USA har en ny president – låt oss bjuda på en tillbakablick

22
2540

Den här artikeln av Syrien-experten Patrik Paulov finns i hans mycket läsvärda bok

Syriens tystade röster

Den har publicerats idag av Pål Steigan.

Men det är värre än så. Det finns överväldigande bevis för att USA och Israel stödjer terrorister i Syrien sedan åratal. Se under ”Relaterat.”


USA har en ny president – låt oss bjuda på en tillbakablick.

Vad som hände för drygt sex år sedan är viktigt att påminna om. Det är en avslöjande och lärorik men också roande historia, eftersom Biden med sitt tal lyckades reta upp flera av USA:s närmaste vänner.

 

Vapnen flöder in i Syrien

Från kapitel i Syriens tystade röster

Cambridge, Boston, den 2 oktober 2014. Hörsalen är fullsatt. Harvard Kennedy School vid det anrika Harvard University har bjudit in vicepresident Joe Biden att tala om USA:s utrikespolitik.

Kriget i Syrien har pågått i tre och ett halvt år. Dödstalen och flyktingströmmarna har skjutit i höjden och terrorgruppen IS har på kort tid erövrat ett stort territorium i Irak och Syrien. USA har med IS som förevändning precis börjat bomba i Irak och Syrien.

Biden verkar vara avslappnad och på gott humör. Han tar mikrofonen och skämtar med presentatören innan han inleder. Han talar om Ryssland och Putin, om mötet med Kinas ledare Xi Jinping och om hur USA inte låtit sig knäckas av terrordåden 11 september och fortsatt är världens ledande ekonomi. Han avslutar med orden:

’God bless you all and may God protect our troops. Thank you.’

Applåder tar vid och det är dags för den första frågan. En student frågar om agerandet i Syrien och varför det är rätt tidpunkt att agera nu och inte tidigare. Biden tar mikronen och kommer med ett svar som snart skulle bli känt långt utanför USA:s gränser.

Vicepresidenten börjar med att säga att amerikanerna tror att det i varje land som står inför en omvälvning finns en moderat mittfåra i politiken. ’Men någon möjlighet att hitta en moderat mittfåra i Syrien existerade inte’, slår Biden fast. Sedan följer det som skulle väcka reaktioner.

’Vårt största problem i Syrien utgjordes av våra allierade i regionen. Turkarna är goda vänner och jag har en god relation med Erdogan, som jag precis har träffat, och jag har en god relation med saudierna, emiraterna och så vidare. Vad är det de håller på med? De var så inställda på att störta Assad och få till stånd ett sunni-shiakrig via ombud att de öste in hundratals miljoner dollar och tiotusentals ton vapen till vem som helst som kämpade mot Assad. Och de gjorde det trots att de människor som mottog leveranserna var al-Nusra och al-Qaida och de extremistiska elementen av jihadister från andra delar av världen. Ni tror jag överdriver, men ta en titt. Vart tog leveranserna vägen?’

Bidens framträdande filmades och finns att se på Harvard Universitys Youtube-kanal. Hans oväntade utspel fick snabbt stor spridning och de utpekade reagerade med bestörtning. Erdogan krävde offentligt en ursäkt.

Två dagar efter framträdandet gjordes följande uttalande från en talesperson för Biden:

’Vicepresidenten ber om ursäkt för alla påståenden om att Turkiet eller andra allierade och partners i regionen avsiktligt har understött eller underlättat framväxten av IS eller andra våldsamma extremister i Syrien.’

Oavsett ursäkten så utgör Joe Bidens ord en delförklaring till varför kriget i Syrien blivit så brutalt och kunnat fortsätta så länge. Vicepresidenten bekräftade det som FN-observatörernas chef Robert Mood påpekat i juni 2012 om att ’det kommer leveranser av både pengar och vapen’ och att man sett ’utländska parter bidra till spiralen av våld på ett mycket ickekonstruktivt sätt’. Vad Biden talar tyst om är USA:s egen roll i att underblåsa ”spiralen av våld”.

