Venezuela ska straffas!

15
1677
Bild i Resumen Lationamericano för att minnas El Caracazo (”Massakern”) 27/2 2019.

Detta är inledningen till en intressant artikel av Ulf Bjerén, vilken publicerats på ”8 dagar”.

USA-senatorn Marco Rubio uttalade på en konferens i Senatens utrikeskommitté 7 mars: ”Venezuela kommer att uppleva en period av lidande som ingen annan nation på vårt halvklot i modern historia”.

Och senator Bob Menendez (Dem) sa: ”Om folket i Venezuela vill ha en framtid, om de vill ha en framtid utan sanktioner av USA måste de erkänna Juan Guaidó som legitim president”.

Dessa hot, denna utpressning mot hela folket, är enligt FN-stadgan förbjuden och kriminell. Det är ett eko från den västliga kolonialismens, imperialismens och fascismens mörka historia.

FN:s sändebud för Venezuela, folkrättsexperten och f.d. sekreteraren i FN:s råd för mänskliga rättigheter, professor Alfred de Zayas talar i en rapport om USA:s machiavelliska taktik att med mördande sanktioner skapa en situation som med medias hjälp ska ge förevändning för humanitär intervention, det vill säga krig.

Läs mer på Stefan Lindgren blogg ”8 dagar”! 8 dagar: Venezuela – blockaden och sanktionerna.

Blockaden av Venezuela liknar medeltidens grymma belägringar av städer för att matta ut befolkningen inför den slutliga erövringen.

Föregående artikelVad betyder arresteringen av Assange för mänskliga rättigheter för alla?
Nästa artikelSäkerhetstjänstemän i USA (VIPS) ber Trump att undvika krig mot Venezuela

15 KOMMENTARER

  1. Rysslands lärde representant i Fns Säkerhetsråd svaromål till den kristne fundamentalisten Mike Pence är en utsökt lektion och bevis på skillnad i klass, utbildning och allmän hyfs.

    Vassily Nebenzia mer eller mindre kallade USA en rånare och gangster – vilket är sant som det bara är

    ””We reject point blank the US methods for Venezuela”, Nebenzia stressed. ”One hand of yours holds Venezuela ’by the throat’, introducing renewed sanctions and limitations that impede the country’s normal development… the other hand ’picks the pockets’ of Venezuelans by shamelessly expropriating their assets in Western banks. Since the beginning of this year alone, you have seized over $30 bn of Venezuela’s funds and proclaimed that only impostor J. Guaido can manage it”.

  2. Att denne Bob Menendez en skummis som ertappades med att ta emot mutor ”läxar upp” Venezuelas folk skulle tillhöra diktens värld men ack i USA landet där efterblivna är ledande politiker så överträffas verkligheten av fiktion.

    https://www.google.com/url?q=https://www.globalresearch.ca/scum-vs-scum/5659068&sa=U&ved=0ahUKEwjytMzcpszhAhXSy6YKHXwCBk8QFggFMAA&client=internal-uds-cse&cx=013006772144367197438:af8himcfygk&usg=AOvVaw1dPM9phTqDs2e05uoLyvWg

    USA marscherar till avgrunden omhöljt av glitter. ”The US is a gold-flecked garbage heap slowly rolling towards the ocean. On fire.”
    https://www.ianwelsh.net/america-a-failing-state/

  3. Väldigt vad det handlar mycket om personer här inlägg och kommentarer. Men det kanske är socialismens ansikte, människofixeringen?

    Men nåja, det var inte just det jag tänkte skriva om. Jag har svårt att se sanktioner som något ”olagligt”. Tvärs om tycker jag det är en mycket demokratisk åtgärd. Skulle jag till exempel bli ovän med Ulf Bjeren eller inte acceptera hans ställningstaganden så tycker jag det är en demokratisk frihet att vägra affärer eller handelsutbyten. Så funkar handels-sajten Tradera, man kan blockera personer (kontohavare) man inte vill ha med att göra. Visst kan jag hålla med om att (handels)åtgärder riktas mot Venezuela som försvårar politiken för landets regering. Men samtidigt tycker jag Venezuelas regering har ett ansvar som valt en ekonomi som inte är direkt förenlig med 99% av världens övriga ekonomier. Ett sådant förfarande kanske kan ge upphov till vissa samarbetssvårigheter?

