BRICS utvecklar ny global reservvaluta. Bra ide?

10
2869
Bild: Shutterstock

Det 14:de mötet i BRICS startar 23 juni. Läs mer om BRICS här samt nederst.

Ett nytt betalningssystem har länge varit på gång med utgångspunkt från intressen hos ledande BRICS-länder. Beslut om nytt betalsystem fattades redan för drygt 3 år sedan.
Alliansen mellan Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika, de så kallade BRICS-länderna, har beslutat att utveckla sitt eget betalningssystem, som för närvarande kallas BRICS Pay. BRICS Pay Systemet kommer att fungera på samma sätt som Apple Pay och Samsung Pay, som är tillgängliga online-system idag. Systemet skall kunna också användas av länder och kunder utanför de fem länderna. BRICS skaffar eget betalningssystem, mars 2019.
I fredags, 24/6, ägde den andra dagen av BRICS-toppmötet rum med deltagande av inbjudna länder. Detta format kallas ”BRICS plus”, eftersom det, förutom de deltagande länderna, deltog i: Argentina, Egypten, Indonesien, Iran, Kazakstan, Kambodja, Malaysia, Senegal, Thailand, Uzbekistan, Fiji och Etiopien.

Putin har redan gjort ett uttalande – om reservvaluta.

___________________________________________________________________

BRICS utvecklar global reservvaluta – Putin

Enligt den ryske presidenten kommer den att baseras på en valutakorg från det femnationella blocket.

President Vladimir Putin sade på onsdagen att BRICS-länderna – Brasilien, Ryssland, Indien, Kina och Sydafrika – för närvarande arbetar med att inrätta en ny global reservvaluta.

”Frågan om att skapa en internationell reservvaluta baserad på en korg av våra länders valutor håller på att utarbetas”, sade han vid BRICS affärsforum.

Enligt den ryske presidenten håller medlemsländerna också på att utveckla tillförlitliga alternativa mekanismer för internationella betalningar.

Tidigare har gruppen sagt att den arbetar på att inrätta ett gemensamt betalningsnätverk för att minska beroendet av det västerländska finansiella systemet. BRICS-länderna har också främjat användningen av lokala valutor i den ömsesidiga handeln.

Källa: https://www.rt.com/business/557627-brics-developing-global-reserve-currency/

Putin sa också att banker från BRICS-länderna fritt kan ansluta sig till systemet för överföring av finansiella meddelanden (SPFS), Rysslands alternativ till SWIFT. SPFS har liknande funktionalitet som SWIFT och gör det möjligt att överföra meddelanden mellan finansinstitut i samma format. Det skapades av den ryska centralbanken som ett alternativ till det Belgienbaserade systemet 2014, när Moskva drabbades av västliga sanktioner på grund av konflikten i Ukraina.

I april sade den ryska centralbankens guvernör Elvira Nabiullina att de flesta ryska långivare och 52 utländska organisationer från 12 länder hade fått tillgång till SPFS, och att tillsynsmyndigheten skulle hålla identiteten på betalningssystemets medlemmar hemlig. Han sa också att ”Geografin för användningen av det ryska betalningssystemet Mir expanderar.” Källa: https://www.rt.com/business/557620-russian-financial-messenger-brics/

En artikel i Kinas Global Times ger stöd till förslaget https://www.globaltimes.cn/page/202206/1268587.shtml

”Det är nu kristallklart att västmakterna skyddar sina egna hegemoniska egenintressen genom sanktioner, utan att alls ta hänsyn till tillväxtekonomiernas och utvecklingsekonomiernas intressen. Man skapar ny osäkerhet och för in nya risker i världen. Bakom sanktionerna ligger dollarhegemonin. I årtionden har dollarn varit den viktigaste reservvalutan i världen och den mest använda valutan för globala ekonomiska och handelsmässiga uppgörelser. Dollarns överdimensionerade roll i det globala betalningssystemet har inte bara gett USA en enorm ekonomisk fördel i den ekonomiska världsordningen utan också gjort det möjligt för landet att effektivt använda den som ett vapen för att straffa sina motståndare. Följaktligen har BRICS samverkan i fråga om finanser, handel, investeringar och andra områden ofta påverkats i varierande grad.”

__________________________________________________________________

Utdrag ur skriften ”USA som världspolis”, som kan köpas för 50 kr, eller för 30 kr som e-bok. Texten är från våren 2020. Läs ”USA som världspolis” – nu endast 50 kr!

10.2. BRICS.

BRICS är främst en ekonomisk union som omfattar Brasilien, Ryssland, Indien, (China/Kina) och Sydafrika, med totalt drygt 3 miljarder människor, 42 % av hela mänskligheten. Iran och Indonesien står på tur. 2018 hade de fem BRICS-länderna en sammanlagd BNP på 18,7 biljoner dollar, drygt 23 % av BNP i världen. PPP- justerad BNP uppgick till 40.6 biljoner dollar, eller 32% av PPP-justerad BNP i världen. (https://en.wikipedia.org/wiki/BRICS), och 24 % mer än G7-länderna. PPP-justerad BNP för BRICS är dubbelt så hög som USA. (https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(PPP). Den samlade valutareserven uppgick till 4,5 biljoner dollar.  (https://en.wikipedia.org/wiki/BRICS). Man har beslutat sig för att utveckla ett eget betalningssystem.