[…]

Att USA var direkt inblandat i att elda på kriget i Syrien avslöjades av New York Times den 21 juni 2012.

’Ett litet antal CIA-officerare är i hemlighet verksamma i södra Turkiet. CIA-officerarna hjälper USA:s allierade att bestämma vilka syriska oppositionskrigare på andra sidan gränsen som ska få vapen för att bekämpa den syriska regeringen. Det uppger amerikanska företrädare och arabiska underrättelseofficerare.

Vapnen, inklusive automatgevär, raketdrivna granater, ammunition och vissa pansarvärnsvapen, fraktas främst över den turkiska gränsen via ett skuggnätverk av mellanhänder, inklusive syriska Muslimska brödraskapet. Vapnen betalas av Turkiet, Saudiarabien och Qatar …’”

Mer om Obama/Bidens agerande i Mellanöstern, men också om föregångarna W Bush/Cheney och efterträdarna Trump/Pence, finns att läsa i Syriens tystade röster.


Relaterat.

Starka bevis för att USA stödjer ISIS och al-Qaida sedan åratal?
Tidigare ÖB i Israel medger att Israel stödjer terrorister i Syrien.

Föregående artikelXinjiang: USA:s och allierades antikinesiska kampanj misslyckas totalt?
Nästa artikelUSA förstör metodiskt den syriska ekonomin men Damaskus har verktyg för att avvärja pressen?

22 KOMMENTARER

 1. Frågan är om man egentligen behöver oroa sig så mycket över personen Joe Biden.
  Sjuttiosju år och USA:s äldsta president genom tiderna om han nu håller hela vägen.
  Biden har ju faktiskt inte nått Vita Huset ännu.
  Jag ser en annan person liksom väntar i kulisserna.
  Den nu beräknade vicepresidenten Kamela Harris, kanske USA:s första kvinnliga president?
  Mer ”vänster” än någon annan i Demokratiska Partiet enligt Dick Erixon på Samtiden.
  I den saken litar jag på Dick Erixon som verkar vara en USA-kännare på rebublikanska villkor.
  På SVT läste jag att vår statsminister Stefan Löfven nu gratulerat Joe Biden till presidentposten.
  På annat ställe läste jag Stefan Löfven ännu inte gratulerat Donald Trump till samma post trots han varit USA:s president i strax över fyra år.
  Frågan är om ens någon skandinavisk statsminister gjorde det 2016. Där är jag osäker.
  Vet inte om den tyska förbundskanslern gjorde det heller, men tycker borde gjort det med det förhållandet förbundsrepubliken Tyskland har till federationen USA.
  En försvarsmakt är ju inte direkt gratis vilket ledarna för den humanitära stormakten tämligen enkelt inser.
  Men med Joe Biden som president och det Demokratiska Partiet i maktposition kanske bättre hjälp finns att få?
  Erfarenheten är väl ändå att vänstern är solidarisk och ställer upp för varandra.
  Samarbetet är vägen till dominans.

 2. Är faktiskt inte säker på att valet är avgjort.
  Bidens ledning i Arizona, Wisconsin, Pennsylvania och Georgia är bara drygt 90000 röster totalt.
  Var väl en delstat i senaste valet där Trump fick nästan 40000 röster extra vid omräkningen.
  Till det finns massiva bevis på allehanda valfusk, enligt Rudy Giuliani har bara i Pennsylvania minst 21000 döda människor röstat, något som han påstår har bevis för.
  Paul Craig Roberts hittade ett valdistrikt i Philadelphia där samtliga 23667 röster hamnade på Biden, inte en enda röst till Trump.
  I Wisconsin lyckades Biden helt mirakulöst hämta i kapp till slut, men det behövdes så pass många röster att delstaten hamnade på ett valdeltagande på 89,7%.
  Som jämförelse har delstaten aldrig haft över 74% tidigare.
  Republikanerna kommer inte ge sig utan strid här och det finns mycket för dom att ta på.
  Detär för tidigt att utse en vinnare redan nu.

 3. Som sagt pressen bestämmer ej vem som blir president det gör Lagliga röster.
  Tills detta blir avgjort så är Trump fortfarande President.

