Indiska företag byter ut dollar mot asiatiska valutor för att köpa ryskt kol

17
3442

I kvälls-serien ”Aktuella artiklar för ett-två år sedan” återpubliceras denna artikel som är aktuell i högsta grad. 

Dollarns mycket starka ställning har varit till stor fördel för USA. Tack vara den har USA kunnat trycka upp biljoner dollar för att stimulera sin ekonomi – och få det accepterat. Trenden mot de-dollarisering fortsätter.

Denna artikel baseras på en rapport från Reuters och fortsatta analyser i Pål Steigans nättidning

______________________________________________________________

Indiska företag byter ut dollar mot asiatiska valutor för att köpa ryskt kol

Indiska företag använder allt oftare asiatiska valutor för att betala för rysk kolimport, enligt tulldokument och branschkällor, för att undvika den amerikanska dollarn och minska risken för att bryta mot de västerländska sanktionerna mot Moskva.

Reuters har tidigare rapporterat om en stor indisk kolaffär där den kinesiska yuanen användes, och tulluppgifterna understryker hur det blir allt vanligare med avräkningar som inte sker i dollar.

Indien har aggressivt ökat sina inköp av rysk olja och kol sedan kriget i Ukraina började, vilket har bidragit till att minska påverkan på Moskva av sanktionerna. Det har gjort det möjligt för New Delhi att säkra råvaror till rabatter jämfört med leveranser från andra länder.

Ryssland blev Indiens tredje största kolleverantör i juli, och importen ökade med mer än en femtedel jämfört med juni till rekordhöga 2,06 miljoner ton.

I juni betalade indiska köpare för minst 742 000 ton ryskt kol med andra valutor än den amerikanska dollarn, enligt en sammanfattning av affärer som sammanställts av en handelskälla baserad i Indien med hjälp av tulldokument och som delats med Reuters, vilket motsvarar 44 procent av de 1,7 miljoner ton rysk import den månaden.

Indiska stål- och cementtillverkare har köpt ryskt kol med hjälp av Förenade Arabemiratens dirham, Hongkongdollar, yuan och euro under de senaste veckorna, enligt tulldokument som Reuters granskat separat.

Yuanen stod för 31 procent av betalningarna i andra än amerikanska dollar för ryskt kol i juni och Hongkongdollarn för 28 procent. Euron stod för mindre än en fjärdedel och den emiratiska dirham för cirka en sjättedel, visade uppgifterna från handelskällan.

Indiens finansministerium, som administrerar tullstyrelsen, svarade inte på e-postmeddelanden där man bad om kommentarer som bekräftade dokumenten. Handels- och industriministeriet avböjde att kommentera.

Indiens centralbank svarade inte heller på förfrågningar om kommentarer.

RBI har godkänt betalningar för råvaror i indiska rupier, ett steg som man förväntar sig ska öka den bilaterala handeln med Ryssland i landets egen valuta.

Den amerikanska dollarn har varit den dominerande valutan för indisk råvaruimport, sade handlare, och den gröna dollarn utgör den största delen av landets valutareserver.

För affärer i en annan valuta än dollar skulle långivarna eventuellt behöva skicka dollar till bankkontor i den ursprungliga valutans land, eller till banker som de har förbindelser med, i utbyte mot den valutan för att avveckla affären.

Att hålla dollarn på avstånd

Två handlare baserade i Indien som köper kol för inhemska kunder och en handlare baserad i Europa som handlar med ryskt kol sade att de förväntar sig att andelen transaktioner utan dollar för ryskt kol kommer att öka eftersom banker och andra parter undersöker sätt att skydda sig mot eventuella ytterligare skärpningar av sanktionerna.

Att köpa ryskt kol med hjälp av amerikanska dollar är inte olagligt för indiska företag.

Reuters kunde bekräfta tulldokumenten för fyra av de elva fartygen i sammanfattningen av handeln med ryskt kol i juni som tillhandahölls av handelskällan, som visade att betalningarna gjordes med hjälp av yuan, euro och emiratiska dirham, med hjälp av uppgifter om fartygsspårning och genom att tala med en privat tullagent baserad i Indien.

Ytterligare tre fartyg i de elva affärer som anges i handelsföretagets sammanfattning betalades med hjälp av Hongkongdollar och yuan, vilket två handelskällor som är bekanta med transaktionerna bekräftar.