 

Den starka ekonomiska tillväxten i dessa länder, nu främst i Indien och Kina markerar att en ny världsordning är under uppsegling. BRICS gör också politiska ställningstaganden. Man har uttalat sig mot utländsk intervention i Syrien och anklagar väst för att försöka tvinga fram en regimförändring. BRICS vill ha en politisk lösning av konflikten.

BRICS har inviterat Iran och Indonesien till medlemskap. Indonesien, som har världens fjärde största befolkning, är en snabbväxande ekonomi och har naturresurser. Iran har en ung befolkning, enorma naturresurser och gör stora tekniska framsteg. Kanske kommer andra länder som Venezuela, Turkiet, Egypten, Pakistan och Malaysia att ansluta sig till BRCIS.

Vid BRICS elfte möte i Brasilia 13–14/11 2019, tio år efter BRICS bildats, uttalande sig medlemsstaterna mot protektionism och för frihandel. De gav stöd för Parisöverenskommelsen och för Syriens territoriella integritet. (https://www.washingtonpost.com/world/middle_east/brics-back-paris-agreement-oppose-syria-military-solution/2019/11/14/901dba96-06f5-11ea-9118-25d6bd37dfb1_story.html).

På mötet 2018 lanserade Kinas president Xi Jinping Partnership on New Industrial Revolution (PartNIR, en plattform kan förena globala Syd i ett multinationellt samarbete med BRICS. Det är en utmaning för det USA-baserade internationella ekonomiska systemet. Och då USA-allianserna försvagas, kommer BRICS + och PartNIR att få särskilt stor betydelse.
Om/När Iran går med i BRICS + och Shanghai Cooperation Organisation (SCO) (se nedan), kommer blockaden av Iran försvagas eller upphöra. Turkiets närvaro vid mötet är ett uttryck för strävan efter oberoende från USA:s inflytande. Turkiet har stärkt handelsbanden med Iran och köpt det ryska S-400 anti-missilförsvarssystemet, trots USA:s ansträngningar att förhindra att affärer görs med Ryssland.

Dessa nya modeller är skräddarsydda för att länka hela Afrikanska unionen och Eurasian Economic Union (EAEU) till BRICS +. Det innebär att hela Asien och hela Afrika snart kanske kommer att kopplas till dessa system.

 

Föregående artikelSäkerhetschef i USA – En del besvärande tankar om Ukraina
Nästa artikelVem äger världen? Är detta svaret?
Global Politics
Globalpolitics.se är en partipolitiskt obunden, vänsterorienterad och oberoende analyserande debatt- och nyhetstidning med inslag av undersökande journalistik.

10 KOMMENTARER

  1. Rent allmänt tror jag att det är bra om det finns alternativ till den alltför dominerande USA-dollarn i världsekonomin. Önskar den nya alternativa valutan lycka till.

  2. Jag blir glad. Bort till skräphögen med usa-dollarn. Det nya har ingen plats för World Economic Forum-agenter som reaktionärerna der Leyen och Magdalena Andersson med flera.

  3. USA som bas har dessa oligarker och krigsoligarker som kontrollerat detta dollarsystem arbetat på att etablera i global totalitär diktatur som inkluderar militär, politisk, ekonomiskt, kulturell, och informations hegemoni. Innevånarna på jorden har bara blivit oligarkins drönare,slavar, som arbetar för denna själv utsedda överhöghet. Denna utveckling i Kina startade egentligen 1946 med jordreformen och avskaffandet av feodalherrarna. Dessa makthavare är dagen feodalherrar. Kina ligger alltså mycket långt framme i utvecklingen och det är just därför denna oligarki rent fanatiskt försöker sabotera Kinas utveckling med framför allt falsk ryktesspridning, ni ser det var dag i svenska systemmedia. Demokrati framhålls alltid som den enda lösningen, med dessa moderna feodalherrar har lyckats ta kontroll över demokratin med de metoder som påminner om de som nazisterna i Tyskland en gång förfinade. Det kallades ”propaganda”, vilket numera kallas ”agendasättande journalistik” eller ”opinionsbildning”, ett system att styra åsikter, opinion och handlingar. Så kan demokratins styras och kontrolleras. Vad som måste ske är att dessa dagen feodalherrar elimineras på samma sätt som gårdagens feodalherrar. Demokratin måste konverteras till verkligt folkstyre, vilket redan har skett i Kina. Det kommer att bli men svår omställning, men detta kan vara första steget.

  4. Dagens US valuta heter ” FEDERAL RESERV NOTE”
    US kommer antagligen inom kort gå tillbaka till ”US green Dollar”.

  5. Svenska befolkningen har ofantligt mycket att som individ och egen person vakna upp till och ta ställning till nu. . Ponera att befolkningarna i 177 andra länder plötsligt vet att alla satanistiska barnövergrepp, all ondska, krig och elände de har varit utsatta för under flera generationer har sitt ursprung, rötter, styrning och ledning i Sverige. Utifrån den kontexten så uttryckte Steve Bannon för 5 år sedan en undran som jag själv ännu inte funnit ett svar på….(utan tvärtom ..ju fler svenska myndigheters och storföretags loggor och symbolanvändning jag ser.. dessto svårare blir svaret.) Hur skall man lyckas övertyga hela världen att Svenska befolkningen ingenting visste?

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here