    Jag är ingen socialiserad människa. Bara högst måttligt. Mitt fokus ligger mer på det materiella, kanske ett resultat att jag gillar arbeta med händerna. Perspektiven blir då lite annorlunda. Vad jag förstår fortsätter strömavbrotten i Venezuela. Det var ett strömavbrott i tisdags som slog ut 23 av 30 delstater vill jag minnas. Jag hämtar mina uppgifter från regimvänlig media i Venezuela för att inte bli ifrågasatt. Venezolanska myndigheters sidor kommer jag tyvärr inte in på, det verkar spärrat. Men media går bra och socialistpartiet PSUV.

    Det som förändrats nu är att de snabbare får igång elnätet igen. Min tekniska sida säjer att det beror på att de nu har flera värmekraftverk (Thermo electrica på spanska) i standby läge. Ungefär som man höll ångloken på grundvärme inför resor under ånglokstiden. Venezuela har många värmekraft verk. Jag håller på med listan men den är inte färdig än. En stor utbyggnad verkar skett under den närvarande socialisttiden men det har även färdigställts och renoverats några vattenkraftverk förutom dem i Caronifloden.

    Visste ni att Venezuela har tre till fyra gånger så hög el-konsumtion per invånare som grannlandet Colombia?
    Vad kan den här högst iögonfallande skillnaden bero på? Det statliga el-energiföretaget Corpoelec har haft omfattande kampanjer för energisparande men inget tycks hjälpa 🙁
    El-slöseriet verkar grundmurat. Kan det ha något att göra med de socialistiska prisregleringarna?
    Jag behöver bara gå till mig själv. Varför skulle jag hålla på och arbeta mig grön och blå med vedeldning om elen var nästa gratis? Då skulle jag givetvis värma huset med el och göra något roligare istället för att kämpa med ved. Men en demokratisk marknad, där alla har möjlighet att vara med, gör att jag väljer vedeldning för att få ekonomin att gå ihop bättre, eller snarare överhuvudtaget. Ett marknadspris gör också att aktörer och länder kan handla el med varandra. En statlig prisreglering vanställer allt det här.

    Vi har också exemplet Ukraina där Världsbanken vill få bort resterna från kommunist-tiden och den prisreglerade gasen som försvårar handel och marknad och motverkar landets modernisering och integration med västvärlden.

    Problemet med socialistregimerna är att de försöker köpa sin popularitet med folket egna pengar som de tagit kontroll över. Med sådant förfarande kan de inom landet få många anhängare men också många belackare. Venezuela är splittrat och dess öde är ovisst.

    För någon vecka eller två sedan exploderade/brann två eller tre transformatorer vid Guri dammens ställverk vilket gör att överföringen minskar på de tre 765 kilovoltslinjerna som via stationen Malena och ställverket San Germoni fördelar upp kraften till Caracas och delar av övre Venezuela. Plötsliga strömavbrott på stora överföringar medför också stora påkänningar som förstör och kan förstöra utrustningen. Stora transformationer finns heller inte på butikshyllor och kanske måste specialtillverkas för att passa. Allt det här ställer till problem. Venezuelas elektriska system är mycket centraliserat och regeringen säjer själva att el-systemet styrs genom en ”central elektronisk hjärna” vilket jag dock tror mindre på. Men klart är att elsystemet är centraliserat och ett strömavbrott kan slå ut stora delar av landet trots det finns en del utspridda el-generande kraftverk av olika slag. Även den statliga oljeindustrin har reservkraft med större kapacitet (oljekondens, gasturbiner m.m.) men frågan är om de får igång den vid de stora strömavbrotten eller om oljeproduktionen brakar samman och får tvärstopp?