I en av dessa tre affärer importerade Jindal Steel and Power Ltd (JSPL) 79 721 ton så kallat PCI-kol med fartyget Zheng Kai från Rysslands Ust-Luga-hamn med hjälp av yuan, enligt de två källorna.

Den konkurrerande ståltillverkaren Arcelormittal Nippon Steel India skickade in 35 000 ton ryskt antracitkol med hjälp av euro, enligt ett tulldokument daterat den 15 juni.

JSPL och Arcelormittal Nippon avböjde att kommentera.

Bloomberg bekräftar att de-dollariseringen tar fart i Asien. De digitala betalningssystemen gör det enklare för asiatiska länder att handla med andra valutor än dollarn, helst rubeln eller yuanen, men även i sina egna valutor, som rupier och baht:

Nu vill beslutsfattare slå samman vad varje asiatisk nation gör framgångsrikt inom sina egna gränser, för att skapa ett större nätverk. Sådan sammankoppling av inhemska betalningssystem kan bli verklighet för fem av Sydostasiens största ekonomier – Indonesien, Thailand, Singapore, Malaysia och Filippinerna – i november, berättade Bank Indonesias guvernör Perry Warjiyo nyligen för en panel vid sidan av ett möte med gruppen av 20 finansministrar och centralbankschefer på Bali.

 Enligt planen kommer betalningar som görs i Thailand med en indonesisk app att växlas direkt mellan rupier och baht, vilket undgår behovet av amerikanska dollar som mellanled, rapporterade Bloomberg News.

23 länder överger nu den amerikanska dollarn

23 länder (60 % av världens BNP) upprättar handelsvägar som går förbi dollarn och SWIFT, som är det dollarbaserade världsomspännande finansiella transaktionssystemet.

Dessa länder inkluderar Ryssland, Kina, Indien och till och med Tyskland, Frankrike och Storbritannien.

När det nya systemet väl är på plats kommer den amerikanska dollarn inte att behövas i dessa länder och en ny reservvaluta kommer att födas. Alla dessa dollar på utländska konton kommer att tas hem, vilket kommer att få dramatiska effekter på det amerikanska monetära systemet.

Kina meddelade också att de kommer att sluta köpa amerikanska skulder (hålla dollar i reserv). Detta kommer att tvinga Federal Reserve att trycka ännu mer dollar än de 85 miljarder dollar som den är på väg att trycka.

Ryssland och Indien har ingått ett handelsavtal i rubel och indiska rupier, och exkluderat euro och amerikanska dollar i sin inbördes handel. Saudiarabien sägs överväga att acceptera den kinesiska yuanen som betalningsmedel för oljeförsäljning till Kina. Kommer en sådan övergång att skaka den amerikanska dollarns globala dominans?

Enligt en ny studie från Internationella valutafonden har den amerikanska dollarns dominans sjunkit från 71 % 1999 till 59 % 2021 – en minskning med 12 procentenheter. Ungefär en fjärdedel av nedgången kan förklaras av ökad användning av den kinesiska renminbin.

Relaterat

Afrika på väg att överge USA-dollarn
BRICS utvecklar ny global reservvaluta. Bra ide?
Michael Hudson om det ekonomiska läget. Vilka är trenderna och varför? Del V – valutafrågor.
Andra artiklar av professor Michael Hudson och dollar
Ska vi lita på dollarn? (”In $ (God) We Trust”)
Kan den nya finanskrisen utlösa en dollarkollaps?
Ännu en utmaning av dollarns världshegemoni

Föregående artikelUpprepade trådslitna sommartankar? Eller nytt läge i världen?
Nästa artikelUSA vill konsolidera sin ockupation av Syrien och plundra landets oljeresurser. 
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

17 KOMMENTARER

 1. Indien har förstått och lärt sig och ser, till skillnad från Europa, framtiden klart; att Euroasien är framtiden och växer så det knakar.

  Gör man handel i amerikanska dollar kan man bli bestraffad, sanktionerad, bojkottad och utfryst på emotionella grunder i Washington.

  Kloka affärsländer i utveckling idag för klokt att undvika U.S.-dollarn och utvecklas utan Washington.