  • USA är så demokratiskt att de som äger media avgör vem som vinner valet. Sverige borde lära sig från USA och låta Bonnier koncernen avgöra valen i Sverige – resultaten meddelas högtidligt på TV4. Ytterligare en annan lärdom som Sverige borde ta till sig är att även låt de döda välja. I USA resonerar man så här: även om de är döda är de ändå USAs medborgare och låter de rösta. Sist var det 1,8 miljoner döda själar som var med uttryckte sina demokratiska rättigheter tillgodosedda från graven. USA ligger så långt fram vad gäller demokrati att de håller på att inrätta ett system där även de ej-ännu födda kan rösta. Tyvärr är Sverige långt på den fronten.

    • Tydligen var Joe Fraizer, död 2011 en av dem som mirakulöst tog sig upp ur graven och gick till vallokalen i Philadelphia.

     • Även Will Smiths pappa – Willard Carroll Smith – som också är död och begraven bemödade sig att kliva upp ur sin grav och lägga sin röst. Ah, ou, ah USA är fantastisk som moderaterna brukar säga

 4. Det finns en annan faktor här, nämligen elektor-systemet. Väljarna väljer inte president, man väljer elektorer, och elektorerna har frihet att rösta på vem dom vill. Förra valet bytte en elektor sida från republikanerna och röstade på demokraterna. Det kan ske igen, större skala. Det finns en stark vilja i USA att få bort Trump som person, även om många gillar politiken. Ekonomin har kallats att ”USA befinner sig i en ”krigs­ekonomi” och det är ”katastrof­hjälp” som behövs.” (SvD), jag har läst om galopperande konkurser och företagare som tar livet av sig under Trump regimen. Man vill ha bättre ordning i lägret, och Trump är bevisligen inte den som kan åstadkomma det. Jag tror Bidens vinn är rätt säker. Valbevakarna säger även att inget oegentligt förkom, bara en del misstag, som rätts till. Glöm heller inte den intensiva falska ryktesspridningen under Trump regimen. Den blir nog än intensivare nu, tills Biden tar över. Biden är en mycket erfaren politiker. Det är inte Trump.

  • Okej, Donald Trump är inte erfaren politiker men som politiker har han ändå visat sig mycket skicklig och har många anhängare. Samt en patriot ut till fingerspetsarna.
   Man kan undra hur många anhängare Joe Biden har?
   Röstade folk i USA verkligen för Joe Biden eller någonting annat?
   Trump hade ett valspråk liksom Obama. Båda för locka sina väljare.
   Men vad har Joe Biden haft för valspråk? Jag har inte hört något.
   Som president är jag säker på Donald Trump blir oförglömlig.
   Men är tveksam till att någon kommer minnas Joe Biden.
   Själv tror jag Joe Biden kommer bli ett redskap.
   För politiska krafter som har svårt att enas.
   I bakgrunden står vicepresidenten Kamela Harris och väntar.
   Om planen med den icke självklara kandidaten skulle skita sig.
   Jag tror vi går en händelsefull och spännande framtid till mötes.
   – I USA!
   Finns nog många, och kanske även här, som önskar en återgång till „Business as usual“ men jag är inte säker på det blir så.
   Liksom vårt land Sverige är USA förändrat, bl.a. genom kraftig migration och dess resultat, och det förmodligen för alltid.
   Tidens dynamik. Det är egentligen väldigt lite som består när de demokratiska krafterna fått sitt grepp om samhällena. Varhelst över jordens runda klot.
   ”Change” var visst Barack Obamas valspråk i hans presidentkampanj.

   Det som satte stopp för Trump tror jag var Coronaepidemin som dämpade ekonomins tillväxt och gjorde det besvärligt för många i USA.
   Inför en sådan plötslig attack stod Donald Trump helt maktlös och en ekonomi som gått som tåget före tog tvärstopp. Då funkade inte ”Make America Great Again” och marginalväljarna som givit Trump presidentposten visade genast sitt missnöje i närmaste demokratiska valkampanj.

