Upprepade trådslitna sommartankar? Eller nytt läge i världen?

2
1080

 

Sommaren med trådslitna kläder (Fraying Threads) 

(ordlek, då ’Fraying Threads’ betyder dels utnötta kläder, men också uttjatade diskussionsämnen, trådar, ö.a.) Översättare är Rolf Nilsson. Kommer det att bli så här?

https://imetatronink.substack.com/p/the-summer-of-fraying-threads?utm_source=cross-post&publication_id=1085164&post_id=136044321&isFreemail=true&utm_campaign=837411&utm_medium=email 

 Bild 

WILLIAM SCHRYVER 15/8

 Den 23 april 2021 skrev jag följande: 

 ”Ukraina har två alternativ: acceptera sin roll som buffertstat, eller bli styckat. Om USA hetsar dem till ett försök att underkuva Donbass kommer Ryssland att skära bort östra Ukraina och assimilera det – och det finns *ingenting* USA kan göra för att förhindra det.” 

 Naturligtvis vet vi alla vad som har hänt sedan dess. Och nu, när sommaren 2023 glider iväg här på vår alltmer förvirrade planet, noterar jag följande viktiga utvecklingar: 

 1) Imperiets proxykrig i Ukraina är en förlorad sak, och Ryssland kommer att gå ur det oerhört mycket starkare än när det började. 

 Saker och ting har nått den punkt där de imperialistiska herrarna kommer att tvingas välja mellan ett förödmjukande tillbakadragande och att lämna Ukraina åt sitt öde – eller annars göra en katastrofal direkt militär intervention. 

 Under de senaste månaderna har många av de mest inflytelserika rösterna i Ryssland upprepat de krav som ställdes på Natoblocket i december 2021: de måste dra tillbaka sina militära styrkor till den ställning de hade före 1997. 

 Natos närvaro i och militära stöd till Ukraina måste upphöra omedelbart, Ukraina måste helt demilitariseras och en neutral regim måste installeras i den ukrainska rump-stat som ryssarna väljer att lämna orubbad till moder Ryssland. 

Dessutom – och detta krav har uttryckligen framförts – måste amerikanska missiler omedelbart avlägsnas från Polen och Rumänien, och Natos militära närvaro i alla angränsande länder till Ryssland måste dras tillbaka. 

 Många geopolitiska analytiker har i begränsad utsträckning kommenterat Putins tal till världen som hölls redan när ryska styrkor hade inlett sin ”särskilda militära operation” i Ukraina den 24 februari 2022, men få, om ens någon, har riktat sin uppmärksamhet mot det lika betydelsefulla tal som Putin höll tre dagar tidigare. 

 I sitt tal den 21 februari 2022 redogjorde Putin noggrant för regionens historia, som sträcker sig flera århundraden tillbaka i tiden, och fokuserade särskilt på de händelser som följde i spåren av Sovjetunionens upplösning. 

 Utöver Putins historielektion hänvisar han särskilt till ett detaljerat förslag som Ryssland lämnade till USA och dess Nato-allierade i mitten av december 2021 – ett förslag som i praktiken utgjorde en ”sista varning”; en sista ansträngning för att undvika krig i Ukraina. 

 Betrakta hans ord noga, och särskilt i ljuset av hur Ryssland orubbligt har hållit fast vid de tre primära krigsmål som Putin formulerade i sitt tal den 24 februari. 

 I december förra året överlämnade vi till våra västliga partners ett utkast till fördrag mellan Ryska federationen och Förenta staterna om säkerhetsgarantier, liksom ett utkast till avtal om åtgärder för att garantera Ryska federationens och Nato-medlemsstaternas säkerhet. 

 Förenta staterna och Nato svarade med allmänna uttalanden. Det fanns också kärnor av rationalitet i dem, men de gällde frågor av sekundär betydelse och det hela såg ut som ett försök att dra ut på frågan och leda diskussionen på villovägar. 