  Då blir det nämligen äkta utveckling -och inte amerikansk anarki och kaosisering.

  Länge leve det fria och självständiga Indien!

 2. Miljöpartiets klimatnödläge känns mycket avlägset.

  Att handla ryskt kol i dyra dollar när man kan göra det mot värdelösa rubel är förstås svåremotståndligt. Australien är annnars regionens stora kolexportör, kineserna köper australiskt kol i stor skala. Då slipper man transportera det så långt också. Bara ett tips.

  Indien är djupt involverat i militärt samarbete med USA mot Kinas imperialistiska planer, indiska oceanen riskerar att bli konfliktzon när kinesiska flottan breddar verksamheten.

  • Indiens politiska och militära huvudallierade är och förblir Moskva, som varit närmast Indien sedan början på 1950-talet.

  • Rubeln är den valuta som i särklass har gått upp i värde mot alla valutor, inklusive den mer och mer värdelösa Svenska kronan. Här kan du läsa från en av dina favorit propaganda kanaler (CNBC) om det

   https://www.cnbc.com/2022/06/23/russias-ruble-is-at-strongest-level-in-7-years-despite-sanctions.html

   75% senil ”presidenten” skröt om att ”han” minsann skulle reducera Rubeln till rubble. Vad hände? Hela väst har fått smaka på sanktions bumerang signerat Ryssland – väst blöder (inflation, höga räntor, elransonering och om tre månader så kommer den att frysa. Du kan bränna dollarn frö att hålla dig varm då …

  • Du kan inget om ekonomi eller hur ”Karl Hagman”? Du förstår tydligen inte att dollarn har ett konstlat värde för att USA tvingar Saudiarabien, Kuwait och andra stater att handla olja och gas med dollar som håller upp värdet på denna annars mediokra valuta. Om man vill lämna dollarimperiet så blir det som i Libyen, Irak, Syrien med flera som bombas sönder och samman. Kina kommer att dumpa Australien samma dag som den ryska exporten av kol börjar komma till Kina i stor skala. Då blir Australien lika bankrutt som USA…Kina som är världens största ekonomi behöver inte krig för att hålla upp värdet på sin valuta, snarare är det så att kineserna manipulerar ner värdet på sin valuta för att hålla ner inflationen och öka exporten. Rubeln är för övrigt den enda valuta, förutom den kinesiska, som hålls upp av reella värden och backas upp av både guld och världens största reserver av naturtillgångar. Läs nu professor Michael Hudson på thesaker.is t ex så förstår du bättre hur det fungerar med ekonomin och varför det är ekonomisk kris i västvärlden.

 3. Och Kinas president samtalar med kronprinsen i Saudiarabien om att INTE använda dollar i oljehandeln!
  Om vi tänker att allt detta skulle sagts vara framtiden för sådär ett tiotal år sedan, ja då skulle INGEN trott på det. Att USA-imperiet är i existentiell chock, ja det är självklart.
  Att Sveriges politikerklass, med ministrarna Magdalena Andersson, Peter Hultqvist och Ann Linde i spetsen, att denna klass inte inom överskådlig framtid kommer att inse behovet av att anpassa sig till denna nya verklighet, ja det är nog också självklart. Under tiden får vanligt folk ta smällarna av den korkade politik som nu förs och som kommer; under minst nästa valperiod.

  • Svenskarna lär och inser det alltid för sent: ”Den som kommer för sent bestraffas av historien”.

   Att vi inte gick in i brittiska imperiet år 1948 när Indien gick ur – vilken jädrans svensk blunder!!

 4. Överallt dumpas man dollarn och därmed USAs makt. Kina och Ryssland handlar ny i lokala valutor, Iran rapporteras nu börja handla med kryptovaluta.

  • Så LOKALA är inte dessa två valutor i världens största land Ryssland och i världens största och produktiva ekonomi liksom industriland – dollarn är ju bara ett handikapp och en onödig omväg för Euroasiens ekonomier. Varför blanda in en helt främmande valuta i Euroasiatiska affärer?

   Det är bara en usel dålig vana!