   • Sant, Trump har åstadkommit en hel del, men är det vad USA skulle behöva. 3,000 företag har stämt Trump regimen över tullarna, konkurser och självmord har ökat lavinartat eftersom tullarna ökat priserna dramatiskt och företagen överlever inte det, och ändå stiger handelsöverskottet. Det är ingen skillnad mellan patrioter och diktatorer, det beror på…. Biden hade tillräckligt med anhängare att röst in honom som president, och han är mycket erfaren. Nog blir Donald Trump oförglömlig, jag kan räkna upp ett flertal från förra seklet som också blev oförglömliga, även om vi nog helst vill glömma vad dom uträttade. Visst kommer Joe Biden att bli ett redskap, för Den Djupa Staten. Kennedy vägrade, och hur gick det. Kamala Harris (inte Kamela) är den verkligt intressant pjäsen på schackbordet. Jag har en del förhoppningar.

 5. I skrivande stund är inte alla val färdigräknade och resultaten slutöverklagade. Det betyder att ingen vet vem som kommer att ha majoritet i senaten, vilket är avgörande.
  Andra kammarens sammansättning är inte heller fastställd, även om Demokrat-partiet verkar ha tappat en och annan stol av sin majoritet. Blir majoritet klen får dissidenter på vissa punkter större inflytande.
  Därtill blir det fyllnadsval efter årsskiftet.

  Delstatsvalen och lokalvalen har annars betydelse för hur den praktiska politiken utformas, fastän detta har i stort sätt ignorerats av SR P1, som jag lyssnar blått lite strött på numera, ty det har blivit patetisk.

  I allt blir bilden klar först om några veckor, dels när elektorerna har sagt sitt, dels när ett otal domar och eventuellt beordrade omräkningar verkställts.

  Rent allmänt är det ett otyg att medierna basunerar ut spekulationer om valresultat innan den aktuella valkommissionen/myndighet har spikat vad som gäller.
  Samtidigt får man själv gräva efter info om mindre partier eller organisationer som kapitalets megafoner ignorerar systematiskt, fast, likt Mp eller dåvarande KDS, de kan senare spela en avgörande roll i landets politik. Det kallar jag för valfusk, före och efter valet/en, ty det undandrar fakta från allmänheten.

  Att olika statschefer gratulerar innan ett val är formellt avgjort är en form av intrång i ett främmande lands valprocess. Det är som om elektorskollegiets möte vore överflödigt.
  Det är också motsatsen till folkbildning i och med att man missar tillfället att påminna allmänheten om att olika länder har olika typer av styre och olika valförfaranden.

  Därför säger jag heder åt den estniske ministern som påpekade att valet inte är klar än, och som avgick hellre än att böja sig för grupptrycket.

  • President Vladimir Putin är den ende ledare som inväntar tills röst räkningen i USA är klar innan han gratulerar den som vann valet. Västledare däremot väljer att lyssna på medias rop än på folkets röst. Å andra har man erkänt en Guaido, en Tikanovskaya, eller en Jeanine Añez så kan man likväl erkänna vem som helst som USAs president.

   https://www.presstv.com/Detail/2020/11/09/638239/US-Presidential-Election-Russia-Moscow-Putin-Peskov-Congrats-Trump-Biden

   • Även Kina och XiJinping har varit tyst över valresultatet. Även så Turkiets Erdogan, Mexiko, Brasilien, Kim Jong Un, och Slovenia. Själv tror jag resultatet Biden kommer att stå sig, men nog blir det stökigt och högljutt ett tag nu.

    • Stämmer bra det.
     ”Biden the committed Zionist. Biden the old man with a penchant for inappropriate touchy-feelys of little girls. Biden, the supporter of color revolutions and wars for the Jews. Biden who doesn’t know where the exit door is. Biden who is bad at math but good at pocketing monies from corrupt deals. Biden the poster-boy and linchpin of the biggest Jewish subterfuge operation against the American voter and their beloved constitution.