 Vi svarade på detta på lämpligt sätt och påpekade att vi var redo att följa förhandlingsvägen, dock under förutsättning att alla frågor betraktas som ett paket som omfattar Rysslands kärnförslag som innehåller tre huvudpunkter. För det första att förhindra ytterligare utvidgning av Nato. För det andra att alliansen avstår från att placera ut attackvapensystem vid de ryska gränserna. Och slutligen, att återställa blockets militära kapacitet och infrastruktur i Europa till vad de var 1997, när grundakten för Nato-Ryssland undertecknades. 

 Vladimir Putin, tal av Ryska federationens president, 21 februari 2022 

 (betoning tillagd) 

 Det är uppenbart att ryssarna känner sig uppmuntrade av både sin växande militära styrka och Natos uppenbara militära försvagning. 

 Detta krig har fått precis den motsatta effekt som dess imperialistiska anstiftare förutsåg: det har tjänat till att stärka Ryssland och även skapat en oslagbar allians mellan Ryssland, Kina och Iran. 

 

Med detta sagt kan jag inte skaka av mig min oro över att kulten ”Imperiet till varje pris” kanske ändå lyckas övertala makthavarna i Pentagon att testa myten om amerikansk militär överlägsenhet mot det som man så länge trodde var rysk militär oduglighet. 

 Jag tror att vi kommer att få se svaret på den frågan mellan nu och vårdagjämningen i mars 2024. 

 2) Liksom sina nya allierade i Ryssland och Iran har Kina nu i otvetydiga ordalag förklarat att man inte längre kommer att följa den godtyckliga ”regelbaserade internationella ordningen”. 

 De kommer inte längre att tolerera USA:s inblandning i Taiwan och inte heller tillåta USA att diktera de geopolitiska relationerna mellan nationerna i östra Asien och västra Stilla havet. 

 Tiden för ett tålmodigt och motvilligt undergivet Kina har kommit till sitt slut. 

 För att understryka denna verklighet har vi nyligen sett en aldrig tidigare skådad utveckling av gemensamma ryska/ kinesiska flottpatruller i Stilla havet – inklusive utanför Alaskas kust. 

 Med andra ord har vi verkligen kommit till en avgörande punkt i tiden. 

 Det första globala imperiet i mänsklighetens historia har för länge sedan lämnat sitt högvattenmärke och befinner sig nu i en snabb och alltmer kaotisk nedgång. 

 ”Jag har nått den högsta punkten av all min storhet, och från höjdpunkten av min härlighet skyndar jag mig nu till min nedgång …”[Text Wrapping Break](originalet ””I have touched the highest point of all my greatness; And, from that full meridian of my glory, I haste now to my setting …” ur Shakespeares Henry VIII, se här, ö.a.) 

 Stora faror och betydelsefulla förändringar ligger framför oss – vissa inom en relativt nära framtid, andra inte långt bortom horisonten. 

 rbered dig därefter … 

Föregående artikelMassakern på Maidan och kriget i Ukraina
Nästa artikelIndiska företag byter ut dollar mot asiatiska valutor för att köpa ryskt kol
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

2 KOMMENTARER

 1. Det dysfunktionella landet USA önskar som bekant äga allt på denna Jord och gör det med alla till buds stående medel.
  Så har en grogrund skapats till död och förödelse genom hela deras koloniala historia, väl och snyggt förpackat med frihetens budskap. Ett ansvar Europa delar och är därmed stort ansvariga.
  Jag vill mena att kriget på Ukrainsk mark är förmodligen den sista striden i det avseendet.
  Vad som kommer efter är det ingen som vet.
  Jag befarar att resultatet blir ett världsomspännande mänskligt nederlag, där krigets konsekvenser tillsammans med rådande alarmerande klimathot driver självskadebeteendet mot en värld i katastrofalt tillstånd.
  Vad som gör saken än värre här hemma är att vårt gemensamt ägande, SvT och SR påskyndar, i form av delaktiga budbärare detta vansinniga framtidsscenarier.

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here