  • 16 augusti 2022, 21:20
   Det kinesiska utrikesministeriets talesman Zhao Lijian sa att 85 % av världens befolkning inte införde sanktioner mot Ryssland.
   Han skrev om detta på sin Twitter.
   ”Endast majoriteten representerar det internationella samfundet”, skrev diplomaten på sociala medier och bifogade ett diagram till sitt inlägg som visar att 85% av världens befolkning ”inte införde sanktioner mot Ryssland”, medan de återstående 15% gjorde det.
   Tidigare har den turkiske utrikesministern Mevlut Cavusoglu sagt att landet inte kommer att ansluta sig till sanktionerna mot Ryska federationen och inte kommer att tillåta att det sker genom Ankara.
   För närvarande fortsätter en speciell operation av Ryska federationens väpnade styrkor i Ukraina. Det tillkännagavs den 24 februari av Rysslands president Vladimir Putin.
   Enligt honom är syftet med militära insatser att demilitarisera grannlandet och denazifiera dess myndigheter.
   Beslutet att genomföra operationen var anledningen till nya sanktioner mot Ryssland från USA och dess allierade.

   • Självklart! Asien har kvar rationellt politiskt och framför allt ekonomiskt strategiskt tänkande.

    Att efter de amerikanska totalhaverierna i Irak, Afghanistan, Syrien, Somalia, Jemen -släpper man inte politisk och militär makt från ett sådant land in i det växande kontinentala Asien. För Asien stinker helt Washington död och förstörelse.

    Asien har verkligen gått in i den post-amerikanska epoken!

 5. Helt sanslöst att USA visar sådan förmätenhet gentemot den övriga världen. Istället för att ödmjukt navigera i den finansiella världen och visa tacksamhet för världens vilja att acceptera deras ur intet skapade betalningsmedel; hotar, sanktionerar och utestänger USA land efter land som inte låter sig domineras av dem.
  På det sätter undergräver USA aktivt sin egen valutas roll i världshandeln och sin egen priviligierade status i världsekonomin. Som sagt: ”Högmod går förre fall!”

  • Geopolitisk panik, snarare.

   Till skillnad från de politiskt lobotomerade europeiska politikerna sedan 1945, förstår amerikanarna sig perfekt utmärkt på geopolitik – det gör också asiaterna (som inte för allt i världen vill ha in amerikanskt kaos i Asien), men inte och aldrig européerna.

  • Pilgrim Society instruerade 1912 de amerikanska medlemmarna att inte utbilda USAs befolkning så att lönerna skulle kunna sänkas till Storbritanniens nivå.
   Det moderna USA är made in Britain.

 6. Det är bra av Ryssland, Indien och Kina. Dessa länder råkar tillhöra Brics också, vilket är mycket intressant. Usa har sina vanliga ynkryggar till satelliter som tvingas handla för dollarn. Annars hade dollarn kollapsat som valuta. Det är faktiskt fler än dessa Brics länder som nu handlar med andra valutor, vilket bådar gott för framtiden. Många länder utanför Nato EU vasallerna såg vad Ryssland råkade ut för förra året, och har självfallet blivit skrämda. Men det är fler länder som nu handlar med andra valutor, både arabländer och latinamerikanska, även några afrikanska länder som nu faktiskt handlar med andra valutor. EU vågar ALDRIG ta steget ifrån dollarn, då dessa renodlade nollorna är amerikas 51delstat, tvärs igenom. Hade man vågat de,vilket är osannolikt då kollapsar dollarn som en sten. Usa har missbrukat sanktions vapnet i deccenier på mest vidrigaste sätten. Jag kan på riktigt inte ens räkna hur många länderna är, som har sanktioner mot sej. Men det är ALLA som EJ håller med massmördaren och bedragaren. Det tar tid att ersätta dollarn som jag har förstått, men arbetet med att ta fram alternativ valuta till dollarn är nu seriöst pågående sedan förra året. Då främst pga Ryssland, men det är Brics länderna som står i spetsen för det. Usa regimen är hjärtlösa massmördare som missbrukar sanktions vapnet så skoningslöst och brutalt. Vilket man nu gjort i deccenier. Det är ju HELT klart och uppenbart att Usa regimen totalt och så brutalt skoningslöst missbrukat sanktions vapnet i deccenier. Det behövs annan alternativ valuta så det är mycket bra tänkt av Rysslands och övriga som redan handlar med andra valutor

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here