     What’s left to say except: good luck Americans. You’re certainly fucked for the next 4-8 years. You’re fucked perhaps even for eternity.”

     https://www.unz.com/article/congratulations-president-kamala/

     • Den länkade artikeln kommer från en annan sajt och kommentaren till original artikeln finns en länk till en intressant artikel som avslutas med ett stycke om Donald Trump (som i en annan kommentar påstås ha en judisk far och en judisk bror; Biden skulle ha ett judisk-irakiskt ursprung enligt samma kommentator):

      http://theuglytruth.xyz/kristol-clear-neocon-incs-seek-and-destroy-mission-against-donald-j-trump-and-his-plans-for-a-9-11-u-turn
      November 3, 2020
      Kristol Clear–NeoCon Inc’s Seek-and-Destroy Mission Against Donald J. Trump and His Plans for a 9/11 U-turn

      Part I–Kiss of Death…The Political Assassination of Every American President who tried bringing Peace to Israel & the Middle East
      …/…
      Little known to virtually all Americans, but CERTAINLY well-known at both Mossad headquarters and at the highest and deepest levels of the ‘Deep State’ in Israel and D.C. is the fact that one of those ‘outstanding Americans’ hailing from ‘the private sector’ with whom Ronald Wilson Reagan was meeting on a regular basis in moving forward with his proposed ‘Pax Americana’ in the Middle East was a certain NY real estate developer named Donald J. Trump, who also wanted to see ‘peace’ in the Middle East before WWIII/nuclear Armageddon took place.

      Den påföljande artikeln torde vara lika intressant, men redan nu behövs en granskning av någon kunnig person, ety det sättet att skriva Förenta Staternas efterkrigs historia avviker mot vad man brukar läsa/höra i allmänna medier.

  • Media är bara en sektor av Den Djupa Staten, media driver politik, och där räknar jag in svenska media, främst Bonniers. Det finns ett osynligt lim dom håller samman Den Djupa Staten bestående av nationella, affärs och etniska intressen. Den Djupa Staten försöker stänga ute all konkurrens, som Kina, och med propaganda styra åsikter och handlingar. Vi har sett det förut.

 6. Kina har idag, efter att amerikanska myndigheter meddelat att det inte finns något som talar för att valfusk förekommit, gratulerat Biden till att ha röstats fram till att bli USA:s nästa president.
  ”Vi respekterar det amerikanska folkets val”, säger den kinesiske UD-talespersonen Wang Wenbin vid en presskonferens i Peking.

  Då Kina enligt de flesta som kommenterar på den här bloggen, hålls som både en politisk och moralisk stormakt som alltid gör det rätta, kan vi luta oss tillbaka och vara trygga i att valet har gått rätt till och att Joe Biden är den rättmätige segraren.

  • Äsch, kineserna vet lika väl som alla andra att det fuskas vilt i valen i de s.k demokratiska länderna…Det är nog mer ett utslag av pragmatik dvs de satsar på att högsta domstolen i USA inte kommer att ändra valresultatet och agerar därefter! Deep State är ju trots allt fortfarande beroende av att sprattelgubben i Vita Huset samarbetar för då blir det lättare att få igenom deras egen agenda. Fyra år till med den motspänstiga Trump är en mardröm för Deep State…

  • ”he key actor is the Deep State, which decides what happens next. They have weighed the pros and cons of placing as candidate a senile, stage 2 dementia, neocon warmonger and possible extorsionist (along with son) as “leader of the free world”, campaigning from a basement, incapable of filling a parking lot in his rallies, and seconded by someone with so little support in the Dem primaries that she was the first to drop out.

   The optics, especially seen from vast swathes of the imperial-interfered Global South, may be somewhat terrible. Dodgy elections are a prerogative of Bolivia and Belarus. Yet only the Empire is able to legitimize a dodgy election – especially in its own backyard.

   While relentlessly demonizing Trump for spreading “a torrent of misinformation” and “trying to undermine the legitimacy of the US election”, mainstream media and Big Tech have declared a winner – a classic case of pre-programming the sheep multitudes.”

   http://thesaker.is/first-comes-a-rolling-civil-war/

KOMMENTERA

Please enter your comment!
Please enter your name here