  4. Signaturen ”borgarklass” fortsätter på högborgerligt vis att blanda bort korten med att förväxla smått med stort och tvärtom. Inlägget ovan kunde ha kommit direkt från ”Random Guy(i)”dos penna. Sanktioner mot ett helt land kan endast FN:s säkerhetsråd fatta beslut om. Ett företag däremot kan fritt besluta om sina avtal men skall heller icke utsättas för straff om man väljer en annan linje än Trump och ”borgarklass”. Madeleine Albright däremot delar borgarklass linje fullt ut. Kollektiv bestaffning av ett helt folk tills miljoner dör av sjukdom och svält.

    Att subventionsekonomier ofta drar på sig bekymmer är riktigt i sig men uppkomna problem skall de själva lösa och inte fientliga utomstående makter. I flera latinamerikanska länder har man via subventioner skapat drägliga villkor för den fattiga majoriteten av befolkningen, landets arbetande folk vill säga. Successivt borde subventionerna modifieras annars riskerar man att forma en slösaktig ekonomi, det är helt riktigt. Men återigen, det är ett internt problem, ingenting för ”världssamfundet” som opererar från Vita huset.

    Venezuela har enligt vissa källor genomfört en omfattande modernisering av sin el-distribution. Huvudentreprenör är ett känt namn i Sverige, ABB. Finns det ett samband med moderniseringen och sårbarheten kunde någon med kontakter till ABB försöka reda ut.

    • ”Venezuela har enligt vissa källor genomfört en omfattande modernisering av sin el-distribution. Huvudentreprenör är ett känt namn i Sverige, ABB. Finns det ett samband med moderniseringen och sårbarheten kunde någon med kontakter till ABB försöka reda ut.”

      Säkert är det så. ABB är ju jättestora på det här över hela världen. Som svensk och numera marknadsvänlig kan man känna sig stolt över en sådan framgångsrik historia. Det här är faktiskt något som socialism och gemensamt ägande är helt oförmöget att skapa och då är det lättare att förstå problemen. Vad gäller investeringar i Venezuelas elnät måste du tänka långsiktigt. Underhåll och reparationer kan göras omgående men större ombyggnader och nyinvesteringar kan handla om över tio år mellan prospektering och invigning. Därför om Chavista regimen invigt något kraftverk eller större överföring måste det inte betyda att de är beställare och initiativtagare. Då den boliviariska revolutionen inte är mer än något tiotal år gammal kan man förutsätta att det är regim och tidigare regering som är de verkliga beslutsfattarna. En ny regering och regim tar alltid över en tidigare förvaltning. Tack för svar och jag återkommer gärna men jag är lite upptagen med annat just nu.

  5. 300 miljarder kronor har USA stulit från Venezuela till dagens dato. USA är en rånare och gangster regim. 300 miljarder kronor har USA stulit från Venezuela till dagens dato. USA är en rånare och gangster regim.

    ”om Chavista regimen” där rök ditt täckmantel, ”arbetarklass”. USA regimen ledd av en peruk, ett köttberg och en äcklig gröda, har stulit 30 miljarder dollar. Fattar du? Alltså 300 miljarder kronor, 300 miljarder kronor har USA stulit från Venezuela. 300 miljarder kronor har USA stulit från Venezuela. Det måste upprepas så att du fattar eller så att det sjunker. USA är en rånare och gangster regim.USA är en rånare och gangster regim.USA är en rånare och gangster regim.

  6. Enligt den svenska regeringen har Venezuela skulder på 150 miljarder US dollar och inflationen har gjort den inhemska valutan i princip värdelös. Ebberöds Bank hade säkerligen skött den här ekonomin bättre. Jag fattar inte hur ett land med sådana omfattande natur-resurser kan vara så bankrutt. Jag misstänker skarpt det måste bero på bristfällig politik. 2012 satte Venezuela rekord i antal mord i Sydamerika. Över 21.000 mord på ett år. Det är faktiskt mer än vad Sverige börjar komma upp i med den politiken som förs här. Jag skulle hemskt gärna vilja uppleva Venezuela men verkligheten avskräcker. Istället reser jag med hjälp av satellitbilder och vanliga bilder och få se mycket där.

