren är säker på att förhandlingarna kommer att äga rum uteslutande på Kremls villkor, medan Kiev kommer att vägra inte bara gå med i Nato i framtiden utan också från ett antal städer, till exempel Odessa och Kharkov.
   ”De enda förhandlingar som kan äga rum här är förhandlingar om överlämnandet av Ukraina”, avslutade Johnson.

 1. Jag kan bara nämna som ett post scriptum och tillägg att för dessa 10, 15 och 20 år sedan fanns ingen folkopinion i Ukraina för att bli medlem i just Nato. (De flesta siffror kring detta, finns överallt om man letar lite på internet). Det ansågs som både dyrt, onödigt och geografiskt avlägset av de flesta ukrainare.

  Likaså finns – om jag minns helt rätt – en klassisk konstitutionell klausul i Ukrainas konstitution att man får INTE hålla politiska val under krigstid. Det är inget minsta unikt. Storbritannien kunde till exempel inte hålla sina parlamentariska val under andra världskriget, det sista hölls året 1935. När Winston Churchill tillträdde år 1940 var han bara ”partivald” i parlamentet (och inte folkvald i allmänna val) premiärminister (han förlorade det första efterkrigsvalet som först kunde hållas sommaren 1945 där segern gick klart till Labour:s Clement Attlee) – det blev han först 11 år senare när han på nytt kom tillbaka till premiärministerposten år 1951. I denna fråga tror jag Ukraina kommer att hålla hårt på sin konstitution denna gång – allt annat skulle inför europeiska grannarna vara förödande om man inte höll sig till grundlagstexten denna gång.

   • Sverige hade val 1940 och 1944. Trots samlingsregeringen (där en yngre bror till min intelligenta farmor, bondmora på landet, hade 2 ministerplatser, vid olika tillfällen).

    • Intressant redaktören! Fast Sverige, låg, å andra sidan inte i aktivt krigstilltsånd med något land, men däremot synnerligen omgivet av ett eldigt fullkrigstillstånd i andra länder runtomkring, inte minst i Norge, Danmark och Finland. Normalt sett brukar länder i krig och under ockupation inte hålla politiska val – säkert finns några undantag att räkna upp. Men Ukraina vet jag helt säkert ha just ”valförbud” under rådande krigslagar. Det är helt normalt i ett europeiskt land. Hur det ser ut på ryska sidan vet jag inte; om det konstitutionellt anses råda ryska krigslagar (full mobilisering råder i alla fall tydligen inte) just nu och om de även då kan ha t.ex. presidentvalen -tydligen planeras just det i RF.

     I dagens Expressen (03.12. 2023) kan man läsa en artikel och intervju gjord med tyska Der Spiegel om Kievs borgmästare Klytjko som anser att president Zelenskyj håller på att bli ”precis som Putin” i Ryssland. Hans kritik är mycket hård mot dagens ukrainska politiska system och, som Klytjko ser saken, ett ” ’enmansstyre’ håller på att växa fram”.

 2. […] Zelensky på väg ut?. Till bilden hör att Zelensky i sista minuten ställde in en videokonferens med senatorer i USA. Analytiker säger att Zelenskys egen politiska framtid kommer att påverkas avgörande av det beslut som den amerikanska senaten fattat om administrationens förslag på 60 miljarder dollar i ytterligare bistånd till Ukraina. Det är därför sensationellt att Zelensky valde att ställa in sitt deltagande i konferensen i sista minuten. https://steigan.no/2023/12/i-siste-oyeblikk-droppet-zelensky-videokonferansen-med-senatorer-i-usa/ Red: 60 miljarder dollar är mer än vad Ukraina hittills fått av USA. […]

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here