      • ”Läs det här borgaren som har “svart att fatta”

        Det är tydligen inte första gången det kommer påståenden om att USA tänker anfalla Venezuela med militära medel. Förra gången var det visst Hugo Chavez som kom med påståendena vid ett antal tillfällen. Dock utan större framgång.

        ”Chavez lovade att han skulle skicka Ted Koppel dokumentation av planen, ”kartor och allt”. Efter över två månader rapporterade Koppel:

        Vi måste rapportera att vi efter mer än två månader nu efter många förfrågningar inte fått något från president Chavez eller något av hans folk. Jag fick emellertid ett brev från den tidigare venezuelanska ambassadören till FN, som säger att han är mycket bekant med Plan Balboa. Det var, säger han, en plan som inte var förberedd av Förenta staterna, utan snarare var det ett krigsspel utformat av Spaniens väpnade styrkor.”

        https://en.wikipedia.org/wiki/Operation_Balboa

  7. Borgaren? Menar du mig kanske?
    För mig är borgare och socialister två sidor av samma mynt så att säga. Det jag menar med arbetarklassen är vi bara verktyg för de bådas syften. Jo, jag läste länken till artikeln på ryska RT som du länkade till. Där påstås förekommit möten för kommande militär invasion i Venezuela. Men än så länge måste jag tolka det som hot och möjligen ett sätt att sätta press på både regim och opposition i Venezuela. Skulle det varit verklighet skulle det också varit mer en en liten artikel i ryska RT där ryska staten vars omedelbara närhet till USA samt stora naturresurser har omfattande både ekonomiska och strategiska värden. Vad vi ser just nu är ett stormaktspel om både resurser och makt. Jag tror säkert den Bolivarianska revolutionen, som Hugo Chavez kallade sitt socialistiska projekt, hade varit användbar för både kapitalister och stormakten USA om det verkligen fungerat men ur spillrorna kommer det istället nya lycksökare som Ryssland och ev. Kina

    ”….. Det visade sig att skillnaden mellan 2 000-talets socialism och andra tiders socialism inte var så stor. I kölvattnet följde fattigdom som en konsekvens av förstatliganden. Förtryck blev följden av överhetens kontrollbegär.

    Ekonomin är i spillror, och enligt Världsbankens prognoser kommer de knappa resurserna att krympa ytterligare. Samtidigt vittrar rättsstaten sönder. Amnesty vittnar om hur myndigheterna förföljer och straffar oppositionella. Yttrandefriheten är satt ur spel. ….”

    https://www.svd.se/sa-blev-2000-talets-socialism

    • Du blundar som vanligt för USA:s hårda sanktioner och interventionspolitik, med Sveriges tysta stöd.

      • Tack för att jag inte blir refuserad trots kritiska uttalanden. Då kan samtalet fortsätta i den mån jag orkar och förmår följa med. På något sätt har jag blivit fast vid Venezuela. Venezuela är intressant och med en (när)historia utöver det vanliga. EU:s, och förlängningen Sveriges sanktioner mot Venezuela tycker jag inte på något sätt är anmärkningsvärda. De finns för övrigt att beskåda på regeringens hemsida. Just nu håller jag på och försöka ta reda på USA:s sanktioner mot Venezuela men har ännu inte hittat någon tydlig förteckning. Redaktören kanske kunde vara behjälplig med att förklara?

        Venezuelas industriella utveckling sedan den bolivarianska revolutionen verkar skrämmande. Men just där kanske du själv blundar?
        I vilket fall som helst, och i skenet av den utvecklingen, är den nuvarande ekonomiska krisen föga förvånande. Med eller utan sanktioner och oljepriser.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here